Jump to content
stormtrooper

Σύστημα ψύξης-θέρμανσης...

Recommended Posts

(edited)

Προσφάτως είχα χρησιμοποιήσει το Eliwell IC915 για την ψύξη-θέρμανση του μικρού μου ενυδρείου (Cayman Professional 60) και ομολογουμένως έμεινα πλήρως ικανοποιημένος (link). Ήρθε λοιπόν και η σειρά του μεγάλου ενυδρείου μου (300L) να νοιώσει την δροσιά που του αξίζει :( Για την ψύξη του εν λόγο ενυδρείου χρησιμοποίησα 4 ανεμιστηράκια από PC να φυσάνε στην επιφάνεια του νερού και 1 να βγάζει τον αέρα έξω (σύνολο 5). Όλα έχουν 8cm διάμετρο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Όπως έχω αναφέρει και στο προηγούμενο topic, τα Cayman έχουν ένα διπλό καπάκι, πλήρως ελεγχόμενο αφού ξεβιδώσουμε τις (μπόλικες) βίδες του. Επίσης έχει στο πίσω μέρος έναν "πίνακα ελέγχου", όπου δέχεται τροφοδοσία 220V για την λειτουργία των λαμπτήρων και του θερμοστάτη. Όπως και στο μικρό ενυδρείο, έτσι κι εδώ προσπάθησα να αξιοποιήσω όσο το δυνατόν αυτά τα "πλεονεκτήματα" του Cayman μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσω τις λιγότερες δυνατές πρίζες και να μειώσω τα ακαλαίσθητα καλώδια που φεύγουν από το ενυδρείο.

Αρχική μου σκέψη, ήταν πως θα ξήλωνα όλο το καπάκι του ενυδρείου για να κάνω την δουλειά, αλλά δυστυχώς έπεσα στην δυσάρεστη έκπληξη να ανακαλύψω πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε:

1)Να αποσυνδέσω και να ξηλώσω το εξωτερικό φίλτρο

2)Να βγάλω το καπάκι

3)Να ξανασυνδέσω το φίλτρο

4)Να ξανα-αποσυνδέσω το φίλτρο

5)Να βάλω το πλέον τροποποιημένο καπάκι

6)Να ξανασυνδέσω το φίλτρο

Κουράστηκα και μόνο που το έγραψα :bigemo_harabe_net-180:

Οι εισαγωγές-εξαγωγές του φίλτρου:

IMG_0793_resize.jpg

IMG_0794_resize.jpg

Γι'αυτό αποφάσισα να ακολουθήσω άλλη μέθοδο. Και αυτή δεν ήταν άλλη από το να ρίξω ένα σεντόνι πάνω από το ενυδρείο για να μη πέσουν σκόνες και ρινίσματα μέσα στο νερό…

IMG_0800_resize.jpg

Αυτή η μέθοδος είχε 2 μειονεκτήματα:

1)Θα έπρεπε να εργάζομαι με φοβερή προσοχή για να μην τρομάζω τα ψαράκια μου

2)Δεν θα μου δινόταν η δυνατότητα να καθαρίσω σωστά και καλά το κάτω μέρος από το καπάκι το οποίο έχει πιάσει…. αρκούδες.

Εφόσον λοιπόν έριξα το σεντόνι πάνω στο ενυδρείο ξεκίνησα να ξεσυναρμολογώ το καπάκι. Πρώτα έπρεπε να βγει το καπάκι του πίνακα ελέγχου…

IMG_0790_resize.jpg

…και στη συνέχεια το μεγάλο τμήμα του πάνω μέρους του καπακιού, ώστε να "ξεδιπλωθούν" μπροστά μου τα ηλεκτρολογικά του ενυδρείου…

IMG_0801_resize.jpg

Στην πορεία θα έπρεπε να ανοίξω τις τρύπες απ’ όπου θα έμπαινε και θα έβγαινε ο αέρας. Για την δουλειά αυτή χρησιμοποιήθηκε ποτηροτρύπανο διαμέτρου 78mm. Αρχικά θα έπρεπε να κάνω τις κατάλληλες μετρήσεις ώστε να βρω τα κέντρα των κύκλων αλλά και το κενό διάστημα μεταξύ των λαμπτήρων όπου και θα έμπαιναν τα ανεμιστηράκια.

Επειδή, όπως προανέφερα, το καπάκι χωρίζεται σε 2 μέρη (το πάνω και το κάτω) το βασικό θέμα που δημιουργείται είναι να κάνω ομόκεντρες τρύπες και στα 2 μέρη. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησα τρυπανάκι 4mm όπου και άνοιξα τρύπες και στα 2 μέρη, ακριβώς στο κέντρο των τρυπών, πριν να ξεκινήσει η κοπή με το ποτηροτρύπανο…

IMG_0802_resize.jpg

Φυσικά τα 2 μέρη του καπακιού κόπηκαν σε διαφορετική φάση και όχι ταυτόχρονα…

IMG_0803_resize.jpg

Και το αποτέλεσμα…

IMG_0804_resize.jpg

IMG_0805_resize.jpg

Η βαβούρικη δουλειά είχε φύγει και πλέον έμενε στην ουσία μόνο η ηλεκτρολογική σύνδεση και η τοποθέτηση στα ανεμιστηράκια.

Αρχικά τοποθέτησα τα ανεμιστηράκια με τις βίδες τους τοποθετημένες κατευθείαν πάνω στο κάτω μέρος του καπακιού. Αυτό έγινε με την εξής λογική. Οι βίδες έχουν διάμετρο 4,2mm οπότε εγώ άνοιξα τρύπες με το τρυπάνι 4mm. Σε αντίθεση με το μικρό ενυδρείο, όπου χρησιμοποίησα 2 από τις 4 βίδες για την στήριξη των ανεμιστήρων, εδώ χρησιμοποίησα και τις 4 βίδες για να έχω σίγουρα όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο αποτέλεσμα…

IMG_0808_resize.jpg

Στην πορεία, κι εφόσον ένωσα όλα τα καλώδια από τα ανεμιστηράκια μεταξύ τους (όλα τα κόκκινα καλώδια μαζί και όλα τα μαύρα μαζί), προσάρμοσα ένα διπλό κλέμες στην πάνω πλευρά του κάτω καπακιού. Η στήριξη αυτού έγινε με ζεστή σιλικόνη.

IMG_0807_resize.jpg

Κι ενώ ήμουν έτοιμος να φέρω προέκταση από το κλέμες προς τον πίνακα ελέγχου όπου θα γινόταν η κύρια συνδεσμολογία κάθισα και σκέφτηκα το εξής:

Γιατί να βγάλω τον μετασχηματιστή εκτός ενυδρείου και να μου πιάσει άλλη μία πρίζα ενώ είχα χώρο ανάμεσα στο κενό των 2 τμημάτων του καπακιού να τον χώσω;;;;;;

Και αν τα κατάφερνα θα είχα άλλο ένα πλεονέκτημα:

Δεν θα είχα τον μετασχηματιστή συνέχεια υπό τάση, αφού θα μπορούσα αντί να συνδέσω την έξοδο του μετασχηματιστή (12V) στο Eliwell, θα συνέδεα την κεντρική του τροφοδοσία (220V). Οπότε θα δεχόταν ρεύμα ο μετασχηματιστής μόνο όταν θα έπρεπε να δουλέψουν τα ανεμιστηράκια και όχι συνεχώς. Σημαντικό πλεονέκτημα για τη διάρκεια ζωής του.

Αυτό φυσικά προϋπέθετε να διαλύσω το κάλυμμα του μετασχηματιστή.

Ο μετασχηματιστής πριν την "εγχείρηση"…

IMG_0822_resize.jpg

…και ο μετασχηματιστής μετά την "εγχείρηση"…

IMG_0823_resize.jpg

Το επόμενο βήμα ήταν να βρω που θα τον βάλω. Κατόπιν δοκιμών επιλέχθηκε το μπροστά αριστερό μέρος. Μετά θα έπρεπε να βρω μία βάση όπου θα στήριζα την πλακέτα του μετασχηματιστή, καθότι θα ανεβάζει θερμοκρασία όταν θα λειτουργεί και καλό θα ήταν να μην εφάπτεται πάνω στα πλαστικά.

Έτσι λοιπόν, ψάχνοντας εδώ κι εκεί για κάτι που θα παίξει το ρόλο της βάσης, βρήκα μέσα σε ένα κουτί που φυλάω βιδίτσες, καλωδιάκια και λοιπά μικρά αντικείμενα από εξαρτήματα υπολογιστών, μία πλαστική βάση σχήματος "Π", την οποία τοποθετώντας την ανάποδα εφάρμοζε τέλεια η πλακέτα του μετασχηματιστή.

Ο μετασχηματιστής πάνω στη βάση…

IMG_0825_resize.jpg

…και όλο μαζί πάνω στο καπάκι…

IMG_0826_resize.jpg

IMG_0827_resize.jpg

Η βάση στηρίχτηκε πάνω στο καπάκι με τη χρήση ζεστής σιλικόνης.

Τέλος έπρεπε να προσαρμόσω, κάπου προσβάσιμα, τον ροοστάτη του μετασχηματιστή που αλλάζει τα Volt από 3 έως 12. Ο ροοστάτης αυτός είχε διάμετρο 4mm και είχε κυκλική κίνηση για να αλλάξει τα Volt. Επίσης, για καλή μου τύχη ήταν συνδεδεμένος πάνω στην πλακέτα του μετασχηματιστή με φισάκι. Αυτό διευκόλυνε την όλη κατάσταση αφού η πλακέτα θα ήταν στερεωμένη στο κάτω μέρος του καπακιού, ενώ η ροοστάτης στο πάνω μέρος. Οπότε όταν θα θέλω να ξανανοίξω το καπάκι, απλά θα βγάζω το φισάκι. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν να μεγαλώσω τα καλώδια σύνδεσης αυτών των 2 ώστε να ανοίγει άνετα το καπάκι μέχρι ενός σημείου και να μου δίνει χέρι να συνδέω και να αποσυνδέω το φισάκι.

Ο ροοστάτης προσαρμοσμένος στο καπάκι…

IMG_0833_resize.jpg

Τέλος έπρεπε να ασχοληθώ με την κύρια μονάδα του Eliwell και την προσαμογή του μέσα στον "πίνακα ελέγχου" του Cayman. Για να γίνει αυτό έπρεπε καταρχήν να κόψω ένα τμήμα από το μικρό καπάκι του Cayman που καλύπτει τον "πίνακα ελέγχου".

Δοκίμασα πρώτα τις πιθανές θέσεις του Eliwell…

IMG_0811_resize.jpg

IMG_0809_resize.jpg

…στην πορεία έκοψα το καπάκι…

IMG_0813_resize.jpg

…και τέλος προσάρμοσα το Eliwell…

IMG_0814_resize.jpg

IMG_0815_resize.jpg

Επίσης χρειάστηκε να μετακινήσω λίγο και το κλέμες που είχε μέσα στον "πίνακα ελέγχου" και να κόψω το πλαστικό πίσω από το Eliwell ώστε να πατήσει/εφαρμόσει σωστά…

IMG_0821_resize.jpg

Η συνδεσμολογία που ακολουθήθηκε είναι η παρακάτω:

post-6647-1214866094_thumb.jpg

Εφόσον τελείωσαν και οι συνδέσεις, τακτοποιήθηκαν τα καλώδια και ξανακούμπωσα το καπάκι. Το τελικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι αυτό:

Από πάνω…

IMG_0828_resize.jpg

Από κάτω (με νέους ανακλαστήρες)…

IMG_0839_resize.jpg

Ο ροοστάτης του μετασχηματιστή των ανεμιστήρων…

IMG_0832_resize.jpg

Οι ρυθμίσεις που γίνανε στον προγραμματισμό του Eliwell είναι copy/paste από το post του delta66 (link)

Για την πραγματοποίηση του παραπάνω project καταναλώθηκαν:

- Δύο κρουασάν σοκολάτας.

- Μία μακαρονάδα με κιμά και σαλάτα μαρούλι.

- Μία φέτα παγωμένο καρπούζι.

- Τέσσερα κουτάκια μπύρα.

- Δύο ποτηράκια ρακή (όταν τελείωσε η μπύρα).

- Αρκετά τσιγάρα.

Όλο το project έγινε την Κυριακή 29/6/2008 και κράτησε περίπου στις 6 ώρες σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς και κάτω από τους ήχους της δισκογραφίας των Megadeth και Motorhead :)

Από θέμα θορύβου, σίγουρα είναι πιο θορυβώδες από το μικρό ενυδρείο, αλλά και αρκετά πιο αποτελεσματικό. Π.χ. Από τους 27,2 οC για να πάει στους 27 οC οι ανεμιστήρες δουλεύουν 3-5 λεπτά ακόμα και το μεσημέρι σε φουλ ζέστη. Αν θέλω ρίχνω τις στροφές των ανεμιστήρων (ρίχνοντας τα Volt) αλλά αυτό θα καθυστερεί περισσότερο την ψύξη.

Όσον αφορά την εξάτμιση, δεν έχω βγάλει ακόμα κάποιο σωστό συμπέρασμα, αλλά σίγουρα δεν είναι πολύ μεγάλη, καθότι στη διάρκεια μιας μέρας δεν είδα σοβαρή αλλαγή στη στάθμη του νερού.

Αυτά..

Πλέον πήρα το κολάι, οπότε όποιος έχει Cayman και θέλει κάτι αντίστοιχο… εδώ είμαι… ;)

Εμένα πάντως με περιμένει άλλο ένα Cayman 125L.... :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - stormtrooper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραια,τωρα εχουμε και cayman για το πως γινετε....

πολυ καλο!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!! :thumbup:ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ!!! ;)

Εδώ βλέπουμε κύριοι, την απόδοση που έχουν οι μεταλάδες σε DIY!... :)

Eλπίζω να το δούν οι υπεύθυνοι και να γίνει pinned ώστε να γίνει πιό προσβάσιμο. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

πολυ καλη παρουσιαση,μπραβο φιλαρακι!!!! :bigemo_harabe_net-180: αν και περιμενα να δουμε κατι παραπανω απο ενα σεντονι στο εσωτερικο του ενυδρειου σου.περιμενουμε ενα full review μετα το τελος της εργασιας σου....αν και ειμαι σιγουρος οτι με το soundtrack να παιζει στο background :) θα δουμε ενα απιστευτο αποτελεσμα.την αλλη φορα να "χωσεις" και τιποτα απο PANTERA για να γουσταρουμε!!!!!ετοιμαζω και γω κατι παρομοιο,και μου εδωσες ιδεες για μουσικες ;):thumbup::(

Share this post


Link to post
Share on other sites

.

Γεια στα χερια σου μαστορα μου :(;) : :):):):)

...Για την πραγματοποίηση του παραπάνω project καταναλώθηκαν:

- Δύο κρουασάν σοκολάτας.

- Μία μακαρονάδα με κιμά και σαλάτα μαρούλι.

- Μία φέτα παγωμένο καρπούζι.

- Τέσσερα κουτάκια μπύρα.

- Δύο ποτηράκια ρακή (όταν τελείωσε η μπύρα).

- Αρκετά τσιγάρα......

Δωσε και μενα μπαρμπα :angry2:

στο τελος μου το χαλας με τα τσιγαρα :bigemo_harabe_net-180:

...Όλο το project έγινε την Κυριακή 29/6/2008 και κράτησε περίπου στις 6 ώρες σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς και κάτω από τους ήχους της δισκογραφίας των Megadeth και Motorhead :thumbup:........
Πολυ κλασσικο σε βρισκω.

Κανενα Sevendust, Slipknot, Disturbed δεν ειχε? :D

....Από θέμα θορύβου, σίγουρα είναι πιο θορυβώδες από το μικρό ενυδρείο, αλλά και αρκετά πιο αποτελεσματικό.......
Γιατι δεν εβαλες και αντικραδασμικες βασεις? :angry2:
.....Π.χ. Από τους 27,2 οC για να πάει στους 27 οC οι ανεμιστήρες δουλεύουν 3-5 λεπτά ακόμα και το μεσημέρι σε φουλ ζέστη. Αν θέλω ρίχνω τις στροφές των ανεμιστήρων (ρίχνοντας τα Volt) αλλά αυτό θα καθυστερεί περισσότερο την ψύξη....

Καλυτερα να μην το κατεβαζει γρηγορα. Υπολογισε να κανει την ιδια ή τη μιση ωρα που κανει να ανεβει. (You know με τα βολτ :thumbup: )

Θα εχεις πιο χαμηλο θορυβο και δεν θα ζοριζεται τοσο και ολο το συστημα.

Εγω τελικα ρυθμισα το dF1 (περιθωριο σε διαφορα θερμοκρασιας) στο 0,1C (απο 0,2) για να μη κανει πολυ ωρα να το κατεβασει και με 9V ταση.

....Όσον αφορά την εξάτμιση, δεν έχω βγάλει ακόμα κάποιο σωστό συμπέρασμα, αλλά σίγουρα δεν είναι πολύ μεγάλη, καθότι στη διάρκεια μιας μέρας δεν είδα σοβαρή αλλαγή στη στάθμη του νερού....

Αν προσπαθησεις να το κατεβασεις αρκετα σε σχεση με την εξωτερικη θερμοκρασια, θα εχεις πολυ εξατμιση.

Παρατηρησα οτι για 0,1 ή 0,2C πιο χαμηλη ρυθμιση δουλευαν πολυ περισσοτερο οι ανεμιστηρες για να το κρατησουν χαμηλα.

Μολις του εδωσα λιγο "αερα" προς τα πανω "χαλαρωσε" η λειτουργεια.

Οι διαφορες σε εξατμιση ηταν σε rio180 (160νερο) με 2 Τ5 με ανακλαστηρες συνολο 90W, (το αναφερω γιατι βγαζουν πολυ ζεστη αυτες):

ειχα ρυθμιση 27,4 και ειχα εξατμιση 4 λιτρα την ημερα

ενω με ρυθμιση 27,6 εχω εξατμιση 2 λιτρα την ημερα

(εχω γεμισει μπετονακια απο απιονισμενο απο το Lidl, για να συμπηρωνω νερο, δεν γινεται πρεπι να παρω Α/Ο :rasp: )

Οταν ειχε πιο δροσερο καιρο επαιζα με 7,5V για να εχω την ιδια θερμοκρασια και με πολυ λιγοτερη εξατμιση.

Ολο το μυστικο ειναι η εξωτερικη θερμοκρασια.

Αν αναγκαστεις να ρυθμισεις πολυ πιο κατω απο αυτην θα εχεις πολυ εξατμιση.

Γι'αυτο αν δεν εχεις Α/Ο για να συμπληρωνεις συνεχεια δεν πρεπει να κανεις υπερβολες (και εδω ερχεται και η αυτοματη συμπληρωση νερουυυυυυυυυ :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ κλασσικο σε βρισκω.

Κανενα Sevendust, Slipknot, Disturbed δεν ειχε? :thumbup:

Ούτε για πλάκα!!! 80's και πάλι 80's!!! :( Και από 90's καμιά Stoner-ιά!!!

Γιατι δεν εβαλες και αντικραδασμικες βασεις? :bigemo_harabe_net-180:

Πήρα αντικραδασμικές βάσεις τις οποίες θα έβαζα στην περίπτωση που "κοπανούσαν" τα ανεμιστηράκια πάνω στο καπάκι. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί. Ο θόρυβος δεν είναι τίποτα άλλο από το βουητό που κάνουν οι 5 ανεμιστήρες. Όχι ότι κάνουν τρομακτικό θόρυβο, αλλά όταν δουλεύουν, το βράδυ κυρίως που έχει ησυχία, το καταλαβαίνεις... Πιθανόν το "πρόβλημα" να λυθεί αν ρίξω τις στροφές.

Για τα υπόλοιπα θέματα περί εξάτμισης και συμπλήρωσης νερού, κι εγώ χρησιμοποιώ απιονισμένο νερό και μέσα σε 1μιση μέρα λειτουργίας δεν χρειάστηκε να συμπληρώσω περισσότερο από 2L... Ούτως ή άλλως θα πρέπει να το παρακολουθήσω για περίπου 10 μέρες χωρίς να κάνω συμπλήρωση και να βρω τις κατάλληλες ρυθμίσεις, γιατί θα λείπω 8 μέρες μέσα στον Αύγουστο στο εξωτερικό (Hurghada i'm coming). Στην τελική, αν δω ότι μου βγάζει πρόβλημα θα φτιάξω ένα πρόχειρο σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης νερού (απιονισμένου), με φλοτεράκι, αντλία κενού και νερό μέσα σε κουβά, όπου χοντρικά χωράει περίπου 30L.

Όταν με το καλό βρεθώ στο νέο μου σπίτι (που ακόμα το ψάχνω) θα φροντίσω να δημιουργήσω ένα σωστό σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης αλλά και αντικατάστασης νερού. Το μόνο που χρειάζεται είναι παροχή νερού, αποχέτευση πίσω από το ενυδρείο (δηλαδή κάπου μέσα στο σαλόνι) και όρεξη για δουλειά και αυτοσχεδιασμό.

Τον άλλο μήνα πρέπει να πάρω κι εγώ συσκευή Α/Ο, αλλά φοβάμαι μήπως δεν μου δουλέψει καθότι γενικώς η πίεση του νερού στην περιοχή μου είναι κάπως χαμηλή... Και αν είναι να περιμένω 2 μέρες για να βγάλω νερό 100-150L... άστα να πάνε!

@ stardust

Από Pantera ΜΟΝΟ μέχρι το Power Metal. Από 'κει και πέρα :rasp:

Σας ευχαριστώ γενικώς για τα καλά σας λόγια. Με συγκινήσατε :);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλο θα ειναι να κανεις αληθινο crash-test πριν φυγεις.

Και αυτο το λεω γιατι σκεφτηκα την περιπτωση που καποιος εχει και κλιματισμο στο χωρο του ενυδρειου ή ανοιγει και ερχεται δροσια απ'εξω ας πουμε.

Θα ειναι διαφορετικες οι συνθηκες αν ειναι ολα κλειστα οπως στην περιοδο απουσιας απο το σπιτι :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ωραια κατασκευη.

ερωτηση ο ελιγουελ ειναι σε στεγανο σημειο?

και τα ανεμιστιρακια ολα προς τα μεσα φυσανε?

αυτα..........

Share this post


Link to post
Share on other sites

ωραια κατασκευη.

ερωτηση ο ελιγουελ ειναι σε στεγανο σημειο?

και τα ανεμιστιρακια ολα προς τα μεσα φυσανε?

αυτα..........

Εφόσον η ίδια η Ferplast έχει στήσει σε αυτόν τον χώρο όλα της τα ηλεκτρολογικά θεωρώ βέβαιο πως είναι στεγανός.

Όπως γράφω και στο πρώτο ποστ (στις αρχές), οι τέσσερις χτυπάνε την επιφλανεια του νερού και ο ένας βγάζει τον αέρα έξω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×