Jump to content

Ξαφνικό πρόβλημα με μείγμα Co2


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

Χθές το απόγευμα έκανα το κλασικό μείγμα για το CO2 με το μπουκάλι της coca-cola.Μπορείτε να με βοηθήσετε σε τι έκανα λάθος γιατί μετά από λίγη ώρα στη σκάλα διάχυσης της Nutrafin δεν έβγαιναν φυσαλίδες αλλά........ένα παχύρευστο μείγμα στο χρώμα της μαγειάς!Το ενυδρείο άρχισε να θολώνει και ευτυχώς το πρόλαβα σχετικά γρήγορα!

Τα ξήλωσα όλα και περιμένω τα φώτα σας!

Link to comment
Share on other sites

Στην αρχή αφρίζει το μείγμα και αν το είχες γεμίσει πολύ ο αφρός πέρασε με το CO2 στο ενυδρείο.

Σε έναν φίλο μου πάλι άφριζε σε χαμηλή θερμοκρασία... :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Στην αρχή αφρίζει το μείγμα και αν το είχες γεμίσει πολύ ο αφρός πέρασε με το CO2 στο ενυδρείο.

συμφωνω με τον φιλο viciouscircle και γι'αυτο προτεινω μια βαλβιδα ανεπιστροφη

αναμεσα στην σκαλα και το μπουκαλι co2 για να μην ξανα γινει και να εχεις το κεφαλι σου

ησυχο

Έγινε επεξεργασία - yiapasdiscus
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως από μόνη της η βαλβίδα θα βοηθήσει αφού η ροή του αφρού είναι προς το ενυδρείο και ο φίλος δεν ανέφερε πρόβλημα επιστροφής νερού από το ενυδρείο στο μπουκάλι... :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως από μόνη της η βαλβίδα θα βοηθήσει αφού η ροή του αφρού είναι προς το ενυδρείο και ο φίλος δεν ανέφερε πρόβλημα επιστροφής νερού από το ενυδρείο στο μπουκάλι... :wub:

:rasp:

Καλό θα είναι να διαβάσεις αυτό το άρθρο το οποίο εξηγεί αρκετά καλά το θέμα:

http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html

Συνοπτικά, να βάλεις στο "κύκλωμα" του CO2 και ένα δεύτερο μπουκάλι (προτείνω 1,5lt αλλά και με 0,5 θα γίνει η δουλειά) το οποίο θα παραμένει άδειο και θα λειτουργεί ως "διαχωριστής" για το CO2 από νερό/αφρό που ενδεχομένως θα φύγει από το μείγμα της μαγιάς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του είναι το σωληνάκι που έρχεται από το μπουκάλι της μαγιάς να κατεβαίνει πιο χαμηλά μέσα στο μπουκάλι από το σωληνάκι που θα φέυγει προς το ενυδρείο (δες το σχετικό διαγραμμα στο άρθρο που σε παρέπεμψα πιο πάνω) ώστε ότι έρχεται (αφρός/νερό/μαγιά) να πέφτει στο άδειο μπουκάλι και να μην μπορεί να το τραβήξει το άλλο σωληνάκι προς το ενυδρείο.

Επίσης, όπως σου είπαν και οι προηγούμενοι, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις μια βαλβίδα αντεπιστροφής ώστε να αποφύγεις το φαινόμενο να γυρίσει όλο το νερό του ενυδρείου και να πάει προς το μπουκάλι, και η γνώμη μου είναι να την βάλεις όσο πιο κοντά στο ενυδρείο γίνεται (σε αντίθεση με το σχήμα του άρθρου εγώ θα πρότεινα να μπει μετά το μπουκάλι-διαχωριστή).

και 2-3-4 :D hints από τη δική μου εμπειρία:

- Το μπουκάλι της Coca Cola είναι πολύ μικρό για την παραγωγή αρκετού CO2 για σημαντικό διάστημα και θα προτεινα να βρεις κάτι σε 5lt περίπου. Εξαρτάται βέβαια και από τα λίτρα και το πόσο φυτεμένο είναι το ενυδρείο σου.

- Το νερό με τη μαγιά να γεμίζει περίπου τα 3/4 του μπουκαλιού αλλά όχι παραπάνω ώστε να είναι δύσκολο να υπερχειλίσει.

- Το νερό με τη μαγιά δεν αφρίζει σημαντικά υπο κανονικές συνθήκες. Μάλλον είχες πολύ γεμάτο το μπουκάλι σου. Προτείνω το νερό να σταματάει πριν το σημείο που αρχίζει να στενεύει το μπουκάλι (περίπου 1lt μείγματος).

- Πειραματίσου με τις αναλογίες μαγιάς - ζάχαρης για να πετύχεις την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ παραγωγής CO2 και διάρκειας ζωής μείγματος.

Αυτά τα όχι και τόσο λίγα..........

Ελπίζω να βοήθησα.

Έγινε επεξεργασία - artirules
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Τελικά πειραματίστηκα και βρήκα τη σωστή αναλογία ζάχαρη-μαγιά και πόσο θα πρέπει να γεμίζω το μπουκάλι.Πάμε γι' άλλα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...