Jump to content

μπουρμπουλήθρες??(!!)


afro28

Recommended Posts

καλησπέρα...

θα ήθελα (για μια ακόμα φορά) τα "φώτα" σας....Τελευταία παρατηρώ στην επιφάνεια του νερού του ενυδρείου αρκετές μπουρμπουλήθρες οι οποίες διαμορφώνουν ένα στρώμα παχύρευστης βρωμιάς (διάφανης όπως αυτή που παρατηρούμε στην - όχι και τόσο καθαρή- θάλασσα το καλοκαίρι. Φαίνεται δηλαδή σαν να υπάρχει και κάποια άλλη ουσία μέσα που επιπλέει...Η αμμωνία δεν είναι μηδενική- για κάποιο λόγο ανέβηκε στο 0.25mg/l (δεν έχω βρει ακόμα την αιτία), αλλά νιτρώδη είναι μηδενικά και το pH γύρω στο 7.2. Τις τελευταίες δύο μέρες έβαλα μπροστά και τον θερμοστάτη, γιατί έπεσε απότομα και δραματικά η θερμοκρασία εντός του νερού. Αλλαγές νερού κάνω συχνά, δύο φορές την εβδομάδα - τώρα που παρατήρησα την υψηλή αμμωνία. Αλλά αυτό που προβληματίζει είναι αυτές οι απαίσιες μπουρμπουλήθρες...Μήπως έχει κανείς καμμιά ιδέα??

Υ.Γ. Όταν αλλάζω το νερό μαζεύοντας από την επιφάνεια όση από την "βρωμιά" μπορώ, δεν φαίνεται αυτή η βρωμιά να βγαίνει πάλι από την έξοδο του κυκλοφορητή, άρα μάλλον δεν έχει να κάνει με το σφουγγάρι του φίλτρου.....Τι στο καλό μπορεί να είναι???

Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω τι ειναι αλλα εαν δημιουργησεις καλυτερη αναταραξη της επιφανειας του νερου σου, θα βοηθησει να εξαφανιστουν

Link to comment
Share on other sites

Ποσο καιρο τρεχει το ενυδρειο σου οσον αφορα τη φιλτραση και ποσο μεγαλη η ιχθυοφορτωση;

Αν καταλαβα καλα εχεις φιλμ στην επιφανια του νερου το οποιο δημιουργειτε συνηθως απο την τροφη.

Αυτο φευγει ευκολα με καλυτερη αναταραξη της επιφανιας απο την εξοδο του φιλτρου.

Πρεπει ομως να σε απασχολει η αυξηση της αμμωνιας καθως δεν ειναι και το καλυτερο η αλλαγες νερου αν εισαι στο στρωσιμο και χωρις ψαρια.

Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω τι ειναι αλλα εαν δημιουργησεις καλυτερη αναταραξη της επιφανειας του νερου σου, θα βοηθησει να εξαφανιστουν

Ωχ μαζι γραφαμε. :unsure:

Link to comment
Share on other sites

.....το ενυδρείο έχει μέσα ψάρια και μάλιστα "τρέχει" από τον Μάϊο, οπότε και δεν θα έπρεπε φυσιολογικά να υπάρχει πρόβλημα με την αμμωνία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ανέβηκε έτσι ξαφνικά - ήταν μηδενική μέχρι πριν από λίγο καιρό. Μήπως το πρόβλημα είναι η τροφή? Μήπως πρέπει να ταίζω λιγότερο από δύο φορές την ημέρα, όπως ταίζω τώρα?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και απο μένα...έτσι όπως το περιγράφεις είναι σαν το αποτέλεσμα της λειτουργίας του skimmer,μήπως έχεις υπερβολική ανατάραξη της επιφάνειας του νερού?μήπως το ενυδρείο είναι φυτεμένο και έχεις χώμα για υπόστρωμα και με κάποιο ΄τρόπο αποροφάτε κάποια ποσότητα απο το φίλτρο και δημιουργεί αυτήν την ''λάσπη΄΄?

Link to comment
Share on other sites

Η αύξηση της αμμωνίας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κατ'αρχήν τί βιολογικό υλικό έχεις μέσα στο φίλτρο σου και σε τί ποσότητα? Επίσης πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου και πόσα ψάρια έχει μέσα? Σκούπα βυθού βάζεις? Την τροφή τα ψάρια σου σε πόση ώρα την τρώνε? Μέσα σε 2-5 λεπτά ή περισσότερο? Όταν κάνεις αλλαγή νερού προσθέτεις βακτήρια? Την αλλαγή νερού πως την κάνεις? Βάζεις νερό βρύσης στο ενυδρείο και ρίχνεις αντιχλώριο ή το προετοιμάζεις κάποιες ώρες ή μέρες εκτός ενυδρείου? Γενικώς με τις αλλαγές νερού πιθανόν να χάνονται κάποια βακτήρια (τα οποία χρειάζεται να ενισχύσεις), αλλά πολύ περισσότερο, αν ρίχνεις κετευθείαν το νερό της βρύσης σου (εκτός του ότι κάνεις κακό στα ψάρια) σικοτώνεις και τα υπάρχοντα βακτήρια του φίλτρου. Οπότε με κάθε αλλαγή γίνετε σχεδόν νέο στρώσιμο του φίλτρου.

Μήπως έχεις σαλιγκάρια ή κοπαδόψαρα τα οποία δεν μπορείς να ελέγξεις σε αριθμό και κάποια σου έχουν ψοφήσει?

Κάνω πολλές ερωτήσεις, αλλά την έχω πατήσει πολλάκις με το θέμα της αμμωνίας οπότε έχω μία σχετική εμπειρία.

Όσον αφορά τις φουσκάλες, μπορεί να φταίει κάποιο καινούριο ξύλο, ή το χαλίκι ή και η τροφή που ρίχνεις. Σίγουρα αυτές μπορούν να εξαφανιστούν με ανατάραξη της επιφάνειας ή οποία θα βοηθήσει να κυκλοφορήσει καλύτερα το νερό και να περνάει από το φίλτρο...

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν τί βιολογικό υλικό έχεις μέσα στο φίλτρο σου και σε τί ποσότητα?

-έχω σφουγγάρι και "μακαρόνι" που καλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια που τους αναλογεί στο φίλτρο

Επίσης πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου και πόσα ψάρια έχει μέσα?

-είναι 100 λίτρων και έχει 7 ψάρια

Σκούπα βυθού βάζεις? -Βάζω όποτε αλλάζω νερό (αν με τον όρο σκούπα εννοείς το σιφόνι που ρουφάει νερό) Την τροφή τα ψάρια σου σε πόση ώρα την τρώνε? Μέσα σε 2-5 λεπτά ή περισσότερο? - Σε πέντε λεπτά την έχουν καθαρίσει.

Όταν κάνεις αλλαγή νερού προσθέτεις βακτήρια?

- Προσθέτω βακτήρια

Την αλλαγή νερού πως την κάνεις? Βάζεις νερό βρύσης στο ενυδρείο και ρίχνεις αντιχλώριο ή το προετοιμάζεις κάποιες ώρες ή μέρες εκτός ενυδρείου?

-Βάζω το νερό της βρύσης και ρίχνω αντιχλώριο το οποίο και αφήνω να δράσει περίπου 2-3 λεπτά.

Δεν μπορώ όμως ακόμα να καταλάβω από που προκύπτουν οι απαίσιες μπουρμπουλήθρες. Δηλαδή, άλλαξα νερό χτες το βράδυ και πάλι σήμερα το πρωί τις βλέπω να περιφέρονται στην επιφάνει του νερού. Αυτό που με ανησυχεί (πέρα από το αισθητικό και την αίσθηση της βρωμιάς που νιώθεις όταν τις βλέπεις) είναι ότι αυτές σχηματίζουν ένα ιριδίζον φιλμ, το οποίο τί να πώ τώρα φαίνεται να είναι όπως στην θάλασσα το καλοκαίρι που ιριδίζει στην επιφάνειά της επειδή δεν είναι πολύ καθαρή (σαν να έχει κιλίδες λαδιού που επιπλέουν). Αυτό το ιριδίζον φιλμ μπορεί και να δημιουργεί στα ψάρια συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, έτσι όπως καλύπτει την επιφάνεια του νερού....Λέτε να προέρχεται από την αντλία που έχω μέσα στο ενυδρείο για αερισμό?

Link to comment
Share on other sites

Το φιλμ στην επιφανεια του νερου δημιουργειται οταν δεν γινεται καλη κυκλοφορια του νερου.

Link to comment
Share on other sites

Εαν μυρίζει κάτι βρίσκεται σε αποσύνθεση στο ενυδρείο .

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και πάλι....το ενυδρείο δεν έχει ούτε γκουράμι ούτε και μονομάχο. Έχει κιχλίδες. Και δεν μυρίζει αποσύνθεση, έτσι κι αλλιώς δεν βλέπω να βρίσκεται κάτι σε αποσύνθεση (τα ψάρια δεν είναι πολλά - αν κάποιο πέθαινε θα το έβλεπα, είναι και κομματάκι μεγάλα). Αυτό που έκανα ήταν να ρυθμίσω την στάθμη του νερού χαμηλότερα από τον κυκλοφορητή, έτσι ώστε να προκαλείται μεγαλύτερη ανατάραξη νερού στην επιφάνεια. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι τώρα δεν δημιουργείται φιλμ στην επιφάνεια. Επίσης διάβασα στο δίκτυο ότι αυτό το φιλμ δημιουργείται από οργανικά κατάλοιπα της τροφής των ψαριών και δεν προκαλεί πρόβλημα αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι το νερό οξυγονώνεται καλά αν υπάρχει αυτό το φιλμ!...Τελοσπάντων τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα, αν και άλλαξη την τροφή - τώρα πλέον δεν ταίζω flake food αλλά κάτι άλλα στρογγυλά που είναι ειδικά. Αυτά.....

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση, Αφροδίτη

Link to comment
Share on other sites

δεν υπηρχε τροπος να αναταρασεται η επιφανεια χωρις να αλλαξεις τη σταθμη του νερου?

δεν ρυθμιζεται η κατευθηνση της εξοδου του φιλτρου με καποιο τροπο?

ποιο φιλτρο ειναι ?

Link to comment
Share on other sites

Την αλλαγή νερού πως την κάνεις? Βάζεις νερό βρύσης στο ενυδρείο και ρίχνεις αντιχλώριο ή το προετοιμάζεις κάποιες ώρες ή μέρες εκτός ενυδρείου? Γενικώς με τις αλλαγές νερού πιθανόν να χάνονται κάποια βακτήρια (τα οποία χρειάζεται να ενισχύσεις), αλλά πολύ περισσότερο, αν ρίχνεις κετευθείαν το νερό της βρύσης σου (εκτός του ότι κάνεις κακό στα ψάρια) σικοτώνεις και τα υπάρχοντα βακτήρια του φίλτρου. Οπότε με κάθε αλλαγή γίνετε σχεδόν νέο στρώσιμο του φίλτρου.

Το να προετοιμαζεις το νερο για τις αλλαγες ειναι οτι καλυτερο,αλλα και ο δευτερος τροπος με κατευθειαν νερο και αντιχλωριο,δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι σκοτωνει, οπως απολυτα λες τα βακτηριδια στο φιλτρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...