Jump to content

ανεμιστήρες σε καπάκι απο Plexiglass


akkornteon

Recommended Posts

Καλημέρα,

έχω ενυδρείο 52lt diy όλο γυαλί χωρίς καπάκι και πρέπει να φτιάξω καπάκι με ανεμιστηράκια για τα γαριδάκια μου. Το θέμα είναι ότι έχω κρεμαστό φωτιστικό, οπότε δεν μπορεί να μπει πάνω από το ενυδρείο κλειστό καπάκι. Το πρόβλημα λύνεται με καπάκι από διάφανο plexiglass, αλλά οι μαύροι ανεμιστήρες θα δείχνουν πολύ άσχημοι πάνω του.

Στο e-shop βρήκα κάποιους που είναι διάφανους, αλλά σε ικανοποιητικά επίπεδα θορύβου, ροής αέρα και ποιότητας πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν μόνο κάποιοι zalman με leds http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806330 . Τα έχει δει κάποιος να λειτουργούν; Έχουν δυνατό φωτισμό; Θα ενοχλούσε τις γαρίδες μου και μπορεί το φως τους να προκαλέσει άλγη στο πυκνοφυτεμένο μου;

Υπάρχει και αυτό διάφανο χωρίς leds, αλλά δεν γνωρίζω για την αξιοπιστία της εταιρείας http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.805793

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Nομιζω οτι πρεπει για την περιπτωση σου.

Τα εχω δει σε πολλα μαγαζια.

Link to comment
Share on other sites

φίλε Dias είναι σίγουρα μια λύση, αλλά όχι και η ομορφότερη. Θα ήθελα να την αποφύγω. Όμως ευχαριστώ για την απάντηση. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

για μενα αν βαλεις ενα κοματι τζαμι να καθεται απλα επανω στο ενυδρειο σου με μια τρυπα να ταιζεις (η οποιοα θα κλεινει), εισαι οκ. θα περναει το φως, εξατμισεις δεν θα εχεις, θα μπορεις να ταιζεις ευκολα, δεν θα πηδανε τα ζωντανα σου, δεν θα σκεβρωνει λογω ζεστης οπως το πλεξιγκλας και για μενα δεν θα εχεις προβλημα θερμοκρασιας γιατι δεν θα περναει η θερμοκρασια απο το φωτισμο στο ενυδρειο σου. εκτος αν εχεις πολυ δυνατο φωτιστικο. μια ή δυο απλες λαμπες φθοριου ειναι οκ.

Link to comment
Share on other sites

για μενα αν βαλεις ενα κοματι τζαμι να καθεται απλα επανω στο ενυδρειο σου με μια τρυπα να ταιζεις (η οποιοα θα κλεινει), εισαι οκ....

:thumbup:

Οσο για τα ανεμιστηρακια που προετεινες akkornteon και αφου ενδιαφερεσαι πολυ για το οπτικο αποτελεσμα, σκεφτομαι οτι ειναι πολυ μεγαλα για το ενυδρειακι.

Απο θεμα ψυξης με ενα 60mm ή δυο 40mm θα ησουν καλυμενος και μαλιστα με μειωμενες στροφες.

Ειχα βαλει 80αρι zalman σε 45λιτρο και το δουλευα με 3V για να μη το κανει σηβηρια και μαλιστα με χρονοδιακοπτη να το κλεινει καποιες ωρες.

Ψαξε και τη περιπτωση να λειτουργει και χωρις φως αν δεν συνδεσεις πχ καποιο καλωδιακι.

Παντως ανεμιστηρακι με led ειναι απαραδεκτο ΙΜΟ.

Καθε φορα που ανοιγει για να ψυξει θα αναβει και το φως δλδ?

Εδω κοιταμε να γλυτωναμε το αποτομα αναβοσβημα των λαμπων του ενυδρειου δυο φορες την ημερα (με συστημα ανατολη-δυση) θα βαλουμε κι αλλα "φωτορυθμικα"?

Link to comment
Share on other sites

αν οι γαριδες δεν βγαινουν εξω απο το ενυδρειο (ειναι κατι που δεν γνωριζω) αφησε το χωρις καπακι. βαλε και κανενα φυτο επιφανειας και το αισθητικο αποτελεσμα θα ειναι πολυ πιο ομορφο και πρακτικο. θα εχεις και ενα ομορφο ανθοδοχειο ετσι μεσα στο σπιτι!!! γιατι να μπλεξεις αδικα?

αν βγαινουν εξω, δοκιμασε μονο το τζαμι και αν σου τσιμπαει θερμοκρασια βαλε ενα μικρο ανεμιστηρακι με μικρη ροη, οπως λεει και ο φιλος delta66, ισα ισα να κυκλοφορει ο αερας. δεν χρειαζεται να σηκωνει κυμα. εχε υπ' οψιν σου οτι ενας ανεμηστηρας που φυσαει ή ρουφαει απο την επιφανεια του νερου ή ψηλοτερα απο αυτη δημιουργει πολλες εξατμισεις με αποτελεσμα να συμπληρωνεις τακτικα νερο. μπελας δηλαδη.

περισυ στους καυσωνες ειχα ανοιχτο το μισο καπακι και ενα απλο ανεμηστηρα που χρησιμοποιουμε εμεις να δροσιζομαστε να φυσαει απο αποσταση 3-4 μετρων πανω απο το ενυδρειο και μονο μεταξυ των ωρων 11-19. το αποτελεσμα ηταν αριστο. αλλα απο εξατμισεις τρελαθηκα.

επειτα δοκιμασα χωρις τον ανεμιστηρα και παλι ειχα καλα αποτελεσματα.

οταν δεν λειτουργουσε ο φωτισμος ειχα φυσιολογικες θερμοκρασιες χωρις ανεμιστηρα και με κλειστο το καπακι. ολα αυτα εγιναν ομως σε ισογειο.

η γνωμη μου ειναι οτι ο ανεμιστηρας δεν ψυχει το νερο παρα μονο τις ωρες οπου η θερμοκρασια δωματιου ειναι μικροτερη απο τη θερμοκρασια του ενυδρειου. το καλοκαιρι δηλαδη ειναι μονο το βραδυ και μονο για τροπικα ενυδρεια (οχι χρυσοψαρα). την ημερα απλα αποβαλλει τη θερμοτητα που εκπεμπουν οι λαμπες.

θα συμφωνισω επισης με detla66, οχι ανεμιστηρακια με λαμπες και γενικα δεν χρειαζεται τοσο ψαξιμο. παρε τα απλα και αν δεις οτι εχεις προβλημα, σιγα... ποσο εχουν? με 8€ παιρνεις 10!!! για παραδειγμα δες. τους συγκεκριμενους εχω δοκιμασει και ειναι cool!!!

Link to comment
Share on other sites

@fishaki

φίλε αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία με κλειστό φως είναι 26,3 C. Αν το κλείσω κιόλας από πάνω με τζάμι θα ανέβει χειρότερα, λάθος;

Για φωτισμό έχω 2 Τ5 των 24w γιατί κάποια φυτά μου είναι πιο απαιτητικά και το τονίζω είναι φουλ φυτεμένο.

Γενικά σε διαστάσεις 70x25cm νομίζω δεν θα λυγίσει πολύ το plexi. Αν δω ότι προβληματίζεται θα το αλλάξω με κανονικό τζάμι. Με τέτοιο φωτισμό και καπάκι, χωρίς ανεμιστήρες που μου προτείνεις θα γίνει σούπα. :thumbup:

τα φυτά επιφανείας δεν αφήνουν το φως να περάσει αν δεν τα κλαδεύεις-μαζεύεις συχνά. Γιατί όμως το αναφέρεις εδώ; Μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας; Όσο για το ενυδρείο, όχι βάζο, ζούγκλα έχει γίνει!! :bowdown:

Τα απλά ανεμιστηράκια δεν μου κάνουν γιατί είναι μαύρα. Γι' αυτό προσανατολίζομαι σε πιο ακριβά.

@delta

Σίγουρα τα leds είναι άσχημα, απλά ήλπιζα να το είχε δοκιμάσει κάποιος και να μου έλεγε ότι τα led είναι πολύ χαμηλά και δεν φτάνουν να φωτίσουν και μέσα στο ενυδρείο :thumbup: Γι' αυτό είπα να ρωτήσω!

Οκ, εγώ να βάλλω 60mm ανεμιστηράκι, το σιλικονάτο αντικραδασμικό που θα βρω; :thumbup: Εκτός αν αγοράσω περισσότερα δαχτυλιδάκια σιλικόνης και τα παρεμβάλλω μεταξύ ανεμιστήρα και τζαμιού όχι μόνο από την πλευρά που βρίσκεται το κεφάλι της βίδας αλλά και από την άλλη; Πιστεύεις θα δουλέψει; Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχω βρει στο e-shop κάποιο αξιόπιστο διαφανές fan στα 40-60mm.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806638

Αυτό φαίνεται καλό, έχει και διακόπτη on/off για τα leds, ο οποίος θα μείνει σταθερά στο off. Μπορεί να είναι 80mm αλλά έχει πολύ χαμηλή ροή (17.16 CFM). Πιστεύεις ότι θα γίνει Σιβηρία και το δικό μου;

Το thread με το μονομάχο σου το έχω διαβάσει όπως και τα σχόλια που γράφεις στο τέλος ότι θα έπρεπε να είχες καποιο ανεμιστηράκι με 2000 στροφές το πολύ. Αυτό και η παρουσίασή σου για το μεγάλο όπως και τα cayman του Νίκου με καθοδηγούν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

αν και δεν απάντησε κάποιος φίλος σχετικά με την ισχύ του φωτισμού των leds προσανατολίζομαι σε άλλες λύσεις. Όπως να απενεργοποιούνται τα ledakia από κάποιο άλλο fan αν δεν συνδέσω όλα τα καλώδια όπως πρότεινε ο φίλος delta.

Θα κάνω μια έρευνα αγοράς και εκτός e-shop και θα επανέλθω...

Link to comment
Share on other sites

Οκ, εγώ να βάλλω 60mm ανεμιστηράκι, το σιλικονάτο αντικραδασμικό που θα βρω; :thumbup: .

καλα αυτο ειναι πολυτελεια

νομιζω οτι φτανουν οι ροδελες σιλικονης που εχουν οι βιδες.

κοιτα και αλλου ομως, στη στουρναρη αθηνα.

η σχαρα (φιλτρο σκονης) ειναι must και λειτουργικα και εμφανισιακα.

aRIO180024.jpg

aRIO180025.jpg

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

@fishaki

φίλε αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία με κλειστό φως είναι 26,3 C. Αν το κλείσω κιόλας από πάνω με τζάμι θα ανέβει χειρότερα, λάθος; Δεν νομιζω πολυ

Για φωτισμό έχω 2 Τ5 των 24w γιατί κάποια φυτά μου είναι πιο απαιτητικά και το τονίζω είναι φουλ φυτεμένο.

Γενικά σε διαστάσεις 70x25cm νομίζω δεν θα λυγίσει πολύ το plexi. θα σου λυγισει, ακομη και αν παταει το πλεξι σε ολη του την επιφανεια πανω στο ενυδρειο (σιγουρα θα σηκωθουν οι γωνιες προς τα πανω). δεν ξερω αν παρεις πολυ χοντρο (πχ 10 χιλιοστων). επισης μπορεις να βαλεις νευρα. Αν δω ότι προβληματίζεται θα το αλλάξω με κανονικό τζάμι. Με τέτοιο φωτισμό και καπάκι, χωρίς ανεμιστήρες που μου προτείνεις θα γίνει σούπα. :bowdown: εξαρταται τους οργανισμους και τα φυτα ποιυ εχεις μεσα. δεν νομιζω να ξεπερασεις τους 30 βαθμους παντως.

τα φυτά επιφανείας δεν αφήνουν το φως να περάσει αν δεν τα κλαδεύεις-μαζεύεις συχνά. Γιατί όμως το αναφέρεις εδώ; Μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας; Όσο για το ενυδρείο, όχι βάζο, ζούγκλα έχει γίνει!! :bowdown:αν το ενυδρειο σου ειναι ανοιχτο και εχεις φυτα επιφανειας ή φυτα που ανθιζουν θα εχεις ενα πανεμορφο οπτικο αποτελεσμα και δημιουργια μιας ομορφης ατμοσφαιρας. δεν γνωριζα οτι ειναι φουλ φυτεμενο, οποτε δεν κανει. απλα το ειπα με σκεπτικο οτι τα φυτα αυτα θα κοβουν τη θερμοτητα της λαμπας.

Τα απλά ανεμιστηράκια δεν μου κάνουν γιατί είναι μαύρα. Γι' αυτό προσανατολίζομαι σε πιο ακριβά.τι εχουν τα μαυρα δηλαδη?

@delta

Σίγουρα τα leds είναι άσχημα, απλά ήλπιζα να το είχε δοκιμάσει κάποιος και να μου έλεγε ότι τα led είναι πολύ χαμηλά και δεν φτάνουν να φωτίσουν και μέσα στο ενυδρείο :bowdown: Γι' αυτό είπα να ρωτήσω!

Οκ, εγώ να βάλλω 60mm ανεμιστηράκι, το σιλικονάτο αντικραδασμικό που θα βρω; :bowdown: Εκτός αν αγοράσω περισσότερα δαχτυλιδάκια σιλικόνης και τα παρεμβάλλω μεταξύ ανεμιστήρα και τζαμιού όχι μόνο από την πλευρά που βρίσκεται το κεφάλι της βίδας αλλά και από την άλλη; Πιστεύεις θα δουλέψει; Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχω βρει στο e-shop κάποιο αξιόπιστο διαφανές fan στα 40-60mm.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806638

Αυτό φαίνεται καλό, έχει και διακόπτη on/off για τα leds, ο οποίος θα μείνει σταθερά στο off. Μπορεί να είναι 80mm αλλά έχει πολύ χαμηλή ροή (17.16 CFM). Πιστεύεις ότι θα γίνει Σιβηρία και το δικό μου;οχι και σιβηρια.. απλα θα εχεις πολλες περιττες αξετμισεις. το πολυ πολυ βαζεις μια αντισταση.

Το thread με το μονομάχο σου το έχω διαβάσει όπως και τα σχόλια που γράφεις στο τέλος ότι θα έπρεπε να είχες καποιο ανεμιστηράκι με 2000 στροφές το πολύ. Αυτό και η παρουσίασή σου για το μεγάλο όπως και τα cayman του Νίκου με καθοδηγούν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

αν και δεν απάντησε κάποιος φίλος σχετικά με την ισχύ του φωτισμού των leds προσανατολίζομαι σε άλλες λύσεις. Όπως να απενεργοποιούνται τα ledakia από κάποιο άλλο fan αν δεν συνδέσω όλα τα καλώδια όπως πρότεινε ο φίλος delta.

Θα κάνω μια έρευνα αγοράς και εκτός e-shop και θα επανέλθω...

εσυ ξερεις τι εχεις στο μυαλο σου σιγουρα!!!! :thumbup::thumbup::thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

έχω ενυδρείο 52lt diy όλο γυαλί χωρίς καπάκι και πρέπει να φτιάξω καπάκι με ανεμιστηράκια για τα γαριδάκια μου. Το θέμα είναι ότι έχω κρεμαστό φωτιστικό, οπότε δεν μπορεί να μπει πάνω από το ενυδρείο κλειστό καπάκι. Το πρόβλημα λύνεται με καπάκι από διάφανο plexiglass, αλλά οι μαύροι ανεμιστήρες θα δείχνουν πολύ άσχημοι πάνω του.

Στο e-shop βρήκα κάποιους που είναι διάφανους, αλλά σε ικανοποιητικά επίπεδα θορύβου, ροής αέρα και ποιότητας πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν μόνο κάποιοι zalman με leds http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806330 . Τα έχει δει κάποιος να λειτουργούν; Έχουν δυνατό φωτισμό; Θα ενοχλούσε τις γαρίδες μου και μπορεί το φως τους να προκαλέσει άλγη στο πυκνοφυτεμένο μου;

Υπάρχει και αυτό διάφανο χωρίς leds, αλλά δεν γνωρίζω για την αξιοπιστία της εταιρείας http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.805793

Ευχαριστώ!

Για δες αυτα και αυτα :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

@fishaki

ναι μιλάμε για χοντρό plexy, θα ρωτήσω και τιμές πριν αγοράσω

τα μαύρα μου χτυπάνε άσχημα στο διάφανο καπάκι

στους 30C θα έχω μια ωραία γαριδόσουπα! :thumbup:

το είχα γράψει στο αρχικό post ότι μιλάμε για πυκνοφυτεμένο, αλλά δεν πειράζει που δεν το είδες! Σημασία έχει ότι έχεις την καλή διάθεση να με βοηθήσεις! Και σ' ευχαριστώ! :thumbup:

@delta

όταν μιλάμε για το μεράκι μου, οι πολυτέλειες κάνουν την διαφορά! :thumbup:

@nikoloutso

συμφωνώ με τον φίλο Koing Koing... είναι κάπως μεγάλα φίλε μου! Και αν κρίνω από την ροή αέρα του 1ου είναι υπερβολικά για 52lt! Ευχαριστώ για την επισήμανση όμως, δεν τα είχα πάρει πρέφα!

Έχω παραγγείλει τα πράγματα στο eshop, από βδομάδα βλέπουμε...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά πήρα το http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806638, φοβούμενος ότι τα άλλα θα είναι πολύ ισχυρα, αλλά τελικά 17cfm δεν κάνουν δουλειά, το ρίχνει στους 25 και ακόμη δεν έχουν πιάσει οι πολλές ζέστες. Επομένως θα δυσκολευτεί πολύ το καλοκαίρι.

Προσανατολίζομαι σε μεγαλύτερο.

Παραθέτω και μια φωτό του ενυδρείου μετά το χτεσινό "ξεχορτάριασμα"

post-5817-1245054857_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αυτο ειχα παρει στην αρχη και το επεστρεψα, μπορει να ηταν αθορυβο, αλλα ειναι πολυ "ψοφιο".

Πηρα zalman, σκυλια και φυσανε καλα.

Και τα arctic cooling εχω ακουσει για καλα.

Φυσικα οποιος θελει τυφωνα στο ενυδρειο εχω βρει ανεμηστηρακι-δυναμιτη, τα tornado, αλλα ποιος τα φερνει ελλαδα? (και ειναι και απο τιμη τσουχτερα)

Specifications:

Dimensions: 80 x 80 x 38 mm (!!! υψος!!!! τουμπανο)

Air flow: 84.1 CFM !!!!!

Fan speed: 5700 RPM !!!!!

Sound level: 55.2 dBA (φασαρια, αλλα η φιλοσοφια ειναι να το δουλευω αθορυβα με 6 V στα ευκολα και να εχω τη δυναμη για ωρα αναγκης.)

Bearing: Dual Ball Bearing

Voltage: 12V

Current: .76 A

Power: 9.1 W

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Εγω παλι εχω πρόβλημα με την στάθμη του νερού που ολο κατεβένει , μάλλον φταίει που δεν εχω καπάκι ! Θα μπορουσα να φτιαξω ενα απο plexiglass ;

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα ελεγα οτι ειναι καλητερα να φτιαξεις καπακι απο ξυλο γιατι το πλεξι θα σου βγει αρκετα ακριβο.

Φτιαξε καπακι απο ξυλο και βαλε και λαμπες μεσα απο το καπακι.

Link to comment
Share on other sites

Εγω παλι εχω πρόβλημα με την στάθμη του νερού που ολο κατεβένει , μάλλον φταίει που δεν εχω καπάκι ! Θα μπορουσα να φτιαξω ενα απο plexiglass ;

Βαλε απο πολυκαρβονικο (σαν το πλεξι ειναι αλλα εχει μεγαλυτερη αντοχη)

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Εγω θα ελεγα οτι ειναι καλητερα να φτιαξεις καπακι απο ξυλο γιατι το πλεξι θα σου βγει αρκετα ακριβο.

Φτιαξε καπακι απο ξυλο και βαλε και λαμπες μεσα απο το καπακι.

Η ιδέα με τις λάμπες με άρεσε ! Θα το σκεφτώ, μέχρι τότε θα συμπληρώνω το χαμένο νερό ... το θέμα είναι ότι στην πρόσοψη του ενυδρείου κάνει μια καμπύλη... μάλλον θα το σχεδιάσω σε μια εφημερίδα και θα το πάω για κόψιμο ! τι ξύλο προτείνεις να βάλω ; Να το βάψω κιολας ;

Link to comment
Share on other sites

αν βάλω ξύλο με είπαν ότι θα φουσκώσει... η ιδέα με το "πολικαρβονικο" μου ακούγεται καλή, θα μπορέσω όμως να βάλω φως ? επίσης μπορώ να φτιάξω πορτάκι με μεντεσέδες για να ρίχνω τροφή ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...