Jump to content

Cayman 60 - reef ???


Acanthor

Recommended Posts

Καλησπέρα και Χρόνια πολλά σε όλους!

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας!

Είμαι κάτοχος ενός ενυδρείου Cayman 60 PRO (75lt) με Αφρικανικές κιχλίδες και σκέφτομαι στο εγγύς μέλλον να το κάνω ένα reef εαν είναι εφικτό φυσικά και γι'αυτό θέλω τη βοήθειά σας.

Το μόνο που έχω πάρει ήδη και το χρησιμοποιώ είναι ένα φίλτρο EHEIM 2224 καταργώντας το εσωτερικό του κερδίζοντας έτσι και χώρο αλλά και απόδοση.

Από skimmer έχω βρει το TUNZE Nano DOC Skimmer 9002 το οποίο πιστεύω ότι θα χωρέσει στη θέση της ταϊστρας που έχει το cayman και είναι για τα λίτρα αυτά. Από θέμα φωτισμού ίσως να μην κάνω πατέντες στην αρχή για να χωρέσω μέσα τροφοδοτικά και λάμπες Τ5 και να πρότιμήσω τη απλές Τ8 για θαλασσινά της Arcadia.

Δύο θέματα με απασχολούν περισσότερο απ'όλα: Η ψύξη τους θερινούς μήνες και το αν τελικά μπει το skimmer στη θέση της ταϊστρας το καπάκι θα μπορεί να ανοιγεί (μάλλον όχι...).

Περιμένω τις προτάσεις σας με αγωνία!

Και γενικά αν αξίζει τον κόπο να κάνω κάτι τέτοιο χωρίς να κάνω τόσες πολλές πατέντες...

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ηρθες στην παρέα μας φίλε Acanthor και χρόνια πολλά. :busted_cop:

Τα συστήματα Nano Reefs είναι αυτά που όλο και κερδίζουν έδαφος στο χόμπι.

Βασικός λόγος είναι ο οικονομικός μιας και το τελικό κόστος είναι αρκετά πιο χαμηλό.

Πολλοί λένε ότι είναι αρκετά πιο δύσκολο από ένα ανάλογο reef ενυδρείο και σε αυτό θα συμφωνώ μιας και οι παράμετροι σε ένα μικρό σύστημα μεταβαλοντε αρκετά πιο γρηγορα.Τους τελευταίους μήνες αρκετοί γνωστοί μου έχουν επιχειρήσει αυτό το εγχείρημα με μεγάλη επιτυχία στις περσότερες περιπτώσεις. Καταλυτικός παράγοντας είναι η σωστή πληροφόρηση που προκύπτει μέσα από αρκετό διαβασμα.Θα πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή έτσι ώστε να πάνε όλα καλά εγώ θα σου έλεγα να προχωρισεις.Να θυμάσαι ότι ένα Θαλασσινό ενυδρείο είναι σχεδόν άλλο χόμπι που δεν έχει καμιά σχέση με τα γλυκού νερού ενυδρεία(άλλες απαιτήσεις, άλλη περιποίηση, άλλα χρωματα,άλλη χαρά).

Το cayman έχει δυο λαμπες?αν ναι τότε μπορείς χωρίς προσθήκη T5 να προχωρήσεις με κάποια μαλακά κοράλλια(soft corals)που δεν έχουν απαιτήσεις σε φωτισμό και για εμένα είναι ιδανική λύση για έναν πρωτάρη στην Θαλασσα.Για το skimmer σου τώρα ίσως θα πρέπει να κόψεις λίγο από το πλαστικό στην περιοχή της ταΐστρας έτσι ώστε να χωραει.Αν υπάρχει η δυνατότητα για sump θα ήταν ιδανικό μιας και θα σου λυθούν τα χερια,ολος σου ο εξοπλισμός(skimmer,θερμοστάτης,meters κ.λ.π)θα είναι εκεί και το κεντρικό ενυδρείο θα κερδίσει ζωτικό χώρο και στα δικά σου λίγα λίτρα αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Είμαστε εδώ για κάθε απορία σου και για κάθε βοήθεια..

Καλώς ηρθες στον υπέροχο κόσμο του Θαλασσινού ενυδρείου. :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο aquazone. :busted_cop:

Και εγώ είμαι σχετικά νέος στο χόμπι του θαλασσινού αλλά θα σου έλεγα να μην το σκεφτείς και να προχωρήσεις.Ειναι απίστευτο και μόνο να κοιτάς το live rock.Το δικό μου ενυδρείο είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά μέσα από τις σωστές συμβουλές και την βιβλιογραφία προχώρησα και όλα μου πάνε καλά.. :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα το skimmer θα χωρέσει στη θέση της ταϊστρας, το θέμα είναι το καπάκι θα ανοίγει ή θα έχουμε πρόβλημα?

Μακάρι να είχα το χώρο να έβαζα ένα sump, γνωρίζω απ'όσα έχω διαβάσει ότι είναι πολύ σημαντικό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος.

Προς το παρών μόνο ένα φίλτρο πολύ δυνατό έχω. Από φωτισμό ίσως να μείνω με Τ8 αφού δε θα βάλω τόσο απαιτητικά ασπόνδυλα μέσα και μετά βλέπουμε.

Φαντάζομαι ότι θα χρειαστώ 1 κυκλοφορητή και για τους θερινούς μήνες ένα chiller.

Υπάρχει όμως κάποιο τόσο μικρό για τα λίτρα αυτά?

Και επίσης τι εγκατάσταση χρειάζεται και πόσο όγκο καταλαμβάνει?

Δεν ξέρω αν θα χρειαστώ κάτι άλλο σχετικά με τον εξοπλισμό. Τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

Τα εργοστασιακά καπάκια συχνά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του επιπλέον εξοπλισμού μας. Πόσο μάλλον για reef που ο εξοπλισμός συνήθως περισσότερος. Πάντα βεβαίως υπάρχουν πολλές diy λύσεις για τo καπάκι και το φωτιστικό.

Υπολόγισε τουλάχιστον 2-3 κυκλοφορητές. Αντί για chiller υπάρχει πάντα η δυνατότητα για ανεμιστήρες και ένα σύστημα αυτόματης αναπλήρωσης νερού. Το καλοκαίρι πραγματικά είναι αναγκαίο.

Αντίστροφη όσμωση έχεις;

Link to comment
Share on other sites

Νερό αντίστροφης όσμωσης θα έχω από ένα γνωστό μου, οπότε το λύνουμε το πρόβλημα αυτό.

Που μπορώ να κοιτάξω για mini chillers ή άλλα συστήματα ψύξης στο νετ?

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για όλα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...