Jump to content

Πάλι απ'την αρχή!


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους! Με λένε Άγγελο και έχω ξαναεμφανιστεί στο φορουμ. Είχα ένα ενυδρειάκι 17 λίτρων στο οποίο είχα ένα κοπαδάκι νέον (species tank), με αρκετές Anubias, αλλά λόγω κακών χειρισμών δεν μπόρεσα να το κρατήσω πάνω από 6 μήνες με αποτέλεσμα να χάσω όλο το κοπαδάκι! Αμέσως άδειασα το ενυδρείο, πέταξα τα φυτά, έπλυνα 3 φορές την άμμο (σκέφτομαι και να την βράσω), καθάρισα τα τοιχώματα του ενυδρείου με άφθονο ξύδι και το ξέπλυνα με αρκετό νερό, ενώ τα υπόλοιπα υλικά (ένα κομμάτι ξύλο, μία πέτρα και ένα πυθαράκι) τα άφησα να στεγνώσουν καλά! Επίσης, πέταξα και τον υαλοβάμβακα που είχα ως βιολογία στο φιλτράκι μου! Από εδώ και πέρα έχω πολλές ερωτήσεις. 1ον, χρειάζεται να κάνω κάτι επιπλέον όσον αφορά στον καθαρισμό του ενυδρείου?? 2ον, παραδέχομαι οτι έκανα πολλά λάθη που με οδήγησαν στην αποτυχία, μιας και έχοντας τον ενθουσιαμό του πρωτάρη και πιστεύοντας οτι το ενυδρείο θα συντηρηθεί από μόνο του, παρέβλεψα αρκετά στοιχεία! Έτσι λοιπόν, θέλω να ξαναρχίσω από την αρχή, αργά, αλλά σωστά αυτή τη φορά! Γι'αυτό θα ήθελα προτάσεις για το τί είδος ψαριών μπορώ να βάλω σε ένα τέτοιο ενυδρειάκι. Άρχισα να σκέφτομαι για κάποια είδη γατόψαρων, αλλά δεν είμαι σίγουρος! Φυσικά η εισαγωγή ψαριών θα γίνει ύστερα από αρκετές εβδομάδες εως ότου στρώσει το καινούριο νερό! Στο συγκεκριμένο ενυδρείο έχω κατα καιρούς βάλει και "μονομάχους", οπότε θα ήθελα να προσπαθήσω κάτι διαφορετικό από μονομάχους και νέον! Ακούω συμβουλές!! :D

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα σου ελεγα να πας μεχρι το water inn στην Κηφισια, και να παρεις ενα ενυδρειο ή στα 60λιτρα με 60ευρω, ή στα 130λίτρα με 115ευρω.

Θα εχεις πολυ περισσοτερες επιλογες.

Σκεψου το, απαντησε και συνεχιζουμε...:D

Link to comment
Share on other sites

Βασικά δεν βρίσκομαι Αθήνα και έτσι δεν μπορώ να πάω! Αλλά τώρα μου έχει κολλήσει στο μυαλό το συγκεκριμένο ενυδρειάκι και θέλω οποσδήποτε να το γεμίσω! Επίσης, έχω και άλλες ερωτησεις όσον αφορά το στρώσιμο του νερού! Έχω επιλέξει να κάνω στρώσιμο με αμμωνία, έχω προμηθευτεί τα απαραίτητα τεστ νερού και όλα τα σχετικά! Το νερό που βάζω την 1η μέρα θα το κρατήσω μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της νιτροποίησης ή θα κάνω τις συνηθισμένες εβδομαδιαίες αλλαγές νερού?? :D Αυτό το λέω επειδή ο συγκεκριμένος τρόπος στρωσίματος διαρκεί περίπου 1 μήνα και μου φαίνεται κάπως παράξενο να έχω στο ενυδρείο επί 1 μήνα το ίδιο νερό! Επίσης, κάτι για τα φυτά..τα βάζω στο ενυδρείο απ'την αρχή ή τα εισάγω αργότερα όταν τα επίπεδα της αμμωνίας αρχίσουν να πέφτουν??? :D Τα φυτά που επέλεξα να βάλω είναι Anubias. Όσον αφορά τα ψάρια κατέληξα σε Corydoras panda ή Corydoras Sterbai και λέω να βάλω 4-5.

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά στο στρώσιμο δεν θα κάνεις αλλαγές νερού εκτός και αν ξεφεύγουν πολύ οι τιμές. Αυτό βέβαια θα στο πουν τα test. Τα φυτά μπορείς να τα βάλεις από την αρχή.

Για τα panda αν βάλεις 4-5 θα πρέπει να κάνεις αλλαγές νερού 2 φορές την εβδομάδα 30-40% για να είσαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουν πέρα. Sterbai όχι, είναι πολύ μεγάλα για τα λίτρα σου. Εγώ θα πρότεινα και πάλι ένα μονομάχο αλλά με σωστή συντήρηση στο ενυδρείο έτσι ώστε να τον χαρείς για καιρό. Διαφορετικά 3-4 μικρά τέτρα.

Βάλε στο προφίλ αν θες και την περιοχή που βρίσκεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε αποκλείω τα Sterbai. Έτσι μου μένουν τα panda, paleatus και τα aeneus. Ποιό από τα 3 είδη?? Σκέφτομαι τα paleatus, μου φαίνονται τα πιο εύκολα. Ααα, και τί εννοείς όταμ λες οτι οι τιμές ξεφύγουν???

Link to comment
Share on other sites

Το στήσιμο του ενυδρείου ξεκίνησε, φωτισμός και φίλτρο λειτουργούν κανονικά και έχει τοποθετηθεί υπόστρωμα και άμμο, χωρίς όμως να μπουν τα φυτά! Προστέθηκε και η αμμωνία (5mg/l) και έπειτα από 1 μέρα έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις. Με θεμοκρασία στους 30 παρατηρήθηκαν τα εξής, η αμμωνία είχε παραμείνει στα 5mg/l, τα νιτρώδη δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα, αλλά αυτό που με ξάφνιασε ήταν οι υπόλοιπες μετρήσεις! Ph μεταξύ 7,6 και 8,0. Γενική σκληρότητα μεγαλύτερη από 14, ενώ η ανθρακική σκληρότητα ήταν μεταξύ 15 και 20. Από εκεί που ανησυχούσα για τα επίπεδα αμμωνίας και νιτρωδών, προέκυψε άλλο θέμα! Πώς μπορώ να μειώσω τα επίπεδα PH, GH, KH? Υπάρχει κάποιο ειδικό παρασκεύασμα που μπορώ να χρησιμοποιήσω?? Επίσης υπήρχε και κάποια θολούρα στο νερό..αυτά την 1η μέρα στρωσίματος με αμμωνία. Οι παρατηρήσεις συνεχίζονται..

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Άγγελε καλημέρα,

για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

Το γεγονός ότι οι τιμές σου GH,kH είναι ψηλές, προφανώς φταίει το νερό που χρησιμοποίησες. Από που γέμισες το ενυδρείο? Από βρύση? Χρησιμοποίησες νερό από Αντίστροφη Όσμωση? Αν είναι από τη βρύση, για μέτρα το νερό της βρύσης σου και πες μας τι τιμές σου δείνει?

Όσον αφορά το στρώσιμο, νιτρώδη θα πρέπει να ξεκινήσεις να βλέπεις μετά από τουλάχιστον 3-5 ημέρες από τη στιγμή που θα ρίξεις για πρώτη φορά αμμωνία. Αν θες να εμφανιστούν πιο γρήγορα βακτήρια, θα μπορούσες να πάρεις κάποιο σκεύασμα βακτηριδίων, το οποίο και να προσθέσεις ανάλογα με τις οδηγίες του. (π.χ. AP Stress Zyme).

Τέλος για το πως μπορείς να ρίξεις τις τιμές των σκληροτήτων σου, πες μας πρώτα τι νερό βγάζει η βρύση σου για να βρούμε την καλύτερη λύση.

Όσο για τη θολούρα μην σε απασχολεί καθόλου. Θα φύγει.

:D

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμβουλές! :D Το νερό το έβαλα από την βρύση. Από την άλλη επειδή διάβαζα πληροφορίες για τα Corydoras panda, που είναι και τα ψάρια που θα βάλω στο ενυδρείο, διάβασα οτι προτιμούν PH από 6 μέχρι 8 και υψηλό dH από 14 εως και 20. Ουσιαστικά, με βάση τις ανάγκες των υποψήφιων κατοίκων του ενυδρείου, οι μετρήσεις δεν μου φαίνονται ανησυχητικές ...κάποιο σχόλιο επ'αυτού??

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το λέω επειδή έριξα μια ματιά στο προφίλ ψαριών του Aquazone και έλεγε για PH 6-8 και dH μέχρι και περισσότερο από 20! Οπότε είμαι μια χαρά, έτσι?? Πείτε μου ναι, γιατί θα αρχίσω να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο! :D:D

Link to comment
Share on other sites

Tα panda όπως διάβασες μπορούν να ζήσουν σε νερά pH 6-8 και GH 10-20. Το τεστ σου λες ότι μετράει γενική πάνω από 14 και ανθρακική 15-20. Τι τεστ είναι? Με τεστ σταγόνων μπορείς να μετρήσεις ακριβώς τις τιμές αυτές και να είσαι σίγουρος. Ειδικά αφού τώρα δεν ξέρεις πόσο GH έχεις!

Πάντως με pH 7-7.5 και GH περίπου στο 15 τα panda είναι μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι σίγουρος οτι οι τιμές μου είναι είναι ελαφρώς λίγο πιο πάνω τόσο στο PH όσο και στην σκληρότητα. Τα τεστ που χρησιμοποιώ είναι τεστ με χρωματισμένες περιοχές και όχι με σταγόνες. Πάντως και οι μετρήσεις του νερού της βρύσης μου έδειξαν ίδιες περίπου τιμές! Το θέμα είναι πώς μπορώ να τις μειώσω??? Η αντίστροφη όσμωση δεν ξέρω καν τι είναι! Έχω διαβάσει για κάτι παρασκευάσματα από ποάνθρακα..τί είναι αυτό??? Θα βοηθούσε??

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις να έχεις μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις θα πρέπει να προμηθευτείς υγρά τεστ.

Ένας εύκολος τρόπος για να ρίξεις λίγο τις σκληρότητες είναι να βάλεις τύρφη στο φίλτρο, την οποία θα αντικαθιστάς ανά 20ήμερο περίπου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους! Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Αυτή η τύρφη, τί είναι ακριβώς και πώς μπορώ να την προμηθευτώ??? Πόσο θα πέσει η σκληρότητα? Επίσης πόσο κοστίζει και πόση θα χρειαστώ για το ενυδρειάκι μου 15 λίτρων??? Και κάτι άλλο, είμαι στη διαδικασία του στρωσίματος και είμαι στην 5η προς 6η μέρα...έπειτα από μετρήσεις παρατήρησα οτι τα νιτρώδη έχουν κάνει την εμφάνισή στους, αλλά η αμμωνία δεν λέει να κατέβει απ'τα 5 mg/l! Έχω αρχίσει να πιστεύω πως κάτι έχω κάνει λάθος, ίσως έχω βάλει περισσότερη αμμωνία απ'ότι χρειαζόταν και το στρώσιμο καθυστερεί..! Αυτά! Κάτι άσχετο, ο ποάνθρακας τί είναι τελικά??

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...