Jump to content

Ξεδιαλύνοντας τον μύθο του sump


Aquazone Team

Recommended Posts

Ξεδιαλύνοντας τον μύθο του sump

του Θανάση Μπαλάσκα

Η Ελληνική μετάφραση της αγγλικής λέξης sump είναι η λέξη σκάφη υπερχείλισης. Σίγουρα στο μυαλό μας οι περισσότεροι δεν έχουμε κάτι τέτοιο σαν ορισμό του sump.

Τα κλασικά sump που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας συνήθως είναι μικρά ενυδρεία, κατασκευασθέντα επί παραγγελία ανάλογα με αυτά που έχει σκεφτεί σχεδιάζοντας τα στο χαρτί ή στο μυαλό του ο μελλοντικός ιδιοκτήτης τους. Πέρα από αυτό μπορούμε να βρούμε πληθώρα έτοιμων σχεδίων που κυκλοφορούν στο διαδύκτιο. Υπάρχουν πολλές υλοποιήσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα sump. Κάθε ένα sump ναι μεν βασίζεται σε κάποιες αρχές αλλά εμείς μπορούμε να δώσουμε και την προσωπική μας νότα.

post-137-1141932350_thumb.jpg

Η υδραυλική εγκατάσταση που αφορά ένα sump είναι σχετικά απλή στην υλοποίηση μόλις γίνει κατανοητή η έννοια του. Ένα υποχρεωτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του sump είναι ότι το πρέπει να είναι χαμηλότερο από την ίσαλη γραμμή του ενυδρείου μας. Λόγω αυτής της ιδιομορφίας οι περισσότεροι χομπίστες τοποθετούν τα sump τους κάτω από το ενυδρείο. Η απόσταση του sump από το ενυδρείο μας θα πρέπει να είναι σχετικά μικρή μιας και όσο χαμηλότερα βρίσκεται, τόσο δυσκολότερη καθιστάται η επιστροφή του νερού στο ενυδρείο και η χρήση πολύ δυνατών αντλιών επιστροφής είναι μονόδρομος.

Πολλοί στο χόμπι μας ακόμα και άτομα που έχουν πολλά χρόνια και όχι μόνο αρχάριοι συχνά κάνουν την απλοϊκή ερώτηση—Τι μπορεί να μου προσφέρει ένα sump; Δεν θα μπω σε περίσσιες περιπέτειες που τελικό χαμένο θα έχουν εμένα και το ενυδρείο μου;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι πολύ απλή. Εάν χειριστούμε καλά το θέμα του sump και κάνουμε μια σωστή μελέτη κατασκευής το γενικό όφελος που θα έχουμε υπερσκελίζει τα όποια τυχόν αρνητικά, εάν αυτά υπάρχουν.

Τα βασικά θετικά στοιχεία που άμεσα εξοικονομούμε με την ύπαρξη ενός sump είναι τα εξής:

Α)Αυξημένη οξυγόνωση στο ενυδρείο μας.

Β)Αφαίρεση από την επιφάνεια του νερού του ενυδρείου μας βλαβερών συστατικών όπως διάφορες λιπώδεις ταινίες που προέρχονται συνήθως από το τάϊσμα.

Γ) Αυξάνουμε τον συνολικό όγκο νερού του ενυδρείου μας με όλα τα θετικά που προκύπτουν από αυτό.

Δ)Διατήρηση της στάθμης του ενυδρείου μας σε σταθερά επίπεδα μιας και η ενοχλητική εξάτμιση επηρεάζει μόνο το sump μας.

Ε)Απλούστευση των αλλαγών νερού μιας και αυτές θα πραγματοποιούνται στο sump χωρίς να στρεσάρουμε τα ζωντανά μας στο ενυδρείο μας.

Η αύξηση του συνολικού όγκου νερού στο ενυδρείο μας χάρη στο sump είναι ζωτικής σημασίας τόσο για ένα ενυδρείο γλυκού νερού αλλά πρωτίστως για ένα θαλασσινό ενυδρείο. Βασικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία μεταβάλλονται με αρκετά πιο αργούς ρυθμούς σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο. Τα τυχόν νιτρικά που μπορεί να έχουμε άλλα και άλλοι βλαβεροί παράμετροι κάνουν λιγότερο αισθητή την παρουσία τους μιας και με την προσθήκη του sump και των επιπλέον λίτρων αυτού ανακουφίζεται σημαντικά το σύστημα μας πλησιάζοντας ευκολότερα τις βέλτιστες παραμέτρους.

post-137-1141932370_thumb.jpg

Βασικός πονοκέφαλος για εμάς τους Έλληνες ιδιαίτερα το καλοκαίρι που στην χώρα μας οι 40+ βαθμοί κελσίου άνετα πιάνονται τον Ιούλιο-Αύγουστο είναι η μεγάλη εξάτμιση που έχουμε στα ενυδρεία μας ιδιαίτερα με την χρήση ανεμιστήρων που χρησιμοποιούμε για να ψύχουμε το νερό έτσι ώστε αυτό να αγγίζει φυσιολογικά επίπεδα για τα ζωντανά μας. Ακόμα και με την χρήση των ακριβών chiller, η εξάτμιση παραμένει στα ενυδρεία μας σε μικρότερα επίπεδα μεν αλλά παραμένει.

Με την προσθήκη ενός sump στο ενυδρείο μας η στάθμη του νερού παραμένει σταθερή σε αυτό βγάζοντας μας από επικίνδυνες καταστάσεις μιας και αυτή πραγματοποιείται στο sump και εκεί πλέον θα συμπληρώνουμε όταν χρειάζεται νερό από ro(αντίστροφη όσμωση) για να κρατάμε τα νιτρικά και άλλα άλατα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πολλοί χομπίστες συχνά παραπονιούνται ότι στην επιφάνεια του νερού στο ενυδρείο τους παρατηρούν διάφορες ενοχλητικές λιπώδεις κηλίδες και καταφεύγουν σε διάφορες πατέντες για να τις απομακρυνουν όπως π.χ. αυτοσχέδια φιλτράκια με υαλοβάμβακα. Άλλοι πάλι μειώνουν το τάϊσμα των ψαριών τους. Όποια πατέντα και να γίνει όμως το πρόβλημα παραμένει μιας και είναι κάτι αρκετά φυσιολογικό εφόσον οι περισσότερες τροφές του εμπορίου μακροπρόθεσμα παράγουν αυτές τις λιπώδεις ταινίες στο ενυδρείο μας.

Ένα αναπόσπαστο τμήμα ενός sump είναι η "υπερχείλιση". Η υπερχείλιση στην ουσία είναι ο μηχανισμός που μεταφέρει το νερό από το ενυδρείο μας στο sump.

Τοποθετείται στο ενυδρείο μας σε μια σταθερή θέση έτσι ώστε να κρατάει το νερό του ενυδρείου μας στα φυσιολογικά επίπεδα. Όσο νερό τείνει να υπερχειλίσει μέσω αυτού του μηχανισμού καταλήγει με ασφάλεια στο sump βγάζοντας μας από τυχόν αγχωτικές καταστάσεις.

post-137-1141932396_thumb.jpg post-137-1141932408_thumb.jpg

Μια ευχάριστη παρενέργεια της χρήσης υπερχείλισης στο ενυδρείο μας είναι βελτίωση της ανταλλαγής αερίων σε σχέση με την επιφάνεια του νερού στο ενυδρείο μας.Τα επίπεδα οξυγόνου αυξάνονται θεαματικά και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εχει πτωτικές τάσεις.

Ένα ακόμα βασικό θετικό της χρήσης sump είναι η απλούστευση των αλλαγών νερού μιας και αυτές θα πραγματοποιούνται στο sump.

Η αφαίρεση και προσθήκη φρέσκου νερού πραγματοποιείται στο sump χωρίς να δημιουργεί παράγοντα στρεσαρίσματος στα ζωντανά μας στο ενυδρείο.

Διάφορες χημικές ουσίες που χρειάζεται να προσθέτουμε στο ενυδρείο μας ιδιαίτερα στα ενυδρεία τροπικού υφάλου(reef) πραγματοποιούνται στο sump, καθιστώντας ομαλότερη την αύξηση των τιμών που θέλουμε να επηρεάσουμε χωρίς να ενοχλήσουμε τα ευαίσθητα ψάρια ή κοράλια μας.

Με την χρήση του sump στο ενυδρείο μας ένα βασικό κομμάτι του εξοπλισμού μας που μπορεί να φαίνεται αντιαισθητικό στο ενυδρείο μας ή ακόμα και επικίνδυνο αν μιλάμε για θερμοστάτες για τα ζωντανά μας στην άμεση επαφή τους με αυτό μεταφέρεται σε αυτό δίνοντας στο ενυδρείο μας μια επιπλέον ανάσα αλλά και καλαισθησία. Διάφορα όργανα μετρήσεων τοποθετούνται εκεί επίσης εκ του ασφαλούς.

Εφόσον πιο πάνω αναλύσαμε τα θετικά στοιχεία που αποκτούμε από ένα sump είναι καιρός να αναφερθούμε και σε κάποια αρνητικά που μπορούν να προκύψουν από την χρήση του αλλά ευτυχώς είναι λίγα και το θετικό κομμάτι του τα υπερσκελίζει.

Ένα πιθανό μειονέκτημα σε ένα sump είναι ο θόρυβος που μπορεί να παράγει μέσω της υπερχείλισης αλλά ευτυχώς είναι κάτι που εύκολα μπορούμε να διορθώσουμε π.χ με την χρήση κάποιου σφουγγαριού έτσι ώστε να λειτουργεί σαν σιγαστήρας.

Ένα ακόμα αρνητικό στην χρήση του sump είναι ότι προϋποθέτει κάποιον χώρο έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί. Οι κλασσικές ξύλινες βάσεις του εμπορίου τις περισσότερες φορές έχουν ανεπαρκή χώρο προκειμένου να στεγάσουμε κάποιο sump. Συνήθως όσοι προβαίνουν στην απόκτηση του φτιάχνουν εκ νέου κάποια βάση τις περισσότερες φορές μεταλλική π.χ. με κοιλοδοκό, έτσι ώστε να είναι επαρκής για να σηκώσει το ενυδρείο αλλά και να προσφέρει αρκετό χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστό sump.

Σε αυτό το άρθρο προσπάθησα με απλά λόγια να εξηγήσω κάποιες από της πολυάριθμες λειτουργίες του sump καθώς και τα θετικά αλλά και αρνητικά του.

Το σίγουρο είναι ότι οι οπαδοί του sump συνεχώς αυξάνουν ιδιαίτερα στα μεγάλα ενυδρεία όπου τα εξωτερικά φίλτρα υστερούν σημαντικά κάνοντας το μια σταθερή αξία στα ενυδρεία θαλασσινού αλλά και γλυκού νερού......

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...