Jump to content

Τί φίλτρο θέλω ??


Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους.. Νέος στο χόμπυ, γι'αυτό λιγάκι κατανόηση :) μέχρι και μεις να μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους.. ;) σκοπεύω να αγοράσω ένα ενυδρείο Juwel Rio 125 συγκεκριμένα, και στο κατάστημα μου είπαν ότι εκτός του δικού του φίλτρου που είναι μηχανικό χρειάζομαι και ένα εξωτερικό βιολογικό. Έχω ήδη ένα φίλτρο το Eheim ecco 2232. Το θέμα είναι ότι πουθενά απο την έρευνα που έχω κάνει δεν εννοείται ότι το φίλτρο του juwel δεν επαρκεί.. Τελικά τι χρειάζομαι για φίλτρο? Επαρκεί το δικό του?΄Έψαξα στο web αλλά δεν βρίσκω πληροφορίες για να μάθω πως και τι, μόνο διαφημίσεις κτλ Καθότι καινούργιος δε θα ήθελα να με φορτώσουν 100,000 πράγματα τρίβοντας τα χέρια τους και να απογοητευτώ :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες!

Το ότι το φίλτρο του Juwel έχει σαν υλικό σφουγγαράκια δεν σημαίνει ότι είναι μόνο μηχανικό.

Διαθέτει δύο επίπεδα φίλτρανσης με διαφορετική ροή.

Τα κάτω πυκνά σφουγγαράκια παίζουν το ρόλο βιολογικού υλικού και με την διαφορά ροής αποσκοπούν στην πλήρη απονιτροποίηση.

Με μια νορμάλ ιχθυοφόρτηση είναι υπολογισμένο να καλύπτει πλήρως το ενυδρείο.

Σε περιπτώσεις μεγάλης ιχθυοφόρτησης, χωρίς φυτά, μπορεί να χρειαστεί και εξωτερικό φίλτρο αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αν ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες καθαρισμού του, είναι αρκετό το εσωτερικό.

Για ξεκίνημα δεν βλέπω κάποιο λόγο να βάλεις και άλλο φίλτρο.

Link to comment
Share on other sites

Οπως ηδη σου εγραψε ο απο πανω, εξαρταται απο την ιχθυοφορτηση. Αφου εχεις ομως και δευτερο δεν ειναι κακο να το χρησιμοποιησεις, αρκει να μην κανεις να τρεχει το νερο σου, σαν να το χτυπησε "τσουναμι".-

Link to comment
Share on other sites

Δεν σκοπεύω να το φορτώσω γιατί και τα ψάρια θα ταλαιπωρίσω και λάθος θα κάνω. Ένα βήμα τη φορά. Επίσης σκέφτηκα να ξεκινήσω με αληθινά φυτά, να χαίρονται και τα ψάρια και άρα και γω. Απότι διάβασα θα συντελούν και τα φυτά στον καθαρισμό του νερού. Λογικά ακούγονται όλα απλά με διαβεβέωσαν ότι χρειάζομαι και δεύτερο φίλτρο στο κατάστημα :thumbup: και τελικά καλά που ρώτησα :) Γιατί δεν τους λέει κάποιος πόσο κακό κάνουν και τελικά λεφτά χάνουν γιατί θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις αλλιώς θα έχουν έναν ευτυχισμένο πελάτη με εμπιστοσύνη για πολύ καιρό. Να τα σκάσεις αλλά να έχει νόημα.. Anyway thanx παιδιά και καλώς σας βρήκα ;)

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες φιλε.

Θα σου απαντουσα και εγω αλλα θα σε ρωταγα πρωτα ποια και ποσα ψαρια θα εβαζες :)

Link to comment
Share on other sites

Για την ώρα θα ξεκινήσω με τα φυτά που είδα στο forum σαν πιο κατάλληλα για αρχή Egeria densa, Ceratophyllum demersum, Limnophila aquatica, Hygrophila polysperma, Crinum thaianum, μέχρι να δω τι γίνεται με το Co2 κτλ για να μη μου πεθάνουν. Πήρα υπόστρωμα για τα φυτά το έστρωσα σε όλη την επιφάνεια του ενυδρείου και απο πάνω το λευκό βοτσαλάκι που μου άρεσε αλλά με καφέ μαζί για να σπάει και να μη στρεσάρονται τα ψάρια. Όσον αφορά ψάρια μου πρότειναν κάποια σαν ''ήμερα'' όπως ξιφομάχους, νέον (πολύ μικρά μάλλον για μεζές μοιάζουν τα νέον) :) γενικά μικρά κοπαδάκια που θα προσθέσω σιγά σιγά, όχι πάνω από 4-5 είδη πιστεύω. 1-2 pleko, 1-2 γαριδούλες και σαλιγκαράκια για την άλγη. Προτάσεις δεκτές μην κάνω και καμιά πατάτα ;)

Link to comment
Share on other sites

Για εξωτερικο φιλτρο για τα λιτρα σου μπορεις να βαλεις και το JBL ανεπιφυλακτα τωρα αν μιλαμε για μεγαλη ιχθυοφωρτιση τοτε θα πρεπει να πας σε κατι ποιο μεγαλο Εχαιμ 2213, JBL250,αλλα πιστευω πως η ιχθυοφωρτιση

ειναι οτι χειροτερο σε ενα ενυδρειο,και για τα ψαρια(πανω απο ολα αλλα και απο αποψη αισθητικη.

Link to comment
Share on other sites

....Όσον αφορά ψάρια μου πρότειναν κάποια σαν ''ήμερα'' όπως ξιφομάχους, νέον (πολύ μικρά μάλλον για μεζές μοιάζουν τα νέον) :) γενικά μικρά κοπαδάκια που θα προσθέσω σιγά σιγά, όχι πάνω από 4-5 είδη πιστεύω. 1-2 pleko, 1-2 γαριδούλες και σαλιγκαράκια για την άλγη. Προτάσεις δεκτές μην κάνω και καμιά πατάτα :bigemo_harabe_net-180:

Κανα εκανα που σε ρωτησα.

Σε 100 λιτρα νερο 4-5 μικρα κοπαδακια και 1-2 πλεκο?

Ετσι οπως σε βλεπω πας για 2 εξωτερικα οχι μονο 1.

Πρωτον, πολλα κοπαδια = κανενα κοπαδι.

Θα εχεις μια σαλατα απο ανακατεμενα ψαρια που δεν θα ξεχωριζουν κοπαδια.

Ενα κοπαδι σε καθε υψος νερου γινεται.

Πχ ενα κοπαδακι στο βυθο και ενα στη μεση

(κοπαδακι συνηθως δε νοειται κατω απο 8-10 ψαρια, πχ για να μην εχουμε και αυταπατες κοπαδι ειναι

:(

Με δυο τετοια κοπαδακια των 8 ατομων (μικρων ψαριων πχ tetras και corydoras) εισαι κομπλε.

Αν βαλεις και 2-3 (αναλογα τις απαιτησεις σε ομαδα) μεγαλυτερων ψαριων (το πολυ 8-10 εκατοστων), εγω θα αφαιρουσα το εσωτερικο για εξοικονομιση χωρου και θα εβαζα ενα 2215 για τα λιτρα σου.

Δευτερον, πλεκο.

Πολλοι γινονται τερατα, μερικοι και ισα με το μηκος του ενυδρειου σου.

Προσεξε πολυ τι θα ψαρια θα βαλεις, για να μη τρεχεις οπως πολλοι στην αρχη.

Κανε αναζητηση πριν κανεις οποιαδηποτε κινηση και μαθαινε απο τα λαθη των αλλων ;)

Καθε ειδος οργανισμου που ενδιαφερεσαι να φιλοξενησεις θα το μελετας καλα πριν το κανεις για να διαπιστωνεις οτι μπορεις να το κανεις.

Επισης δωσε προσοχη στις απαιτησεις της χημειας του νερου για τα ψαρια, αν ειναι συμβατα και αν μπορεις να τη δημιουργησεις. (δεν ζουν ολα τα ψαρια σε νερο βρυσης).

Μεγαλη προσοχη στο τελικο μεγεθος του ψαριου καθως τα μαγαζια τα πουλανε συνηθως μωρα και το "ψαρακι" σου σε λιγο καιρο μπορει να θελει 2 μετρα ενυδρειο ή και παραπανω. :thumbup:

Καλη συνεχεια και η υπομονη, η εγκρατεια και η μελετη ειναι τα μεγαλυτερα προσοντα στο χομπυ μας. :rasp:

Link to comment
Share on other sites

;) Πω πω, καλά που δεν ξεκίνησα, μάλλον με περιμένει πολύ διάβασμα.. Πρώτα διαλέγεις ψάρια και μετά setup.. Απλά όταν ξεκινάς δε νιώθεις και πολύ :) Να σαι καλά φίλε Delta (κιθάρες και συ, σε συμπάθησα) το Eheim ecco 2232 που μου έδωσαν πως το βλέπεις για τα 125λτ? Κάποιο καλό ΒΙΒΛΙΟ να προτείνει το team? Και θα επανέλθω μετά από πολύ ψάξιμο γιατί μάλλον αυτά είναι βασικά και είναι κρίμα να ρωτάω ενώ μπορώ να τα διαβάσω. Υπομονή λοιπόν
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...