Jump to content

Επίθεση σε Cory


Silinde

Recommended Posts

Μόλις πριν λίγο έκανα το συνηθισμένο βραδινό έλεγχο στα ενυδρείο μου των 120 lt στο οποίο έχω:

4 θηλυκούς μονομάχους

5 κούλι

2 ancistrus cf cirrhosus (αρσενικό-θηλυκό)

1 κόρυ

και διαπίστωσα το καημένο μου κόρυ να έχει κυριολεκτικά κομμένη τη μουσούδα του. Στο παρελθόν δεν είχα διαβάσει ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ των ανκίστρους και των κόρυ (ένοχος σίγουρα είναι ένας από τους πρώτους), οπότε γι'αυτό αγόρασα πριν 2 μήνες αυτό το ζευγάρι των ανκίστρους, το οποίο τυπικά δεν αποτελεί ζευγάρι, αφού δεν έχω παρατηρήσει καμία επαφή μεταξύ τους, το αντίθετο μάλιστα.

Είχα παρατηρήσει ότι ο αρσενικός δε συμπαθούσε από την αρχή το κόρυ, αλλά ποτέ δε φαντάστηκα ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο, αφού όλοι διαβεβαιώνουν πως οι ανκίστρους είναι ιδανικά ψάρια για κοινωνικό ενυδρείο με εξαίρεση ίσως όταν είναι σε φάση αναπαραγωγής.

Το πρώτο που έκανα ήταν να απομονώσω το κόρυ σε ένα 30λιτρο φυτεμένο και με σαλιγκάρια που το έχω για νοσοκομείο και να ρίζω μύξαζιν. Από το μέγεθος όμως της πληγής πιστεύω πως καλύτερη λύση είναι η ευθανασία αύριο το πρωί. Ίσως να μην τα καταφέρει μέχρι τότε, αν και ακόμα είναι κινητικό παρόλη τη συμφορά που το βρήκε.

Κρίμα το ψαράκι που μέσα σε 2 μήνες ο ανκίστρους τού επιτέθηκε τόσο άσχημα. Το έχω μάλιστα 2 χρόνια και ήταν καμάρι μου.

Ανεβάζω 2 φωτογραφίες, για να δείτε κι εσείς πόσο μεγάλο είναι το τραύμα. Δεν είναι πολύ καλής ποιότητας, αφού οι συνθήκες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές, νομίζω όμως ότι μπορείτε να διακρίνετε αρκετά.

Ύστερα από αυτή την επίθεση μήπως πρέπει να αρχίσω να φοβάμαι και για τα κούλι μου, αφού είναι βυθόψαρα? Προς το παρόν πάντως δεν έχω διακρίνει καμία επιθετικότητα προς αυτά.

Πασχάλης

post-2583-1244238051_thumb.jpg

post-2583-1244238063_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει φίλε μου και η περίπτωση τα φαγωμένα μουστάκια να οφείλονται στο υπόστρωμα(ψιλή άμμος είναι η καλύτερη λύση) ή σε κάποιο μύκητα.Πάρατήρησε τις κινήσεις στο ενυδρείο και ίσως μια θεραπεία με furan σε βοηθήσει :)

Link to comment
Share on other sites

Ανέβασε επίσης καλύτερες photo,ώστε να φανεί καλύτερα η πληγή και να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα

Link to comment
Share on other sites

Δεν πρόκειται για φαγωμένα μουστάκια. Λείπει το επάνω μέρος της "μουσούδας" σε σημείο που προεξέχει ελαφρώς το κόκκαλο από μέσα (δε φαίνεται στη φωτογραφία). Το λευκό χρώμα άλλωστε στη φωτογραφία είναι ενδεικτικό.

Σκέφτηκα μήπως πρόκειται για μήκυτα ή κάτι σχετικό, αλλά αυτό δεν υπήρχε το μεσημέρι που τα είχα ξαναελέγξει. Δεν ξέρω κάποιο μικροοργανισμό να δρά τόσο γρήγορα σε τόση έκταση!

Ευχαριστώ πάντως

Link to comment
Share on other sites

:) ένα cory μόνο του? ποτέ

είναι όλο το στρες του ενυδρείου πάνω του...

όσα χρόνια και να το είχες...επειδή ζούσε μόνο του δεν ήταν και ευτυχισμένο

και ήταν αναπόφευκτο όταν κάποια στιγμή τραυματιζόταν έστω και λίγο το στρες και η ανασφάλεια

να του φέρει αυτά τα αποτελέσματα

Link to comment
Share on other sites

Οντως τα κόρυ ζούνε καλύτερα σε ομάδες.¨Οπως και αν έχει βάλτο σε καραντίνα,να ηρεμήσει και να πάρει τα πάνω του(ίσως και μια θεραπεία το βοηθήσει).¨Αν όντως θεωρείς ακόμη ότι είναι αποτέλεσμα επίθεσης η είκονα που είδαμε,τότε χάρισε το..Δεν θα την βγάλει εκεί μέσα :)

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Όσον αφορά την απάντησή σου, yiapas, μπορώ να τη δεχτώ μόνο ως "προωθημένη" συμβουλή. Γεγονός είναι ότι δε γνωρίζόμαστε και δε γνωρίζεις τι γνώση έχω για τη φροντίδα των ψαριών και τι απαιτήσεις έχει το καθένα από αυτά. Αν θες, τυπικά, είμαι περισσότερο καιρό στο φόρουμ από σένα και αν μη τι άλλο είχα ευκαιρία να διαβάσω σχετικές συζητήσεις και άρθρα, παρόλο που δεν έχω των αριθμό των δημοσιεύσεών σου.

Δε γνωρίζεις λοιπόν γιατί και πόσο καιρό το κόρυ ήταν μόνο του και επίσης αν θα έμενε μόνο του περισσότερο καιρό. Δε γνωρίζεις επίσης αν το αποτέλεσμα αυτό προκλήθηκε επειδή ήταν μόνο του.

Δεν έχω λόγο ούτε διάθεση να αντιδικήσω μαζί σου. Μόνο σε παρακαλώ, επειδή πρόκειται για γραπτό λόγο και δεν μπορούμε να διακρίνουμε με τι διάθεση μιλάμε μεταξύ μας, να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Γι' αυτό επαναλαμβάνω ότι μόνο ως συμβουλή μπορώ να το δεχτώ.

Το θέμα είναι ότι τέτοια συμπεριφορά του ανκίστρους δεν είχα συναντήσει σε ό,τι σχετικό έχω διαβάσει μέχρι τώρα και αναρωτιέμαι και για τα κούλι μου που είναι μαζί τους στο ενυδρείο.

Το πολύπαθο κόρυ πάντως φαίνεται σχετικά κινητικό στην καραντίνα του, του ξεκίνησα θεραπεία με myxazin και δεν το τάισα σήμερα.

Σας βάζω και μία καλύτερη φωτογραφία για να δείτε κι εσείς την κατάστασή του.

post-2583-1244306553_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Όσον αφορά την απάντησή σου, yiapas, μπορώ να τη δεχτώ μόνο ως "προωθημένη" συμβουλή.....

Δεν χρειαζεται να παρεξηγησαι, μη το παιρνεις προσωπικα :)

Οτι γραφεται ειναι για να το διαβαζουν ολοι, καποιος λοιπον διαβαζωντας το θεμα αυτο, πιστευω οτι ειναι χρησιμο να διαβαζει και αυτην την πληροφορια.

Η τοποθετηση του yiapas δεν ειναι επιθεση προς κανενα.

Ειναι μια ακομη χρησιμη αναφορα για τον οποιοδηποτε αναγνωστη του φορουμ που ενημερωνεται γενικα.

Ενω για οσους γνωριζουν τις αναγκες των γατοψαρων αυτων, ειναι ευρεως γνωστο οτι ειναι απαραιτητο να ζουν σε ομαδες μεγαλυτερες των 5-6 ατομων που αυτο βοηθαει ακομα και για προληψη προβληματων σαν το δικο σου.

Link to comment
Share on other sites

Για το θεμα της επιθετικοτητας τωρα των ancistrus cf cirrhosus (πρωην Sp.3).

Εχω και εγω ενα ζευγαρι ancistrus cf cirrhosus (λιγο ανωριμο ακομα ιδιως το θηλυκο που ειναι 6 μηνων) και 10 corydoras leucomelas, στο ενυδρειο μου.

Τα cirrhosus παρατηρω οτι ειναι δραστηριακαι κινητικοτατα ψαρια (τουλαχιστον σε σχεση με το ηρεμοτατο Pterygoplichthys pardalis που ειχα και δωρισα λογω μικρου μεγεθους του ενυδρειου μου -180 λιτρων- γι'αυτον)

Ο αρσενικος ειναι ο αρχοντας του βυθου και διωχνει και το θηλυκο και τα cory τουλαχιστον κατα τη διαρκεια του φαγητου.

Το θηλυκο ειναι 2ο στην ιεραρχια και διωχνει τα cory στην περιοχη του.

Αλλα ολες οι "κινησεις" ειναι προειδοποιητικες.

Στην ουσια δεν εχω κανενα τραυματισμο και δεν εχω δει ποτε επικινδυνη σωματικη επαφη των ψαριων.

Τα cory κινουνται ομαδικα και οταν γινει "επιθεση" απο καποιο ancistrus εξαφανιζονται και ομαδικα.

Πληροφοριακα λοιπον για τους υπολοιπους αναγνωστες :

Η χρησιμοτητας του κοπαδικου συστηματος τωρα ειναι οτι το πρωτο cory που θα δεχτει "επιθεση" κινειται γρηγορα μακρυα και τα αλλα ακολουθουν ενστικτωδως.

Αυτο μοιραζει το στρες σε 10 ψαρια (δεν μπορει να δεχεται το ιδιο ψαρι συνεχεια την επιθεση) και ετσι μειωνονται οι πιθανοτητες ασθενειας λογω στρες, πτωσης του ανοσοποιητικου κλπ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχεις εν μέρει delta66, απλά στην περίπτωση που έστω και ένα ψάρι τελικά χτυπηθεί το υπόλοιπο κοπάδι δεν μπορεί να το σώσει. Ας το αναλύσω λίγο.

Σίγουρα οι πιθανότητες θα αλλάζουν σε κάθε περίπτωση (επίθεση σε κοπάδι/μοναχικό ψάρι) χωρίς να μπορώ να ξέρω προς ποια κατεύθυνση. Δηλαδή ουσιαστικά, όπως το καταλαβαίνω, πρόκειται για τα εξής:

1. Οι "προειδοποιητικές" κινήσεις του "επιθετικού" ψαριού μπορεί να γίνουν ευκολότερα αντιληπτές από κάποιο μέλος του κοπαδιού, οπότε να απομακρυνθούν.

2.Ένα κοπάδι θα προκαλέσει αναπόφευκτα μεγαλύτερη όχληση στο "επιθετικό" ψάρι και πιθανόν να γίνει ακόμα πιο επιθετικό, οπότε να επιτεθεί σε αυτό που βρίσκεται πιο κοντά του (μάλλον) την "κακή στιγμή".

Αυτό που θέλω να πω, και το είπan πολύ εύστοχα και ο yiapas και ο DIMITRIOS και ο delta66, είναι ότι ένα κοπάδι απαλλάσσει σε ένα βαθμό το στρες που οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικοποίησης από τα ψάρια που τη χρειάζονται.

Ένα κοπάδι όμως με τη μορφή του, και αν θέλετε με την ποσότητα που έχουν τα κοπαδια σε ένα ενυδρείο, ελάχιστα κατά τη γνώμη μου εξασφαλίζουν ένα ψάρι από επίθεση άλλου, πάντα μιλώντας για περιπτώσεις σχετικές. Μειώνουν τις πιθανότητες για το ένα άτομο, αφού έχει μεγαλύτερη "ποικιλία" ο επιτιθέμενος, αλλά όχι για την επίθεση καθεαυτή. Σε συμπερασμα λοιπόν delta66, πιστεύω πως εδώ είναι πως έχεις άδικο και πως ένα κοπάδι κόρι δε θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει από ένα μέλος του τελικά να χτυπηθεί.

Ελπίζω να τα είπα με τρόπο που να μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς :)

Όσον αφορά τα κόρυ. Το φουκαριάρικο το δικό μου είχε παρέα στο παρελθόν, που την έχασε πριν λίγους μήνες. Στο ενδιάμεσο είχα κανονίσει να πάρω τα ανκίστρους από γέννα χομπίστα και για λόγους ιχθυοφόρτισης και εγκλιματισμού των νέων ψαριών είχα αναβάλει να κανονίσω για την παρέα του κόρυ μου. Όταν μάλιστα είδα ότι ο αρσενικός ανκίστρους δε συμπαθούσε το κόρι, όπως είπα και προηγουμένως, σκέφτηκα ότι δε θα είναι ευχάριστο να αγοράσω ψάρια και στη συνέχεια να τα χάσω με τον οποιοδήποτε τρόπο. Προς λύση κάθε παρανόησης και όχι για λόγους απολογίας.

Πολύ ευχαρίστως να ακούσω τις γνώμες σας.

ΥΓ. (Σε σχέση με τα κούλι δεν άκουσα τίποτα :rolleyes: )

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την απάντησή σου, yiapas, μπορώ να τη δεχτώ μόνο ως "προωθημένη" συμβουλή. Γεγονός είναι ότι δε γνωρίζόμαστε και δε γνωρίζεις τι γνώση έχω για τη φροντίδα των ψαριών και τι απαιτήσεις έχει το καθένα από αυτά.

μόνο συμβουλές δίνουμε στα forum και δεν κάνουμε επιπλήξεις :) ...αν φάνηκε κάτι τετοιο τότε σίγουρα φταίει ο γραπτός λόγος όπως είπες και εσύ

(αν και ζητώ συγνώμη γιατί έλαβα υπ'όψη μου μόνο το οτι δηλώνεις αρχάριος στα στοιχεία σου)

οπότε σκέφτηκα οτι κάτι τετοιο δεν θα το γνώριζες γι'αυτο και το έγραψα

Αν θες, τυπικά, είμαι περισσότερο καιρό στο φόρουμ από σένα και αν μη τι άλλο είχα ευκαιρία να διαβάσω σχετικές συζητήσεις και άρθρα, παρόλο που δεν έχω των αριθμό των δημοσιεύσεών σου.

δεν σημαίνει οτι κάποιος που θα γραφτεί σήμερα δεν είναι πιό έμπειρος ή πιο διαβασμένος απο εμένα ή τον καθένα εδω μέσα

ο αριθμός των δημοσιέυσεων πάλι δεν λέει κάτι....εντελώς πληροφοριακό στοιχείο

Δε γνωρίζεις λοιπόν γιατί και πόσο καιρό το κόρυ ήταν μόνο του και επίσης αν θα έμενε μόνο του περισσότερο καιρό. Δε γνωρίζεις επίσης αν το αποτέλεσμα αυτό προκλήθηκε επειδή ήταν μόνο του.

Δεν έχω λόγο ούτε διάθεση να αντιδικήσω μαζί σου. Μόνο σε παρακαλώ, επειδή πρόκειται για γραπτό λόγο και δεν μπορούμε να διακρίνουμε με τι διάθεση μιλάμε μεταξύ μας, να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Γι' αυτό επαναλαμβάνω ότι μόνο ως συμβουλή μπορώ να το δεχτώ.

με τον γραπτό λόγο παρεξηγήτε αυτός που διαβάζει και όχι αυτός που γράφει

οπότε καλύτερα να είσαι προσεκτικός στην διαθεση που έχεις όταν διαβάζεις δεν μπορώ να είμαι προσεκτικός εγώ που γράφω και θέλω να πώ κάτι

δεν υπήρχε περίπτωση να επιτεθώ ή να χλευάσω κάποιον που έχει πρόβλημα στο ενυδρείο του

και ζητάει βοήθεια

δεν υπάρχει διαθεση απο κανένα μέλος για τετοιου είδους παρεξηγήσεις πίστεψε με...πάντα με καλή

και φιλική διάθεση γράφω...δεν υπάρχει θέμα

Η τοποθετηση του yiapas δεν ειναι επιθεση προς κανενα.

Ειναι μια ακομη χρησιμη αναφορα για τον οποιοδηποτε αναγνωστη του φορουμ που ενημερωνεται γενικα.

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Δεν τίθεται κανένα θέμα σε βεβαιώ :)

Επίτηδες και ως "αβάσιμα" επιχειρήματα έθεσα και τον αριθμό των δημοσιεύσεων και το χρόνο συμμετοχής στο φόρουμ, για να δείξω ότι επί της ουσίας δε σημαίνουν τίποτα.

Δυστυχώς πάντως ο γραπτός λόγος, ειδικά όταν είναι συμπυκνωμένος, είναι αναπόφευκτα παρεξηγήσιμος, γιατί δε μεταφέρει τη διάθεσή σου. Δεν είχες ούτε καν εμότικον (ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη θα ήταν υπερβολικό να ζητήσω για το καημένο το ψάρι :rolleyes: )

Νά 'σαι καλά που απάντησες.

Link to comment
Share on other sites

. Δεν είχες ούτε καν εμότικον (ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη θα ήταν υπερβολικό να ζητήσω για το καημένο το ψάρι :rolleyes: )

Νά 'σαι καλά που απάντησες.

:) όντως ένα emoticon θα έφτιαχνε ατμόσφαιρα...έχεις δίκιο

:hysterical: τα πάντα για ένα καλό ενυδρείο...ο κοινός στόχος μας είναι αυτός

και για αυτο έχουμε πάντα καλή διάθεση !!!

Έγινε επεξεργασία - yiapas
Link to comment
Share on other sites

Φαντασου να ειχα απαντησει εγω!!!! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Φαντασου να ειχα απαντησει εγω!!!! :thumbup:

Ομολογώ πως το ενδιαφέρον θα ήταν αυξημένο σε αυτή τη περίπτωση!

Link to comment
Share on other sites

Ομολογώ πως το ενδιαφέρον θα ήταν αυξημένο σε αυτή τη περίπτωση!

:thumbup::thumbup::thumbup::bowdown::bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Αν και η επίθεση στο κόρυ θέλει λίγο ακόμη "ψάξιμο" (ελπίζω να ανακάμπτει), τα kuhli είναι σαφώς πιό αθόρυβα και "αόρατα" και δεν νομίζω ότι 8α διατρέξουν κανέναν κίνδυνο (εκτός κι αν δεις το ancistrus με κανένα αλυσοπρίονο..:-) ).Έχω και τα 3 είδη να συμβιώνουν μαζί χωρίς κανένα τέτοιου είδους πρόβλημα. Κρυψώνες υπάρχουν?

Link to comment
Share on other sites

Φτου φτου, πάνε τόσες μέρες τώρα και φαίνεται να βελτιώνεται η υγεία του. Είναι ακόμα στο "νοσοκομείο", το οποίο μάλλον θα το κάνω μονο για κόρυ. Ναι, θα έχει παρέα μόλις αναρρώσει πλήρως :P Θα ανεβάσω φωτογραφία μόλις μπορέσω να βγάλω μία αξιόλογη.

Στο 120άρι κρυψώνες υπάρχουν, ειδικά για τα κούλι που είναι άριστα στο να τις βρίσκουν.

Δεν έχω διαβάσει πουθενά ότι τα κόρυ χρησιμοποιούν κρυψώνες, αν και θα μπορούσε να μπει κάπου (παρόλο που φοβάμαι ότι θα ήταν πιο ευάλωτο εκεί...).

Τέλοσπάντων δεν έχω κανένα άλλο επεισόδιο αυτές τις μέρες που έφυγε το κόρυ. Θα τα προσέχω όμως, όπως είναι φυσικό.

Link to comment
Share on other sites

Φτου φτου, πάνε τόσες μέρες τώρα και φαίνεται να βελτιώνεται η υγεία του. Είναι ακόμα στο "νοσοκομείο", το οποίο μάλλον θα το κάνω μονο για κόρυ. Ναι, θα έχει παρέα μόλις αναρρώσει πλήρως :P Θα ανεβάσω φωτογραφία μόλις μπορέσω να βγάλω μία αξιόλογη.

Στο 120άρι κρυψώνες υπάρχουν, ειδικά για τα κούλι που είναι άριστα στο να τις βρίσκουν.

Δεν έχω διαβάσει πουθενά ότι τα κόρυ χρησιμοποιούν κρυψώνες, αν και θα μπορούσε να μπει κάπου (παρόλο που φοβάμαι ότι θα ήταν πιο ευάλωτο εκεί...).

Τέλοσπάντων δεν έχω κανένα άλλο επεισόδιο αυτές τις μέρες που έφυγε το κόρυ. Θα τα προσέχω όμως, όπως είναι φυσικό.

Καλή συνέχεια,περιμένουμε φώτο :P

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...