Jump to content

...και εγένετω θάλασσα !!!


Vega

Recommended Posts

Και εγένετω θάλασσα.. κάπως έτσι τα λέει η παλαιά διαθήκη αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Στο θέμα μας… εδώ και 5- 6 μέρες βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης.

Στα 200 λίτρα έχουν τοποθετηθεί 15 κιλά νεκρός αραγωνίτης και άλλα 20 ζωντανός από πάνω.

Σαν αρχή λίγη ποσότητα ζωντανού (έτοιμου) βράχου και σιγά-σιγά (με γνώμονα τα οικονομικά) θα προστίθεται και άλλος «έτοιμος» ζωντανός βράχος.

Προστέθηκαν επίσης 3 αμπούλες Bio Digest με βακτηρίδια και 1 Bio Trace με ιχνοστοιχεία (μετά από υπόδειξη καταστήματος).

Λειτουργούν δύο εξωτερικά φίλτρα, ένα ΕΗΕΙΜ pro 2, ως βιολογικό, με τα υλικά που είχε μέσα συν ένα ακόμη μαύρο σφουγγάρι άνθρακα και ένα της Tetratec EX-700, ως μηχανικό-χημικό με επιπλέον αντιφώσφορο με βάση το σίδηρο και άνθρακα (συν τα υλικά που είχε μέσα) (αντικαταστάθηκε ο άνθρακας της εταιρίας με κάποιον καλύτερης ποιότητας).

Skimmer MCE-600…και εδώ θέλω μια διευκρίνηση όσον αφορά τη λειτουργία του. Δεν μπόρεσα ακόμη να βρω τη χρυσή τομή για το ύψος του κάδου περισυλλογής. Ή θα έχει πολύ αφρό και θα γεμίζει σε λίγα λεπτά ή δεν θα φτάνει ο αφρός μέχρι το στόμιο υπερχείλισης. Επίσης παρατήρησα ότι ο αφρός δεν έχει μια συγκεκριμένη “στάθμη” αυξομειώνεται συνεχώς.

Οι μετρήσεις που έκανα με τα test της sera ( είναι άλλο θέμα κατά πόσο είναι αξιόπιστα ή όχι, αυτά υπάρχουν τώρα), είναι:

pH: 8.0 (ίδια τιμή μου έδειξε και ένα ψηφιακό pHμέτρο)

kH: 8 dkh

Ca: 300 mg/l

Mg: 1140 mg/l

Cu: 0,0 mg/l

Po4: 1,0 mg/l

No2: 0,5 mg/l

No3: 10 mg/l

Nh4/Nh3: 0 mg/l

Να σταθώ και εδώ λίγο, κατά πόσο οι τιμές αυτές είναι σωστές για τη λειτουργία των 5-6 ημερών.

Τι αυξομειώσεις θα πρέπει να υπάρχουν? σε πόσο χρονικό διάστημα? κάθε πότε θα γίνεται έλεγχος?

Χρειάζεται κάποιο άλλο test εκτός από τα παραπάνω?

Μου πρότειναν να βάλω μέσα δύο ανθεκτικά ψαράκια αλλά είναι απ αυτά που δεν θέλω να έχω στο ενυδρείο.

Μου είπαν ότι μπορεί να γίνει το στρώσιμο με την προσθήκη βακτηριδίων κάθε 3 μέρες συν κάποια ποσότητα τροφής (χωρίς τα ψαράκια).

Μια άλλη πρόταση να βάλω δύο black moly !!

Επίσης είμαι λίγο μπερδεμένος όσον αφορά τη χρήση του άνθρακα. Οι απόψεις διίστανται στο να υπάρχει μόνιμα ή σε περιοδική λειτουργία.

Χμμμ αυτά τα… πολλά σαν αρχή, αν χρειάζεται κάτι που πρέπει να γίνει είμαι όλος αυτιά !!!

(…. Ακούς εκεί.. “και εγένετω θάλασσα…”, δεν είναι τόσο απλό !!!)

Link to comment
Share on other sites

διαβασε πολυ προσεχτικα και τα 3 πολυ σημαντικα αρθρα..

ΕΔΩ :D

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε, σου εύχομαι καλή αρχή στις θαλασσινές προσπάθειες.

Είναι λογικό να έχεις αρκετές απορίες, τώρα στην αρχή, αλλά όλα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα, αρκεί να μην βιάζεσαι. Η γνώση της λειτουργίας του φυσικού συστήματος, θα σε βοηθήσει αρκετά, ώστε να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, σε κάθε στάδιο ωρίμανσης του συστήματός σου.

Σταδιακά θα πρέπει να αυξάνεις το ζωντανό βράχο, μέχρι να φτάσεις στο 20 περίπου κιλά. Η σταδιακή προσθήκη βράχου, θα σε βοηθήσει αρκετά, ώστε να μην σου φανεί το κόστος, αλλά θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία ωρίμανσης, αφού κάθε φορά που θα προσθέτεις μια ποσότητα θα πηγαίνεις ένα βήμα πίσω. Η μέθοδος όμως αυτή, έχει ακολουθηθεί από άλλους φίλους χομπίστες, με επιτυχία και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται λανθασμένη μέθοδος.

Η προσθήκη ενζύμων, δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά στο σύστημά σου, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει σε κάτι.

Όσον αφορά την συστηματική προσθήκη ιχνοστοιχείων, δεν είναι καθόλου απαραίτητη σε αυτό το στάδιο και μπορεί να δημιουργήσει διαταραχή στην ισορροπία, αφού δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος μηχανισμός απορρόφησής τους.

Ο συνδυασμός τεχνικής και φυσικής βιολογίας, όπως πιθανά θα έχεις προσέξεις και σε άλλους διάλογούς μας, δεν είναι σωστός. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς θέλεις να φτιάξεις και να συνεχίσεις ανάλογα. Το λίγο απ’ όλα δεν συνίσταται και ιδιαίτερα στο αρχικό στάδιο ωρίμανσης, χωρίς βιοφορτίο.

Το χημικό φίλτρο, με ενεργό άνθρακα και αντί-φως, καλής ποιότητας, καθώς και μπαμπάκι για μηχανικό φιλτράρισμα, είναι απαραίτητα, από την πρώτη κιόλας στιγμή, της λειτουργίας του φυσικού συστήματος και σε μόνιμη χρήση. Η ποσότητά τους και ο χρόνος αντικατάστασής τους, ποικίλουν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Η αρχική ρύθμιση του skimmer, είναι έτσι ώστε ο αφρός να πλησιάζει το μέσον του λαιμού ή στα όριά του και να μην ξεχειλίζει. Όταν θα έχει υλικό να αποβάλλει, τότε θα βγαίνει παχύρρευστο καφέ υγρό, στο δοχείο συλλογής. Αντίθετα, συλλογή διαυγούς λεπτόρρευστου υγρού, δηλώνει κακή ρύθμιση. Ειδικά τώρα στην αρχή, μην περιμένεις μεγάλες αποβολές οργανικών ουσιών.

Η αρχικές μετρήσεις σου, δηλώνουν τη διεξαγωγή του κύκλου του αζώτου. Η μεγάλη αύξηση των νιτρικών οφείλονται στην παρουσία των τεχνικών βιολογικών μέσων, που θα αναστείλει την ωρίμανση των φυσικών υλικών. Έλεγχο θα πρέπει να κάνεις καθημερινά και να ρίχνεις τροφή, όποτε τα νιτρώδη μειώνονται ή μηδενίζονται. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσεις τον μικρόκοσμο των βιολογικών μέσων, σε καλή πληθυσμιακή κατάσταση.

Προς το παρόν δεν χρειάζεσαι άλλα τεστ.

Θα σου έλεγα να ξεχάσεις, προς το παρόν, την ιδέα της προσθήκης ψαριών και ιδιαίτερα ψαριών μαρτύρων. Η διαδικασία βιοφόρτισης γίνεται με μια σειρά.

Σου αναφέρω σε γενικές γραμμές, σε περίπτωση που αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη δημιουργία φυσικού συστήματος, ότι προηγούνται ασπόνδυλα, αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου και πολύ αργότερα μπαίνουν τα πρώτα ανθεκτικά ψάρια.

Τι είδους σύστημα σκοπεύεις να φτιάξεις? Μόνο με ψάρια, κάποιο reef…?

Περιμένω νέα σου.

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Θα σου έλεγα να ξεχάσεις, προς το παρόν, την ιδέα της προσθήκης ψαριών και ιδιαίτερα ψαριών μαρτύρων.

:D

Πρεπει να προσεχεις τα Po4: 1,0 mg/l

μπορεις να μην αναψεις φως για καποιο καιρο και να βαλεις το λευκο (με βαση αλλουμινιου) αντιφωσφωρο 3 ημερων για να παρει τα πρωτα φωσφωρικα που βγαζει ο βραχος.

το μαύρο σφουγγάρι άνθρακα ειναι ποιο πολυ για γλυκο νερο, οταν το πεταξεις, μην βαζεις το ειδιο ξανα.

Το αντιφωςφωρο με βαση σίδηρου αλλαζεις καθε 2,5- 3 μηνες, τον ανθρακα - καθε 2 μηνες περιπου.

Link to comment
Share on other sites

καλή αρχή φίλε Vega ..

η λειτουργία του skimmer επηρεάζεται από τη <βρωμιά > του νερού η οποία δεν είναι σταθερή και από άλλους παράγοντες ...λχ η ατμοσφαιρική πίεση επηρεάζει το μέγεθος των φυσαλίδων ..

όταν μαζέψει αρκετή βρωμιά ο αφρος , στη κορφή του έχει πιο σκούρο χρώμα και έχει τη τάση να <σκαρφαλώνει > πιο εύκολα στο σωλήνα , το αποτέλεσμα πρέπει να είναι σκούρο υγρό που μυρίζει βαριά

με τον ενεργό άνθρακα δικαίως είσαι μπερδεμένος..

πολλοί λένε ότι το ενυδρείο είναι <όπως το μάθεις > ..

αν ισορροπήσει και πάει καλά με έναν Α τρόπο συντήρησης .. και εσύ τον αλλάξεις σε ένα Β τρόπο .. τότε προκαλείς μια προσωρινή ανισορροπία με πρακτικά μη προβλέψιμα αποτελέσματα .. αυτό δε σημαίνει ότι ο Α ήταν σωστός και ο Β λάθος ..

αν λόγου χάρη ένα στρωμένο ενυδρείο με διάφορους ζωντανούς οργανισμούς

έχει στη ρουτίνα του περιοδική χρήση του άνθρακα όταν ο χομπιστας κρίνει ότι το νερό δεν είναι αρκετά διαυγές

ξαφνικά το φορτώσεις με μόνιμο και πολύ ενεργό άνθρακα είναι πιθανό να χάσεις κάποιο- α από τα ζωντανά σου η να μπλοκαρεις την ανάπτυξη του <αδικαιολόγητα> πολύ αργότερα από την στιγμή που άλλαξες ρουτίνα συντήρησης ..

αν κάνεις αυτό που λέει ο Νίκος θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για αυτό το θέμα ειδικά τώρα στην αρχή

καλή επιτυχία !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...