Jump to content

Eheim 2213 - Απορίες


Giannis P

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

έχω ένα ενυδρείο 54L της Eheim με το εσωτερικό του φίλτρο (Eheim 2007 νομίζω) το οποίο τρέχει τους τελευταίους 9μιση μήνες εκ των οποίων τους 7 χωρίς προβλήματα (πχ αρρώστιες, θανάτους κτλ). Λόγω όμως του ότι τα ψάράκια μεγάλωσαν και θέλουν περισσότερη τροφή, έχω και δυο πλέκο μέσα που βγάζουν πολύ βρωμιά, αποφάσισα να κινηθώ στην αγορά ενός μεγαλύτερου φίλτρου. Μετά από αρκετό διάβασμα εδώ στο φόρουμ αλλά και αλλού, κατέληξα στο εξωτερικό 2213 της Eheim.

Απ'ότι ρώτησα θα έρθει μαζί με το γνωστό μπλε σφουγγάρι, μάλλον κάποιο κομμάτι υαλοβάμβακα και ακόμα ένα κομμάτι από άνθρακα. Δεν γνωρίζω αν θα έχει μαζι και το εσωτερικό κουβαδάκι για τα υλικά. Μάλλον θα ακολουθήσω την διαμόρφωση που προτείνεται από την εταιρία, δηλαδή: Eheim MECH, Μπλε σφουγγάρι, Eheim SUBSTRAT PRO, Υαλοβάμβακα και άνθρακα. Ωστόσο, είδα κάπου αλλού να αναφέρεται ότι το Eheim ΜECH μπορεί να αντικατασταθεί από Siporax για το στάδιο της μηχανικής φίλτρανσης με μακαρόνι, αν ναι είναι καλύτερο??Το Siporax δεν θεωρείται βιλογικό φίλτρο??

Μια ακόμα απορία μου είναι σχετικά με το κομμάτι του άνθρακα. Να το κρατήσω στο εσωτερικό ή να το αφαιρέσω?? Κάπου διάβασα ότι καλό είναι να μείνει για μερικές μέρες και μετά να αφαιρεθεί.

Κάτι ακόμα που σκέφτομαι, για να μην είμαι αναγκασμένος να το καθαρίζω συχνά, είναι να βάλω κάποια DIY προφίλτρανση με υαλοβάβμακα μέσα στο ενυδρείο, στο λάστιχο εισαγωγής ώστε να μαζεύονται εκεί τα "χοντρά". Τι προτείνετε σχετικά με αυτό??

Επίσης, για τις διπλές βάνες, επειδή διάβασα αργά για αυτό το κόλπο, μπορώ να τις προμηθευτώ από πετ σοπ ή και από απλό κατάστημα με υδραυλικά πχ??

Ευχαριστώ προκαταβολικά :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπαινω στον κοπο να σου απαντησω στα τεχνικα θεματα που ρωτας, γιατι με 2 πλεκο (και δεν ξερω ποσα αλλα ψαρια) σε 54 λιτρα, δεν σε σωζει οτι το 220000013 φιλτρο με τα σουπερ ντουπερ βιολογικα υλικα απο τον πλανητη Αφροδιτη. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου καλησπερα.

Φροντισε να ενημερωθεις για τα ψαρια που εχεις και για τις απαιτησεις τους. :)

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο προφανώς και είναι "προσωρινό" και το πήρα πριν κάνα 10μηνο όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι λίγο λίγο με το χόμπυ. Δεν θα το έχω για πολύ καιρό ακόμα καθώς σίγουρα θα κινηθώ σε μεγαλύτερο (τουλάχιστον 240λ). Ο λόγος που δεν το κάνω από τώρα είναι αφ'ενός ο περιορισμένος χώρος και από την άλλη η επικείμενη μετακόμιση μου σε λίγο καιρό.

Για αυτό και ένας λόγος που διάλεξα το συγκεκριμένο φίλτρο είναι και ότι θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω και αργότερα....

Απλά για την ώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βάλω κάποιο ισχυρό φίλτρο (σχετικά με τα λίτρα πάντα) ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για όσο καιρό θα συνεχίσει η λειτουργία του συγκεκριμένου ενυδρείου.

Όπως και να'χει ευχαριστώ για τις "απαντήσεις" σας.

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ σε πηραμε απο τα μουτρα, συγνωμη. :D

1. Το σιποραξ ειναι βιολογικο αλλα λογω κατασκευης (μακαρονι) κανει και καλο μηχανικο καθαρισμα αν παει στην αρχη της σειρας, αλλα ακομα και καλη απονιτροποιηση αν παει στο τελος της σειρας και τυχαινει να εχει πολυυυυ χαμηλη ροη το νερο εκει (το λεω για φιλτρα που δουλευουν σε δισκοενυδρεια με χαμηλη ροη).

2. Ο ανθρακας μπαινει για 3-4 μερες στην αρχη που πρωτοτρεχει το ενυδρειο και μετα συνηθως βγαινει, γιατι πχ σε φυτεμενα κραταει και χρησιμες ουσιες, ή γιατι καθε μηνα θελει αλλαγη ενω τα μπλε οχι, ή ακομα και αν το αφησεις μεσα μετα το μηνα, υπαρχει μια περιπτωση να μην ειναι καλης ποιοτητας ο ανθρακας και να αρχισει να επιστρεφει στο νερο οτι τοξικο ειχε κρατησει, αλλα και γιατι μετα το μηνα θα γινει μεν βιολογικο αλλα με μειωμενη αποδοση σε σχεση με ενα μπλε χοντροτρυπο σφουγγαρι και ακομα πιο πολυ σε σχεση με βιολογικο υλικο τυπου σιποραξ substrat pro κλπ, γιατι να πιανει το χωρο λοιπον?

3. Υπαρχουν μπλε σφουγγαρια με διαφορετικη διαμετρο τρυπας. Τα χοντροτρυπα πιανουν καλυτερα βιολογια και κανουν και καλυτερο μηχανικο φιλτραρισμα, αλλα τα ψιλοτρυπα οατν τα βαζεις στο τελος της σειρα των υλίκων κανουν τη δουλεια του βαμβακιου ("υαλοβαμβακα" οπως λαθος λεγεται) κρατωντας τα πολυ ψιλα σκουπιδακια και επιστρεφωντας στο ενυδρειο το νερο πεντακαθαρο.

Προτεινω να βαλεις συμφωνα με τη ροη (που ειναι προς τα πανω).

Κατω κατω μπλε χροντρο για μηχανικο να προστατευει τα βιολογικα, μετα φουλ σιποραξ και μετα αλλο ενα μπλε ψιλο στο τελος ή το μαμισιο το ασπρο σφουγγαρι το βαμβακερο.

Αποφευγω το μηχανικο μακαρονι (ehfimech) για εξοικονομιση χωρου και περισσοτερο βιολογικο υλικο μπας και σωθει τπτ.

Το πολυ πολυ να θελει πιο συχνα συντηρηση.

Προφιλτρο μη βαζεις, οταν εκανα πατεντα και εβαλα σφουγγαρι στη σιτα που εχει το μπαστουνι εισοδου του φιλτρου, κραταγε μεν τα παντα εκει αλλα μαλλον κραταγε και "πραγματα" που δεν επρεπε, αφου οι σωληνες επιαναν διαφανη γλυτσα και βουλωναν, μαλλον δεν περναγε καποια "μπιχλα" μεσα στους σωληνες που "τρεφονταν" με αυτη τη γλυτσα. :)

Καθε εβδομαδα ηθελαν καθαρισμα :)

Στην αρχη εβλεπα την ροη του φιλτρου να πεφτει γρηγορα και επειδη δεν φαινοταν η γλυτσα στους σωληνες νομιζα οτι βουλωνε το φιλτρο και το ανοιγα καθε λιγο.

Καθαρισα τελευται φορα τους σωληνες, εβγαλα το "προφιλτρο" και εχω να το ανοιξω απο τοτε το φιλτρο και τους σωληνες.

Διπλα βανακια σε πετσοπ τα μαμισια.

http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/a7f...g%2012_16%20mm/

Link to comment
Share on other sites

γνωμη μου...επειδη δουλευω το συγκεκριμενό φιλτρο εδω και καιρο..siporax απο χαμηλα,ενα σφουγγαρι μπλε και λιγο υαλοβαμβακα στό τελειωμα και εισαι μια χαρα και βιολογια και κατακρατηση απο τα σφουγγαρια,οσο για τα βανακια απολυτως απαραιτητα..ταλαιπωρια χώρις αυτα!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τον χρόνο σας.

Το φίλτρο ήρθε σήμερα. Όπως έγραψα και στο αρχικό ποστ είχα σκοπό να ακολουθήσω την προτεινόμενη από την εταιρία διαμόρφωση. Ωστόσο, στο πετ σοπ που πήγα για την προμήθεια των υλικών δεν είχε το Eheim MECH, είχε όμως το Eheim bioMECH το οποίο, σύμφωνα με την συσκευασία τουλάχιστον, έλεγε ότι είναι κατάλληλο για βιολογικό και μηχανικό φιλτράρισμα. Αυτό δεν είναι μακαρόνι, αλλά κάτι τετράγωνες ταμπλέτες (σαν καραμέλες περίπου). Για την τοποθέτηση των υλικών χώρισα τον εσωτερικό κάδο σε 5 ισόπαχα κομμάτια, το καθένα στο πάχος του μπλε σφουγγαριού. Στο κάτω κάτω 1/5 έβαλα το Eheim bioMECH, στο επόμενο 1/5 έβαλα ένα μπλε σφουγγάρι (αυτό που είχε η συσκευασία-δεν ξέρω αν είναι με μεγάλους ή μικρούς πόρους καθώς δεν έχω και κάποιο μέτρο σύγκρισής) και στα υπόλοιπα 3/5 το γέμισα με SubstratPRO. Από πάνω έβαλα τον υαλοβάμβακα και το κομματάκι άνθρακα που περιείχε η συσκευασία. Τον άνθρακα θα τον αφαιρέσω μετά από κάνα δυο μέρες.

Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι μαζί με την κούτα του φίλτρου είχε attach και μια δεύτερη κούτα (plus έγραφε απ'έξω) στην οποία περιέχονταν τα 2 διπλά βανάκια μαζί με επιπλέον 4 μπλε σφουγγάρια (τα οποία δεν χρησιμοποίησα για την ώρα, ίσως ως "ανταλλακτικά" αργότερα). Έτσι δεν χρειάζεται να ψάχνω περαιτέρω και να περιμένω επιπλέον μέρες.

Το έχω βάλει σε λειτουργία και πάει μια χαρά. Ούτε περίεργους θορύβους ούτε τίποτα. Για την ακρίβεια, το ψυγείο μου κάνει περισσότερο θόρυβο :)

Ήδη τα ψαράκια δείχνουν να συμπεριφέρονται πιο άνετα (ή τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται :) )

Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...