Jump to content

Το νέο Reef του τσιγκούνη


formentini30

Recommended Posts

Χαιρετισμό σε όλους τους φίλους των ενυδρείων.

Για πρώτη φορά ανακατεύομαι με το θαλασσινό ενυδρείο και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος μπορεί να τις βρει μέσα στο aquazone.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους συμμετέχουν ενεργά και βοηθάνε εμάς τους νέους στα πρώτα βήματα.

Το ενυδρείο είναι καινούργιο και τρέχει 10 μέρες. Το παράξενο είναι ότι έκανα μετρήσεις και είναι

PH=8.3

KH=10

Ca=570

No2=0

No3=0

Nh4=0

αναρωτιέμαι αν γίνετε να έχω τέτοιες μετρήσεις.

Με το ασβέστιο το καταλαβαίνω γιατί έριξα αρκετό(seachem advantage calcium) αλλά τα άλλα?

Ο βράχος αγοράστηκε όπως στην πρώτη φοτο αλλά σήμερα παρατήρησα ότι εμφανίστηκαν κάποια σημάδια χρώματος μουσταρδι όπως φαίνονται στην δεύτερη φοτο . ξέρει κανείς γιατί??

Τα Φώτα τα άναψα από την πρώτη μέρα για διάστημα 12 ωρών και ρίχνω καθημερινά τριπλάσια ποσότητα από το stability της sεachem, ταΐζω με φλακες και γαρίδα και τις δέκα μέρες αλλά το skimmer βγάζει ελάχιστη ποσότητα από ακαθαρσίες και τέλος προσθέτω σε κανονικές ποσότητες από το coral builder και coral accel της Kent

Κλείνοντας χωρίς να θέλω να σας κουράσω ευχαριστώ εκ τον προτέρων σε όσους ανταποκριθούν.

Το όλο σχέδιο είναι πειραματικό με απώτερο σκοπό να προχωρήσω σε ένα μεγαλύτερο reef στο μέλλων.

Ευχάριστο.

post-6261-1209847774_thumb.jpg

post-6261-1209847793_thumb.jpg

post-6261-1209847806_thumb.jpg

post-6261-1209847825_thumb.jpg

post-6261-1209847843_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 86
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κατα αρχην καλωσηρθες και καλη τυχη με το reefaki σου!!!Ελπιζω να γινει ενας ωραιος υφαλος!

Τωρα σε σχεση με οσα γραφεις χωρις να θελω να φανω κακος μου φαινετε οτι δεν διαβασες καλα το τι γραφουν τα παιδια!(Και εγω αρχαριος ειμαι να μην παρεξηγηθω)Νομιζω οτι ειναι υπερβολη 12 ωρες τη μερα τα φωτα και οτι αυτο το μουσταρδη που περιγραφεις ειναι αλγη!!Επισης θα συνηστουσα με τη εμπειρια που διαθετω να σταματησεις να ριχνεις Ca ειναι υπερβοληκα πολυ και πρεπει να το ριξεις αμεσα και να σταματησεις να ριχνεις και ολα τα αλλα σκεβασματα και να παρακολουθησης το ενυδρειο σου στη ρουτηνα του για να ξερεις σιγα σιγα τι πρεπει να προσθεσεις και τι οχι!Ειμαι της αποψης οσο λιγοτερα τοσο καλυτερα εως και τιποτα αν ειναι εφικτο!Επισης αν σου ειναι ευκολο ενημερωσε μας για τα λιτρα σου και τα κιλα του βραχου σου οπως και για τον φωτησμο σου και τη κυκλωφορια σου ειναι και αυτη βασικη παραγωντες για σε φωτησουν και οι "γκουρου" !!!Θα ηθελα επισης να πω οτι μου φενετε λιγος ο αραγωνιτης!Αυτα απο εμενα και συγγνωμη αν σε κουρασα και παλι καλη συνεχεια!!!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ formentini30, κατ’ αρχήν, σε καλωσορίζω στη θαλασσινή κατηγορία του χόμπι μας.

Θεωρώ ότι το σύστημά σου είναι αρκετά ανώριμο για να έχεις μια πλήρη εικόνα της σταθερότητας των βασικών παραμέτρων.

Η τοποθέτηση του βράχου είναι καλή, η άμμος θα μπορούσε να ήταν περισσότερη, ώστε αργότερα να λειτουργήσει σαν DSB. Η κυκλοφορία του νερού πιστεύω ότι είναι επαρκής για τα λίτρα σου και την ποσότητα των ζωντανών βιολογικών υλικών, τουλάχιστον για αυτή την περίοδο.

Παρόλο που ταΐζεις καθημερινά (αν δεν κάνω λάθος), μου κάνει εντύπωση πως δεν ανιχνεύεις καθόλου νιτρώδη. Μήπως άρχισες να ταΐζεις τώρα τελευταία??

Το skimmer είναι φυσιολογικό να μην έχει μεγάλες αποβολές σε αυτό το στάδιο. Θεωρώ ότι είναι ρυθμισμένο σωστά.

Το καφέ επίχρισμα που διακρίνεις στο βράχο, είναι κυανοβακτήριο, που σταδιακά θα εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του ενυδρείου σου. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και το συναντάμε σε ανώριμα συστήματα, αλλά και σε ώριμα όταν υπάρξει κάποια διαταραχή της ισορροπίας. Εφόσον λειτουργούν όλα καλά, με την πάροδο του χρόνου θα εξαφανιστεί από μόνο του, μέχρι να εμφανιστεί ξανά, σε ανύποπτο χρόνο, για να σου θυμίσει ότι χαλάρωσες κάπως με τη φροντίδα του συστήματός σου.

Η παρατήρηση του προηγούμενου Φίλου μας, ότι βιάστηκες κάπως να ανάψεις τα φώτα σε πλήρη φωτοπερίοδο, είναι σωστή. Αυτό μπορεί να σου δημιουργήσει αρκετά προβλήματα τώρα στην αρχή και για αρκετό χρόνο.

Τι είδους φωτισμό έχεις? Λάμπες, watt, Κ,....

Όσον αφορά το πρόσθετο ασβεστίου, σε τι αποσκοπεί?? Είναι φυσικό να σου ανέβει πολύ και να σου δημιουργήσει ιζήματα, αφού δεν υπάρχει κάτι να το απορροφήσει. Επίσης το ΚΗ πως είναι σε αυτή την τιμή σε συνδυασμό με το ασβέστιο? Ρίχνεις κάτι και για αυτό? Τα ίδια ισχύουν και για το ΡΗ. Θεωρώ ότι είναι αρκετά υψηλές τιμές για ένα σύστημα ηλικίας 10 ημερών.

Η αλατότητα του νερού που βρίσκεται?

Θα έλεγα να αφήσεις το σύστημά σου να κάνει τον κύκλο του και να ισορροπήσει από μόνο του. Αυτό το στάδιο θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Κατόπιν μπορείς ν κάνεις επεμβάσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις του και φυσικά… με τις δικές σου.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από εμένα !!!

Οι παρατηρήσεις οι δικές μου είναι :

1) Για το φώς τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα . Άλλοι λένε να ανοίγουν κατευθείαν , άλλοι να ανοίγουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μετά από ένα μήνα . Η άποψη μου είναι αφού το ξεκίνησες έτσι , συνέχισε με αναμμένα τα φώτα . Ενδέχεται να σε παιδέψουν οι άλλγες , αλλά αργά αργά θα εξαφανιστούν (πάντα σύμφωνα και με άλλους παράγοντες , εκτός του φωτός ,όπως ΝΗ3/ΝΗ4, NO2, NO3 ,PO4 κτλ.)

2) Επιπρόσθετα για CA , kH , MG μην ρίχνεις προς το παρών . Απλά να είναι σε αποδεκτά επίπεδα .

Το CA=570 είναι υπερβολή και πολύ κοντά (εάν δεν έχει γίνει) στην κατακρήμνιση του ασβεστίου . Μην σε αγχώνει απλά σταμάτα να ρίχνεις ασβέστιο .

3) Για τους επόμενους μήνες αυτο που θα πρέπει να σε απασχολεί είναι ΝΗ3/ΝΗ4, NO2, NO3 ώστε να ωριμάσει και να σταθεροποιηθεί το σύστημα ! Μέχρι τότε έχεις άπλετο χρόνο να διαβάσεις κάνα βιβλίο ,ώστε να μπορείς να κρίνεις τη είναι "σωστό" και τη "λάθος" .

4) Το κάθε ενυδρείο, όπως λεέι και κ. Ψάλτης , είναι ένα ξεχωριστό σύστημα . Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία περπατημένη και απο εκεί και πέρα ... η άβυσσος !!!

5) Θα μπορούσες να μην χρησιμοποιήσεις ακόμα το skimmer , ώστε το ενυδρείο να ωριμάσει πιο γρήγορα !

Υπομονή και καλή συνέχεια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ανταπόκριση.

Η όλη κατάσταση αποσκοπεί στον πειραματισμός πάνω στο θέμα και γιαυτο κάποια πράγματα γίνανε αντίθετα με τα γραφομενα μέσα στο φόρουμ. Βέβαια ο πειραματισμός δεν θα φτάσει σε σημείο να τινάξω όλο το σύστημα στον αέρα .

Το ενυδρείο είναι ένα κλασικό από το καρφουρ και έγινε επέμβαση στο φωτισμό βάζοντας λάμπες arcadia marine 2 λευκές και 2 ακτινικές όχι Τ5 (το reef του τσιγκούνη).

Η <<σκάφη>> που έχει μέσα το καπάκι παρέμεινε και πρόσθεσα και ένα ανεμιστήρα . αποτέλεσμα θερμότητα 0 προς το νερό, και εξάτμιση 0 στον όλο χώρο. όπως βλέπετε και στην πρώτη φοτο το χώρισα για να τοποθετηθούν αλγες στο αριστερό διαμέρισμα, και τα διάφορα .

Από αντλίες έχει μια coralia 2 και μια eheim 1000 και ένα κάνιστρο εξωτερικό χωρίς τίποτα μέσα 440 λ/ω

Το τάισμα γίνετε σε καθημερινή βάση αλλά ο βράχος πρέπει να έχει αρκετά ζωντανά μέσα του και αυτό το λέω γιατί στην τελευταία φοτο φαίνεται ένα ζωντανό που εγώ νόμιζα ότι είναι κάποιο είδος κοραλλιού, αλλά τελικά ήταν μια aptaisia όπως διάβασα στο φόρουμ. Βγάζω τον βράχο έξω από το νερό και με την ένεση την τρυπάω και ρίχνω ξίδι. Βάζω τον βράχο πάλι στην θέση του και δεν μπορείτε να φανταστείτε τη πετάχτηκε από μέσα. Όλα γίνανε τόσο γρήγορα που δεν το πίστευα (τα μάτια μου είναι μια χαρά) και κάτι μεγάλο βγήκε από μέσα αλλά πρέπει να ήταν turbo και δεν πρόλαβα ούτε να το δω.

Το υπόστρωμα είναι περίπου 4 cm (τσιγκούνης) και άρχισε να βγάζει αλγες εκτός από εκεί που δεν βλεπει το φως.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και πάλι και συγγνώμη αν κουρασα.

ΔΕΝ βιαζομαι να προσθεσω ψάρια η κοράλλια όλα θα γίνουν σιγά σιγά

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Σήμερα μπήκαν οι πρώτοι κάτοικοι μέσα στο ενυδρείο και είναι 5 σαλιγκάρια οπού φαίνονται στην φοτο. Μπήκε και άλλη μια nano coralia.

Η άλγη έχει φοβερό ξέσπασμα αλλά τα σαλιγκάρια όπως φαίνεται και στην φοτο, καθώς περπατάνε αφήνουν πίσω των βράχο πεντακάθαρο.

Να δούμε τη θα γίνει στην πορεία.

Ευχαριστώ

post-6261-1210016926_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες και απο εμενα στο θαλασσινο aquazone μας...

Ευχαριστούμε για τα καλα σου λόγια!

Λοιπόν, ειναι λογικο να πνιγείς στην αλγη γιατι βιαστηκες να αναψεις τα φωτα.

Κλεισε τα φωτα και ασε την ομαδα καθαρισμού να κάνει την δουλεια της.

Απο κυκλοφορια εισαι οκ...

Γιατι ολα αυτα τα προσθετα τοσο νωρις?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και ευχάριστο για την ανταπόκριση.

Τα πρόσθετα ήταν λάθος να μπουν τόσο νωρίς χωρίς να καταναλώνονται. σταμάτησα να ρίχνω ασβέστιο γιατί το πήγα στα ουράνια, αλλά ρίχνω καθημερινά stability.

Η άλγη καταναλώνεται από τα σαλιγκάρια σε απίστευτους ρυθμούς αλλά τα Φώτα δεν θα τα σβήσω και ο λόγος είναι ότι με τα φωτα το σύστημα φαίνετε πολύ ζωντανό.

Παρά πολύ οργανισμοί κάνουνε βόλτες πάνω στους βράχους και αναπτύσσονται διάφορα που ακόμα είναι πολύ μικρά για να φωτογραφηθούν.

Μου αρέσει η όλη κατάσταση γιατί τόσα χρόνια με το γλυκό νερό τα πράγματα ήταν πολύ <<ψόφια.>>

Αύριο κατά τα φαινόμενα ο βράχος θα είναι καθαρός από αλγες. Θα επανέρθω με φοτο.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

post-6261-1210187031_thumb.jpgΚαλησπέρα και πάλι

Τα σαλιγκάρια κάνουν φοβερή δουλεία και ο βράχος στο απάνω σημείο που είναι και πιο κοντά στο φως , έχει σχεδόν καθαρίσει. σε 2 η 3 ημέρες πιστεύω να έχει καθαρίσει τελείως.

Να και ένα παράξενο σκουλήκι που εμφανίστηκε σήμερα.

Ευχαριστώ

post-6261-1210187061_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Το σκουληκάκι που φαίνετε στην φοτο φωτογραφήθηκε κατά την ημέρα δηλαδή όταν τα φώτα είναι ανοιχτα. Το βράδυ δεν είναι τόσο ενεργητικό αλλά την ημέρα κουνιέται και τρώει κανονικά.

Σήμερα το πρωί άκουσα κάτι τσακ τσακ μέσα στο ενυδρείο και είδα μια μάντις να προσπαθεί να φάει τα καβουράκια μου.

Ε όχι να μου φάει και τα καβουράκια.

Αφαιρέθηκε με ξίδι αλλά μάλλον σκότωσα και το εν λόγο σκουλήκι. Δεν είναι σίγουρο αλλά θα δούμε.

Ευχαριστώ.

post-6261-1210229758_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Σήμερα έκανα μετρήσεις και οι τιμές είναι οι ακόλουθες

PH=8.3

KH=7

Ca=490

No2=0

No3=0,2

Nh4=0

Έγινε αλλαγή του νερού (4 λίτρα) και πρόσθεσα coral builder.

Το πρόβλημα που βλέπω τώρα στον ορίζοντα, είναι ότι τα σαλιγκάρια έφαγαν την άλγη και τώρα δεν έχουν τη να φάνε.

Σήμερα παρατήρησα και διάφορα ζωύφια να κάνουν βόλτα πάνω στον βράχο αλλά είναι πολύ μικρά για να φωτογραφηθούν.

Παρατήρησα και τρις διαφορετικές οντότητες που έμοιαζαν με σαρανταποδαρούσα και το χρώμα της μιας ήταν άσπρο, της δεύτερης ήταν ροζ με μαύρο και της τρίτης (μήκος περίπου 12 cm) καφέ με μια κόκκινη γραμμή. Όταν μπορέσω θα βγάλω και φοτο γιατί είναι πολύ δύσκολο να τις προλάβω.

Το σαλιγκάρι στη φοτο ανέβηκε πάνω στο βράχο, σηκώθηκε όρθιο και από το σωληνάκι που έχει στην αρχή έβγαλε μια άσπρη ουσία, και μετά έβγαλε κάποιους ελικοειδές σχηματισμούς που έμοιαζαν με αυγά χρώματος πράσινα και με πολύ μικρό μέγεθος (δέκατα του χιλιοστού.)

Ξέρει κανείς κάτι για αυτό????

Τέλος υπάρχει και ένα κάβουρας που μοιάζει σαν αράχνη, και πάνω στο βράχο φύτρωσαν δυο φυτά που έχουν το μέγεθος ρυζιού και είναι διάφανα.

Ευχαριστώ.

Θα επανέλθω και με άλλα παράξενα?????? Να δούμε.

post-6261-1210523137_thumb.jpg

post-6261-1210523162_thumb.jpg

post-6261-1210523189_thumb.jpg

post-6261-1210523216_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Σήμερα ανακαλύφθηκαν καινούργιες μορφές ζωής και θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεται τη είναι και πως συντηρούνται (φοτο 1,2,3)

Για την φοτο 3 έψαξα αλλά δεν μπόρεσα να την ταιριάξω με κάτι.

Μοιάζει δεν μοιάζει, είναι δεν είναι καταλαβαίνετε τώρα. Μοιάζει με μπαλίτσα αλλά έχει απάνω μικρά πορτοκαλί μπαλάκια.(πολλά μπαλάκια)

Για την φοτο 2 μέσα από τον σωλήνα βγαίνει ένα λουλούδι που αντιδρά σε κίνηση και σε φως και αμέσως κρύβετε.

Ευχάριστο εκ των προτέρων.

Διάρκεια φωτισμού 14 ώρες.

post-6261-1210683644_thumb.jpg

post-6261-1210683673_thumb.jpg

post-6261-1210683708_thumb.jpg

post-6261-1210683735_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το 'σκουλίκι' που σκότωσες δέν ήταν σκουλίκι αλλά Mantis Shrimp.

post-6261-1210229758_thumb.jpg

Καλά έκανες και την έβγαλες άν και προσωπικά θα την έβαζα σε ένα δικό της ενυδρειάκι.....!

Κράτα μας ενήμερους για την εξέλιξη! :D

Link to comment
Share on other sites

στη πρώτη βλέπω ζωανθους

στη δεύτερη κάποιο tube worm

στη τρίτη δεν βλέπω καλά αλλά μοιάζει ενδιαφέρον , προσπάθησε για καλύτερη φωτο

στη τέταρτη κάποια μακροαλγη νομίζω

δεν ανησυχείς για τίποτα

οι 14 ωρες είναι πολλες μπορεις να πας σε 10

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση πάνω στο θέμα. Θα ψάξω στα ανάλογα θέματα να βρω περισσότερες πληροφορίες. Οι ζωοανθοι ήταν πάνω στην πέτρα που αγόρασα αλλά ήταν κάτι μικρά καφέ χωνάκια κλειστά και δεν μπόρεσα να καταλάβω τη ήταν. Είναι στην πίσω μεριά της πέτρας και γι αυτό τα παρατήρησα σήμερα. Το άλλο το στρογγυλό δεν ήταν επάνω , αλλά μεγάλωσε τώρα τελευταία . θα βγάλω καλύτερη φοτο και θα επανέρθω.

Και πάλι ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει παρακαλώ κανείς τη είναι αυτό?

Αλλάζει χρώμα (γίνεται από άσπρο σκούρο καφέ)

Ευχαριστώ,

post-6261-1210710254_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση σχετικά με το σφουγγάρι.

Το ενυδρείο το βλέπω να προχωρεί σε κανονικούς ρυθμούς, και σήμερα παρατήρησα ότι αρχίζει να εμφανίζετε κοράλλινη και στον αραγονιτη. Οι ρωγμές που φαίνονται στην φοτο είναι από σκουλήκια τα οποία σκάβουν στην άμμο και τα παρακολουθώ αλλά δεν μπορούν να φωτογραφηθούν.

Ευχαριστώ

post-6261-1210868316_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση σχετικά με το σφουγγάρι.

Το ενυδρείο το βλέπω να προχωρεί σε κανονικούς ρυθμούς, και σήμερα παρατήρησα ότι αρχίζει να εμφανίζετε κοράλλινη και στον αραγονιτη. Οι ρωγμές που φαίνονται στην φοτο είναι από σκουλήκια τα οποία σκάβουν στην άμμο και τα παρακολουθώ αλλά δεν μπορούν να φωτογραφηθούν.

Ευχαριστώ

Κατά πάσα πιθανότητα πάνω στον αραγονίτη σου δημιουργούνται Κυανοβακτήρια και όχι κοραλινική άλγη.Έλεγξε την κυκλοφορία σου καθώς και τα οργανικά-νιτρικά-φωσφορικά σου. :D

Link to comment
Share on other sites

Σωστή η παρατήρηση του Δημήτρη. Αλλά μη στεναχωριέσαι, είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Στη φοτο φαίνονται τρία χρώματα. Αυτό που είπα εγώ κοράλλινη είναι το ροζ που έχει το χρώμα του βράχου. Το άλλο χρώμα που είναι μπροστά είναι ένα ελαφρύ πράσινο. Οι σκούρες περιοχές δεν είναι μαύρες αλλά καφέ και έχουν την ίδια απόχρωση εδώ και μέρες και είναι από το ξέσπασμα σε άλτες που είχα πριν καμία εβδομάδα. Από κυκλοφορία είμαι οκ και το λέω αυτό για το λόγο ότι μέσα γίνετε χαμός όταν δουλεύουν όλες οι αντλίες μαζί. Έχω και αντιφωσφορο μεσα.

ΑΛΛΑ για τον λόγο ότι είμαι αρχάριος, και τσιγκούνης (δεν έχω τεστ για φώσφορο) θα αγοράσω ένα σύντομα να κάνω μετρήσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Έγινε επανατοπεθετηση του βράχου καθώς προστέθηκαν ακόμα 5 κιλά νεκρού βράχου . Προστέθηκε άλλη μια αντλία της eheim compact 1000 και αφαιρέθηκε το εξωτερικό κάνιστρο. η ανακατανομή το βράχου προκάλεσε μια δυσχέρεια στο όλο σύστημα αλλά πιστεύω να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Επίσης εμφανίστηκαν πάρα πολλά μικρά άσπρα ζουζούνια που όπως με πληροφόρησε ο μαγαζάτορας είναι κοπιποδα

Ευχαριστώ.

post-6261-1211093772_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι, ότι κάποια κομμάτια βράχου δεν έχουν καλή στερέωση / εδραση.

Για να μην έχεις στο μέλλων κάποιο ατύχημα, θα σου προτείνω να στερεώσεις και να κολλήσεις καλά αυτά τα κομμάτια

Η επίπεδες επιφάνειες του βράχου θα σε βοηθήσουν στην καλή τοποθέτηση των κοραλλιών σου, ( μην βάζεις όρθια τα βράχια αλλά επίπεδα )

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Έχεις δίκιο φίλε navy με τις παρατηρήσεις σου και εγώ το φοβάμαι λίγο το όλο στήσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι το ενυδρείο είναι μικρό και ο βράχος αρκετός. Προσπαθώ να τον συντηρήσω και να μάθω πέντε πράγματα για το θαλασσινό ενυδρείο, και αργότερα αυτό θα γίνει sump σε ένα μεγαλύτερο που έχω στα σχαρια να κάνω. Έτσι δεν μπορώ να τον κολλήσω και πάμε έτσι με τον φόβο της κατολίσθησης

Γνωρίζει παρακαλώ κανείς αν η παρουσία χρυσού η ασήμι μέσα στο ενυδρείο επηρεάζει την βιολογία του ενυδρείου? Θέλω να κατασκευάσω κάτι και ρωτάω αν ξέρει κανένας.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...