
Ασφαλής Αλλαγή Νερού.
Από
delta66, in Γενικά περί γλυκού νερού
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Σχετικό περιεχόμενο
-
Από thedrowningman
Καλησπέρα Παίδες ..
Είναι 1 χρόνος κ που γνώρισα την παρέα σας κ ακόμα δεν έχω αξιωθεί να παρουσιάσω τίποτα.. όλο κάτι γίνεται ..
Στα ξεκινήματα μου με τα ενυδρεία χάλασε το ψυγείο μας . Στη φάση εκείνη όλα τα έβλεπα σε σχέση με ενυδρείο ( ακόμα έτσι τα βλέπω- μήπως έχω πρόβλημα??) σκέφτηκα να το κάνω μια μίνι λιμνούλα στην αυλή μου.. Ξήλωσα τα περιττά ( μοτέρ, πόρτες κτλ ), σιλικόνιασα τρύπες κ να το. Μετά από μερικούς μήνες το έντυσα με ξύλο. Το ψυγείο αυτό ήταν κ η αφορμή να γνωρίσω το ότι υπάρχουν φόρουμ με εκατοντάδες συμπαράλυτους- ψαροκαμένους έτοιμους να βοηθήσουν (πχ Rastaman κ όχι μόνο) αλλά κ με τόσες γνώσεις κ εμπειρίες. Η θερμοκρασία έπεφτε κ φοβόμουνα μη πάθουν κάτι τα ψάρια μου, οπότε κ προσπαθούσα να σετάρω ένα STC.. Ούτε που είχα σκεφτεί ότι το ψυγείο έχει μόνωση κ ότι κρατάει αρκετά την θερμοκρασία του..
Αρχή φόρμας
Γενική κατηγορία ενυδρείου
Χρυσοψαράδικο
Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):125x60x50 +-
Συνολικά Λίτρα:380 + -
Sump (λίτρα):
Οργανισμοί
Φυτά: Τηλέγραφος , Πόθος, Αυτί του Ελέφαντα ,Ζαχαροκάλαμο
Ψάρια:5 Fancy Χρυσόψαρα : 2 Fantail , 1 Veiltail, 1 Oranda Red Cap, 1 Black
Άλλα είδη: 5-6 Σαλιγκάρια Λαθρεπιβάτες
Διακοσμητικά υλικά
Φόντο:
Πέτρες: Κρύσταλλο- Ποταμιού Ξύλα:
Άλλα διακοσμητικά :
Υπόστρωμα: Μαύρο Χαλίκι
Βυθός:
Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 1x 50w Led
Διάρκεια φωτισμού:8 Ωρες
Υποστήριξη οργανισμών
Φίλτρανση: 2 Εξωτερικά : 1 Aquanova 1200 + 1 Fluval 406
Θέρμανση/ Ψύξη: -
Λίπανση:
Παροχή CO2:
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:
Διατροφή: 2 Φορές την ημέρα
Παράμετροι
pH:7,6
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3):0
Νιτρώδη (ΝΟ2):0
Νιτρικά (ΝΟ3):0-20
Φωσφορικά (PΟ4):
Μέση Θερμοκρασία (°C):+- 10 τον χειμώνα -- +- 25 καλοκαίρι
Συντήρηση
Αλλαγές νερού: 30% Κάθε 15μέρες+-
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα:
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Τακτικές Αναπληρώσεις Εξατμισμένου Νερού
Φωτογραφίες:
Βίντεο:
0
-
Από Aquazone Project Team
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πλήρης κύκλος του αζώτου συμπεριλαμβάνει και βακτήρια απονιτροποίησης, δηλαδή διάσπασης των νιτρικών αλάτων (ΝΟ3) με κατάληξη την απελευθέρωση του αζώτου (Ν2). Η απονιτροποίηση επιτυγχάνεται από τα αναερόβια βακτήρια όπου χρησιμοποιώντας οξυγόνο ανιόντων, οξειδώνουν οργανικές ύλες. Αναλυτικά, τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) διασπώνται σε διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και αυτά σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), το οποίο με τη σειρά του διασπάται σε υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο) και στο τέλος απελευθερώνεται το άζωτο (Ν2).
Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και με απλό εξοπλισμό σε ένα οικιακό ενυδρείο, οπότε υπάρχει συνεχή αύξηση της συγκέντρωσης των νιτρικών αλάτων (ΝΟ3). Τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) σε μικρές συγκεντρώσεις (μικρότερες των 10ppm) δεν επηρεάζουν αρνητικά τη διαβίωση των ζωντανών οργανισμών.
Στα ενυδρεία μας τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα με τις ποσοστιαίες αλλαγές νερού ανά χρονικά διαστήματα, καθώς και από τα φυτά και τις άλγες, που χρησιμοποιούν τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) ως τροφή.
Ως γενικός κανόνας χαμηλών επιπέδων νιτρικών αλάτων (ΝΟ3) μπορεί να θεωρηθεί η συγκέντρωση κάτω των 20ppm, αλλά υπάρχουν ψάρια που αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε συγκεντρώσεις κοντά στα 50ppm.
Οι πιθανές μηδενικές τιμές νιτρικών αλάτων (ΝΟ3) δεν επηρεάζουν αρνητικά τους ζωντανούς οργανισμούς του ενυδρείου μας (ψάρια και ασπόνδυλα), αλλά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την χλωρίδα (φυτά και άλγες).
-
Από Aquazone Project Team
Τοξικότητα Αμμωνίας
Σχεδόν καθημερινά, μιλώντας για ενυδρεία, αναφέρεται ο όρος "αμμωνία" που συμβολίζεται ως ΝΗ3/ΝΗ4. Οι δυο αυτοί συμβολισμοί χρησιμοποιούνται γιατί η αμμωνία υπάρχει στο ενυδρείο μας και με τις δύο αυτές μορφές, το ΝΗ3 το οποίο είναι η αμμωνία και είναι τοξικό στοιχείο, και το ΝΗ4+ το οποίο συμβολίζει το αμμώνιο και είναι μη τοξικό. Συνεχώς μέσα στο ενυδρείο μόρια αμμωνίας μετατρέπονται σε αμμώνιο και το αντίστροφο.
Όμως η πραγματική τοξικότητα της αμμωνίας (ΝΗ3) εξαρτάται από άλλους δύο παράγοντες, πέραν της συγκέντρωσης που μετράνε τα τεστ. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι η θερμοκρασία και η οξύτητα (pH) του νερού. Όσο υψηλότερο είναι το pH και η θερμοκρασία, τόσο πιο τοξική είναι η αμμωνία, ενώ αντίθετα, με χαμηλό pH και χαμηλή θερμοκρασία, μπορούν να υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης αμμωνίας (ΝΗ3) χωρίς όμως αυτή να είναι τοξική κι επικίνδυνη για τους ζωντανούς οργανισμούς του ενυδρείου.
Στους πίνακες που ακολουθούν, βάση της μέτρησης αμμωνίας που παρουσιάζεται στα τεστ, μπορεί να βρεθεί η πραγματική συγκέντρωση αμμωνίας και τα επίπεδα τοξικότητάς της. Πραγματική συγκέντρωση αμμωνίας από 0.020ppm έως 0.029ppm δεν θεωρούνται άμεσα τοξικά, αλλά η χρόνια έκθεση των υδρόβιων οργανισμών σε αυτή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα έως και θανάτους. Πραγματικές συγκεντρώσεις αμμωνίας πάνω από 0.030ppm είναι άμεσα τοξικές κι επικίνδυνες για τους ζωντανούς οργανισμούς του ενυδρείου και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα καταπολέμησής της.
Για τα προβλήματα που δημιουργεί η αμμωνία, τους τρόπους αντιμετώπισης χαμηλών και υψηλών συγκεντρώσεων στο ενυδρείο, καθώς και προληπτικά μέτρα για να μειωθούν οι πιθανότητες συγκέντρωσής της, μπορείτε να δείτε εδώ.
Υπόμνημα:
-
Από Aquazone Project Team
Αμμωνία και τρόποι αντιμετώπισής της
Περιγραφή προβλήματος:
Η δηλητηρίαση από ιονισμένη αμμωνία (ΝΗ3) είναι μία από τις κυριότερες αιτίες ασθενειών και θνησιμότητας των ψαριών σε ένα ενυδρείο. Η αμμωνία εμφανίζεται συχνά σε καινούρια ενυδρεία, όπου δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η απαραίτητη βιολογία (αποικίες βακτηρίων). Παρουσιάζεται όμως και σε παλαιότερα ενυδρεία όταν γίνει απότομη προσθήκη πολλών ψαριών όπου η υπάρχουσα βιολογία είναι ανεπαρκής ή και από τον θάνατο των αποικιών βακτηρίων λόγο κάποιου φαρμάκου ή απότομης αλλαγής των συνθηκών του νερού.
Συμπτώματα αμμωνίας μέσα στο ενυδρείο:
- Τα ψάρια ανασαίνουν από την επιφάνεια του νερού
- Μοβ ή έντονα κόκκινα βράγχια
- Ληθαργική κίνηση των ψαριών
- Απώλεια όρεξης των ψαριών
- Τα ψάρια κάθονται στον πάτο του ενυδρείο και πιθανότατα ανασαίνουν γρήγορα
- Κοκκινίλες σαν αιματώματα στο σώμα και τα πτερύγια των ψαριών
Η δηλητηρίαση από αμμωνία μπορεί να παρουσιαστεί είτε ξαφνικά, είτε με την πάροδο μερικών ημερών. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί ότι τα ψάρια λαχανιάζουν και να παίρνουν συχνές ανάσες από την επιφάνεια του νερού. Τα βράγχια τους θα αρχίσουν να αποκτούν έντονο χρώμα προς το μοβ ή κόκκινο και μπορεί να δείξουν πως αιμορραγούν. Τα ψάρια θα χάσουν την όρεξη τους για φαΐ και θα γίνονται όλο και πιο ληθαργικά στις κινήσεις τους. Σε αρκετές των περιπτώσεων θα κάθονται στον βυθό (συνήθως σε κάποια γωνία), θα είναι λαχανιασμένα και τα πτερύγιά τους να είναι κολλημένα στο σώμα τους.
Δεδομένου πως δεν έχουμε παρατηρήσει το πρόβλημα της δηλητηρίασης από αμμωνία για να προβούμε σε ενέργειες αντιμετώπισής της, οι ιστοί των ψαριών σιγά σιγά θα καταστρέφονται και θα αρχίσουν να εμφανίζονται κοκκινίλες στο σώμα και τα πτερύγια. Ταυτόχρονα το ψάρι θα καταστρέφεται κι εσωτερικά, καθότι η αμμωνία θα αρχίσει να επηρεάζει το μυαλό, τα εσωτερικά όργανα και το νευρικό σύστημα. Το ψάρι θα αιμορραγεί εσωτερικά κι εξωτερικά ώσπου τελικά να πεθάνει.
Τρόποι αντιμετώπισης της δηλητηρίασης από αμμωνία:
- Σε ενυδρεία που τα ψάρια αντέχουν σε pH μικρότερο του 7 και χαμηλές θερμοκρασίες, η συγκέντρωση της αμμωνίας μπορεί να μην είναι βλαβερή κι επικίνδυνη (συμβουλευτείτε τους πίνακες που θα βρείτε εδώ)
- Μερική αλλαγή προετοιμασμένου νερού (αποχλωριωμένο και στην ίδια περίπου θερμοκρασία)
- Χρήση χημικών σκευασμάτων εμπορίου που διασπούν την αμμωνία και την κάνουν μη τοξική (ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε αυτή τη περίπτωση, παρ'όλο που η αμμωνία θα είναι μη τοξική, θα είναι ανιχνεύσιμη από τα τεστ)
- Πλήρη διακοπή ή περιορισμός της διατροφής
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πτώση του pH και της θερμοκρασίας, το ποσοστό αλλαγής νερού, η διακοπή ή ο περιορισμός διατροφής, έχουν άμεση σχέση με τη συγκέντρωση αμμωνίας βάση των αποτελεσμάτων των τεστ. Αν η μετρήσιμη συγκέντρωση αμμωνίας είναι μεγαλύτερη του 1 ppm, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα ενέργειες για τη μείωσή της. Η μείωση του pH και της θερμοκρασίας (σε ψάρια που το ανέχονται) καθώς και η μερική αλλαγή με προετοιμασμένο νερό, θα προσφέρουν άμεση ανακούφιση στα ψάρια. Οι συχνές αλλαγές μέσα σε διάρκεια λίγων ωρών με ταυτόχρονη διακοπή ή περιορισμό διατροφής και προσθήκη ζωντανών βακτηρίων εμπορίου, θα βοηθήσουν στο να μειωθούν τα επίπεδα αμμωνίας κάτω του 1 ppm. Αν υπάρχει μπόλι από δεύτερο δικό μας ενυδρείο ή ενυδρείο γνωστού μας, είναι το ιδανικότερο.
Αν το πρόβλημα είναι σχετικά σε προχωρημένο επίπεδο και τα ψάρια δυσφορούν έντονα, συνίσταται η χρήση ειδικού χημικού διάσπασης αμμωνίας. Ο περιορισμός της διατροφής θα βοηθήσει στο να παράγονται λιγότεροι ρύποι από τα ψάρια. Σε περίπτωση που υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας (άνω των 2 ppm) θα πρέπει η διατροφή να διακοπεί εντελώς για κάποιες ημέρες. Εννοείται πως σε περίπτωση που παρουσιαστούν μετρήσιμες συγκεντρώσεις, δεν πρέπει να γίνει καμία εισαγωγή νέου οργανισμού στο ενυδρείο, έως ότου μηδενιστεί η αμμωνία.
Η τοξικότητα της αμμωνίας έρχεται σε άμεση συσχέτιση με το pH και την θερμοκρασία. Τη πραγματική συγκέντρωση αμμωνίας και το πόσο τοξική μπορεί να είναι για τους οργανισμούς, μπορείτε να δείτε εδώ.
Πρόληψη:
- Σωστό στήσιμο ενυδρείου και υλικών του φίλτρου
- Εισαγωγή ψαριών σε νέα ενυδρεία τμηματικά
- Σωστή ποσότητα τροφής και χειροκίνητη αφαίρεση όσης δεν φαγωθεί μέσα σε 5 λεπτά
- Σωστή συντήρηση ενυδρείου
- Τακτικός έλεγχος με τεστ ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα να διαπιστωθεί νωρίς, πριν αρχίσει να επηρεάζει τα ψάρια
Για να αποφευχθούν οι απώλειες ψαριών από δηλητηρίαση αμμωνίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη ρίζα του. Δηλαδή να προλαμβάνουμε την όποια πιθανότητα δημιουργίας υψηλών συγκεντρώσεων αμμωνίας στο ενυδρείο.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οπότε θα πρέπει εξαρχής να προσεχθεί αφενός το θέμα εισόδου κι εξόδου του φίλτρου του ενυδρείου, ώστε να υπάρχει σωστή κυκλοφορία μέσα στη δεξαμενή, αφετέρου, η επιλογή ποιοτικών υλικών (μηχανικών και βιολογικών) καθώς και η σωστή σειρά τοποθέτησής τους για να υπάρχει σωστή ροή του νερού μέσα από τα υλικά. Ο γενικός κανόνας τοποθέτησης υλικών μέσα σε ένα φίλτρο, από την είσοδο του νερού μέσα σε αυτό, μέχρι την έξοδο, είναι:
1) Είσοδος νερού στο φίλτρο
2) Μηχανικός καθαρισμός για κατακράτηση οργανικών στοιχείων όπως ακαθαρσίες, φύλλα και τροφές
3) Βιολογικός καθαρισμός δια μέσω βιολογικών υλικών που έχουν πάνω τους τις αποικίες των βακτηρίων και καθαρίζουν το νερό από αμμωνία και νιτρώδη άλατα
4) Ενυδρειακό βαμβάκι για κατακράτηση μικροστοιχείων που δεν κράτησε ο μηχανικός καθαρισμός, αλλά και τρίμματα του βιολογικού υλικού που προκαλούνται από τη ροή του νερού
5) Έξοδος νερού από το φίλτρο στη δεξαμενή
Σημείωση: Η διάταξη υλικών του παραπάνω σχεδίου δεν αποτελεί κάποιον αυστηρό κανόνα.
Ανάλογα με το είδος φίλτρανσης (εσωτερικό φίλτρο, εξωτερικό φίλτρο ή sump), τον όγκο του
εκάστοτε κάδου, αλλά και τα πιθανά διαχωριστικά που έχει δημιουργήσει ο κάθε κατασκευαστής,
αυτά τα υλικά μπορεί να τροποποιηθούν από θέμα σειράς, είδους ή ποσότητας.
Σε νέα ενυδρεία, η εισαγωγή ψαριών θα πρέπει να γίνεται τμηματικά ώστε η πλήρη ιχθοφόρτωση που μπορεί να υποστηρίξει η εκάστοτε δεξαμενή να ολοκληρώνεται μετά από 3-4 μήνες. Επίσης η διατροφή θα πρέπει στην αρχή να είναι περιορισμένη, πιθανόν όχι καθημερινά, και σιγά σιγά να αυξηθεί ποσότητα μέχρι να φτάσει στην σωστή δοσολογία. Υπολείμματα τροφής που μένουν μέσα στο ενυδρείο χωρίς να φαγωθούν μέσα σε 5 λεπτά θα πρέπει να απομακρύνονται.
Σε παλαιότερα ενυδρεία με χαμηλή ιχθοφόρτωση, δεν πρέπει να γίνεται απότομη εισαγωγή πολλών νέων ψαριών, καθότι οι ρύποι τους θα είναι πολύ περισσότεροι από τις ήδη υπάρχουσες αποικίες βακτηρίων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται και προσεχτικό τάισμα.
Η φροντίδα του ενυδρείου και κυρίως του φίλτρου, είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στη ροή του φίλτρου ώστε να μη μειώνεται ποτέ η κυκλοφορία κάτω από ένα ικανοποιητικό όριο. Στην περίπτωση που πέσει η ροή, θα πρέπει να ανοιχτεί το φίλτρο και να καθαριστούν τα υλικά που έχουν πιάσει βρωμιές μόνο με νερό ενυδρείου και ποτέ με νερό βρύσης, ενώ θα πρέπει να αντικατασταθούν υλικά όπως το ενυδρειακό βαμβάκι (filter wool) ή κάποια σφουγγάρια. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος νεκρός οργανισμός μέσα στο ενυδρείο (ψάρι ή ασπόνδυλο) θα πρέπει να απομακρύνεται άμεσα. Στις αλλαγές νερού, θα πρέπει να προσεχθεί ώστε οι τιμές σκληρότητας, αλλά και της θερμοκρασίας του νερού, να είναι σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτές που προϋπάρχουν μέσα στη δεξαμενή. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτός του να πάθουν σοκ τα ψάρια, υπάρχει και ο κίνδυνος να νεκρωθούν τα βακτήρια που βρίσκονται στο βιολογικό υλικό του φίλτρου.
Επίσης, καλό είναι να ελέγχεται δύο φορές τον μήνα το νερό με τα τεστ, ώστε να υπάρχει εικόνα της ποιότητάς του και αν τυχόν διαπιστωθεί αύξηση συγκέντρωσης της αμμωνίας να υπάρχει χρονικό περιθώριο δράσης, άμεσα και με σωστές κινήσεις. Γι'αυτή τη δουλειά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σταθερά τεστ που τοποθετούνται με βεντούζες στο εσωτερικό των τζαμιών του ενυδρείου και βρίσκονται σε μόνιμη έκθεση στο νερό. Αυτά ενημερώνουν άμεσα για το αν υπάρχει αύξηση στη συγκέντρωση αμμωνίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κλιμακωτές ενδείξεις αυτών των τεστ δεν είναι αξιόπιστες κι εφόσον υπάρξει αύξηση της αμμωνίας, έστω και λίγο, θα πρέπει να διασταυρωθεί και με υγρά τεστ. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα υπάρξει αμμωνία στο νερό και δεν θα το δείξουν εφόσον δεν έχει λήξει η διάρκεια ζωής τους (συνήθως 2-3 μήνες).
Τέλος, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για πάνω από 2 ώρες και κατόπιν επαναφοράς της τροφοδοσίας, θα πρέπει να ελεγχθεί το νερό με τεστ καθημερινά, για περίπου πέντε μέρες και σε περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές συγκέντρωσης της αμμωνίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες αντιμετώπισής της.
-
Από aka68
Μια άλλη οπτική αποφάσισε να δώσει ένας άνδρας στα ψάρια της λίμνης του δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν και πάνω από την επιφάνεια του νερού.
Έφτιαξε λοιπόν ένα ανεστραμμένο ενυδρείο και απ' ότι φαίνεται οι υδρόβιοι ένοικοι το εκτίμησαν ιδιαίτερα.
-
Από aka68
Η φύση έχει τις απαντήσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου...
Τα ενυδρεία τα οποία κοσμούν εδώ και χρόνια τις αίθουσες αναμονής των ιατρείων, δεν βρίσκονται εκεί τυχαία. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Εθνικού Θαλάσσιου Ενυδρείου της Βρετανίας και των πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Έξετερ, η παρατήρηση των ψαριών την ώρα που κολυμπούν «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε κατάσταση ηρεμίας.
Κατά τους ειδικούς, πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους, η οποία εξετάζει την επίδραση των ενυδρείων στην υγεία του ανθρώπου τόσο από πλευράς φυσιολογίας, όσο και από πλευράς ψυχολογίας.
Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι ερευνητές προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι η παρατήρηση ακόμα και ενός άδειου από ψάρια ενυδρείου το οποίο όμως περιείχε πετρώματα και φύκη, μείωνε τους καρδιακούς παλμούς κατά 3%. Οταν μάλιστα τα πολύχρωμα ψαράκια έκαναν την εμφάνισή τους, τότε η «βουτιά» στις μετρήσεις των παλμών της καρδιάς άγγιζε το 7%. Η παρατήρησή τους φάνηκε ακόμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 4%.
Οι επιστήμονες είδαν επιπλέον ότι όσο αυξανόταν ο αριθμός των ψαριών εντός του ενυδρείου, τόσο περισσότερο αυξανόταν ο χρόνος προσήλωσης του παρατηρητή, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεσή του.
Αίσθηση χαλάρωσης
«Τα ενυδρεία σχετίζονται με μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας για τους ασθενείς στις αίθουσες αναμονής χειρουργείων και οδοντιατρείων» αναφέρει η Ντέμπορα Κράκνελ, κύρια ερευνήτρια από το Εθνικό Θαλάσσιο Ενυδρείο της Βρετανίας. «Η μελέτη αυτή για πρώτη φορά προσέφερε ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις γύρω από το γεγονός ότι “δόσεις” από υποβρύχια περιβάλλοντα, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και στην ευημερία του ανθρώπου». Στο πλαίσιο των «υδρόβιων» δοκιμών τους οι ειδικοί αξιολόγησαν την διάθεση 112 συμμετεχόντων και παράλληλα μέτρησαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης και των καρδιακών τους παλμών. Στη συνέχεια τους οδήγησαν μπροστά από ένα ενυδρείο 550.000 λίτρων, απελευθερώνοντας σε αυτό σταδιακά διαφορετικά είδη ψαριών.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι βάσει των αποτελεσμάτων τους, μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εντάξουν ένα ενυδρείο στον χώρο τους με σκοπό τη διαχείριση των επιπέδων του στρες των εργαζομένων τους.
«Τη στιγμή που μεγάλα ενυδρεία ανοικτά προς το κοινό επικεντρώνονται στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των επισκεπτών, βλέπουμε ότι τελικά υπάρχουν και άλλα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από μια επίσκεψη σε έναν τέτοιον χώρο» αναφέρει από την πλευρά της η δρ Σαμπίνε Παλ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ.
«Σε μια εποχή φορτωμένη με εργασιακό στρες και με τον συνωστισμό της σύγχρονης αστικής ζωής, ίσως τα ενυδρεία να μπορούν να προσφέρουν μικρές οάσεις ηρεμίας και χαλάρωσης» καταλήγει η ειδικός.
https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/71776_ta-enydreia-einai-kalytero-farmako-gia-aghos
-
Από VforVictory
Καλησπέρα σε όλους και συγνώμη εκ των προτέρων για το μακροσκελές κείμενο που θα ακολουθήσει.
Προχτές μου έκαναν δώρο χρυσόψαρο σε ένα 5λιτρο "δοχείο" (γιατί ενυδρείο δε το λες). Στο petshop (επισκέφτηκα το ίδιο απ' όπου αγοράστηκε) η ταμπέλα έλεγε "Χρυσόψαρο lemon". Από λίγο που το έψαξα αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον μιλάμε για common. Πήγα να ζητήσω επιστροφή του 5λιτρου για να αγοράσω μεγαλύτερο αλλά δε δέχτηκαν. Τελικά, μετά από λίγο διάβασμα, παρήγγειλα ένα 60λιτρο το οποίο θα παραλάβω την Παρασκευή. Είχα σκοπό να βάλω στο 60λιτρο το χρυσόψαρο που μου πήρανε, ένα φυτό και ένα ακόμη χρυσόψαρο μετά από 15 μέρες (σύμφωνα με τις οδηγίες του πετσοπά) γιατί διάβασα ότι είναι κοινωνικά ψάρια και στεναχωριέμαι να το βλέπω μόνο του. Διαβάζοντας όμως εδώ στο φόρουμ διάφορες συζητήσεις και άρθρα έχω απελπιστεί. Ούτε τον χώρο ούτε την οικονομική δυνατότητα έχω για ένα ενυδρείο 100-120 λίτρων αλλά δε θέλω να βασανίζεται και το χρυσόψαρο μου. Θέλω τις συμβουλές σας.. Τι θα ήταν καλύτερο να κάνω? Βοηθήστε την απελπισμένη :/
Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι οτι μπορεί να είναι χιλιοσυζητημένο το θέμα και ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων. Παραπέμψτε με σε αρχεία αν πιστεύετε ότι θα καλυφθώ.
-
Από Ευη738
Καλησπέρα.. Τι κάνετε? Ελπίζω ολοι καλα.. Ειμαι καινούργια στο top και θα ηθελα να κάνω την εξης ερωτηση:
Επειδή αγορασα ενα ενυδρείο (20 l) δεν ξερω ποια ειναι η κατάληλη διακοσμηση του.. Δηλ φυσική η '' ψευτικη''? Τα διακοσμητικα με polyresin και πολύαστέρα βγαζουν καποιου ειδος χημικα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
-