Jump to content

Ο2...


Recommended Posts

Έχω ένα ενυδρειάκι 75L.

Σε αυτό υπάρχουν καμιά 10αριά έυκολα φυτάκια, κάποια αργής και κάποια γρήγορης ανάπτυξης. Ο σκοπός αυτού το ενυδρείου είναι να γίνει φυτεμένο και ήδη μπορώ να πω πως προς το να θεωρηθεί φυτεμένο, αφού υπάρχει περίπου στο 70% των λίτρων ελεύθερος χώρος για κολύμπηση των ψαριών.

Όσο καιρό δουλέυει το ενυδρείο έχω μία αεραντλία επί 24ώρου. Κάπου εδώ μέσα διάβασα πως τα φυτεμένα ενυδρεία δεν θέλουν οξυγόνο. Οπότε είπα κι εγώ να αποσυνδέσω την αεραντλία. Από την στίγμή όμως που το έκανα, όλα τα ψαράκια μου (Corydoras και Cardinalius tetras) κάνουν ξαφνικές "εφόδους" προς την επιφάνεια του νερού. Πολύ περισσότερο με ανησυχούν τα Cory τα οποία από εκείνη τη στιγμή είναι νευρικά (δεν κολυμπάνε στον βυθό αλλά στο μέσο του ενυδρείου, χτυπόντας στο τζάμι)...

Στην πορεία ξαναέβαλα την αεραντλία, αλλά τα Cory έχουν ακόμα την ίδια συμπεριφορά....

Τί πρέπει να κάνω τελικά;;;; :bowdown:

post-6647-1212946574_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - stormtrooper
Link to comment
Share on other sites

Κρίνοντας από την φωτογραφία τα φυτά είναι επαρκή για να τροφοδοτήσουν το ενυδρείο με οξυγόνο.

Η αλλαγή συμπεριφοράς οφείλεται μάλλον στην πτώση του Ph που επήρθε από το αυξημένο CO2.

Με την αεραντλία διώχνεις όλο το CO2 από το ενυδρείο σου και τα ψάρια έχουν συνηθίσει σε ένα ενυδρείο με ενδεχομένως υψηλό Ph. Με το που σταμάτησες την αεραντλία το CO2 παρέμενε στο ενυδρείο με αποτέλεσμα να κατέβει το Ph.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να σταματήσεις την αεραντλία, ιδιαίτερα αν θέλεις πυκνοφυτεμένο ενυδρείο είναι μονόδρομος αλλά σιγά σιγά όχι απότομα, πρέπει να δόσης χρόνο να προσαρμοστούν τα ψάρια και τα φυτά στης νέες συνθήκες.

Σαν πρώτο βήμα θα έβγαζα την αεραντλία από το ενυδρείο και αντίστοιχα θα αύξανα πάρα πολύ την ανατάραξη της επιφάνειες. Με την μέθοδο αυτήν θα έχεις μια καλή οξυγόνωση του νερού και από την έντονη ανατάραξη της επιφάνειας θα διαφεύγει και το CO2.

Σε δεύτερη φάση σιγά σιγά θα μείονα την ανατάραξη της επιφάνειας του νερού έως ότου να υπάρχει μια φυσική αρμονία του Ph, Kh, CO2.

Link to comment
Share on other sites

:buttrock:

Nα προσθέσω οτι με την πτώση του pH το ασβέστιο από το κοχύλι που έχεις θα διαλυθεί στο νερό και θα αυξάνει το kH και επομένως το pH. (ακούγεται παράδοξο αλλά είναι απλή οξειδο-αναγωγική χημεία)

Οπότε καλύτερα βγάλ' το. :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Από παροχή CO2 έχω μόνο μία "συσκευή" της Sera που δέχεται ταμπλέτες. Στην φώτο αριστερά θα δεις πως έχω ένα μόνιμο υγρό τεστ CO2, το οποίο δείχνει να είναι στο κατώτερο στάδιο (σκούρα μπλε απόχρωση, αντί για κάποια πρασινοπή). Βάση του πίνακα συσχέτισης των KH, PH, CO2, το CO2 θα έπρεπε να είναι 40 καθότι οι μετρήσεις μου είναι:

PH 7

KH 4

GH 9

Επίσης στην φώτο πάνω δεξιά θα δεις πως γίνεται μία σημαντική ανατάραξη του νερού.... Αν βγάλω την αεραντλία θα συνεχίσουν να είναι ανήσυχα τα Cory και με αγχώνουν (πραγματικά δεν ησυχάζουν). Παρ'όλα αυτά θα σε ακούσω Χρήστο...

Όσον αφορά το κοχύλι, έχει μπει για 2 λόγους:

1) Για αύξηση των GH (τα Apple Snails έχουν τρύπες στα κελύφοι τους) και KH το οποίο είναι εντελώς ασταθές (κάθε 3 μέρες πέφτει στο 1 με 2)

2) Για αναπαραγωγή Ancistrus Sp3. Στην πρώτη γέννα, το ζευγάρι επέλεξε αυτό το κοχύλι για να βάλει τα αυγά του. Ευελπιστώ να κάνουν το ίδιο αν και δεν τα βλέπω να έχουν όρεξη για "τρελίτσες"... :bowdown:

Εφόσον σταθεροποιήσω τις τιμές του ΚΗ και αποκτήσω νέα γέννα, θα αφαιρεθεί....

Επίσης το φυτό μου Hydrocotyle leucocephala έχει βγάλει τριχωειδή άλγη ενώ οι τιμές του ΝΟ3 είναι 10... Τί να κάνω και γι'αυτό;;;;

Έγινε επεξεργασία - stormtrooper
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...