Jump to content

Επιλογή Tests..


giankyr

Recommended Posts

Γειά σας παιδιά και καλώς σας βρίσκω. Είμαι νέοπας, αγόρασα ένα 100άρι ενυδρείο από έναν φίλο και είπα να ξεκινήσω να ασχολούμαι με το hobby :) Από εξοπλισμό έχω εξωτερικό φίλτρο Tetra EX700 (100-250l), μία αεραντλία Eheim. Από ψάρια: 2 Platy, 2 Crossocheilus Siamensis, 4 Neon, 2 Silvershark, 2 γαρίδες.

Πρόσφατα αντιμετώπισα ένα θέμα με θάνατο νέων ψαριών* στο ενυδρείο μου και με ώθησε να ασχοληθώ με μετρήσεις και tests. Πήρα σήμερα ένα test της Tetra 5in1 και μέτρησα. Στη συνέχεια άρχισα να αναζητώ online για να καταλάβω τι σημαίνει το καθένα απ' τα αποτελέσματα και συνειδητοποίησα ότι το προϊόν που αγόρασα είναι για προχειρομετρήσεις.. Επειδή δεν είμαι σε φάση να ξοδέψω επαναλαμβανόμενα €15-20 για να βρώ ποια μάρκα αποδίδει καλύτερα στο test για αμμωνία, ποιά για νιτρώδη, ποιά για νιτρικά κ.ο.κ θα ήθελα τη βοήθειά σας. Επίσης, εκτός από τα 3 που προανέφερα, χρειάζεται να κάνω κι άλλα tests?

*Ο θάνατος τεσσάρων guppy, οφειλόταν σε μή ομαλή προσαρμογή απ' ότι κατάλαβα απ' τη συζήτηση που είχα με τον πωλητή σήμερα που ξαναπήγα στο μαγαζί, γιατί ο κύριος δεν μου είπε ότι είχε λίγο αλάτι στο νερό..! Έκανα προσαρμογή 40 λεπτά και δεν τους έφτασε..

Δεν έριξα αρκετό διάβασμα πριν αρχίσω να βάζω ψάρια και πλέον αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι έπρεπε να ασχοληθώ περισσότερο. Στο forum αυτό, υπάρχει απίστευτα πολύ υλικό και θα βγάλω τα μάτια μου κανονικά :)

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηλθες.Στην αρχη τα απαραιτητα τεστ ειναι για αμμωνια,νιτρικα και νιτρωδη(σε υγρη μορφη).

Τα ψαρια πεθαναν γιατι το φιλτρο σου δεν ειναι στρωμενο.Διαβασε τις μεθοδους στρωσιματος που

υπαρχουν στο φορουμ και ακολουθησε οποια θελεις.Καλη επιτυχια.

Link to comment
Share on other sites

Κορυφαία εταιρία υγρών τέστ είναι η Salifert. Καλή είναι και η API για το γλυκό νερό.

Για αρχή πάρε pH, GH, KH, NO2, NO3, NH4/NH3 και κατέγραφε τις μετρήσεις που κάνεις για μελλοντική αναφορά και σύγκριση.

Καλωσήρθες και καλή συνέχεια... :)

Link to comment
Share on other sites

@stav Βρήκα ένα thread που μιλάει για στρώσιμο, αλλά είναι μόνο για καταστάσεις που ξεκινούν απ' το μηδέν. Εγώ έχω 1 μήνα και κάτι το ενυδρείο μου να δουλεύει, μπορείς να με οδηγήσεις στο σωστό thread?

@aquarius Τα Salifert δεν τα έχω δει πουθενά, τα API απ' την άλλη είναι και σχετικά φθηνά σε σύγκριση με κάτι Tetra που είδα εκεί που ήμουν χτες. Λες να πάω για τα ΑΡΙ?

Link to comment
Share on other sites

@stav Βρήκα ένα thread που μιλάει για στρώσιμο, αλλά είναι μόνο για καταστάσεις που ξεκινούν απ' το μηδέν. Εγώ έχω 1 μήνα και κάτι το ενυδρείο μου να δουλεύει, μπορείς να με οδηγήσεις στο σωστό thread?

Τοτε παρε τα τρια βασικα τεστ που σου εγραψα,κανε μετρησεις και αυτες θα δειξουν εαν ειναι στρωμενο το

φιλτρο σου.

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση σου αφού μέσα έχεις ψάρια και μάλιστα δουλεύει ένα μήνα το ενυδρείο σου μόνο μια λύσει σου μένει, παίρνεις το λιγότερο ένα τεστ ΝΟ2 και μετράς. Αν ανέβουν τα νιτρικά τότε κάνεις αλλαγές νερού 30%. Και επειδή δεν μπορούμε εμείς από εδώ να γνωρίζουμε κατά πόσο έχει στρώση το ενυδρείο σου ξανά μετράς το ΝΟ2 μετά από δυο μέρες. Αν έχει ανεβεί ξ το ΝΟ2 ξανά κάνεις αλλαγή νερού αυτό θα κάμνεις έως ότου διαπιστώσεις ότι το ΝΟ2 δεν ανεβαίνει καθόλου.

ΝΟ3 δεν το αναφέρω διότι στην προκειμένη περίπτωση μας είναι δευτερεύων πρόβλημα και δεν κινδυνεύουν τα ψάρια από αυτό.

Για το ΝΗ3/4 πιστεύω ότι δεν θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα αφού το ενυδρείο τρέχει ένα μήνα τώρα, αλλά δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά για αυτό σου προτείνω να πάρεις και ένα ΝΗ3/4 τεστ.

Αυτά τα δύο τεστ είναι βασικά για αρχή .

Για το προσεχές μέλλον όμως θα χρειαστείς και άλλα τεστ γιατί πχ δεν μπορούν να ζουν τα ψάρια σου για πολύ καιρό σε λάθος Ph, Kh, Gh. Και θα γεμίσεις αλγης αν έχεις αυξημένα ΝΟ3, οπότε και αυτό το χρειάζεσαι.

Χριστούγεννα έρχονται ευκαιρία να κάνεις ένα δώρο στα ψαράκια σου και πάνε αγόρασε τα τεστ με σειρά προτεραιότητας όπως τα γράφω.

ΝΟ2

ΝΗ3/4

Ph

Kh

NO3

GH

Αυτά καλά Χριστούγεννα

Link to comment
Share on other sites

Έχει αρκετή ώρα που ψάχνω ψάχνω ψάχνω και θα τα παραγγείλω όλα μαζί μάλλον από ένα store στο eBay. Εσείς από πού ψωνίζετε?

Ευχαριστώ πολύ για την κατατόπιση παιδιά, θα επανέλθω με νεότερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...