Jump to content

"Εν δυνάμει"... Predators


ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

Recommended Posts

Αγαπητοί Φίλοι,

Θα προσπαθήσω να αναλύσω, εν συντομία, την συμπεριφορά κάποιων οργανισμών, που θεωρούνται “Reef safes με επιφύλαξη” , αλλά και άλλων αμιγώς συμβατών και χρήσιμων οργανισμών, σε ένα φυσικό σύστημα τροπικού υφάλου.

Αναφέρομαι σε καθαρά προσωπικές παρατηρήσεις, οι οποίες προέρχονται από πολυετή παρατήρηση και μελέτη του τροπικού υφάλου μου, σε όλα τα στάδια ωρίμανσης, με την ταυτόχρονη δική μου ωρίμανση στο χόμπι.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω, πως ένα απόλυτα υγιές κοράλλι ή και στρείδι, διαθέτει ένα αμυντικό μηχανισμό απώθησης των φυσικών του εχθρών (πλην κάποιων εξαιρέσεων, αμιγώς θηρευτών κοραλλιών πχ παπαγαλόψαρα) , ώστε να μην εμφανίζεται σαν εξαίσιο γεύμα. Αυτό οφείλεται στην προστατευτική βλέννα, η οποία εκκρίνεται συνέχεια και καλύπτει τη σάρκα του ή το μανδύα του.

Αν για οποιονδήποτε λόγο, η προστατευτική αυτή βλέννα μειωθεί ή εξαφανιστεί (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ψάρια), τότε ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στις επιθέσεις, των μέχρι στιγμής “εν δυνάμει” ή δυνητικών εχθρών. Αυτοί δεν είναι κατ’ ανάγκη τα αγγελάκια, αλλά και άλλα “αθώα” ψαράκια, όπως και άλλοι κατ’ εξοχήν Reef safes οργανισμοί, όπως γαρίδες cleaner, καβούρια, ερημίτες, πολυχαίτες, …κλπ και τέλος παρασιτικοί συμβιωτές πχ πρωτόζωα, μύκητες, βακτήρια, πλατυχέλμινθες ….

Σίγουρα οι έμπειροι χομπίστες, θα έχουν παρατηρήσει παρόμοιες συμπεριφορές, στα ενυδρεία τους. Ακόμα και την εξαφάνιση ενός μεγάλου ψαριού, μέσα σε μερικές ώρες, που είχε την ατυχία να αρρωστήσει, ενώ δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνσή του από το ενυδρείο.

Προσωπικά έχω παρατηρήσει την επίθεση σε εξασθενημένο ψάρι, πολλών “αθώων” ορατών οργανισμών, με αποτέλεσμα την “χαριστική βολή” και τη σύντομη εξαφάνιση των ζωικών ιστών του, μέσα σε λίγες σχετικά ώρες, πριν προλάβουν να αποσυντεθούν.

Η επίθεση έγινε από γαρίδες, ερημίτες και πολυχαίτες, ενώ δεν ήταν λίγα τα ψάρια που περιστασιακά τσιμπολογούσαν.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τα κοράλλια. Υπάρχουν παρόμοιες παρατηρήσεις, τόσο σε LPS, όσο και σε SPS, αλλά και σε tridacnas, τα οποία είχαν την ατυχία να εμφανίσουν κάποια υποστροφή, σε κάποια φάση της ζωής τους και η οποία μπορεί να προερχόταν από διάφορες περιστασιακές αιτίες.

Όπως για παράδειγμα, σκιά λόγω υπερανάπτυξης υπερκείμενων κοραλλιών, αλλαγή ροής νερού από παρόμοιους λόγους ή λανθασμένης επιλογής θέσης, κακή προσαρμογή σε συνθήκες φωτισμού ή κυκλοφορίας, επίθεση από γειτονεύοντα actinaria, απότομη ή προοδευτική αλλαγή των βασικών περιβαλλοντικών συνθηκών-παραμέτρων νερού, ανάπτυξη άλγης, φιλοξενία ταλαιπωρημένων ειδών, συνεπεία του μεγάλου τους ταξιδιού και της παρατεταμένης παραμονής τους στο ενυδρειακό κατάστημα……και άλλα παρόμοια.

Αναφέρω κάποιες προσωπικές εμπειρίες σαν παραδείγματα, που είμαι βέβαιος ότι σε πολλούς έμπειρους χομπίστες, θα φανούν γνώριμες.

- Κάποια Euphyllia, η οποία τοποθετήθηκε στη θέση που επιλέχθηκε για αυτήν, σωστή ή λανθασμένη, με σημεία υποστροφής κάποιων κλαδιών της. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί άμεσα την ανελέητη επίθεση των λατρεμένων μου dwarf angels, τα οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είχαν εξολοθρεύσει τα ασθενικά κλαδιά και κατ’ επέκταση, λόγω έντονου στρεσαρίσματος, είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σε όλο το στέλεχος. Τέτοια όμως συμπεριφορά, δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί , πρωτύτερα, από μέρους των συγκεκριμένων ψαριών, σε άλλες φιλοξενούμενες Euphyllias.

- Tridacna μετά χρόνια παραμονής και θεαματικής ανάπτυξης στο ενυδρείο μου, ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από το επίσης χρόνων παραμονής του, στο ίδιο περιβάλλον, bicolor angel. Κάθε φορά που τσίμπαγε το μανδύα του στρειδιού, αποτυπώνονταν τα χείλη του, ενώ καμία τέτοια συμπεριφορά δεν επιδείκνυε στα υπόλοιπα τρία φιλοξενούμενα στρείδια.

Όταν απομάκρυνα το αγγελάκι και άλλαξα θέση στο στρείδι, το δεύτερο ανέκαμψε πλήρως σε μερικές βδομάδες και όταν το ψάρι επέστρεψε δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο οργανισμό.

- Κάποια εποχή, στα “νεαρά” μου χρόνια, αναγκάστηκα να απομακρύνω όλους τους ερημίτες από το ενυδρείο μου, γιατί είχα πειστεί πως θανάτωναν και έτρωγαν τα ψάρια βυθού, αφού κάτι τέτοιο είχα δει με τα μάτια μου.

Σήμερα γνωρίζω πως ήταν ένα μεγάλο λάθος η ενέργειά μου αυτή και πως οι ερημίτες έκαναν, απλά, πολύ καλά το έργο τους στο φυσικό σύστημα.

- Πρόσφατα σχετικά, για διάφορους λόγους, έβγαλα εκτός λειτουργίας τον κυρίως ριάκτορα Ca και το έργο του εμπλουτισμού του νερού το ανέλαβε το δεύτερο στάδιο της συσκευής, με πολύ μικρότερη ποσότητα υλικού. Μετά από διάστημα δυόμισι μηνών περίπου, το υλικό μετατράπηκε σε λάσπη και ο μικρός ριάκτορας έπαψε να λειτουργεί. Για εντελώς προσωπικούς λόγους δεν φρόντισα να αντικαταστήσω άμεσα το υλικό και για αρκετό διάστημα το σύστημά μου έτρεχε έτσι.

Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρήσω ξαφνικά την επίθεση του flame angel σε όλα ανεξαρτήτως των SPS, τα οποία δεν έδειχναν οπτικά κάτι το ιδιαίτερο, παρά μόνο την ελάχιστη ή και καθόλου έκταση των μικρών πολυπόδων τους. Παρόμοια συμπεριφορά δεν είχε επιδείξει ποτέ κατά το παρελθόν το συγκεκριμένο ψαράκι, στα πολλά χρόνια παραμονής του στο ενυδρείο μου (6+), παρά μόνο περιστασιακά και σπάνια χωρίς εμμονή και χωρίς να επηρεάζει καθόλου την υγεία των προαναφερόμενων κοραλλιών.

Παίρνοντας μετρήσεις, διαπίστωσα ότι το ΚΗ βρισκόταν στο 7, από 11+ που ήταν συνήθως και πως η τιμή του Mg ήταν…το απόλυτο 0 (!!!!).

Αμέσως επανασύνδεσα τον κυρίως ριάκτορα, αφού συμπλήρωσα νέο υλικό και αφού αντικατέστησα το υλικό στο δεύτερο στάδιο, προσθέτοντας και υλικό Mg.

Το αποτέλεσμα????? Σε μερικές μέρες, όταν οι τιμές επανήλθαν ή σχεδόν επανήλθαν στις συνήθεις, το αγγελάκι συμβιώνει άριστα με τα κοράλλια, χωρίς να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για αυτά, όπως συνήθιζε άλλωστε στο τόσα χρόνια συμβίωσής του με αυτά. Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Θα μπορούσα να εξιστορήσω πάρα πολλές τέτοιες ιστορίες, αλλά σίγουρα θα γίνω περισσότερο κουραστικός. Αλλά ο σκοπός αυτής της μακροσκελούς δημοσίευσής μου είναι να προτρέψω τους παλιούς και έμπειρους χομπίστες να θυμηθούν παρόμοια περιστατικά, κατά την μακροχρόνια πορεία τους στο χόμπι και να προσπαθήσουν να τα ερμηνεύσουν (αν δεν το έχουν κάνει).

Ταυτόχρονα θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των νέων και λιγότερο έμπειρων στο χόμπι μας, ώστε να μην προβαίνουν στο “απονενοημένο” διάβημα, προτού ερευνήσουν καλά όλες τις τρέχουσες παραμέτρους.

Δώστε βάση στην αλυσίδα:

Παρατήρηση – Μελέτη – Διαπίστωση – Αντιμετώπιση.

Ή

Σύμπτωμα – Έρευνα – Διαφορική Διάγνωση – Θεραπεία.

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική μεταλαμπάδευση γνώσεων - απόψεων απο έναν εξαιρετικό άνθρωπο και χομπίστα.

Τα εύσημα μου Νίκο!

Link to comment
Share on other sites

η περίπτωση με το flame angel είναι πολύ ενδιαφέρουσα ..

ξέρουμε πολλές περιπτώσεις που αυτό το ψάρι ενώ ήταν πραγματικό αγγελούδι για πολύ μεγάλο διάστημα .. ξαφνικά να αρχίζει να χτυπάει κοράλλια ..

.. το να σταματήσει να τα χτυπάει , πρώτη φορά το ακούω.. αυτό κάνει τη περίπτωση τόσο ενδιαφέρουσα ..

λες ότι ούτε τα κοράλλια που είχαν δείξει αδυναμία στο παρελθόν δεν είχε πειράξει ..

έχουμε όμως σαν δεδομένο ότι πριν επέμβεις οι τιμές του νερού ήταν προβληματικές ..

για να ταιριάξει καλά το σενάριο < ο αποδυναμωμένος οργανισμός είναι ευάλωτος σε επιθέσεις >και σε αυτή τη περίπτωση , θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η οπτική παρατήρηση-εκτίμηση μπορεί πολύ συχνά να ξεγελάσει , μια και στο παρελθόν υπήρχαν< προβληματικά >κοράλλια αλλά το flame δεν τα πείραξε ..

ευχαριστούμε πολύ για το ωραίο κείμενο :(

Έγινε επεξεργασία - salTasos
Link to comment
Share on other sites

Οντως... εξαιρετικο το κειμενο!

πολυ σωστες οι παρατηρησεις σου!!!

Κατι παρομοιο μου χε αναφερει και ο Σπανουδακης. Ειχε ενα αυτοκρατορα μεσα στο ενυδρειο του για μηνες και ξαφνικα ξεκινησε να τσιμπαει τα sps (χωρις βεβαια να μου ειχε αναφερει καποια υποστρωφη κοραλιων. πιθανον να ειχε συμβει κατι)!

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό και φοβερά χρήσιμο άρθρο Νίκο...σε ευχαριστούμε πολύ..

Με την ευκαιρία και σκαλίζοντας πράγματα στο δυαδίκτιο αυτη την εποχή σχετικά με κοράλια και ψάρια πολύ συχνά βλέπω χαρακτηρισμούς ψαριών που θεωρούνται reef safe with caution.Ενα απο αυτά τα ψάρια είναι και ο αυτοκράτωρας, όπως επίσης και αρκετά άλα της οικογένειάς του.Τι ενούμε with caution και σε τι;

http://www.freshmarine.com/emperor-angel.html

Μέχρι τώρα ήξερα ότι το συγκεκριμένο ψάρι όπως σχεδόν όλα της κατηγορίας του δεν είναι reef safe,γιά αυτό και μέχρι τώρα δεν το έχω πάρει αν και είναι η αδυναμία μου.Ομως πριν εδω διάβασα, ότι ο κύριος Σπανουδάκης έχει εμπιρεία απο τέτοιο ψάρι μέσα σε κοράλια!!!.....τι στ'άλήθεια ισχύει και τελικά μετά το άρθρο του Νίκου απο τις δικές του εμπιρείες πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε γιά τα όποια ψάρια βάζουμε στο ενυδρείο μας ότι κάποτε μπορεί η δεν μπορεί να χτυπήσουν τα κοράλια μας;

Έγινε επεξεργασία - Big Blue
Link to comment
Share on other sites

with caution...

Σημαινει οτι μπαινει αλλα θελει παρακολουθηση!!!

Καλη ώρα οπως ο αυτοκρατορας, και μιλαμε για αυτοκρατορα 15-20εκ. οχι πιτσιρικι!

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστούμε των Νίκο για το υπέροχο άρθρο που μα πρόσφερε για άλλη μια φορά

Μια και είχα μια πρόσφατη εμπειρία πάνω στο θέμα, θέλω να σας μεταφέρω τα εξής

Από την αρχή της παρουσίας του flame στο δικό μου ενυδρείο ,τσιμπολογούσε που και που κάποια από τα sps κοράλλια μου, χωρίς κανένα από αυτά να έδειχνε να παρουσιάζει το παραμικρό , αντίθετα θα έλεγα πως παρουσίαζαν μεγάλη ανάπτυξη.

Αυτό συνέβαινε σε διάρκεια περίπου 5-6 μηνών, κάποια στιγμή μετά την υπόδειξη κάποιων φίλων, άρχισα να το παρατηρώ πιο εντατικά και να διαπιστώνω ότι έχει αλλάξει και ο αριθμός των κοραλλιών που τσιμπούσε , αλλά και η διάρκεια αυτού , ειδικά σε 3-4 συγκεκριμένα κοράλλια που είχε ιδιαίτερη αδυναμία, και έδειχναν εμφανή υποστροφή, η αλήθεια είναι ότι δεν παρατήρησα αν αυτή η υποστροφή υπήρχε από πριν , οπτικά πάντως δεν είχα παρατηρήσει κάτι τέτοιο, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι χρονικά ήταν η περίοδος που άλλαξα λάμπες μια που το ενυδρείο μου φαίνονταν αρκετά σκοτεινό,

Αφού απομακρύνθηκε το συγκεκριμένο ψάρι αναβαθμίστηκε και ο φωτισμός, όλα τα κοράλλια ανεξαίρετα ,ακόμα και αυτά που ήταν στη χειρότερη κατάσταση έχουν ανακάμψει, παίρνοντας ανάπτυξη και βγάζοντας καλύτερα χρώματα από πριν .

Δεν ξέρω κατά πόσο συνέπεσαν τα δυο γεγονότα μαζί η κατά πόσο το ένα επηρέασε το άλλο ,και πιο βαθμό, το flame φιλοξενείται στο nano ενός φίλου προς το παρών, όταν χρειάστηκε να ακουμπήσουμε ένα σπασμένο κομμάτι μοντι το flame την τσίμπησε 2-3 φόρες πριν καν την αφήσουμε στο βράχο.

Τα συμπεράσματα δικά σας .

Link to comment
Share on other sites

with caution...

Σημαινει οτι μπαινει αλλα θελει παρακολουθηση!!!

Καλη ώρα οπως ο αυτοκρατορας, και μιλαμε για αυτοκρατορα 15-20εκ. οχι πιτσιρικι!

Aυτο καταλαβαίνω και εγω Νίκο μου, αλά σε κανένα κατάστημα εδω δεν σου λένε πάρτο με προσοχή..σου λένε δεν κάνει.Με την ίδια λογική with caution είναι και το siganus uspi που έχω,αλά όλοι μου είπαν πως είναι reef safe....

http://www.freshmarine.com/fiji-bicolor-rabbitfish.html

τελικά χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα.

Μετά απο όλα αυτά μάλλον θα τολμήσω για imperator!!!

Έγινε επεξεργασία - Big Blue
Link to comment
Share on other sites

για μένα αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει να χτυπάει κοράλλια .. η κάποια κοράλλια .. έτσι γενικά :( .. σκέψου ότι ένα ψάρι σε τέτοιο μέγεθος στα συνηθισμένα reef ενυδρεία θα είναι μόνιμα πεινασμένο :hysterical: .. άλλα ψάρια όπως τα μικρά αγγελόψαρα δεν έχουν έντονο αυτό το πρόβλημα , ειδικά σε ένα μεγάλο ενυδρείο με καλό ζωντανό βράχο βρίσκουν συνήθως άφθονο φαγητό , έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να γλυτώσουν τα κοράλλια .. εγώ είχα ένα υπέροχο flame χωρίς πρόβλημα για 2+ χρόνια και το έδωσα γιατί έχω ακούσει πολλές ιστορίες τρόμου :thumbup: ..

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ενδιαφερον οι παρατηρησεις σου Νικο.

Τετοιου ειδους πληροφορια γλυτωνει πολυ κοσμο απο πολλα λεφτα και χρονο. :(

@ΒΒ

Κατα 90% αν βαλεις Imperator ξεχνα οτι εχει πολυποδες στο ενυδρειο σου....

Link to comment
Share on other sites

Ο ξανθομετωπος που εχω εδω και ενα μηνα σαρωσε τους πολυποδες αλλα δεν ακουμπαει ουτε το σαρκοφυτο ουτε τις εφυλιες ουτε τα μανηταρια προς το παρον τουλαχιστον.

Ισως στην φυση δεν τα τρωει ετσι κι αλλιως.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Το συμπέρασμα που βγάζω από την προσωπική μου εμπειρία, είναι ότι ορισμένοι οργανισμοί, που συμβιώνουν άριστα μαζί με τα κοράλλια, μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορές, μόνο όταν υπάρχει κάποιος λόγος. Και το λόγο αυτόν πρέπει να αναζητήσουμε και να διερευνήσουμε καλύτερα, πριν προβούμε σε πρόωρα συμπεράσματα ή αφορισμούς.

Τάσο, αναφέρομαι γενικά σε διάφορα είδη οργανισμών και δεν το εστιάζω μόνο στο flame. Δεν παρατήρησα ποτέ επίθεση σε υγιές κοράλλι. Πάντα το θύμα είχε τους λόγους του, που φάνταζε σαν γεύμα.

Link to comment
Share on other sites

Oι παρατηρήσεις σου Νίκο είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όλους.

Ευχαριστούμε για το ωραίο άρθρο.

Link to comment
Share on other sites

Νίκο ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτά τα συμπεράσματα σου.

Για εμάς τους νέους στο χόμπι αποτελούν πολύτιμα εφόδια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...