Jump to content

Την γνώμη σας παρακαλώ.


Dimitri

Recommended Posts

Καλώς σας βρήκα όλους. Εϊμαι νέο μέλος στην κοινότητα και θέλω να σας ευχαριστήσω για όλες τις πληροφορίες που βρήκα εδώ μέσα.

Ξεκίνησα με ενυδρείο το 1992 περισσότερο σαν τρέλλα της στιγμής και μετά κόλλησα. Αν και αρχικά αντιμετώπισα πολλά προβλήματα και πέρασα πολλές βραδυές διαβάζοντας και κάνοντας και το γιατρό τελικά όλα βελτιώθηκαν και για μία 7ετία περίπου δεν είχα καθόλου προβλήματα.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν ασχολήθηκα πολύ και το ενυδρείο είχε μείνει με ένα Helostoma temminckii (Kissing Gurami) το οποίο δεν ήθελα να διώξω και να το αρχίσω από την αρχή. Τελικά το Kiss αποφάσεσε να φύγει και έτσι τον Οκτώβρη του 2005 ξεκίνησα το ενυδρείο από την αρχή.

Το ενυδρείο που έχω είναι 100Χ34Χ45 (ΜΧΠΧΥ) και έχει μέσα φίλτρο βυθού, 30 κιλά χαλίκι, εξωτερικό φίλτρο της EHEIM (το οποίο έχει και τύρφη), αεροκουρτίνα πίσω και δύο αεροπέτρες. Δεν έχει ζωντανά φυτά αλλά μόνο πλαστικά/υφασμάτινα.

Αρχικό στρώσιμο έκανα χωρίς ψάρια για περίπου 10 ημέρες (περισσότερο για να ελέγξω ισσοροπίες θερμοκρασίας και αεραντλιας/φίλτρου) και μετά πρόσθεσα 2 guppy (Poecilia reticulata)

Οι αρχικές τιμές νερού πρίν μπούν τα guppy ήταν pH 7, T 29, KH 3, GH 7, NO2 0, NO3 10.

Αργότερα πρόστέθηκαν τα παρακάτω ψάρια (σε διάστημα 5-6 ημερών)

1 Ancistrus Dolichopterus (Big Fin Bristlenose)

1 Amblydoras Hankokii (Thorny Catfish)

2 Pterophyllum Scalare (Angelfish)

2 Psedotropheus Zebra (Zebra Cichlid)

1 Noemachelius Botia (Mottled Loach)

Μετά από 7-8 ημέρες είχα την πρώτη απώλεια, το 1 Psedotropheus Zebra. Ένα μήνα μετά έχασα και το ένα Poecilia reticulata (το οποίο από την αρχή δεν το έβλεπα και πολύ ζωηρό). 10 μέρες αργότερα πέθανε και το δεύτερο.

Οι μετρήσεις τότε ήταν pH 6.4, T 29, KH 3, GH 7, NO2 0, NO3 250.

Αρχές Ιανουαρίου πρόσθεσα τα παρακάτω ψάρια.

1 Pterophyllum Scalare (Angelfish)

5 Paracheirodon Axelrodi (Cardinal Tetra)

1 Epalzeorynchos Bicolor ( Bicolor Labeo)

Μετά από 5 ημέρες οι μετρήσεις ήταν pH 6.4, T 30, KH 3, GH 14, NO2 0, NO3 100. (Μετά τις επόμενες δύο αλλαγές νερού το GH έπεσε στο 7).

Στις αρχές του Φεβρουαρίου έχασα τα Epalzeorynchos Bicolor ( Bicolor Labeo) και Noemachelius Botia (Mottled Loach). Η συμπεριφορά τους μέχρι εκέινη την στιγμή ήταν φυσιολογική.

Πρίν δύο μέρες πρόσθεσα και τα τελευταία ψάρια.

5 Paracheirodon Inessi (Neon Tetra)

1 Pterophyllum Scalare (Angelfish)

2 Gyrinocheilus Aymonieri (Indian Algae Eater) (αυτά μπήκαν γιατί είχα υπερβολική άλγη στα βραχάκια και στον βυθό)

2 Helostoma Teminkii (Kissing Gurami)

Δυστυχώς εδώ έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι τα αγγελόψαρα τα πάνε καλά μόνο με τα τέτρα του γνωρίζουν και όχι με τα καινούργια και έτσι έχασα 5.

Αυτό που με προβληματισε όμως ειναι ότι, ενώ τα 2 ΙΑΕ ήταν ζωηρά την πρώτη ημέρα, την δεύτερη είχαν κρυφτεί πίσω δίπλα στην αναρρόφηση της αντλίας και χθές το βράδυ ήταν νεκρά.

Ενημερωτικά να πώ ότι γνωρίζω ότι η θερμοκρασία που κρατώ είναι λίγο υψηλή και τώρα άρχισα την διαδικασία για να την κατεβάσω στο 25-26.

Οι χθεσινές μετρήσεις του ενυδρείου έιναι pH 6.5, T 29, KH 3, GH 6.5, NO2 0, NO3 250.

Όλες οι μετρήσεις γίνονται με test strip και έτσι η ακρίβεια δεν είναι μεγάλη. Προγραμματίζω αγορά υγρών χημικών σύντομα.

Συγνώμη για την πολυλογία, αλλά έχω να ασχοληθώ σοβαρά με το ενυδρείο πολλά χρόνια τώρα και προσπαθώ να αποκτήσω ξανά τις αρχικές γνώσεις που είχα. Έτσι θα το εκτιμούσα απεριόριστα αν μου λέγατε τι και πού κάνω λάθος.

Έγινε επεξεργασία - Dimitri
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που πρέπει να κάνεις στα σίγουρα για αρχή είναι να μειωθούν κάτω από 50 τα νιτρικά σου. Εκεί παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των ψαριών σου. Μήπως ταίζεις πολύ? Κάθε πότε κάνεις αλλαγές νερού? Χρησιμοποιείς Α/Ο? Τι άλλα υγρά-λιπάσματα προσθέτεις, Τι φίλτρο έχεις (Μοντέλο της EHEIM) ?

Το χαλίκι στο ενυδρείο σου από πότε είναι? Το έχεις καθαρίσει? Όταν το καθαρίζεις κάνεις και συφωνάρισμα με σκούπα βυθού?

Link to comment
Share on other sites

Dimitri κατα αρχην καλωσορισες στην παρεα μας.

Δυστυχως φαινεται οτι υπαρχει καποιο προβλημα με το ενυδρειο σου. Μεχρι να εντοπιστει μην βαλεις αλλα ψαρια μεσα. Την ειχα παθει και εγω. Οι μετρησεις σου σιγουρα ειναι καλυτερα να γινονται με υγρα τεστ. Δεν εχεις αναφερει πουθενα μετρησεις ΝH3/NH4 που ειναι πολυ σημαντικες. Επισης εκ πρωτης φαινεται οτι εχεις προβλημα με ΝΟ3. Ποτε ητανε η τελευταια αλλαγη νερου που ειχες κανει?

Καλα ειναι να παρεις μετρησεις με υγρα τεστ και σιγουρα οι πιο εμπειροι θα σου δωσουν και τις καταλληλες λυσεις.

Link to comment
Share on other sites

ADONIS , JDP σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

JDP

Λοιπόν, για τα νιτρικά το Aquarix μου χτυπάει κόκκινο και προγραμματίζω αλλαγή νερού αυτή το Σάββατο.

Το τάϊσμα γίνεται πρωϊ και βράδυ. Μία ταμπλέτα για τον βυθό και φυλαράκια για τα υπόλοιπα. Κρατάω κλειστή την αντλία για 10 περίπου λεπτά και σχεδόν το έχουν φάει όλο.

Το φίλτρο της EHEIM είναι από το 92 και δυστυχώς δεν θυμάμαι μοντέλο :D (το απόγευμα στο σπίτι θα το δώ ). Το χαλίκι είναι παλιό αλλά πλύθηκε παρα πολύ καλά πρίν ξαναμπεί στο ενυδρείο. Σκούπα βυθου δεν έχω βάλει ακόμα (προγραμματίζεται και αυτή για Σάββατο).

Με Α/Ο εννοείς R/O. Αν ναι, όχι δεν κάνω. Νερό βρύσης με φάρμακο για το χλώριο. Υγρά λιπάσματα δεν μπαίνουν γιατί δεν έχω φυτά. Παλιά (πριν το ξαναφτιάξω) έβαζα σε τακτά διαστήματα Safe Water, Humic Acid, κλπ. Τώρα μόνο Safe Water.

ADONIS

ΝΗ3/ΝΗ4 έκανα, αλλά το κιτ ήταν παλιό και δεν το εμπιστεύομαι αν και έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τελευταία αλλαγή νερού (30%) έγινε πρίν 13 μέρες.

Αυτό που πραγματικά με προβλημάτισε ήταν ο γρήγορος θάνατος των ΙΑΕ. Είχα την εντύπωση ότι είναι αρκετά σκληρά ψάρια και κάπου προβληματίστηκα μήπως κάτι άλλο συμβαίνει (από το να είναι άρρωστα τα ψάρια μέχρι να τα χτύπησαν τα αγγελόψαρα)

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, σου προτείνω αρχικά να κάνεις κάποιες συστηματικές αλλαγές νερού 20-30% ανά 4-5 μέρες έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού. Στη συνέχεια να προσθέσεις κάποια φυτά, γιατί μόνο καλό θα κάνουν και στη βιολογία και στα ψάρια σου.

Αν έχεις και καμμιά πρόσφατη φωτογραφία του ενυδρείου ανέβασέ την για να την δούμε.

:D

Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη ευχαριστώ.

Όπως έγραψα παραπάνω προγραμματίζω αλλαγη νερού αύριο.

Όπως προτείνεις θα κάνω μερικές ακόμα ανά 4-5 μέρες ώστε να ανανεώσω όλο το νερό.

Φωτογραφία δεν εχω από την νέα (ανα)κατασκευή, αλλά θα ανεβάσω σύντομα.

Ξέχασα να αναφέρω στο αρχικό μήνυμα τα παρακάτω

Για φωτισμό έχω 2 λάμπες μήκους περίπου 90 εκατοστών. Η μία ημέρας και η άλλη σε ροζ για τα χρώματα (δυστυχώς δεν θυμάμαι τύπους και watt τώρα - θα επανέλθω το βράδυ). Και οι δύο έιναι σε χρονοδιακόπτη και ανάβουν 14 ώρες. (Το ενυδρείο έιναι στο χωλ σε χώρο που δεν έχει αρκετό φυσικό φωτισμό )

Αυτή την στιγμή έχω και πρόβλημα με άλγη (blue-green) μια και το Ancistrus κάνει απεργία :D και δεν την καθαρίζει (βέβαια από χθές τα Gurami έχουν αρχίσει να καθαρίζουν το χαλίκι :D )

Link to comment
Share on other sites

14 ωρες την μερα ειναι πολλες ωρες.Θα ελεγα να πεσεις.

Καλυτερα να μας πεις ποσα watt ειναι οι λαμπες σου και τι λαμπες εχεις.

Ενας λογος που εχεις προβλημα αλγης ειναι αυτος.

Μην περιμενεις πολλα απο τα ψαρια,σχεδον τιποτα.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης για τις λάμπες, πες μας πόσο καιρό λειτουργούν.

Η blue-green άλγη είναι γλειώδης και αν την πειράξεις διαλύεται; Πιθανόν να οφείλεται σε κακό φωτισμό.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί φίλοι

Χωρίς να έχω υπεύθυνη άποψη για το θέμα σας, θέλω να καταθέσω τις παρατηρήσεις μου, μήπως βοηθήσω.

Κατ'αρχήν οι τιμές των νιτρικών είναι επιεικώς απαράδεκτες. Μήπως ταυτόχρονα με τις συχνές αλλαγές βοηθούσε και η ταυτόχρονη τοποθέτηση στο χημικό φίλτρο υλικού de-nitrate ίσως και αντι-φωσ?

Μήπως θα πρέπει να σρέψετε την αναζήτησή σας και στην οξυγώνωση? Μήπως τα επίπεδα του οξυγόνου είναι χαμηλά αφού χάνονται βυθόψαρα χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένεις?

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για την καθυστέρηση σττις απαντήσεις που σας χρωστάω.

Λοιπόν

Το φίλτρο είναι το 2213 της EHEIM.

Οι λάμπες είναι της ACADIA και έιναι οι FO25 (plant growth) και η FF25 (daylight). Τις έχω για περίπου 18 μήνες.

Η άλγη όντως είναι γλειώδης και όντως διαλύεται εύκολα (μετά από ένα 24ωρο που είναι μέσα τα Gurami την έχουν μειώσει αρκετά).

Πάντως αυτο που με προβληματίζει είναι ο σύντομος θανατος των ΙΑΕ. Είναι αναμενόμενο? Και σε τι μπορεί να οφείλεται?

@aquaboy. Πρίν λίγο μείωσα τον χρόνο φωτισμού σε 12 ώρες.

@Νίκος. Τι θα πρέπει να κάνω στο φίλτρο? Χρειάζεται κάποιο υλικό (ενεργός άνθρακας ή κάτι τέτοιο?). Για την οξυγόνωση δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Ήδη το νερό πέφτει μέσα με νεροκουρτίνα.

Έγινε επεξεργασία - Dimitri
Link to comment
Share on other sites

να πω και εγω την γνωμη μου..σταματησε την εισαγωγη αλλων ψαριων μετα απο ξαφνικους θανατους,μεχρι να φτιαξεις την ποιοτητα του νερου..οτι κανεις με τις λαμπες σταδιακα...το ΝΟ3 ειναι εντελως εκτος οριων,ειναι παρα μα παρα πολυ....το φιλτρακι που ειναι απο το 92 κανει σωστα την δουλεια του,για κοιταξε το...ισως χρειαζεται αλλαγη...

Link to comment
Share on other sites

να πω και εγω την γνωμη μου..σταματησε την εισαγωγη αλλων ψαριων μετα απο ξαφνικους θανατους,μεχρι να φτιαξεις την ποιοτητα του νερου..οτι κανεις με τις λαμπες σταδιακα...το ΝΟ3 ειναι εντελως εκτος οριων,ειναι παρα μα παρα πολυ....το φιλτρακι που ειναι απο το 92 κανει σωστα την δουλεια του,για κοιταξε το...ισως χρειαζεται αλλαγη...

12716[/snapback]

Συγνώμη λάθος μου. Δεν διευκρίνησα ότι το μηχάνημα είναι από το 92, αλλά τα υλικά είναι καινούργια.

Η μηχανική απόδοση έχει μειωθεί λίγο, πράγμα αναμενόμενο μετά από 14 χρόνια, αλλά όχι σημαντικά.

Άλλα ψάρια δεν πρόκειται να βάλω.

Link to comment
Share on other sites

@Νίκος. Τι θα πρέπει να κάνω στο φίλτρο? Χρειάζεται κάποιο υλικό (ενεργός άνθρακας ή κάτι τέτοιο?). Για την οξυγόνωση δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Ήδη το νερό πέφτει μέσα με νεροκουρτίνα.

Αν έχεις χημικό φίλτρο θα προσθέσεις δύο υλικά. Το ένα είναι αντι-φωσφορικό και το άλλο αντι-nitrate.Θα τα βρείς σε όλα τα ενυδρειακά μαγαζιά και σε πολλές εταιρείες, οπως sera,seachem κλπ Αν δεν έχεις χημικό φίλτρο τότε αυτά τα υλικά μπαίνουν στο βιολογικό φίλτρο πάνω απο το βιολογικό υπόστρωμα και απο πάνω βαμβάκι κατα προτίμηση πράσινο.

Καλύτερη οξυγόνωση θα έχεις αν δυναμώσεις στο maximum την αεραντλία ή να την αντικάταστήσεις με μια καταλληλότερη για το ενυδρείο σου αν χρειάζεται. Το ίδιο ισχύει και για την αερόπετρα. Επίσης φρόντισε να έχεις μεγάλη κίνηση στην επιφάνεια του νερού. Αυτό θα το πετύχεις αν βάλεις την έξοδο του φίλτρου να σκοπεύει στην επιφάνεια του νερού και να προκαλεί έντονη κίνηση.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...