Jump to content

Άρθρο στρωσίματος


Recommended Posts

Εχει ξεκινήσει κουβέντα μεταξύ των συντονιστών για τη δημιουργία ενός άρθρου σοβαρού γύρο απο το στρώσιμο των ενυδρείων του γλυκού νερού .

Λόγο του οτι η κουβέντα προχωρά σε βάθος συμφωνήσαμε να το βγάλουμε δημόσια και να το συζητήσουμε όλοι μαζί .

Θα παρακαλούσα πολύ μια προσοχή στη συμμετοχή σας δεν θέλουμε την εμπειρία σας εδώ .

Εδω θέλουμε τη γνώση σας τεκμηριωμένα .

Δημοσιεύσεις εκτός θέματος ή δημοσιεύσεις χωρίς να είναι τεκμηριωμένες θα διαγράφονται χωρίς εξηγήσεις .

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Κάνω κάποια πειραματάκια και βλέπω οτι κανένα είδος τροφής δεν απελευθερώνει αμμωνία στο νερό μέσα σε λίγα λεπτά. Το αναφέρω γιατί είχα στο μυαλό μου πως πρέπει να καταναλλωθεί γρήγορα και ξαφνιάστηκα.

------------------------------------------------------------------------------

Έριξα σε 10 λίτρα νερό με αντιχλώριο της API δουλεύει κυκλοφορητής για 20 λεπτα, θερμοκρασία 17 βαθμοί και ρίχνω τροφή tetra-pro 10 flakes.

Έκανα μετρήσεις αμμωνίας τις επόμενες 4 ώρες ανά μισάωρο και παραμένει στο μηδέν

Συμπληρώνω άλλη τόση τροφή χαμηλότερης ποιότητας και πάλι παραμένει στο μηδέν.

Μετράω πάλι σε 2 ώρες, τίποτα.

Τα παίρνω στο κρανίο και ρίχνω ένα καπάκι από μπουκάλι σε ποσότητα τροφή χαμηλής ποιότητας, μετράω σε 2 ώρες, τίποτα.

Ξαναρίχνω κόκκους πρωτεινούχα τροφή σε ποσότητα πάλι ένα καπάκι μουκαλιού.

Σε μια ώρα μετράω, τίποτα.

Ρίχνω 2-3 καπάκια τροφή σε flakes και μετράω την επόμενη το απόγευμα, μετράω 0,25 αμμωνία.

Μετρούσα κάθε μέρα και σταδιακά ανέβηκε την δεύτερη μέρα το απόγευμα στο 0,25, τρίτη μέρα στο 1, τέταρτη μέρα 3, τέταρτη στο 8.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το πείραμα δεν είναι όσο επίσημο θέλω αλλά έλεος! τόση τροφή σε 10 λίτρα με κυκλοφορητή και σε ένα 24ωρο να έχει πάει μόλις στο 0,25??? :thumbup:

Μετρούσα με API υγρό test.

Έχεις κανείς πειραματικά δεδομένα επάνω σε αυτό?

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Γιατί πρέπει να ανέβει η αμμωνία σε μερικές ώρες???? και γιατί θα πρέπει να φτάσει η αμμωνία στο 8?????

Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν ρίχνουμε λίγη τροφή την ημέρα. Η αμμωνία θα φτάσει σε μία κορυφή και κατόπιν θα ανεβαίνουν τα νιτρώδη και τα νιτρικά. Από εκεί και μετά όσο θα αυξάνεται η δόση τροφής τόσο θα αυξάνεται γεωμετρικά και η βιολογική ικανότητα του φίλτρου, χωρίς πλέον να ανιχνεύουμε αμμωνία και νιτρώση.

Αυτή η διαδικασία θα πάρει το χρόνο της. Θεωρώ ότι δύο βδομάδες αρκούν για να υποδεχτεί το ενυδρείο το πρώτο ψάρι (γλυκού νερού).

Από τη δική μου εμπειρία σε στρώσιμο ενυδρείων, ποτέ δεν μέτρησα αμμωνία 8 και ποτέ τα νιτρώδη δεν ξεπέρασαν την τρίτη χρωματική βαθμίδα του τεστ.

Link to comment
Share on other sites

Το πείραμα το ξεκίνησα για να δω 2 πράγματα:

1) Απαιτούμενη ημερίσια ποσότητα τροφής για να διατηρείται η αμμωνία σταθερή στα 2-3 mg/l που είναι πιστεύω καλή συγκέντρωση για στρώσιμο χωρίς ψάρια.

2) Χρόνος που χρειάζεται κάθε είδος τροφής (συμβαίνει κατά το τάισμα) για απελευθερώσει αμμωνία που θα είναι βαλαβερή σε καθημερινή βάση για τα ψάρια.

----------------------------------------------------------------------------

Το πειραματάκι αυτό έγινε για να βρώ κάποια βασικά δεδομένα και να οργανώσω καλύτερα τα πιό αναλυτικά πειράματα για αύτο το θέμα.

Φυσικά και το ζητούμενο δεν ήταν να ανεβάσω την αμμωνία στο 8, απλά το έκανα για να δω κάποια σχετικά όρια.

Ο λόγος που το συζητάω είναι γιατί τόσον καιρό συμβούλευα τους αρχαρίους να ρίχνουν κάποια μικρή ποσότητα τροφής καθημερινά αλλά τώρα βλέπω οτι υπάρχουν 2-3 "νεκρές μέρες" που η αμμωνία δεν αυξάνεται, αν είναι έτσι, οι μέρες αυτές δεν συντελούν στην ανάπτυξη βιολογίας και δεν θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν.

Επίσης, αφού η αμμωνία δεν απελευθερώνεται από την τροφή τόσο γρήγορα όσο νομίζουν οι περισσότεροι, μήπως τελικά είναι μύθος το "να καταναλλώνεται σε 2-3 λεπτά"???

Εκτός από την αμμωνία με ενδιαφέρει και συμπεριφορά των φωσφορικών που ίσως είναι πιό άμεση.

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο Σταμάτη και δεν υπάρχει και κάτι για όποιον ενδιαφέρεται για στρώσιμο χωρίς ψάρια.

Επίσης κάνω κάποια πειραματάκια και βλέπω οτι κανένα είδος τροφής δεν απελευθερώνει αμμωνία στο νερό μέσα σε λίγα λεπτά. Το αναφέρω γιατί είχα στο μυαλό μου πως πρέπει να καταναλλωθεί γρήγορα και ξαφνιάστηκα. Η αμμωνια δημιουργείτε απο την αποσυνθεση της τροφης .

------------------------------------------------------------------------------

Έριξα σε 10 λίτρα νερό με αντιχλώριο της API δουλεύει κυκλοφορητής για 20 λεπτα, θερμοκρασία 17 βαθμοί και ρίχνω τροφή tetra-pro 10 flakes.

Έκανα μετρήσεις αμμωνίας τις επόμενες 4 ώρες ανά μισάωρο και παραμένει στο μηδέν Λογικο.

Συμπληρώνω άλλη τόση τροφή χαμηλότερης ποιότητας και πάλι παραμένει στο μηδέν. Και παλι λογικο , δεν εχει καμια σχεση η ποιοτητα της τροφης.

Μετράω πάλι σε 2 ώρες, τίποτα.Λογικο.

Τα παίρνω στο κρανίο και ρίχνω ένα καπάκι από μπουκάλι σε ποσότητα τροφή χαμηλής ποιότητας, μετράω σε 2 ώρες, τίποτα. Λάθος δημιουργουνται μυκητες .

Ξαναρίχνω κόκκους πρωτεινούχα τροφή σε ποσότητα πάλι ένα καπάκι μουκαλιού.Λάθος το είπαμε .

Σε μια ώρα μετράω, τίποτα. Λογικο.

Ρίχνω 2-3 καπάκια τροφή σε flakes και μετράω την επόμενη το απόγευμα, μετράω 0,25 αμμωνία. Λογικό ξεκεινα η αποσυνθεση .

Μετρούσα κάθε μέρα και σταδιακά ανέβηκε την δεύτερη μέρα το απόγευμα στο 0,25, τρίτη μέρα στο 1, τέταρτη μέρα 3, τέταρτη στο 8. Λογικο εριξες μεγαλες ποσοτητες τροφης .

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το πείραμα δεν είναι όσο επίσημο θέλω αλλά έλεος! τόση τροφή σε 10 λίτρα με κυκλοφορητή και σε ένα 24ωρο να έχει πάει μόλις στο 0,25??? :thumbup:Πήρες απαντησεις ποιο πάνω , και η αμμωνια εφτασε τις επομενες ημερες 8

Μετρούσα με API υγρό test.

Έχεις κάποια πειραματικά δεδομένα επάνω σε αυτό?

Σε ενδιαφέρει να κάνω καλύτερο πείραμα με την τροφή σου?

Παρατηρησεις δικες μου .

Τα ενυδρεια στρωνουν οταν τα Νιτροσόμονας και Νιτρομπάκτερ (παλια ονομασία) ερθουν σε ισορροπία δεν ειναι ομως μόνο αυτα που δημιουργούνται για να στρώσει ενα ενυδρείο , είναι και αλλοι μικροοργανισμοί που πρεπει να δημιουργηθούν .

Με την αμμωνία τρέφονται μόνο τα νιτροσόμονας , και δεν χρειάζεται η αμμωνια να βρησκεται σε μετρήσιμα επίπεδα για να αναπτυχθούν Και σαν παράδειγμα θα σου φερω οτι: σε ενα ενυδρειο στρωμενο που δεν μετρας αμμωνια σημαίνει οτι εχουν ψοφήσει τα βακτήρια ;

οχι !

τα βακτηρια ζουν γιατι υπαρχει αμμωνια που ειναι η τροφη τους , απλα ειναι τετοια τα επιπεδα που δεν μετριούνται με τα τεστ που έχουμε εμείς , και δεν χρειάζεται . Εδω σου καταρρίπτω τη θεωρία περι αμμωνίας που λεει οτι πρέπει να ανέβει σε υψηλά επίπεδα αν και σε πολυ υψηλα επίπεδα σκοτώνει και αλλα βακτήρια και μικροοργανισμούς που θέλουμε να αναπτυχθούν .

Τα ίδια ισχυουν αντιστοιχα και για τα νιτρομπάκτερ .

Θα πρέπει να λαβουμε ομως υπ οψιν μας 1) οτι Nitrosomonas και Nitrobacter ειναι δυο κατηγορίες απο βακτήρια και καθε μια απο αυτες αποτελούνται απο ομάδες απο βακτήρια τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισορροπία και μεταξύ τους . 2)Για να μπορέσουν να αποικίσουν στο ενυδρείο μας και στα βιολογικά υλικά μας θα πρέπει να δημιουργηθεί ενα υπόστρωμα απο κολλοειδείς ουσίες . 3) τα βακτήρια αυτα υπάρχουν παντού στη γη (όπου υπάρχει οξυγόνο ) δεν μπορουν ομως να αποικίσουν αμέσως σε ενα ενυδρείο διοτι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες γι αυτα , και καταλληλες συνθηκες δεν ειναι μονο η τροφη , ισως και καποι αλλοι συμβιωτικοί οργανισμοί .4) Το θέμα αυτο δεν εχει ερευνηθεί πλήρως απο την επιστήμη συνεχως ανακαλυπτουν και κατι νεο στο πάζλ .5) κανενα ενυδρειο ακομα και με μπόλι δεν είναι στρωμένο 100% γιατί ; 6) καποιες εταιριες βγαζουν ζωντανά βακτηρια που μας λενε οτι σε ενα 24ωρο μπορουμε να βάλουμε ψάρια , και μας υποχρεώνουν κι ολας γιατι λεει αν δεν βαλουμε ψάρια αμμεσως δεν θα επιβιώσουν τα βακτηρια . Απο την αλλη ομως μας λενε οτι δεν μπορουμε να φορτωσουμε ενα ενυδρείο με ψάρια στο μεγιστο φορτιο που μπορει να αντεξει και θα πρεπει να γινει σταδιακα . Γιατι ; Και το γιατι αυτο το λεω διοτι θα μπορουσε κάποιος να πει ας βάλω καμια 20αρια μπουκαλακια και βαζω παραπανω ψαρια , δεν ειναι ετσι ομως τα πράγματα .

Τέλος σαν συμπερασμα για μενα ειναι οτι , δεν εχω τις γνωσεις για να μπορέσω να βρω τι ακριβώς συμβαίνει , και επειδη το πρόβλημα μου δεν είναι το πως λειτουργει ο μηχανησμος , αλλα να μπορέσω να στρωσω ενα ενυδρειο με σχετικη ασφαλεια για τα ψαρια , καταληγω στα σκευάσματα των εταιριων ή αφήνω ενα ευδρειο χωρίς ψάρια για 20 μέρες και προσθέτω τα ψαρια με πολύ ήπιους ρυθμούς .

Υ.Γ. Ολα τα ενυδρεία θέλουν 3 μήνες για να πιάσουν τη μέγιστη ιχθυοφόρτηση άσχετα απο το τροπο στρωσίματος .... Σταμάτης .

Link to comment
Share on other sites

2 ερωτήσεις Σταμάτη:

1) Γιατί λέμε να καταναλλωθεί η τροφή σε λίγα λεπτά?

2) Αν πάμε στρωτά και ωραία και φτάσουμε την μέγιστη ιχθιοφόρτωση σε 1,5-2 μήνες μετά το στρώσιμο, είναι σίγουρο οτι θα έχουμε αμμωνία ή το λες ως μέτρο ασφαλείας για τους αρχαρίους?

Link to comment
Share on other sites

2 ερωτήσεις Σταμάτη:

1) Γιατί λέμε να καταναλλωθεί η τροφή σε λίγα λεπτά? Εγω λέω 1 λεπτο ως συνηθως .Γιατι δεν ξέρουμε ποες ειναι οι γνώσεις του άλλου στο τάισμα εγω δεν το τηρώ το 3λεπτο . Ανάλογα τη τροφη , τη ποσοτητα και το είδος των ψαριών, το τύπο του ενυδρείου και του φίλτρου καθώς επίσης και η ώρα που θα ταΐσω θα μου καθορίζουν τη ποσότητα που θα βάλω .

2) Αν πάμε στρωτά και ωραία και φτάσουμε την μέγιστη ιχθιοφόρτωση σε 1,5-2 μήνες μετά το στρώσιμο, είναι σίγουρο οτι θα έχουμε αμμωνία ή το λες ως μέτρο ασφαλείας για τους αρχαρίους? αυτο δεν το καταλαβα ; :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ, γιατί πρέπει να περάσουν 3 μήνες για να μπούν όλα τα ψάρια που χωράει ένα ενυδρείο?

Μου φαίνεται πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Ουτε εγω το ξερω το γιατι .

Αν καθησεις ομως και κανεις μια στατιστική θα δεις οτι ολα τα ενυδρεια που εφτασαν τα ορια τους το καταφεραν απο τους 3 μηνες και μετα .

Link to comment
Share on other sites

Και οταν λεμε ολα τα ψαρια που χωράει εννοουμε οχι το κανονα , τοσα λιτρα τοσο βιολογικο , τοσα ψαρια .

Εννοουμε το πραγματικό αριθμό ψαριών του συγκεκριμενου ενυδρειου με το συγκεκριμενο ιδιοκτητη , που φαίνεται στη πράξη .

Για να το καταλαβεις αυτο θα σου πω το εξης ο Νινταλ στα ενυδρεια του τα 70 λιτρα αν εχει 50 γκαμπυ δεν θεωρει οτι ειναι φορτωμενο το ενυδρειο του .

Για ενα χομπιστα αν βαλει 20 ειναι παρα πολλα .

Link to comment
Share on other sites

Το τη ακριβώς συμβαίνει είναι δύσκολο να απαντηθεί με λίγες προτάσεις. Το σίγουρο είναι ότι όταν ρίχνουμε τροφή ενεργοποιούμε πολλούς μικροοργανισμούς που συμβάλουν στην τελική ωρίμανση του ενυδρείου.

Σε ένα άστρωτο ενυδρείο όταν ρίχνουμε τροφή δραστηριοποιούνται οργανισμοί που διασπούν την τροφή στα διάφορα μέρη της, ένα από αυτά είναι και η διάσπαση της πρωτεΐνης σε αλυσίδες αμινοξέων από όπου μετά μπορούν να προχωρήσουν τα επόμενα βακτήρια κοκ.

Η τροφή σε φιλαράκια μπορεί να αποδώσει 9% NH4 ενώ η αποσύνθεση των φυτών 1% NH4. Για να ελευθερωθεί όμως αμμωνία μετρήσιμη στο ενυδρείο πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα βακτήρια που θα την απελευθερώσουν. Τα βακτηρίδια αναπαράγονται ανάλογα με την θερμοκρασία. Σε μια θερμοκρασία 25 κελσίου διαιρούνται τα βακτήρια σε 20λεπτο ρυθμό.

Για να δούμε κάποια ουσιώδη διαφορά πρέπει να δημιουργηθούν βακτήρια με μια αποικία τουλάχιστον αρκετόν εκατομμυρίων. Αν υποθέσουμε ότι έχεις ένα βακτήριο αυτό σε περίπου 7 ώρες θα γίνουν ένα εκατομμύριο. Λίγο χλομό να έχεις όμως ένα μόνο οπότε υποθέτω ότι υπάρχουν στην αρχή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια που μέχρι να πολλαπλασιαστούν και να απελευθερώσουν την αμμωνία θέλουν ώρες.

Είναι λογικό λοιπόν ότι μέσα σε 4 ώρες δεν θα διαπιστώσεις διαφορά.

Nitrosomonas και Nitrosococcus αυτά πολλαπλασιάζονται κάθε 18 και 20 ώρες αντίστοιχα. Οπότε το ένα για να γίνει ένα εκατομμύριο θέλει περίπου 15 και 18 αντίστοιχα μέρες.

Νομίζω πω γίνεται κατανοητό γιατί ένα ενυδρείο για να στρώση εν μέρει θέλει 3 εβδομάδες.

Η ανάπτυξη τον πρωτόζωων και άλλων οργανισμών που συντελούν στην βιολογία του ενυδρείου θέλει 2-4 μήνες, πάντα ανάλογα με την θερμοκρασία και την αρχική μαγιά.

Μέσος όρος δηλαδή 3 μήνες.

Από αυτό προέκυψε ότι ένα ενυδρείο στρώνει σε 3 εβδομάδες ενώ βιολογικά ωριμάζει σε 3 μήνες.

Δεν ξέρω αν τα έγραψα κατανοητά γιατί τα έγραψα και λίγο βιαστικά.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί όχι :thumbup::thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Γιατί όχι :thumbup::thumbup:

Να μην το συνεχίσουμε εδώ;

Και τώρα ;

Link to comment
Share on other sites

Ωραία, σωστό σε βρίσκω Σταμάτη! :thumbup:

Πρώτα να συμφωνήσουμε για το θέμα της συζήτησης

Οι χρονικές διάρκειες ωρίμανσης ενός ενυδρείου γλυκού νερού, ώς προς την βιολογική ικανότητά του να διαχειρίζεται την παραγόμενη αμμωνία.

Ουσιαστικά θέλουμε να δημιουργήσουμε τρείς"συνταγές" στρωσίματος (με τροφή, με αμμωνία και με ψάρια).

Πρώτον, τι πηγές ή επίσημα πειραμματικά δεδομένα έχουμε?

(καλή και η παρατήρηση αλλά δεν είναι και τόσο αξιόπιστη ή γενικεύσιμη :thumbup: )

Link to comment
Share on other sites

Με αμμωνία τα αφαιρείς δεν τίθεται προς συζήτηση .

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=18700

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα το ψαχουλεύω εδώ και πολύ καιρό και έχω βρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσαμε να της συνδυάσουμε με το στρώσιμο του ενυδρείου.

Εκεί που κατέληξα εγώ από διασταυρωμένες πληροφορίες είναι ότι το στρώσιμο με τροφή και με κλειστά τα φώτα είναι η καλλίτερη λύσει ενώ το χειρότερο στρώσιμο επιτυγχάνεται με την αμμωνία.

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι από ότι είδα έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για το απορριφθεί η μέθοδος της αμμωνίας αλλά προσωπικά χρησιμοποιώ μαγειρική αμμωνία σε σκόνη για να στρώσω τα ενυδρεία μου και δέν έχω ποτέ ανιχνεύσει την ελλάχιστη αμμωνία στην πορεία.

Μιλάω πάντα για γλυκό νερό. Με την τροφή φοβάμαι τα φωσφορικά ειδικά όταν υπάρχουν φυτά από την αρχή.

Ο τρόπος με τη μαγειρική αμμωνία σε συνδυασμό με μπόλι ή βακτήρια μου αρέσει γιατί μπορεί κανείς να βγάλει μια συνταγή (μπορώ να το αναλάβω πειραματικά) που να είναι φιξ οι συγκεντρώσεις αμμωνίας, ο χρόνος κατά τον οποίον εμφανίζονται τα υπόλοιπα προιόντα της απονοτροποίησης (νιτρώδη-νιτρικά) και πιστεύω οτι οι αξιόπιστες συνταγές είναι πολύ πιό χρήσιμες για έναν αρχάριο από το να του πεις γενικές συμβουλές που δεν καταλαβαίνει την ουσία τους.

Αν καταφέρουμε να δώσουμε την συνταγή για να έχει την δυνατότητα ένα ενυδρείο να κρατήσει σε ακίνδυνα επίπεδα την αμμωνία και τα νιτρώδη δεν έχουμε πετύχει τον σκοπό του στρωσίματος?

Φυσικά και το σύστημα θα ωριμάσει περεταίρω στην πορεία αλλά αυτό δεν νομίζω οτι αφορά άμεσα τον αρχάριο, αρκεί να αρχίσει με ανθεκτικά είδη.

Συγγνώμη που επαναφέρω το θέμα αλλά μιάς και έχω ποντάρει σε αυτό και έχω κάποιες παρατηρήσεις, θα ήθελα και την γνώμη σας.

Link to comment
Share on other sites

Εγω πάλι δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ψάχνουμε να βρούμε άλλους τρόπους στρωσίματος των ενυδρείων οταν το θέμα το έχουν λύση οι εταιρίες με τα σκευάσματά τους και σε ενα 24ωρο μπορούμε με ασφάλεια να έχουμε ψάρια στο ενυδρείο μας .

Ποιος ο λόγος το απλο να το κάνουμε πολύπλοκο .

Και μην μου πείτε τα χρήματα γιατι αν είναι και τα βάλουμε κάτω θα καταλήξουμε οτι ειναι ποιο ακριβα να αγοράσουμε τεστ για να παρακολουθήσουμε τη πορεια του ενυδρειου .

Απο την αλλη ομως δεν μπορει να θέλουμε να ασχοληθουμε με το ενυδρειο χωρις καποια πράγματα να τα πληρώσουμε , ειναι σαν να λεμε οτι θελουμε και τη πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο .

Σαν κάποιους δηλαδή που θελουν να πάρουν ενυδρείο αλλα οχι το φίλτρο γιατί κοστίζει .

Αν πάλι δεν θελει καποιος να δωσει τα χρήματα για τα ζωντανα βακτηρια ας κάτσει να περιμένει ενα μηνα χωρίς ψάρια .

Τωρα λογο του οτι σε βλεπω οτι υποστηρίζεις το στρώσιμο με αμμωνία (φαίνεται δεν τα διάβασες αυτα που είπε ο Shimek ) θα σου κάνω ενα ερώτημα , εχεις δει εσυ να ολοκληρωνεται ο κυκλος του αζώτου σε συντομοτερο χρόνο απο τις 40 ημερες ;

Εγω πέρα απο το μπολι και τα σκευάσματα ξέρω οτι ανεβάζοντας τη θερμοκρασια στους 34 βαθμους κερδίζουμε μεχρι 6 ημερες , τίποτα άλλο .

Link to comment
Share on other sites

Για ποιο θέμα εννοείς Χρήστο ;

Σταμάτη εννοώ γενικά την βιολογία του ενυδρείου μεταξύ αυτού και το στρώσιμο

Γιώργο φαινομενικά το ενυδρείο με την αμμωνία στρώνει ουσιαστικά όμως στρώνουμε μόνο έναν τομέα.

Την τροφή λες ότι την φοβάσαι για τα φωσφορικά, γιατί;!

Τα φωσφορικά δεν αποτελούν κίνδυνο για τα ψάρια άλλα ούτε και για το ενυδρείο μας. Η άποψη ότι τα φωσφορικά προκαλούν πάντα άλγη είναι λανθασμένη υπάρχουν ενυδρεία με φωσφορικά 10 mg PO4/L και δεν έχουν ίχνος αλγη και άλλα πάλη δεν έχουν φωσφορικά και είναι γεμάτα στην αλγη. Οπότε αβίαστα συμπεραίνουμε ότι η εμφάνιση της αλγης δεν οφείλεται αποκληστηκά στα φωσφορικά. Για να αναπτυχτεί η αλγη εκτός από τα φωσφορικά χρειάζεται και αυτή ότι χρειάζεται και ένα νορμάλ φυτό, γεωπονική σπουδάζεις και θα τα ξέρεις καλλίτερα από εμένα.

Δεύτερων και σημαντικότερο η τροφή περιέχει ανάλογα με το είδος 0,5- 1 % φωσφορικά.

Τουτέστι 100 γραμμάρια τροφή μας δίνουν περίπου 100mg φωσφορικά.

Εμείς ώμος δεν ρίχνουμε 100 γραμμάρια τροφή σε ένα λίτρο νερό αλλά φιλαράκια σε αρκετά λίτρα νερό. Οπότε η αύξηση των φωσφορικών είναι στην αρχή αμελητέα. Στην πάροδο όμως αν δεν έχουμε φυτά μπορεί να ανέβει λιγάκι.

Αν παρόλο αυτά φοβόμαστε πολύ τα φωσφορικά θα προτιμούσα να έστρωνα ένα ενυδρείο με τροφή και να έβαζα μέσα λίγο αντιφωσφορο και λύνεται το πρόβλημα των φωσφορικών.

Με την μαγειρική αμμωνία παρακάμπτεις το στάδιο της φυσιολογικής αποσύνθεσης που πρέπει να γίνει στην τροφή για να απελευθερωθεί το φώσφορο η αμμωνία κτλ.

Και το σημαντικότερο από την διάσπαση της τροφής κτλ δημιουργείτε η κολλώδης ουσία που μπορούν να ανατηχθούν τα βακτήρια πάνω σε αυτήν.

Και τρίτον τείνω να υποστηρίζω και εγώ της μεθόδους που μας λένε η διάφορες εταιρίες όπως προανέφερε ο Σταμάτης. Αλλά δεν το έψαξα αναλυτικά για να μπορώ να το πω με βεβαιότητα.

Για αυτό επιμένω ακόμη στην μέθοδο με την τροφή

Το ερώτημα που έχω για τα σκευάσματα είναι το εξής:

περιέχουν μέσα μόνο κολλώδες ουσία;

περιέχουν μόνο βακτήρια;

περιέχουν βακτήρια και κολλώδες ουσίες;

και πια βακτήρια περιέχουν;

Και υπό πια μορφή;

Όταν με λυθούν αυτές η απορίες τότε θα μπορέσω να λάβω ξεκάθαρη θέση για τα σκευάσματα.

Link to comment
Share on other sites

Έστρωσα το ενυδρείο 120 λίτρα ενός φίλου-πελάτη μου με διττανθρακική αμμωνία (μαγειρική σε σκόνη) και stres zhyme API.

Σε 1-1,5 εβδομάδα βάλαμε τα πρώτα 4 ψάρια 8-10 εκατοστά, αυξήσαμε τον αριθμό στον τελικό μέσα σε 1-1,5 μήνα και όλες οι μετρήσεις τέλειες. Πέθανε μόνο ένα κορύντορας που το θεωρώ τυχαίο.

Έχει κρατήσει και ημερολόγιο αν ενδιαφέρεστε.

Έχεις πρόχεορο τον link με τη γνώμη του Shimek?

Link to comment
Share on other sites

Και αμμωνία να μην έβαζες πάλι τα ίδια αποτελέσματα θα είχες σου το λέω υπεύθυνα

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραία τα ερωτήματα που έβαλες Χρήστο !!!

Και θα μπορούσαμε να το ψάξουμε όλοι μαζί .

Αυτο που ξερω θετικα ειναι πως το Bactozym της Tetra ειναι το μόνο που έχει κολλοειδής ουσίες και μόνο .

Γι αυτο η Τετρα λεει να βαλουμε μετα το αντιχλωριο Bactozym και μετα Safe start .

Τα υπόλοιπα ερωτήματα σου θέλουν περισσοτερο ψαξιμο πριν απαντηθουν .

Θα μπορουσα να σου απαντησω αλλα το θεωρω επιπόλαιο .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...