Jump to content

Φυσαλίδες αέρα απο τον βυθό .....


Recommended Posts

Τα φώτα σας

Καθώς καθάριζα τον βυθό μου ( έχω χαλίκι ) με μερική αλλαγή νερού παρατήρησα οτι καθώς η σκούπα βυθού πήγαινε σε νέα κομμάτια βυθού για καθαρισμό βγαίναν μέσα απο το χαλίκι μπόλικες φυσαλίδες μικρές και μεγάλες .

Τι συμβαίνει είναι καλές οι φυσαλίδες οι κακές .........

Αναμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας .

Ευχαριστώ προκαταβολικά .

Έγινε επεξεργασία - PACIFIC
Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να σα πώ ...

Καθε 15 με 20+ μέρες κάνω αλλαγή νερού πάντα με καθαρισμό του βυθού πρώτη φορά παρατηρώ τόση φυσαλίδα ..

Ευχαρσιτώ και πάλι . :)

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν άφησες κάποιο μεγάλο μέρος ρίζας σε κάποιο ξερίζωμα, δεν νομίζω να υπάρχει πιθανότητα να είναι σουλφίδιο του υδρογόνου που είναι δηλητηριώδες, ειδικά στο χαλίκι... επίσης σε αυτή τη περίπτωση μυρίζει άσχημα, σαν κλούβιο αυγό, το πιθανότερο να είναι άζωτο που παράγεται από τα απονιτροποιητικά βακτήρια ή διοξείδιο (αν και δύσκολο) από διάφορους μικροοργανισμούς. :)

Link to comment
Share on other sites

Εχω διαβασει για υδροθειο που εχει τη μυρωδια αβγου και βρισκεται εγλωβισμενο σε αναεροβιες περιοχες του βυθου.

Εχει σχεση με το σουλφιδιο?

Τι μπορει να κανει ο φιλος σε οποιαδηποτε απο αυτες τις περιπτωσεις?

Το αζωτο πως το καταλαβαινουμε?

Γενικα τι συμπτωματα μπορει να υπαρχουν απο την καθε περιπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν άφησες κάποιο μεγάλο μέρος ρίζας σε κάποιο ξερίζωμα, δεν νομίζω να υπάρχει πιθανότητα να είναι σουλφίδιο του υδρογόνου που είναι δηλητηριώδες, ειδικά στο χαλίκι... επίσης σε αυτή τη περίπτωση μυρίζει άσχημα, σαν κλούβιο αυγό, το πιθανότερο να είναι άζωτο που παράγεται από τα απονιτροποιητικά βακτήρια ή διοξείδιο (αν και δύσκολο) από διάφορους μικροοργανισμούς. :)

Παιδιά Ευχαριστω για μία άλλη φορά .

Κλούβιο αυγό δεν μυρίζει ...... άρα πρέπει να είναι ".....το πιθανότερο να είναι άζωτο που παράγεται από τα απονιτροποιητικά βακτήρια....." όπως γράφει ο viciouscircle παραπάνω .

Περιμένω τις απαντήσεις και για τα ερωτήματα του delta66 ......

Έγινε επεξεργασία - PACIFIC
Link to comment
Share on other sites

Έχω κολλήσει από τη χημεία... :) το σουλφίδιο του υδρογόνου είναι το υδρόθειο H2S και είναι δηλητήριο σε μεγάλες συγκεντρώσεις, καλύτερα να μην υπάρχει καθόλου παραγωγή του.

Το άζωτο δεν είναι διαλυτό και απλά διαφεύγει, είναι μερικές φορές η αιτία πού ξενερίζουν τα φίλτρα χωρίς να παίρνουν αέρα από αλλου αφού συγκεντρώνεται σε αυτά ως τελικό προιόν απονιτροποίησης.

Το διοξείδιο από την άλλη, που παράγεται από τους μικροοργανισμούς, διαλύεται συνήθως στο νερό προτού προλάβει να συσσωρευτεί στο χαλίκι και να βγεί σε φυσσαλίδες.

Link to comment
Share on other sites

Υδρόθειο και σουλφίδιο του υδρογόνου είναι ένα και το αυτό, η πρώτη ονομασία είναι πιο κοινή ενώ η δεύτερη πιο επιστημονική. Σουλφίδια λέμε της θειούχες ενώσεις.

Το άζωτο είναι άοσμο οπότε από την στιγμή που δεν μυρίζει μπορεί να είναι άζωτο αλλά και οξυγόνο (λίγο σπάνιο αυτό).

Για πιο αναλυτικά σε παραθέτω αποσπάσματα από το άρθρο

…Όταν κάνουμε αλλαγές στα φυτά μας, για παράδειγμα το μεταφύτευμα ενός φυτού από ένα σημείο σε άλλο, δεν πρέπει αυτό να γίνεται σε όλα τα φυτά ταυτοχρόνως, διότι όσο και να προσέχουμε όλο και κάποιες ρίζες θα κοπούν και θα μείνουν στο βυθό. Αν αυτές είναι λίγες δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Αλλά αν είναι πολλές, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μαζικό σάπισμα των κομμένων ριζών, και ιδιαίτερα στην άμμο, λόγω της μεγαλύτερης αναερόβιας επιφάνειας. Εάν συμβεί αυτό, τότε από το σάπισμα όπως είπαμε, δημιουργείται σουλφίδιο του υδρογόνου που είναι τοξικό για τα ψάρια. Τα συμπτώματα ενός σαπισμένου βυθού σε πρώτη φάση είναι, να βγαίνουν από τον βυθό μας φυσαλίδες Προσοχή! Όχι μεμονωμένες μια εδώ και μια εκεί. Οι φυσαλίδες αυτές είναι άζωτο και είναι προϊόν της απονιτροποίησης. Οι φυσαλίδες που βγαίνουν επανειλημμένα από ένα σημείο και σε πιο έντονους ρυθμούς, μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια ενός σαπίσματος. Για να το διαπιστώσουμε αυτό, σκαλίζουμε με ένα ξυλαράκι πολύ ελαφρά το συγκεκριμένο σημείο. Εάν βγουν έντονες φυσαλίδες, τότε έχουμε βάσιμες υποψίες ότι έχουμε στο βυθό μας μια διαδικασία σαπίσματος. Μην μας πιάσει όμως πανικός, διότι αυτές οι φυσαλίδες εφόσον δεν μυρίζουν, είναι φυσαλίδες μεθανίου εντελώς άκακες. Σε δεύτερη φάση βγαίνουν οι φυσαλίδες από το σουλφίδιο του υδρογόνου και έχουν την οσμή ενός κλούφιου αυγού. Προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτού του προβλήματος, μπορούμε να δώσουμε μία εύκολη λύση. Φέρνουμε στην επιφάνεια το σημείο που σάπισε και σε 12-24 ώρες τα αερόβια βακτηρίδια θα έχουν λύσει το πρόβλημα. Εάν η εστία είναι μεγάλη, τότε παίρνουμε το σάπιο σημείο, εννοείται με την άμμο ή το χαλίκι μαζί. Το βράζουμε για δέκα λεπτά και μετά το ξανατοποθετούμε στο ενυδρείο μας….

… Όπως ανέφερα αρκετές φορές πιο πάνω, αυτό μπορεί να συμβεί όταν πέσει το Eh κάτω από τα -300mv. Τότε τα βακτηρίδια αλλάζουν τον τρόπο διατροφής τους και από εκεί που καταναλώνανε ΝΟ3, αρχίζουν να καταναλώνουν τα θειικά άλατα (SO4). Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σουλφίδιο του σιδήρου (FeS) και σουλφίδιο του υδρογόνου (H2S), το οποίο είναι άκρως δηλητηριώδες. Επειδή όμως το ενυδρείο μας δεν είναι φύση, το σουλφίδιο του υδρογόνου μπορεί εύκολα να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα ψάρια μας. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται πιο πολύ σε κακοσυντηριμμένη άμμο και σε διάφορες προσωπικές κακές παρεμβάσεις που κάνουμε στην άμμο. Παράδειγμα, μίξη πολλών διαφορετικών διαμέτρων κόκκού άμμου π.χ.0,1 έως 2mm, σε άμμο άγνωστης προέλευσης, σε άμμο με πολλά οργανικά υπολείμματα, σε άμμο που δεν πλύθηκε καλά, σε ανάμιξη άμμου και χαλικιού ή σε άμμο που μπερδεύτηκε με υπόστρωμα, και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που να χαλάσει την ομοιογένεια του κόκκου. Στο χαλίκι αυτό μπορεί να συμβεί πάλι από κακή συντήρηση π.χ πολλά υπολείμματα τροφή, φυτών και γενικά λάσπη ανεπαρκής ή καθόλου σκούπα και ο,τιδήποτε άλλο που μπορεί να βουλώσει τα διάκενα του χαλικιού και να ρίξουν το Eh κάτω από τα -300mv.

Επίσης το πρόβλημα αυτό μπορεί να συμβεί και από έναν ακόμη λόγο και στην άμμο και στο χαλίκι. Εάν στο ενυδρείο μας το NO3 είναι 0, τότε τα βακτηρίδια που τρέφονταν από το NO3 βρίσκονται σε αναζήτηση νέας τροφής και η επόμενη επιλογή τους είναι τα θειικά άλατα από τα οποία δημιουργείται το σουλφίδιο του υδρογόνού με τα γνωστά του αποτελέσματα…

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...