Jump to content

Τιμες κατα το στρωσιμο!!!Ειναι καλες???Την γνωμη σας παρακαλω!!


Recommended Posts

Καλησπερα παιδια!!!

Εδω και εντεκα μερες εχω ξεκινησει το στρωσιμο του νεου μου ενυδρειου(112 λτρ μεικτα).Για τα βακτηρια χρησιμοποιησα το nitrivec της sera!Εβαλα την πρωτη μερα 30ml και μετα καθε μερα 10 ml για δεκα μερες οπως ελεγαν οι οδηγιες!Σημερα που τελειωσα με τα βακτηρια εκανα μετρησεις και βγηκαν τα εξης αποτελεσματα:

NH3/NH4: 0,25

PH: 7,2-7,6

KH: 10-15

GH: >7d

NO2: 0

NO3: 10-25

Αυτο που θελω να μου πειτε ειναι αν οι τιμες ειναι καλες και φυσιολογικες στην φαση που βρισκομαι!α)Αν οχι τι να κανω?και β) ποσο καιρο με συμβουλευετε να κρατησω το ενυδρειο χωρις ψαρια?Εγω με αυτα τα λιγα που ξερω και εχω μαθει, σκεφτομαι να το κρατησω για τρεις βδομαδες συνολικα!Οι οδηγιες στο μπουκαλι του nitrivec λεει οτι μπορουσα να εχω βαλει ψαρια μεσα απ'την δευτερη μερα.Να σας πω οτι το στρωσιμο δεν γινεται με ψαρια μεσα στο ενυδρειο παρα μονο με τα βακτηρια που σας προανεφερα και οτι δεν εχω μεσα ζωντανα φυτα.

Ολες τις αποψεις σας θα τις λαβω με χαρα!!!

Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Link to comment
Share on other sites

Οι τιμές που αναφέρεις είναι λογικές και μάλιστα αρκετά καλές για το χρονικό διάστημα που στρώνεις το ενυδρείου σου. Απλά καλό θα ήταν να έριχνες και τροφή μέσα στο ενυδρείο κι ας μην έχεις ψάρια. Η τροφή μουλιάζει, σαπίζει, δημιουργεί αμμωνία η οποία είναι τροφή για την βιολογία του φίλτρου σου.

Γνώμη μου.... Κάνε μία αλλαγή νερού κατά 30% με χρήση αντιχλωρίου φυσικά. Ξαναμέτρα τα ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2, ΝΟ3. Λογικά το ΝΗ3/ΝΗ4 θα λιγοστέψει... ίσως και να μηδενιστεί! Ρίξε τροφή και βακτήρια. Για 2-3 μέρες ρίχνε τροφή και μέτρα αυτά που σου είπα παραπάνω. Όταν τα ΝΗ3/ΝΗ4 και ΝΟ2 είναι μηδέν ενώ τα ΝΟ3 είναι από 10 και πάνω (μέχρι 25) τότε το ενυδρείο σου είναι έτοιμο να δεχτεί το πολύ μέχρι 2 πρώτα ψάρια, τα οποία θα τα ταϊζεις καθημερινά και θα ελέγχεις τις παραπάνω τιμές. Για ένα δίμηνο τουλάχιστον θα πρέπει να είσαι αρκετά τυπικός με τις μετρήσεις σου. Ακόμα και να απέκτησε βιολογία το φίλτρο σου, υπάρχει σίγουρα μία αστάθεια στο όλο σύστημα, όπου η παραμικρή αλλαγή ή προσθήκη μπορεί να σου αλλάξει τα πράγματα. Οπότε μέτρα συχνά και προσεχτικά τον πρώτο καιρό!

Ερωτήσεις:

1) Τί φίλτρο έχεις?

2) Τί βιολογικό υλικό έχεις μέσα στο φίλτρο?

3) Τί ψάρια σκέφτεσαι να βάλεις?

Link to comment
Share on other sites

Ερωτήσεις:

1) Τί φίλτρο έχεις?

2) Τί βιολογικό υλικό έχεις μέσα στο φίλτρο?

3) Τί ψάρια σκέφτεσαι να βάλεις?

1)Εχω το φιλτρο της Juwel για Record 800 και αεραντλια της sera(ενημερωτικα το αναφερω)

2)Το φιλτρο εχει μεσα ενα πρασινο σφουγγαρι και ενα μπλε Juwel Filterschwamm Standard fein τα οποια ειναι τοποθετημενα κατακορυφα και απο πανω τους εχω βαλει υαλοβαμβακα!Τον ανθρακα δεν τον εχω βαλει εξ'αρχης.

3)Σκεφτομαι για 2 ξιφοφορους(ζευγαρι),2clown loach(ζευγαρι),1pleco zebra και σκεφτομαι για δυο μικρα αγγελοψαρα(μου αρεσουν παρα πολυ) τα οποια αν μεγαλωσουν αρκετα θα τα δωσω σε ενα φιλο με μεγαλυτερο ενυδρειο!Αν δεν βαλω αγγελοψαρα τελικα,σκεφτομαι μηπως βαλω 2 Bolobian ramirezi που επεισης μου αρεσουν πολυ!!!

Link to comment
Share on other sites

1)Εχω το φιλτρο της Juwel για Record 800 και αεραντλια της sera(ενημερωτικα το αναφερω)

2)Το φιλτρο εχει μεσα ενα πρασινο σφουγγαρι και ενα μπλε Juwel Filterschwamm Standard fein τα οποια ειναι τοποθετημενα κατακορυφα και απο πανω τους εχω βαλει υαλοβαμβακα!Τον ανθρακα δεν τον εχω βαλει εξ'αρχης.

3)Σκεφτομαι για 2 ξιφοφορους(ζευγαρι),2clown loach(ζευγαρι),1pleco zebra και σκεφτομαι για δυο μικρα αγγελοψαρα(μου αρεσουν παρα πολυ) τα οποια αν μεγαλωσουν αρκετα θα τα δωσω σε ενα φιλο με μεγαλυτερο ενυδρειο!Αν δεν βαλω αγγελοψαρα τελικα,σκεφτομαι μηπως βαλω 2 Bolobian ramirezi που επεισης μου αρεσουν πολυ!!!

Λοιπόν,

Ξεκινάω με το θέμα του φιλτραρίσματος. Θα σου πρότεινα να βγάλει αρχικά το ένα σφουγγάρι (μπλε ή πράσινο) και στη θέση του να βάλεις Sera siporax ή Substrat Pro της Eheim. Μετά από 1-2 μήνες κι εφόσον οι μετρήσεις σου είναι σωστές, μπορείς να βγάλεις και το δεύτερο σφουγγάρι και να προσθέσεις το ίδιο υλικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κρατήσεις ένα σφουγγάρι για μηχανικό καθαρισμό, να έχεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ βιολογικό υλικό και θα έχεις και το filter wool (αυτό που [κακώς] λες υαλοβάμβακα) για να πιάνει όσα ξεφεύγουν από το σφουγγάρι. Οπότε έτσι λύνεις σε μεγάλο βαθμό το θέμα του φιλτραρίσματος, τουλάχιστον μέχρι να (και αν) αποφασίσεις να βάλεις εξωτερικό φίλτρο το οποίο είναι πιο πρακτικό και σου προσφέρει περισσότερες δυνατότητες.

Πάμε τώρα στα ψάρια....

Αρχικά θα σου πω ΠΡΟΣΕΞΕ!!!! Κάθε είδος ψαριού έχει ειδικές ανάγκες. ΑΝ βάλεις στο ενυδρείο σου πολλά και διαφορετικά είδη με διαφορετικές ανάγκες, σίγουρα αργά ή γρήγορα θα έχεις προβλήματα.

α) Ξιφοφόροι. Πανέμορφα ζωοτόκα ψαράκια τα οποία θέλουν από ημίσκληρο έως και υφάλμυρο νερό. Η αναλογία τους πρέπει να είναι περίπου 1 αρσενικό για 3 θυληκά. Αναπαράγονται εύκολα και γρήγορα και σύντομα θα γεμίσεις με ξιφοφοράκια.

β) Clown Loach. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις εύκολα το φύλο τους ώστε να πεις ότι θα βάλεις ζευγάρι. Στο κάτω-κάτω δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο αφού δεν πρόκειται να σου αναπαραχθούν. Είναι κοπαδόψαρα κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε μία ομάδα των 4-5 ατόμων συν.... Το τελικό μέγεθός τους φτάνει τα 30cm κάτι το οποίο σημαίνει πως για να έχεις ένα κοπάδι θες ένα ενυδρείο 600+ λίτρα. Έχουν προτίμηση στο μαλακό νερό.

γ) Αγγελόψαρα ή αλλιώς σκαλάρια... Επίσης κοπαδόψαρα! Το τελικό τους μέγεθος μπορεί να ξεπεράσει τα 40cm ύψος κάτι το οποίο σημαίνει πως το ενυδρείο σου θα πρέπει να έχει 50cm ύψος ΚΑΘΑΡΟ! Θέλουν μαλακό νερό και χαμηλή ροή φίλτρου. Για ένα μικρό κοπάδι από σκαλάρια καλό θα ήταν να είχες 300L+ ενυδρείο με τις κατάλληλες διαστάσεις φυσικά.

δ) Bolovian Ramirezi. Υπέροχο ψαράκι το οποίο συνήθως κρατείται από χομπίστες σε μικρά ενυδρεία 60-80L σε ζευγάρι, συνήθως φυτεμένο και με αρκετές σπηλιές. Θέλουν μαλακό ώς μέτρια σκληρό νερό.

ε) Άφησα το καλύτερο για το τέλος :thumbup: Zebra pleco L046!!!! Εδώ χτύπησες φλέβα... Ένα από τα αγαπημένα μου ψάρια! Μετρίων απαιτήσεων ψάρι, αλλά πανάκριβο, κυρίως αν αναλογιστείς τη σχέση κόστους με το πόσο συχνά θα το βλέπεις! Θέλουν μέτρια μαλακό νερό. Επειδή δεν εμφανίζονται σχεδόν ποτέ θα πρέπει οι συγκάτοικοί τους να μην είναι νευρικά και γρήγορα ψάρια γιατί αυτό σημαίνει πως θα τρώνε όλοι την τροφή μέχρι να αποφασίσουν να κουνηθούν τα Zebra (μέχρι να αποφασίσουν να κουνίσουν το ένα πτερύγιο βρωμάει το άλλο :hysterical: ). Λόγο των ιδιαιτεροτήτων τους συνήθως κρατούνται, από χομπίστες, σε ενυδρείο ΜΟΝΟ με Zebra pleco.

Από τα παραπάνω συμπεραίνω πως έχεις γούστο στην επιλογή ψαριών ( :thumbup: ), αλλά θα πρέπει να διαβάσεις τις ιδιαιτερότητες που έχει το κάθε είδος για να κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς και φυσικά θα πρέπει να συνυπολογίσεις και τα λίτρα του ενυδρείου σου. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις γιατί θα το μετανιώσεις (ξέρω από προσωπική πείρα).

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ΝΑ ΜΗΝ βλέπεις την διάσταση των ψαριών όταν τα πέρνεις, αλλά να βλέπεις σε τί διάσταση θα φτάσουν. Τα ψάρια που δεν μεγαλώνουν σε ενυδρείο που να καλύπτει τις ανάγκες τους όταν θα είναι μεγάλα ή δεν ζούνε ή καταδικάζονται σε νανισμό! Οπότε εσύ θα πρέπει να κινηθείς σε ψάρια τα οποιά να φτάνουν τα 10-15cm MAXIMUM στο τελικό μέγεθος τους, ασχέτως σε τί μέγεθος τα αγοράζεις.

Αυτά. Για όποια βοήθεια... εδώ είμαστε! :hysterical:

Έγινε επεξεργασία - stormtrooper
Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχην μου κανει εντυπωση που μου απαντας με λεπτομερεια και σε ευχαριστω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, :thumbup::thumbup::hysterical: γιατι συνηθως οι περισσοτεροι απαντανε μονολεκτικα και δεν μπορεις να καταλαβεις και πολλα πραγματα!!!

Οσον αφορα τις πληροφοριες που μου εδωσες για την φιλτρανση ομολογω πως δεν τις ειχα ξανακουσει!Θα το σκεφτω και οταν (και αν) το αποφασισω θα σε συμβουλευτω σιγουρα!!!

Για τα ψαρια αυτα που μου ειπες τα ηξερα πανω κατω αλλα ηθελα να μου πει την αποψη του και κανενας πιο εμπειρος του ειδους! Εχω αρχισει να ασχολουμε με το αθλημα δυομιση μηνες τωρα (με ενα 20ltr).Εδω και τρεις βδομαδες ομως εχω ριξει το διαβασμα της αρκουδας γιατι θελω το στρωσιμο του πρωτου ουσιαστικα ενυδρειου μου να ειναι τελειο και τα ψαρια που θα βαλω μεσα να ειναι ευτιχισμενα και ομορφα:hysterical: !!!Απο οσα λοιπον διαβασα (αν κανω λαθος διορθωσε με) καταλαβα (συγκεντρωτικα) πως τα αγγελοψαρα ταιριαζουν με clown loach, pleco zebra και Bolovian Ramirezi στις εξης τιμες:

ph: 6-7,5

θερμοκρασια: 25 C

dGH: 5

Επισης οτι :1)το clown loach σε αιχμαλωσια δεν γινεται πανω απο 15cm και μεγαλωνει με παρα πολυ αργους ρυθμους, 2)τα αγγελοψαρα αν μεγαλοσουν μαζι δεν εχουν προβλημα να συνυπαρξουν σε ζευγαρια (Αν φτασουν σε σημειο να μην χωρανε θα τα δωσω σε εναν φιλο οπως σου ειπα πριν η θα εχω παρει μεγαλυτερο ενυδρειο μεχρι τοτε :wacko: ), 3) το pleco zebra δεν εχει υψηλες απαιτησεις, δεν γινεται πολυ μεγαλο(μεχρι 10,16cm) και το κυριοτερον ειναι ενα πανεμορφο ψαρι και 4)οτι ενα ζευγαρι απο Bolovian Ramirezi θα ζει ευτιχισμενο στα λιτρα μου γιατι α) εχω βαλει μεσα στο ενυδρειο πετρες λαβας με φυσικες τρυπες για σπηλιες και β)γινονται μεχρι 7cm!!!

Τωρα για τους ξιφοφορους δεν το ειχα αποφασισει σιγουρα οτι θα τους βαλω γιατι το διαβασα οτι θελουν σκληρο νερο και οτι εχουν λιγο διαφορετικες απαιτησεις!Ισως αντι για ξιφοφορους να εβαζα corrydoras η και τιποτα!!!

Θα δουμε ακομα εχω χρονο να το σκεφτω κι αλλο!!!Αλλωστε τα ψαρια θα μπουν σταδιακα.

Θα μετρουσε πολυ η γνωμη σου αν μου πρωτεινες εσυ ενα κοινωνικο 110 ltr με ψαρια στο στυλ πανω κατω που σου ανεφερα!!!

ΑΑΑΑ και κατι αλλο αν μπορεις να μου πεις σε παρακαλω ποσο κοστιζει περιπου ενα μικρο pleco zebra για να ξερω!!!

Σε ευχαριστω πολυ και παλι!!!

Link to comment
Share on other sites

μια ερώτηση τις πέτρες λάβας πόσο τις πήρες;;;

Εκαναν απ' οσο θυμαμαι 12 euro το κιλο!!!Επειδη ομως ο πετσοπας μου ασχολειται με το χομπι (σε αντιθεση με την πλειοψηφια των υπολοιπων) και ειναι γνωστος μου, μου τις αφησε αρκετα πιο κατω!!!Αξιζει το θεαμα ομως!!!Ειναι πολυ ομορφες και αξιζουν τα λεφτα τους πιστευω!Ειδικα αν εχεις ψαρια που θελουν σπηλιες!!!Μονο που θα πρεπει να αλλαξεις μετα απο μια μερα τον υαλοβαμβακα απ' το φιλτρο γιατι θα ειναι μαυρος απ' το χωμα!!!Οσο και να τις πλυνεις αυτες μαδανε και βγαζουνε χωματακια!!!Ενα ξεπλυμα αρκετα καλο λοιπον και μετα μεσα!!!Αξιζει τον κοπο!!! :thumbup::thumbup::thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Εκαναν απ' οσο θυμαμαι 12 euro το κιλο!!!

Αυτο ειναι κλεψια φιλε μου, σε μαντρα τις εχουν 0,50 λεπτα το κιλο!!! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Αυτο ειναι κλεψια φιλε μου, σε μαντρα τις εχουν 0,50 λεπτα το κιλο!!! :thumbup:

Εισαι σιγουρος γι'αυτο?Ειναι λαβα η μηπως ειναι απλα καποια αλλη πετρα?Δηλαδη πετρες τυπου λαβας!!! Αυτες που πηρα ειναι σαν απολιθωμα!Κανονικη πετρα λαβας!Να φανταστεις ενας κουβας τυποποιημενος χαλικι για τον πυθμενα του ενυδρειου εχει 50 euro!!!Ειναι πανακριβες και πανεμορφες αυτες οι πετρες.Βεβαια για να ειμαι ειλικρινης δεν το εψαξα και πολυ τις ειδα μου αρεσαν και τις πηρα!Αλλα ειμαι ψιλοσιγουρος οτι ειναι ακριβες!Οταν λες μαντρα τι εννοεις???

Έγινε επεξεργασία - Vogias
Link to comment
Share on other sites

αυτές δεν έχουν μυτερές άκρες;;δεν τραυματίζονται τα ψάρια;;

Οχι ιδιαιτερα μυτερες.Δεν νομιζω να τραυματιζονται τα ψαρια γιατι τις εχει και ενας γνωστος καιρο τωρα και δεν μου ειπε τιποτα τετοιο!!!Εγω δεν εχω αποψη γιατι ακομα το στρωνω το ενυδρειο μου και δεν εχω βαλει ψαρια μεσα!!!Ειναι σαν σφουγγαρι (σκληρο βεβαια)!Εχει πολλους πορους και φυσικες μεγαλες τρυπες!

Link to comment
Share on other sites

Θα τα πω εξω απο τα δοντια :thumbup:

Σκεφτεσαι να προμηθευτεις εξοπλισμο για να "φερεις" το νερο στις τιμες που χρειαζονται τα παραπανω ψαρια και να τα κρατησεις για τους πρωτους μηνες της ζωη τους μονο?

Παραπανω δεν διατηρουνται σε μικρο ενυδρειο, αφου μετα αρχιζει ο νανισμος (δεν ειναι φυσιολογικο το οτι δεν μεγαλωνουν τα ψαρια στο κανονικο τους μεγεθος, ειναι αρρωστια και μαλιστα επωδυνη).

Link to comment
Share on other sites

1)το clown loach σε αιχμαλωσια δεν γινεται πανω απο 15cm και μεγαλωνει με παρα πολυ αργους ρυθμους, 2)τα αγγελοψαρα αν μεγαλοσουν μαζι δεν εχουν προβλημα να συνυπαρξουν σε ζευγαρια (Αν φτασουν σε σημειο να μην χωρανε θα τα δωσω σε εναν φιλο οπως σου ειπα πριν η θα εχω παρει μεγαλυτερο ενυδρειο μεχρι τοτε :thumbup: ), 3) το pleco zebra δεν εχει υψηλες απαιτησεις, δεν γινεται πολυ μεγαλο(μεχρι 10,16cm) και το κυριοτερον ειναι ενα πανεμορφο ψαρι και 4)οτι ενα ζευγαρι απο Bolovian Ramirezi θα ζει ευτιχισμενο στα λιτρα μου γιατι α) εχω βαλει μεσα στο ενυδρειο πετρες λαβας με φυσικες τρυπες για σπηλιες και β)γινονται μεχρι 7cm!!!

Προφανώς δεν διάβασες καλά αυτά που σου έγραψα πιο πάνω....

Απαντήσεις:

1) Αυτό είναι η λογική του παραλόγου... Με αυτόν τον τρόπο καταδικάζεις το ψάρι σε νανισμό! Υπάρχουν Clown σε ενυδρεία (πολλών λίτρων) τα οποία αναπτύσσονται κανονικά και πέρνουν όλο το μέγεθός τους. Θεωρώ λάθος να τους στερείς το μέγεθός τους. Μου θυμίζει αυτό που κάνανε οι Κινέζοι παλαιότερα... Βάζανε ξύλινα παπούτσια για να μην μεγαλώνουν πολύ τα πόδια τους....

2) Όταν κάποιο ψάρι είναι κοπαδόψαρο... απλά είναι κοπαδόψαρο. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό στο DNA τους. Δεν λέω πως δεν μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟ ένα ζευγάρι σε ένα ενυδρείο. Αλλά δεν είναι και το καλύτερο! Το σημαντικό πρόβλημα είναι όμως το μέγεθος.... Ισχύει ότι σου έγραψα στο προηγούμενο ποστ και πιο πάνω!

3) Όντως τα ζεμπράκια γίνονται μέχρι περίπου τα 10cm και όντως είναι υπέροχα ψάρια! Αλλά δυστυχώς δεν θα τα βλέπεις σχεδόν καθόλου! Το κόστος τους είναι χρηματιστήριο... Ως μωρά (1-3cm) από 100 ευρώ περίπου και ως ενήλικα... άστο... Ξεκινάνε από 300 και ανεβαίνει!!!

4) Τα Ramirezi είναι ok.... Απλά συγκριτικά με τους ξιφοφόρους έχουν εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις νερού...

Συνοψίζοντας:

Το τί θα κάνεις στο ενυδρείο σου είναι καθαρά δικό σου θέμα. Εμείς μόνο συμβουλές και γνώμες θα σου δώσουμε αλλά στο τέλος εσύ θα αποφασίσεις! Απλά θα σου πω να συγκρατηθείς. Έχεις έναν απόλυτα δικαιολογημένο ενθουσιασμό, όπως όλοι μας όταν ξεκινήσαμε! Πρόσεξε τις επιλογές σου γιατί από λάθος επιλογές οι "Ασθένειες Γλυκού Νερού" ευδοκιμούν!

Επειδή ρωτάς την γνώμη μου.... Εγώ στα αντίστοιχα λίτρα με τα δικά σου (125 μεικτά) έχω 3 ζεμπράκια και μερικά Corydoras και απλά στο μέλλον θα προσθέσω 3-4 ζεμπράκια ακόμα και θα αφαιρέσω όλα τα Corydoras. Γνώμη μου είναι να ξεκινήσεις με ξιφοφόρους που δεν θα χρειαστεί να μπεις στην διαδικασία "φτιαξίματος" νερού. Όλα τα άλλα ψαράκια που έχουμε αναφέρει θέλουν προετοιμασία νερού για να μαλακώσει αισθητά, σε σχέση με αυτό της βρύσης! Ως αρχάριος καλό θα ήταν να μην μπλέξεις ακόμα με κάτι τέτοιο... Γνώμη μου!

Για να μην παρεξηγηθούμε... Δεν είμαι έμπειρος! Αρχάριος είμαι όπως κι εσύ.... σε διαφορετικό επίπεδο βέβαια, αλλά έχω να μάθω ΠΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ακόμα! Ως αρχάριος του δικού σου επιπέδου έκανα πολλά λάθη με αποτέλεσμα να πάρω την ζωή πολλών ψαριών στο λαιμό μου! Απλά πρόσεξε τις κινήσεις σου, διάβασε ΠΟΛΥ και σκέψου ότι φιλοξενούμε ζωντανούς οργανισμούς μέσα σε μία γυάλα για να μας προσφέρουν συντροφιά και ομορφιά στον χώρο μας. Ας τους δώσουμε λοιπόν ότι καλύτερο μπορούμε!!!

Καλή συνέχεια και είμαστε εδώ για ότι θελήσεις!!!

Έγινε επεξεργασία - stormtrooper
Link to comment
Share on other sites

...Για να μην παρεξηγηθούμε... Δεν είμαι έμπειρος! Αρχάριος είμαι όπως κι εσύ.... σε διαφορετικό επίπεδο βέβαια, αλλά έχω να μάθω ΠΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ακόμα! Ως αρχάριος του δικού σου επιπέδου έκανα πολλά λάθη με αποτέλεσμα να πάρω την ζωή πολλών ψαριών στο λαιμό μου!....

Και τωρα βοηθωντας αλλους νεους ξεπληρωνεις το χρεος σου ?

Μπραβο Νικολα :thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Και τωρα βοηθωντας αλλους νεους ξεπληρωνεις το χρεος σου ?

Αν υπολογίσουμε το πόσα ψάρια έχω χάσει από αμέλεια και ξεροκεφαλιά, θα πρέπει για όλη μου την υπόλοιπη ζωή να κάνω αυτή τη δουλειά... Και θα μου μείνουν και χρωστούμενα στην κόλαση!!! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Και τωρα βοηθωντας αλλους νεους ξεπληρωνεις το χρεος σου ?

Μπραβο Νικολα :thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:

Και απο μενα.- :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Ωραια!!!Τα αγγελοψαρα και τα clown loach τα βγαζω απ' το μυαλο μου :thumbup: !!!Τον pleco zebra προς το παρων τον βγαζω απ' το μυαλο μου ("ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ" σκετο ειναι :thumbup: ), αντε παλι ψαξιμο και διαβασμα...!!!

Οπως και να χει σας ευχαριστω για τις συμβουλες και θα τα ξαναπουμε συντομα!!! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Μερικα τιπς απο μενα για να μη ψαχνεις τσαμπα.

Αν δεν εχεις σκοπο να επεξεργαζεσαι το νερο της βρυσης σου αγοραζοντας εξτρα εξοπλισμο για να αλλαξεις τις τιμες του και να το φερεις εκει που χρειαζονται τα ψαρια που θα επιλεξεις, κανε μετρησεις (pH, gH, kH) στο νερο της βρυσης σου και επελεξε ψαρια που ζουν ανετα σ'αυτο (και οχι οριακα).

Δηλαδη αν σου λεει το ταδε ψαρι θελει pH 6 - 7,5 και το νερο της βρυσης σου ειναι 7,5, τοτε θα ζησει το ψαρι στο νερο αυτο αλλα οχι καλα και αυτο σημαινει οχι ωραια χρωματα, εφεση στις ασθενειες, χωρις να συνυπολογιζω οτι μπορει ξαφνικα να σου ξεφυγει ο ελεγχος (ευκολα) και να ανεβει το πεχα πιο πανω και τρεχα μαζευε τα αμαζευτα.

Συμπερασμα οταν η βρυση σου εχει 7,5 πεχα, επιλεγεις ψαρια που το 7,5 ειναι στη μεση των προτιμησεων τους (πχ 7-8).

Μετα κοιτα το τελικο μεγεθος τους οπως ειπαμε και αν χωρανε στο ενυδρειο.

Μετα αν ειναι ειρηνικα μεταξυ τους και αν χρειαζεται να ειναι σε συγκεκριμενο χαρεμι (πχ 1 αρσ - 3 θηλ) για να αποφευγεται η επιθετικοτητα.

Μετα να μην ζουν στο ιδιο υψος και γινονται σαλατα (πχ δυο ειδη κοπαδοψαρα που ζουν στο μεση του ενυδρειου και μπερδευονται σπαζοντας το ενα κοπαδι το αλλο με ασχημο οπτικο αποτελεσμα).

Να ζουν στο ιδιο περιβαλον (πχ μη ζει το ενα σε πετρωδες διακοσμο και το αλλο σε φυτεμενο κλπ)

Μη βαλεις πανω απο 2-3 ειδη ψαριων (με καλυτερη επιλογη το ενα αλλα δυσκολο για νεο χομπυστα που θελει να "γεμιζει" το ματι του).

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Εισαι σιγουρος γι'αυτο?Ειναι λαβα η μηπως ειναι απλα καποια αλλη πετρα?Δηλαδη πετρες τυπου λαβας!!! Αυτες που πηρα ειναι σαν απολιθωμα!Κανονικη πετρα λαβας!Να φανταστεις ενας κουβας τυποποιημενος χαλικι για τον πυθμενα του ενυδρειου εχει 50 euro!!!Ειναι πανακριβες και πανεμορφες αυτες οι πετρες.Βεβαια για να ειμαι ειλικρινης δεν το εψαξα και πολυ τις ειδα μου αρεσαν και τις πηρα!Αλλα ειμαι ψιλοσιγουρος οτι ειναι ακριβες!Οταν λες μαντρα τι εννοεις???

Οχι φιλε μου , για κανονικη λαβα μιλαω και την κοκκινοπη και την μαυρη, 0,50 λεπτα το κιλο ΟΛΕΣ οι πετρες σε μαγαζι με πετρες για διακοσμισεις κηπων κτλ κτλ... Λαβα ειναι , δεν ειναι χρυσος ελεος! :thumbup: (βεβαια σε αλλες πολεις αυτο μπορει να παιξει αναμεσα σε 0,50 λεπτο το κιλο με 1 ευρω και κατι...αναλογα)

Ωραια η λαβα δεν λεω, αλλα εχει τα υπερ της και τα κατα της!

Υπερ εννοω αισθητικα ειναι ωραια και λογο επιφανειας γινεται μεγαλυτερη αποικηση βακτηριδιων...

Κατα εννοω λογω της αγριας επιφανειας της μπορει να τραυματιστει ψαρι... (βεβαια υπαρχει και μια θεωρια για την σκονη της λαβας η οποια προκαλει προβλημα στα βρανχια των ψαριων)

Δες τα λιγο αυτα! :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - sarevock
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...