Jump to content

Ιδιοκατασκευή καπακιού ενυδρείου με ενσωματωμένο βιολογικό και μηχανικό φίλτρο.


A.Lazaros

Recommended Posts

Ιδιοκατασκευή καπακιού ενυδρείου με ενσωματωμένο βιολογικό και μηχανικό φίλτρο.

Μετά από προβληματισμό κατέληξα στην ιδέα μιας ιδιοκατασκευής καπακιού ενυδρείου η οποία συγχρόνως θα είναι εξωτερικό, βιολογικό και μηχανικό φίλτρο. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για το αν θα λειτουργήσει και αν αξίζει τελικά να την υλοποιήσω.

Φανταστείτε ένα ενυδρείο 100cm x 40cm x50cm χωρίς το καπάκι του. Στην πίσω πλευρά και στο σημείο που κανονικά στηρίζεται το καπάκι θα κολλήσω με σιλικόνη μια μακρόστενη κατασκευή από γυαλί [πάχους 5mm] η οποία θα έχει μήκος 100cm [όσο το μήκος του ενυδρείου], φάρδος 8cm και ύψος 10cm. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα μικρό μακρόστενο ενυδρείο (σαν τις ποτίστρες που πίνουν τα ζώα στα χωριά), κολλημένο 5εκατοστά πάνω από το βασικό ενυδρείο. Θα το σηκώσω ελαφρά από την δεξιά μεριά ώστε να έχει λίγες μοίρες κλίση προς τα αριστερά και στο τέλος του θα αφήσω μια μεγαλούτσικη σχισμή στον πάτο για να μην μπορεί ποτέ να συγκρατήσει νερό μέσα του. Το μικρό αυτό μακρόστενο ενυδρείο θα το γεμίσω σε μήκος 60-70εκατοστά με βιολογικό σφουγγάρι + siporax και θα χρησιμοποιήσω το δεξί μέρος του ως χώρο για ένα μηχανικό φίλτρο και ένα προφίλτρο. Το υπόλοιπο κενό πάνω από το ενυδρείο θα καλυφθεί με γυάλινο καπάκι που σε αυτό θα στηριχθούν και τα φώτα αλλά τώρα το προσπερνάω γιατί είναι χιλιοειπωμένο θέμα. Επικεντρώνομαι στο φίλτρο.

Με ένα δυνατό κυκλοφορητή θα τραβάω νερό από το ενυδρείο για να το αδειάζω πάνω στο προφίλτρο της μακρόστενης ιδιοκατασκευής στην δεξιά της πλευρά. Αυτό μετά θα βρίσκει το δρόμο του με την βαρύτητα και μέσα από τα υπόλοιπα υλικά θα φτάνει στην σχισμή αριστερά για να επιστρέψει φιλτραρισμένο πίσω στο ενυδρείο.

Αυτό που θέλω να πετύχω είναι, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος το φίλτρο να αδειάζει αναγκαστικά από νερό ώστε τα βακτηρίδια που καθαρίζουν βιολογικά το νερό να παραμένουν ζωντανά. Ξέρω ότι αυτά τα βακτηρίδια πεθαίνουν μέσα στο νερό αν για κάποιες ώρες διακοπεί η τροφοδοσία του ενυδρείου με ρεύμα (ουσιαστικά από έλλειψη οξυγόνου). Αντίθετα μπορούν να διατηρηθούν ζωντανά ακόμη και για αιώνες έξω από το νερό φτάνει να υπάρχει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα! Τώρα δεν ξέρω αν αυτό είναι υπερβολή αλλά το έχουν πει άτομα που θεωρούνται κορυφαίοι στα ενυδρεία και όχι εγώ…

Αυτή η κατασκευή μου φαίνεται σχετικά εύκολη και συμμαζεμένη, δεν πιστεύω να επιβαρύνει με μηχανικές πιέσεις το βασικό ενυδρείο και δεν θα θέλει ιδιαίτερη συντήρηση. Επίσης νομίζω θα μπορεί να δεχτεί και όλα τα υλικά που βάζουμε σε οποιοδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό φίλτρο αλλά θα έχει το πλεονέκτημα ότι θα μπορούμε να την ξεκινάμε και να την σταματάμε όποτε θέλουμε… Ο όγκος των υλικών που χωράει είναι ισάξιος των εξωτερικών φίλτρων απλά η ροή θα είναι σαφώς χαμηλότερη αλλά η οξυγόνωση του βιολογικού φίλτρου καλύτερη. Τα λέω σωστά εσείς οι παλιότεροι?

Να πω ότι αν αυτή η κατασκευή θυμίσει σε κάποιον το «Σαμπ» που χρησιμοποιούμε στα θαλασσινά ενυδρεία δεν έχει και τόσα κοινά σημεία τελικά.

Τι λένε οι ποιο έμπειροι εδώ? Να το δοκιμάσω? Σίγουρα δεν είμαι ο πρώτος που το σκέφτηκε γιατί είναι κάτι πολύ απλό σαν ιδέα αλλά και κατασκευή. Από την άλλη γιατί 2-3μήνες που διαβάζω και μελετάω πάνω στα DIYφίλτρα δεν είδα ποτέ κάποιον να έχει υλοποιήσει τέτοια κατασκευή? Μήπως υπάρχουν κρυφά ή φανερά εμπόδια ή κάτι που δεν το σκέφτηκα και θα βρεθώ προ εκπλήξεως?

Παρακαλώ διαφωτίστε με όσοι ξέρετε περισσότερα και ελπίζω να μπορέσω εγώ αλλά και άλλοι να λειτουργήσουμε αυτό το είδος φίλτρου αν όντως έχει πιθανότητες να κάνει σωστή δουλειά.

Κάτι ακόμη που έχω σκεφτεί είναι να συνδέσω αυτό το φίλτρο και με ένα φίλτρο βυθού, οπότε ο κυκλοφορητής να τραβάει νερό διαμέσω του βυθού και να το αδειάζει πάνω στο εξωτερικό μακρόστενο ενυδρείο. Εδώ θεωρητικά, μετά από μια διακοπή ρεύματος μπορεί ο βυθός να μολύνει το ενυδρείο… Να πω ότι αρκετά χρόνια πριν είχα ένα ενυδρείο με φίλτρο βυθού και εσωτερικό φίλτρο. Τότε δεν ήξερα ότι τα φίλτρα έπρεπε να λειτουργούν ασταμάτητα και συχνά τα έκλεινα τελείως τη νύχτα μαζί με τον αέρα! Καθάριζα πάντα το εσωτερικό φίλτρο με νερό βρύσης και όμως δεν είχα απώλειες σε ψάρια σχεδόν ποτέ… Μάλλον με έσωσαν τα βακτηρίδια του βυθού μέσα στην άγνοια μου τότε. Γι’αυτό είμαι υπέρ του συνδυασμού 2-3φίλτρων σε κάθε ενυδρείο και εκτιμώ πολύ τα βιολογικά φίλτρα. Τα τελευταία 3χρόνια, μέσω του ίντερνετ, μπόρεσα να μελετήσω και να μάθω πως κρατάνε σωστά ένα ενυδρείο.

Έχω και άλλες ιδέες αλλά το βασικό που με απασχολεί είναι αν θα δουλέψει η αρχική.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους θα απαντήσουν.

Προς όλα τα μέλη του aquazone, Λάζαρος.

Επειδή μου άρεσε πολύ αυτό το σποτάκι απο το aquazone, μπορώ να το επαναλάβω εδώ?



ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν θα πρέπει να δίδονται απαντήσεις, εάν δεν γνωρίζετε το αντικείμενο. Η λάθος πληροφόρηση θα οδηγήσει σε εσφαλμένα αποτελέσματα με άγνωστη έκβαση. Μην αμελείτε ότι προτείνονται κατασκευές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, πέραν του ενυδρείου και την σωματική μας ακεραιότητα.

*** Προέχει η ασφάλεια - Sicherheit zuerst - Safety First - sûreté d'abord ***

Link to comment
Share on other sites

Το έχεις ψάξει το θέμα απ' ότι φαίνεται αφού δικαιολογείς τον τρόπο λειτουργίας του φίλτρου. :D

Επίτρεψέ μου να σου θέσω μερικούς προβληματισμούς:

Αν η διακοπή ρεύματος είναι κύριος παράγοντας για την κατασκευή αυτή, να σου πω οτι μου έχει τύχει να ξεχάσω κλειστο το φίλτρο κανένα 24ωρο και να μετράω αμμωνία 0, και οτι για να καταστραφούν τα βακτήρια από σηπτική δράση σε στάσιμο νερό χωρίς οξυγόνο, δεν φτάνει μία, έστω και μεγάλη, διακοπή ρεύματος και όποιος έχει άλλα στοιχεία πάνω σ'αυτό ας τα παραθέσει.

Επίσης με την τόσο μεγάλη έκθεση των βιολογικών υλικών στον αέρα ίσως πετύχεις αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, μιάς και θα έχεις πολύ έντονη διάσπαση αμμωνίας και νιτρωδών από τα αερόβια βακτήρια αλλά ίσως έχεις πρόβλημα έλλειψης αζώτου σε αμμωνιακή μορφή αν βάλεις φυτά, αφού μέχρι να διασπαστεί η αμμωνία σε ένα νορμάλ ενυδρείο, τα φυτά προλαβαίνουν να απορροφήσουν κάποια ποσότητα και τα αυτή είναι η καλύτερη πηγή αζώτου για τα φυτά, τέλος δεν θα έχεις καλή απονιτροποίηση αφού δεν θα αναπτύσσονται αρκετά αναερόβια βακτήρια, με αποτέλεσμα γρήγορη αύξηση των νιτρικών και έξαρση αλγών.

Οπότε πέρα από τα ειδικότερα προβλήματα που ίσως έχεις, έχει μεγάλη σημασία να διευκρυνήσεις τι είδους ενυδρείο θέλεις να στήσεις, αφού οι διαφορές στη διαχείρηση των αζωτούχων ενώσεων φαίνεται να είναι μεγάλες.

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο ευχαριστώ. Κάποια από αυτά που λες όντως δεν τα σκέφτηκα.

τέλος δεν θα έχεις καλή απονιτροποίηση αφού δεν θα αναπτύσσονται αρκετά αναερόβια βακτήρια, με αποτέλεσμα γρήγορη αύξηση των νιτρικών και έξαρση αλγών.

Σίγουρα όμως θα έχω και το κλασσικό εσωτερικό φίλτρο στο ενυδρείο. Για τα φυτά αν βάλω δεν θέλω πολλά (μπορεί λίγη τζάβα δεμένη) και ίσως να μην βάλλω και καθόλου αν λειτουργήσω ένα φίλτρο βυθού παράλληλα. Τα ψάρια με ενδιαφέρουν κυρίως. Τι λες?

Επίσης μου πρότειναν να βάλω φυτό πάπυρο μέσα στο ενυδρείο και να αφήσω τα φύλλα να βγουν έξω από το καπάκι. Το έχεις ξανακούσει?

Έγινε επεξεργασία - A.Lazaros
Link to comment
Share on other sites

Για το φίλτρο βυθού δεν είμαι σίγουρος, φαντάζομαι έχεις ήδη κάποιο? Το θεωρώ παλιά, ξεπερασμένη και άγαρμπη τεχνολογία αφού δεν μπορείς να το ελέγξεις-καθαρίσεις χωρίς να κάνεις το ενυδρείο άνω-κάτω.

Το θέμα με τον πάπυρο είναι ενδιαφέρον και κάνουμε κάποια πειράματα με έναν φίλο σε 20λιτρο, πιστεύω θα τρώει μπόλικα νιτρικά, είχα πετύχει και ένα

που κάποιος είχε φτιάξει φίλτρο απονιτροποίησης για αφρικάνες με χρήση πολλών φυτών δράκαινα (αυτά που πουλάνε για lucky bamboo).

Aν συνδυάσεις το φίλτρο με κάποιο εσωτερικό που θα έχει χαμηλή ροή και κατάλληλο υλικό με βαθείς πόρους για τα αναερόβια, θα έχεις μάλλον καλά αποτελέσματα.

Ένας φρέσκος προβληματισμός... ο κίνδυνος να ξεραθούν τα υλικά σε κάποια μεγάλη διακοπή είναι μεγάλος αν είναι ανοικτό το φίλτρο, ένα καπάκι που θα αφήνει αέρα πάνω από τα υλικά, θα διορθώσει αυτή την αδυναμία.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Αυτό που σκέπτεσαι να κάνεις, είναι αρκετά παλαιά ιδέα και υπάρχουν αρκετά έτοιμα μικρά ενυδρεία με φίλτρο στο καπάκι, πίσω από το φωτιστικό για εξοικονόμηση χώρου.

Όπως τα Moby Dick της Ιταλικής SICCE

Σαν ανεξάρτητο φίλτρο υπάρχει σε κινέζικη κατασκευή από την BOYU που μπορεί να κυκλοφορεί και με άλλα εμπορικά ονόματα π.χ. JAD.

Ρίξε μια ματιά ΕΔΩ

Πολύ καλή η τοποθέτηση του Γιώργου για το θέμα της επιλογής του περιβάλοντος, και η δική μου άποψη είναι ότι τέτοιο φίλτρο είναι καλό για ψάρια που έχουν πολλά οργανικά απόβλητα άρα χρειάζονται δυνατό wet/dry φίλτρο (όπως αυτό που θέλεις να κάνεις) και χρειάζονται χοντρό χαλίκι στο υπόστρωμα (ώστε να λειτουργήσει σωστά το undergravel filter).

Ακόμα και η Java Moss έχει μεγάλες ανάγκες σε νιτρικά.

Θα σου θέσω επίσης έναν άλλο προβληματισμό.

Αν η αντλία που θέλεις να βάλεις είναι στο φίλτρο, πάνω από την επιφάνεια του νερού, και το φίλτρο αδειάζει τελέιως, πως θα αντλείς νερό από το ενυδρείο;

Μια αντλία για να λειτουργήσει πρέπει να είναι γεμάτη νερό, αλλοιώς δεν μπορεί να εκτονώσει τον αέρα από μέσα και να τραβήξει νερό.

Η αντλία πρέπει να είναι μέσα στο ενυδρείο και να στέλνει νερό στο φίλτρο πάνω από την επιφάνεια, ή τουλάχιστον να μήν αδειάζει το διαμέρισμα της αντλίας.

Αν συνδέσεις την αντλία με την σωλήνα του φίλτρου βυθού, θα τραβάς νερό μόνο από τον βυθό.

Έτσι θα μπουκώνει το χαλίκι πολύ γρήγορα γιατί θα παίζει ρόλο προφίλτρου, και δεν θα έχεις καθόλου skimming της επιφάνειας για να τραβάς το οργανικό φιλμ που δημιουργείται.

Από τα συνημμένα που παρέθεσα, θα δείς ότι το μεν Moby Dick έχει μια υπερχείλιση επιφάνειας που ανεβάζει νερό στο φίλτρο στο καπάκι, το δε φίλτρο της BOYU έχει αντλία που στέλνει το νερό στο υπερυψωμένο φίλτρο.

Διαλέγεις και παίρνεις :D

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Λάζαρε,

Η ιδέα σου για το λεγόμενο “Upper Filter” δεν θα έλεγα ότι είναι και τόσο πρωτοποριακή, αφού έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και μάλιστα έχει τυποποιηθεί από κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες, όπως αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Σαν ιδέα φαίνεται πολύ καλή και δεν υπάρχει πρόβλημα στις συνηθισμένες διακοπές ρεύματος, αφού ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα φίλτρο “wet-dry”.

Εννοείται ότι η τροφοδοτική αντλία, θα βρίσκεται βυθισμένη μέσα στο ενυδρείο και σε τέτοιο βάθος, που δεν θα επηρεάζεται από την πτώση στάθμης, λόγω της εξάτμισης.

Η σύνδεσή του με φίλτρο βυθού, με βρίσκει αντίθετο, όσο και με την ιδέα της χρήσης ενός τέτοιου βιολογικού συστήματος. Τα φίλτρα βυθού θεωρούνται ξεπερασμένα βιολογικά συστήματα, γιατί έχουν “χρόνο λήξης”, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα σε αναγκάσει να ξεστήσεις το ενυδρείο και να ξεκινήσεις και πάλι από μηδενική ή σχεδόν μηδενική βάση.

Τα σημεία που με προβληματίζουν ιδιαίτερα, στον τρόπο λειτουργίας ενός τέτοιου φίλτρου, τα οποία ίσως αποτελούν και το λόγο που δεν καθιερώθηκε, τα αναφέρω πιο κάτω.

Το μηχανικό φίλτρο, που βρίσκεται στο πρώτο διαμέρισμα-περιοχή, σύντομα θα μπουκώνει και η ροή θα μειώνεται σταδιακά. Η τροφοδοτική αντλία δεν θα έχει τη δυνατότητα να πρεσάρει το νερό, όπως γίνεται σε ένα κλειστό κάνιστρο, με αποτέλεσμα το νερό να υπερχειλίζει σύντομα, από την όλη κατασκευή. Αυτό θα σε αναγκάζει να έχεις πάντα την επίβλεψη της καλής λειτουργίας του και να καθαρίζεις- αντικαθιστάς σύντομα τα υλικά της μηχανικής φίλτρανσης. Ένα πρόσθετο άγχος δηλαδή και ένας κίνδυνος σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας σου.

Για τον ίδιο περίπου λόγο και το βιολογικό υλικό δεν θα αποδίδει την μεγαλύτερή βιολογική ικανότητα, αφού με την πάροδο του χρόνου, με την κατακράτηση διαφόρων οργανικών ή όχι ιζημάτων, ανάμεσα στα υλικά, θα μειώνεται η ομοιόμορφη κυκλοφορία νερού, σε όλες τις περιοχές της κατασκευής. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη δυναμικής κυκλοφορίας και στη μικρή διαφορά ύψους, ώστε να εκμεταλλευτεί τη διαφορά της υδροστατικής πίεσης, πράγμα που υπάρχει στις αντίστοιχες κατασκευές ενός sump, το οποίο είναι παρόμοιας φιλοσοφίας.

Έτσι με την πάροδο του χρόνου, θα δημιουργούνται δίοδοι απρόσκοπτης ροής ανάμεσα στα βιολογικά υλικά, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύεται πλήρως όλη η επιφάνεια που διαθέτουν. Δηλαδή θα υπάρχει σταδιακή μείωση στην βιολογική απόδοση του φίλτρου, με την πάροδο του χρόνου. (Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα εξωτερικά φίλτρα, όταν τοποθετούνται δίπλα στο ενυδρείο, δηλαδή χωρίς να υπάρχει η σωστή υψομετρική διαφορά, μεταξύ επιφάνειας ενυδρείου και πυθμένα κάνιστρου).

Προσωπικά θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο φίλτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν επικουρικό, όχι όμως σαν το μοναδικό φίλτρο ενός ενυδρείου. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρύσταλλα σκούρα-φιμέ, ώστε να μην υπάρχει άμεση ή έμμεση διείσδυση φωτός, η οποία θα αναπτύξει επιχρισματικές άλγες, με αποτέλεσμα να έχουμε το παραπάνω πρόβλημα ροής πιο έντονο.

Καλή συνέχεια σε ότι αποφασίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Λίγο πολύ μου λέτε όλοι ότι το φίλτρο αυτό είναι μάλλον μπελάς και λιγότερο λύση. Άρα δεν θα το επιχειρήσω.

Να αρκεστώ στην κλασική λύση του συνδυασμού ενός εξωτερικού φίλτρου για το βιολογικό φιλτράρισμα και ενός εσωτερικού για το μηχανικό φιλτράρισμα και να ξεχάσω τα DYI φίλτρα? Υπάρχει κάποιο DYI φίλτρο που να συστήνεται γενικά?

Link to comment
Share on other sites

εγω θα ελεγα..

2 καλα εξωτερικα,ενα για βιολογια,ενα για μηχανικο

η.........

να κανεις ενα σαμπ,με τα πολλα πλεονεκτηματα...

αναλογως παντα τι θελεις να κανεις,και αν εχεις και τον χωρο....

Link to comment
Share on other sites

Το ιδανικό φίλτρο με βάση τα λεγόμενα του Heiko Bleher είναι αυτό που ο κάδος του να έχει χωρητικότητα σε λίτρα 15%-20% από το συνολικό νερό του ενυδρείου μας.

Δηλαδή σε ένα ενυδρείο με καθαρά 200 λίτρα χρειαζόμαστε ένα φίλτρο με κάδο φίλτρου 30-40 λίτρα.

Αυτό μπορείς να το επιτύχεις παράδειγμα με ένα σαμπ.

Αν έχεις όρεξη και μεράκι για δουλειά προχώρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στη κουβέντα που είχαμε με το Bleher μας ανέφερε για τον ογκο του βιολογικού φίλτρου οτι πρέπει να είναι όσος ο όγκος του ενυδρείου και σαν μίνιμουμ αποδεκτό το 15-20% . Εφ όσον έχουμε και φυτά που βγαίνουν έξω από το νερό .

Αυτο μας το είπε πάνω στη κουβέντα οτι στα δικά του ενυδρεία δεν κάνει αλλαγές νερού .

Οι αλλαγές του είναι πάρα πολύ αραιές που ξεπερνάνε το χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις τα χρόνια .

Γι αυτον ειναι πολυ σημαντικο στα ενυδρεια να υπάρχουν πολλά φυτά που έχουν τις ρίζες τους μέσα στο ενυδρείο .

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν είχα την τύχη να παραβρεθώ στην συνάντηση με τον κ. H.Blecher, θα ήθελα μια διευκρίνηση.

Όταν μιλάμε για φίλτρα σε τέτοια αναλογία όγκου σε σχέση με τα λίτρα του κυρίως ενυδρείου, προφανώς μιλάμε για ανοικτού τύπου Sump και όχι κλειστά. Είναι έτσι ;

Άλλως πιστεύω ότι θα υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια οξυγόνου.

Link to comment
Share on other sites

Salvator_v εχεις δικιο για την επάρκεια οξυγόνου δυστυχώς όμως δεν το διευκρινίσαμε αυτο πιστεύω ομως και εγω οτι θα εννοούσε κάποιο ανοιχτό φίλτρο διοτι μας ελεγε και για χαμηλή ροή νερού .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...