Jump to content

αλλαγη συμπεριφορας ψαριων


Recommended Posts

Για σας και παλι μεσογειακοι . Εδω και μερικες μερες αντιμετωπιζω ενα σοβαρο προβλημα με το ενυδρειο και δεν γνωριζω που ωφειλεται για να παρω τα αναλογα μετρα . εχω παρατηρησει μεγαλη αλλαγη συμπεριφορας των ψαριων και μερικα σημαδια επανω τους . Ενω τα ψαρια εδω και αρκετο καιρο ηταν αρκετα κινητικα και με διαθεση για φαγητο πλεον δεν συμβαινει αυτο . τα ψαρια ειναι αρκετα νωθρα και δεν τρωνε εδω και δυο μερες . Δεν εχω αλλαξει τροφες και ωρες ταισματος . Οι σπαροι εχουν εμφανισει μια κιτριναδα στην ραχη τους και στα κατω πτερυγια . Οσο για την μουρμουρα δεν βλεπω να βγαζει την μερα . Το PH βρισκεται σε καλα επιπεδα και το skimmer δουλευει υπερωριες . Το θεμα - προβλημα προεκυψε ξαφνικα χωρις εμφανη αιτια . Να τονισω οτι δεν χρησιμοποιω ψυξη για το ενυδρειο και ενυδρειακες λαμπες . Σιγουρα τα ειδη των ψαριων που φιλοξενω δεν ειναι τα καταληλοτερα για εχμαλωσια , σε αλλα ενυδρεια ομως εχουν αντεξει και πολυ περισσοτερο . Ειναι πολυ θλιβερο να βλεπεις μια υπεροχη μουρμουρα σε ασχημη κατασταση , να μην ξεχασω να αναφερω οτι μερικες μερες πρι αρχισα να χρησιμοποιω ενα skimmer που ετρεχε πριν σε reef , τι να πω δεν βγαζω ακρη!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα.Εγω θα σου ελεγα να τα αφησεις στο φυσικο τους περιβαλλον οσο ακομα προλαβαινεις.Οι σπαροι,οι μουρμουρες κ.α ειναι ακαταλληλα για το ενυδρειο σου.Τι βαθμους κελσιου εχεις τωρα?Την μουρμουρα τι την ταιζες?αν και δυσκολο να σου ετρωγε....

Γιατι δεν το ξεκινας παλι με πιο ευκολα ψαρακια για τα λιτρα σου,οπως καποια σαλιαρα ας πουμε?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε, για να μπορέσει να βγει κάποιο συμπέρασμα, θα πρέπει να έχουμε μια γενική εικόνα του συστήματός σου, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του.

Δυστυχώς τέτοιες πληροφορίες δεν υπάρχουν, παρότι έχεις ανοίξει τρία σχετικά θέματα.

Θα έλεγα λοιπόν, να ανεβάσεις μια φωτογραφία με το ενυδρείο σου και τα παρελκόμενα. Να μας αναφέρεις τον τρόπο βιολογικής, μηχανικής και χημικής επεξεργασίας του νερού και τα υλικά, την κυκλοφορία, τον όγκο, τις παραμέτρους.....και ότι άλλο νομίζεις.

Έτσι λοιπόν θα βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Επίσης θα σε συμβούλευα να μην ανοίγεις νέα θέματα, αλλά να υπάρχει μια συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία στο περιβάλλον εχει ανέβει αρκετά.Εφόσον δεν κάνεις χρήση ψυκτικού μηχανήματος κατά πάσα πιθανότητα και η θερμοκρασία στο ενυδρείο σου έχει ανέβει?

Έχεις μετρήσει θερμοκρασία πριν και τωρινή?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι . Τελικά συνέβη το μοιραίο και είμαι πολύ στεναχωρημένος για την απώλεια του ψαριού . Θα περιγράψω τον τρόπο λειτουργίας του ενυδρείου μήπως και σας βοηθήσω να βγάλετε συμπέρασμα. Το ενυδρείο είναι 80μ60υ50π με 40 lt sumb που περιέχει 2kgr βιολογικά υλικά . μια αντλία 1000 lt στην τροφοδοσία του ενυδρείου και ένας κυκλοφοριτης 600lt μέσα στο ενυδρείο . Ένα skimmer deltek 300 . To υπόστρωμα είναι απο άμμο θαλάσσης και εσωτερικά έχω κάνει αυτοσχέδιο βράχο απο μωνοτικο υλικό. Σίγουρα το ενυδρείο στερείται σημαντικά απο βιολογία πχ αραγωνιτη και ζωντανό βράχο . Aπο μετρήσεις κάνω μονό ph και είναι 9 σύμφωνα με το test και τόσο δείχνει και το νερό που παίρνω απο την θάλασσα . αλλαγές νερού 75lt κάθε 15 μέρες . αλατοτητα 1.027 και την κρατώ σταθερή . Σήμερα τα υπόλοιπα ψαριά εφαγαν κανονικά . οι τροφές είναι κατεψυγμένη απο pet , κατεψυγμένο σκουλήκι σε μικρές ποσότητες . Αυτό που διέκρινα σαν αρχάριος είναι οτι τα προβλήματα άρχισαν οταν η θερμοκρασία έφτασε 22 βαθμούς όπως ανέφερε και ο φίλος ΤΑΝ . Το σίγουρο είναι οτι αύριο το απόγευμα τα ψάρια θα πάνε πίσω στην θάλασσα και θα αναστηθεί το ενυδρείο με περισσότερη βιολογία και διαφορετικά είδη ψαριών. Αν για κάτι μετανιώνω είναι ότι ενώ διάβασα τα άρθρα του Νίκου Ψάλτη δεν τα ακολούθησα όσο θα έπρεπε .

Link to comment
Share on other sites

Θα πρότεινα στην επόμενη προσπάθεια να ενισχυθεί η προσομοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Μη σου διαφεύγει ότι έχεις να κάνεις με άγριους οργανισμούς και οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Κατά τη γνώμη μου δεν ευθύνεται η θερμοκρασία, η οποία ήταν πολύ καλή, αλλά η βιολογική ικανότητα του συστήματος.

Τα βιολογικά φίλτρα αργούν πολύ να ωριμάσουν αλλά πολύ εύκολα αποδιοργανώνονται, μόλις αυξηθούν για οποιοδήποτε λόγο οι απαιτήσεις. Το ίδιο ισχύει και με τα τροπικά θαλασσινά τεχνητά συστήματα.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, που πριν μια δεκαετία υπήρχε "αφορισμός" των Μεσογειακών ενυδρείων. Όταν όμως καθιερώθηκαν τα φυσικά συστήματα, ο Μεσογειακός ύφαλος βρήκε τη θέση που του αξίζει, ανάμεσα στους "φανταχτερούς" ανταγωνιστές του.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...