Jump to content

Μετατροπή εσωτερικού φίλτρου σε μινι Refugium


dimkasta

Recommended Posts

Όπως έχω γράψει και σε άλλα τόπικς, έχω ήδη ξεκινήσει ένα θαλασσινό.

Το ενυδρείο που πήρα έχει ένα μικρό φιλτράκι, ενσωματωμένο πάνω σε μια μικρή "εξέδρα" ας το πούμε πάνω στο καπάκι. Το γεγονός ότι έχει διαφανές καπάκι, μου έδωσε την ιδέα για ενδεχόμενη μετατροπή του σε μίνι refugium.

Δυστυχώς δεν έχω τη φωτογραφική για να σας δείξω ακριβώς τι είναι, αλλά φανταστείτε ένα ταπεράκι περίπου 15 εκατοστά μήκος, 7-8 πλάτος και 3-4 ύψος, στο οποίο διοχετεύεται νερό από μια αντλία από το ενυδρείο και η επιστροφή γίνεται από το άλλο άκρο του μέσω μιας τρύπας, αφού το νερό περάσει από τα υλικά φίλτρανσης.

Σκέψεις...

Αντικατάστασή του με ένα λίγο μεγαλύτερο τάπερ στο οποίο θα προσαρμοστούνε όλα τα σχετικά εξαρτήματα, ώστε να κερδίσω χώρο για περισσότερο υλικό.

Ενδεχόμενο γέμισμα με chaeto η οποία θα κλαδέυεται συχνά, ώστε να μην έχω πρόβλημα με το σφραγισμένο δοχείο. Φως θα παίρνει από το νέο κρεμαστό φωτιστικό, μέσα από το διαφανές καπάκι.

Αργότερα στο ίδιο δοχείο ίσως να προσαρμοστεί και κάποιο μίνι skimmer.

Τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

Σαν ιδέα καλό ακούγεται.

Συνέχισε και στην πορεία θα δείξει...

Η φωτογραφία θα βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

OΚ επειδή φωτογραφική δεν προβλέπεται σύντομα, ορίστε ένα διάγραμμα του πως είναι το φιλτράκι.

post-3950-1202167415_thumb.jpg

Στο πρώτο διαμερισματάκι είχε μπαλίτσες για βιολογικό, στο μεσαίο υαλοβάμβακα με ένα διχτάκι με άνθρακα και στο τελευταίο πάλι μπαλίτσες.

Αυτό που θέλω κάνω είναι το παρακάτω.

post-3950-1202167510_thumb.jpg

Το ύψος αυτό επιτρέπει στο καπάκι να κλείνει. Μπορεί να τοποθετηθεί και ψηλότερο, αν θεωρείτε ότι είναι μικρός ο χώρος για μακροάλγη. Ο φωτισμός της μπορεί να γίνει είτε με led είτε από το κρεμαστό που θα φτιάξω. Αλλά μάλλον θα βάλω led, για να φτιάξω και το παρακάτω.

post-3950-1202167652_thumb.jpg

Ε ναι λοιπόν μίνι σκίμμερ, ενσωματωμένο στο μίνι refugium. Σε αυτή την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι το δοχείο να μεγαλώσει σε ύψος (~10 λίτρα), αφού έτσι κι αλλιώς θα βγαίνει από το καπάκι. Ο αέρας από την αντλία θα έχει αρκετό χρόνο να σπάσει σε μικρές φυσσαλίδες μέσα στο χημικό υλικό, στη μακροάλγη και στα διαχωριστικά οξυγώνοντας το νερό, αλλά και μαζεύοντας περισσότερη πρωτεΐνη (έτσι ώστε να μην χρειαστούνε πατέντες για needle-wheel). Για το ύψος του δοχείου για τον αφρό θα πειραματιστώ, καθώς και για τη διάμετρο της εξόδου, ώστε να μην πλυμμηρίζει το δοχείο περισυλλογής.

Σκέψεις?

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα να είναι ψηλότερα από τη στάθμη του νερού του ενυδρείου, για να μην υπερχείζει.

Δεν έχω καταλάβει πως τοποθετείται το skimmer.

Link to comment
Share on other sites

Ναι το δοχείο είναι πάνω από τη στάθμη του νερού.

Το skimmer θα είναι πολύ απλό με αερόπετρα. Θα γίνει μια τρύπα στο καπάκι και θα μπεί το χωνί με το δοχείο. Τελείως απλά. Έκανα χτες πείραμα για τη στάθμη του νερού και ευτυχώς, ακόμη και με ανοιχτό καπάκι δεν υπερχειλίζει λόγο ροής.

Τα "απλά" skimmers στηρίζονται στο ότι υπάρχει μεγάλος σωλήνας/θάλαμος με μεγάλες αντλίες ώστε ο αέρας να μένει αρκετή ώρα σε επαφή με την πρωτεΐνη. Σε αυτή την περίπτωση το "πείραμα" ουσιαστικά είναι αν θα σπάει αρκετά περνώντας μέσα από τα υλικά και αν θα μένει αρκετή ώρα ώστε να μαζέψει βρώμα.

Το "κακό" είναι ότι βάζοντας εκεί την παροχή αέρα, χρειάζεται οπωσδήποτε αεραντλία, υποβιβάζοντας τον low-budget/minimal χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Εναλλακτικά, η παροχή αέρα θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην εισαγωγή της αντλίας νερού, οπότε και αρκεί ένας σωλήνας έξω από το νερό για να μπορεί η υποπίεση στο πίσω μέρος της αντλίας να τραβήξει αέρα. Αυτό έχει το κακό ότι θα έχω κάποιο επιπλέον θόρυβο και ενδεχομένως κάποια μακροχρόνια ζημιά στην αντλία λόγο αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...