Jump to content

Άρρωστα Αγγελόψαρα


Recommended Posts

Είμαι καινούργιος στο αντικείμενο και δεν γνωρίζω πολλά. Το ενυδρείο μου συμπληρώνει 4 βδομάδες πάνω κάτω αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το Τόπικ. Μεταξύ των ψαριών που έβαλα μέσα είναι και δυο μικρά αγγελόψαρα. Δυστυχώς απ' ότι μου φαίνεται και τα δυο μετράνε ώρες ζωής από αυτή την στιγμή που γράφω.

Το ένα είναι λευκό και τα συμπτώματά του που παρατήρησα είναι ότι τις τελευταίες 3 μέρες έχει σταματήσει να τρώει και επιπρόσθετα έχω προσέξει και ένα κοκκινωπό χρώμα που παίρνει το ψάρι στο φως της ημέρας (κυρίως όταν έχω σβηστό το φως).

Το δεύτερο είναι ένα ασημένιο με μαύρα σημάδια/γραμμές, το οποίο μέχρι χθες ήταν μάλλον το πιο όμορφο ψάρι που είχα μέσα στο ενυδρείο μου. Από χθες το βράδυ όμως παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα. Αναγκάστηκα να αφαιρέσω το χαλίκι κάτω, ώστε να προσθέσω υπόστρωμα για τα φυτά, για να έχουν co2. Παράλληλα έκανα και καθαρισμό φίλτρου και αλλαγή του 50% του νερού (με αποχλωρίωση και όλα τα σχετικά).

Τα συμπτώματά που παρατήρησα ήταν αρχικά ένα κομμάτι που έλλειπε από το πτερύγιο της ράχης και μερικές ώρες αργότερα μια άσπρη γραμμή σαν νιφάδα/σύννεφο στην ουρά του. Τώρα τα ξημερώματα που σηκώθηκα να τα ρίξω μια ματιά, είδα την ουρά του να έχει μαδήσει κυριολεκτικά!!

Έριξα μια ματιά στον οδηγό ασθενειών, αλλά θέλω να ακούσω και κάποιες άλλες απόψεις. Τί μπορώ να κάνω?? Δεν ξέρω σε ποιον να απευθυνθώ. Οι πωλητές στα τοπικά πετ σοπ δεν μου εμπνέουν και πολύ εμπιστοσύνη. Παρακαλώ όποιον γνωρίζει κάτι να μου πει υπεύθυνα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Link to comment
Share on other sites

Δώσε περισσότερα στοιχεία. Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο? Πόσα και ποια άλλα ψάρια έχεις μέσα? Ποιες είναι οι μετρήσεις στο νερό σου (Αμμωνία, Νιτρικά, Νιτρίτες, σκληρότητες)? Κάθε πότε κάνεις αλλαγές νερού? Με τί φίλτρο και υλικά τρέχει το ενυδρείο? Γενικώς, δώσε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς και αν υπάρχει η δυνατότητα σήκωσε μερικές φωτογραφίες του ενυδρείου και των άρρωστων ψαριών...

Link to comment
Share on other sites

Είχα 3 χρυσόψαρα και τα δύο απεβίωσαν με διαφορά 3 ημερών μάλλον από παράλυση των πνευμόνων (δε βρήκα άλλα σημάδια εκτός από το ότι κάποια στιγμή σταμάτησαν να κολυμπούνκαι έμνεναν πολλές ώρες στον πάτο του ενυδρείου. Τώρα μου έχει μέινει ένας κομήτης τον οποίον και έχω απομωνώσει σε μία γυάλα πρώτον γιατί φοβάμαι μήπως τα προηγούμενα είχαν κάτι κολλητικό, δευτερον γιατί ήθελα να παρατηρήσω αν χάνει λέπια και έπειτα θέλω με κάποιον τρόπο να απολυμάνω το ενυδρείο μου. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνω?? Το ενυδρείο μου είναι μικρό (περίπου 30 λίτρα).

Link to comment
Share on other sites

Περισσότερα στοιχεία που μπορώ να δώσω για το ενυδρείο είναι ότι είναι 50+ λίτρα με θερμοκρασία νερού 26,5 βαθμούς. Το νερό είναι "μαλακό". Ακριβείς αριθμούς για νιτρικά και τα σχετικά δεν μπορώ να δώσω. Σαν ενημέρωση πάντως, μπορώ να πω ότι συγκλίνω προς την ασθένεια Columnaris, καθώς συγκεντρώνει τις περισσότερες ενδείξεις και απ' όσο παρατήρησα το πιο επικίνδυνο: έχει μεταδοθεί και στα υπόλοιπα αγγελόψαρα του ενυδρείου μου. Σε ένα "Κόι" που έχω, έχει γεμίσει αυτό το "πέπλο" αράχνης όπως και τα προηγούμενα, καθώς και ένα μαύρο με μακρυά πτερύγια. Ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες μήπως και βγάλετε άκρη.

1: Το ασημένιο αγγελόψαρο υγειές (από δίπλα το λευκό που αναφέρο στο πρώτο ποστ)

2,3: Τα πρώτα σημάδια της ασθένειας εμφανή στο ραχιαίο και ουραίο πτερύγιο.

4: Το ψάρι όπως είναι τώρα.

5: Το μαύρο αγγελόψαρο με τα πρώτα σημάδια "πέπλου-αράχνης" στα πτερύγιά του (Τα ίδια συμπτώματα εμφανίζει και το "Κόι" αλλά δεν μπόρεσα να το βγάλω φωτογραφία.

Ελπίζω σε γρήγορη ανταπόκρισή σας!!! Ευχαριστώ!!

post-9716-1226160110_thumb.jpg

post-9716-1226160126_thumb.jpg

post-9716-1226160177_thumb.jpg

post-9716-1226160213_thumb.jpg

post-9716-1226160263_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - Giannis P
Link to comment
Share on other sites

Οι φωτογραφίες δεν είναι καθαρές και το "πέπλο αράχνης " που λες δεν το βλέπω .

Θα ήθελα περισσότερα στοιχεία αλλά λόγο του οτι τα μαγαζιά είναι κλειστά , κανε μια αλλαγή νερού 30 - 50% σήμερα , και πες μου τι φάρμακα ενυδρείου έχεις στο φαρμακείο σου .

Link to comment
Share on other sites

Τα δύο αγγελόψαρα (ασημένιο και λευκό) πέθαναν πριν 1-2 ώρες. Και τα δυο είχαν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα (συνημμένα).

Τα άλλα δύο αγγελόψαρα έχουν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα και εκτιμώ ότι τις επόμενες ώρες θα πεθάνουν και αυτά.

Δεν έχω κάποιο φάρμακο στη διάθεσή μου καθώς τα συμπτώματα άρχιζαν να εμφανίζονται χθες το βράδυ και δεν γνώριζα τι μπορεί να έχουν.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου (4 Γκουράμι, 1 αλγογλύφτης, 1 Ντανιο) δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την ασθένεια (για την ώρα τουλάχιστον) και η ασθένεια έχει χτυπήσει μόνο τα αγγελόψαρα.

Αν όντως η ασθένεια είναι η Columnaris, τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω επέκταση ή/και μελλοντική προσβολή άλλων ψαριών?? Υπάρχει περίπτωση να είναι η Costia?? To λέω γιατί τα συμπτώματα μοιάζουν.

Αλλαγή νερού έκανα την Πέμπτη το βράδυ περίπου κατά 50% (για να είμαι ειλικρινής από τότε εμφανίστηκαν τα συμπτώματα).

Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σας.

post-9716-1226182012_thumb.jpg

post-9716-1226182034_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω σε αυτό το σημείο, καθώς το παρέλειψα προηγουμένως, ότι χρησιμοποιώ για αποχλωριωτικό, ζωντανά βακτήρια και λίπασμα για τα φυτά τα προϊόντα της JBL (Biotopol, Denitrol, Ferropol αντίστοιχα)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...