Jump to content

Recommended Posts

Hexamita

Ένα γένος των flagellated πρωτοζώων στην οικογένεια Hexamitidae.

--------------------------------------------------------------------------------

Hexamita columbae

Πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο σε περιστέρια και μπορεί να προκαλέσει εντερίτιδα.

Hexamita meleagridis Hexamita

Ενα μεγάλο παράσιτο γαλοπούλων στην οποία παράγει εντερίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημίες με θνησιμότητα έως και 80%. Μπορεί να προκαλέσει ασθένεια σε άλλα είδη πτηνών.

Hexamita muris

Παρουσιάζεται στο έντερο των τρωκτικών και ειναι αιτία εντερίτιδας.

Hexamita pitheci

Παρουσιάζεται στο έντερο των μεγάλων και άλλους πιθήκους Rhesus.

Hexamita salmonis

Βρέθηκαν στο έντερο των σαλμονιδών και μπορεί να προκαλέσει οξεία εντερίτιδα ή μπορεί να γίνει συστηματική και να προκαλέσουν το θάνατο. Hexamita-όπως οργανισμοί μπορούν να συνδέονται με την τρύπα-in-the-επικεφαλής της νόσου σε ψάρια ενυδρείων, ιδίως δισκους και Oscar.

Hexamita truttae

Βρέθηκαν στο έντερο των ψαριών? αιτίες εντερίτιδα, περιτονίτιδα, cholecystitis σε debilitated ψάρια

Το γένος hexamita ήταν πρώην "Octomitus" λόγω των οκτώ μαστιγια-όπως flagella. Τρία είδη hexamita έχουν συσχετιστεί με την ασθένεια στα ψάρια, Hexamita salmonis, Hexamita truttae και Hexamita intestinalis.

post-12184-1248369524_thumb.jpg

Hexamitiasis

Είναι μια παρασιτική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τόσο τα ψαρια των γλυκών όσο και των θαλάσσιων

υδατων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλοιώσεις που εμφανίζονται στην κεφαλή και λαγόνες του ψαριού και,

εχει εναλλακτικά όνομα: τρύπα στο κεφάλι της νόσου. Hexamita λοιμώξεις μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο εκτος το κεφάλι και για πλευρική γραμμικη διάβρωση (HLLE) στα ψάρια.

Ταυτοποίηση

Τα ψάρια που έχουν μολυνθεί με Hexamita παράγουν λευκό, βλενωδη κόπρανα, και ο χρωματισμός τους γίνεται όλο και πιο υποτονικος από το κανονικό.μπορούν επίσης να δείξουν υπερβολική νευρικότητα, και απόκρυψη στο ενυδρείο.Το ψάρια τελικά χάνουν την όρεξή τους και σταδιακά αδυνατιζουν.

Μεταξύ των ψαριών του γλυκού νερού και hexamitiasis τρύπα στο κεφάλι η ασθένεια επηρεάζει πιο συχνά ψάρια, ιδιαίτερα cichlids. Κυπρίνοι, συμπεριλαμβανομένων και koi χρυσόψαρο. Μια μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια ψάρια αλλά και angelfish, surgeonfish φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευπαθεί.

post-12184-1248369936_thumb.jpg

Παθολογία

H Hexamitiasis προκαλείται από διάφορα είδη του γένους Hexamita πρωτοζωικών παρασίτων.

Αυτά είναι πιθανόν παρόντα σε χαμηλά επίπεδα στο έντερο σε πολλά ψάρια ενυδρείων, χωρις να κάνουν κακό. Μόνο όταν τα ψάρια είναι με μειωμένη κατά κάποιο τρόπο αμυνα τα παράσιτα μπορούν να πολλαπλασιαστούν ραγδαία και στο υπόλοιπο του σώματος του ψαριού. Μόλις φθασουν στα άλλα εσωτερικά όργανα, τα ψάρια σύντομα πεθαίνουν.

Πώς και γιατί τα παράσιτα είναι σε θέση να αλλάξει από την κανονική εντερική μορφή στη συστηματική μορφή που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα δεν είναι γνωστή.

Η σχέση μεταξύ Hexamita και τρύπα στο κεφάλι ασθένειας είναι αρκετά γνωστη. Οι αλλοιώσεις που προκαλούνται από τα παράσιτα Hexamita που έχουν μεταναστεύσει στους αισθητήριαυς πόρους στο κεφάλι, όπου προκαλούν τον περιβάλλοντα ιστό σε αποσύνθεση. Λόγω των ζημιών στην επιδερμίδα, δευτερεύουσες λοιμώξεις ειναι εύκολα να κανουν τα πράγματα χειρότερα.

Ο υποσιτισμός ιδίως έχει προταθεί ως μια πιθανή αιτία της νόσου στα θαλάσσια ψάρια τουλάχιστον.

Large Animal Clinical Sciences | Fish Publications from the College of Veterinary Medicine

Μεταδοση των hexamita.

Οι Hexamita μεταδίδονται από το νερό από τα μολυσμένα υλικα. Η flagellated στάδιο κάνει το δρόμο του για τον αυλό του ανώτερου έντερου. Ο οργανισμός μπορεί να είναι παρον σε μικρές ποσότητες, υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, για να αναπτύξουν νόσο του οργανισμού πρέπει να αναπαράγονται ταχύτατα με αποτέλεσμα μια μαζική μόλυνση. Χρόνος γενεάς για την flagellated θεωρείται ότι είναι 24 ώρες

Θεραπεία

1 .Αυξηση της θερμοκρασιας >34C για μια εβδομαδα. (Αρχικο σταδιο)

2. Hexamita esha. (Αρχικο σταδιο)

3. Προσθηκη σκορδου σε τροφες για μια εβδομαδα. (Η χρηση σκορδου συνισταται και σαν προληψη)

4. Το κύρια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία hexamitiasis είναι μετρονιδαζόλη (που συχνα αναφέρεται με την εμπορική ονομασία Flagyl. Η αποτελεσματικότερη προσέγγιση είναι η χρήση φαρμακούχων τροφίμων, ιδίως κατά την πρώιμη λοιμώξη. Οταν πλήττονται σοβαρά τα ψάρια δεν μπορούν να τρώνε, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να προσθέσετε τη φαρμακευτική αγωγή μεσα στο νερό, συνήθως σε μια δόση των 250 mg ανά 10 γαλόνια ΗΠΑ, μία φορά την ημέρα για τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, οι βελτιώσεις για την διατροφή και το περιβάλλον είναι απολύτως κρίσιμες. Αλλαγες καθε ημερα 20% απο το κυριως ενυδρειο τουλαχιστον ειναι απαραιτητες γιατι εκτος των

αλλων το flagyl εχει την ιδιοτητα να ανεβαζει την σκληριτητα του νερου αρα stress.

5. Επειδη το Flagyl καταπολεμα μονο τις flagellated και οχι ολα τα εσωτερικα παρασιτα η σκουλικια,

προτεινεται το Tremazol το οποιο με δραστικη ουσια το Praziquantel ειναι ευρυτερου φασματος.

Περιβάλλον

Ένας λόγος hexamitiasis, για πολλά ψάρια που μελετήθηκαν από τους βιολόγους, ειναι οτι στις ιχθυοκαλλιέργειες αυξάνεται όταν τα ψάρια είναι συχνά διατηρουνται σε πολύ υψηλές πυκνότητες βόσκησης.

Από την οπτική γωνία aquarist, υπεραποθέματα ανεπαρκής διήθηση, η έλλειψη αλλαγων νερου, ανεπαρκές οξυγόνο ειναι οι κρίσιμοι παραγόντες που πρέπει να αναλυθούν κατά τη διάγνωση ή τη θεραπεία των λοιμώξεων Hexamita στα ψάρια.

Η συγκέντρωση νιτρικών ιόντων είναι ένας χρήσιμος δείκτης για την ποιότητα των υδάτων, όσον αφορά τις λοιμώξεις Hexamita. Συνιστάται σε aquarists στόχος για τη συγκέντρωση των νιτρικών μικρότερα από 20 mg / l, όπου είναι δυνατόν, και σίγουρα στη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να πάμε πάνω από 50 mg / l. Τα κλειδιά για να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα των νιτρικών αλάτων είναι να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των τροφίμων που μενουν συνέχεια στη δεξαμενή. Μεγάλα ψάρια όπως Όσκαρ δεν είναι ανάγκη να τρώμε κάθε μέρα. Οι αλλαγές νερου θα πρέπει να είναι ουσιαστικες και τακτικες.

Διατροφή

Μια ευρέως διαδεδομένη υπόθεση είναι ότι μια δίατροφη φτωχή σε βιταμίνες, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ψαριών, επιτρέποντας στα Hexamita παράσιτα να γίνουν περισσότερο προβληματικα από ό, τι θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Αngelfish, και πολλά cichlids εχουν ανάγκη σημαντικά ποσά πράσινης τροφής. Λευκασμένα curly μαρούλι, σπανάκι μαγειρεμένο, κονσέρβες αρακάς, κολοκύθι κομμένο σε φέτες, και σούσι nori είναι όλα χρήσιμα πράσινο τρόφιμα για αυτά τα είδη των ψαριών.

Τα πράσινα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, έχουν μικρή επίδραση στην ποιότητα των υδάτων.

Πηγες πληροφοριων

Univercity of Florida IFAS EDIS

Ιατρικο λεξικο online

National Fish Fharmaceuticals

Aquazone Forum. Diskus Fun, Nidal, Σταματης, South, Pan

Εχαριστω για ολα

Βασιλης

Link to comment
Share on other sites

Αν και θα έρθει και θα μας στα πει και από κοντά ο Dieter UnterGasser μεταφέρω από το βιβλίο του σελίδα 84- 85( Hand book of Fish Diseases) που τα λέει λίγο διαφορετικά από τις πηγές που βρήκες από πάνω .

Hexamita και Bodomonas είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν και ανοίκουν στα εσωτερικά flagellates ( πρωτόζωα ) μαζί με Trichomonas και Spironucleus .

H Ηexamita που συνηθως ονομάζεται Octomitus επιτύθεται στα έντερα, στην νηκτική κύστη ακόμα και στο αίμα των ψαριών .

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό επηρεάζονται τα ψάρια της θάλασσας σε ενυδρείο . Στην φύση φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται από τα flagellates .

To να αρρωστήσει ψάρι ενυδρείου από Hexamita είναι πολύ σπάνιο συνήθως τα συμπτώματα προέρχονται από Spironucleus ,ακόμα και σε HITH είναι πολύ σπάνιο να προέρχεται από Hexamita .

O Dr. Schubert αναφέρει ότι Hexamita δεν έχει βρει ποτέ σε δίσκους . Ακόμα και τα Spironucleus είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες του HITH στι κυχλίδες

Φιλικά

Χρήστος

Link to comment
Share on other sites

Οσο αναφορά την ταυτοποίηση( Συμπτώματα) που αναφέρεις

δεν είναι μόνο τα λευκά περιττώματα που τι ποιο πολλές φορές είναι σε προχωρημένο στάδιο συνήθως στην αρχή μπορεί να παρατηρήσεις απομόνοση του ψαριού από το κοπάδι , σκούρυνση του χρώματος , νωχελικότητα στο κολυμπι και ακόμα να κολυμπάει προς τα πίσω σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα και φάγωμα στα πτερύγια.Προσέξεις και σε αρκετά ποστς μέσα στο φορουμ αυτό και σε άλλα βέβαια θα δεις περιπτώσεις που το ψάρι είχε τα προβλήματα που αναφέρω παραπάνω και μετά εμφάνησαν τα άσπρα κόπρανα

Τώρα λίγα λόγια για τις θεραπείες .

Ανέβασμα θερμοκρασίας κάνουμε σε ψάρι που μπορεί να την αντέξει

Το flagyl είναι αποτελεσματικό αλλά δεν είναι εύκολα υδατοδιαλυτό άρα δεν είναι ευκολα αφομοιώσιμο ( υπάρχουν πλέον καλύτερα φάρμακα).

Πιάνει μόνο Hexamita , Spironecleus και Trichοmonas δεν πιάνει τα Botomonas και Cryptobia ( φλατζελατε του αίματος)

Σε άγρια ψάρια μπορείς να κατεβάσεις το ph κοντά στο 4 με αύξηση θερμοκρασίας μέχρι 32 σαν θεραπεία για παράδειγμα .

Έγινε επεξεργασία - Pollatos
Link to comment
Share on other sites

Οσο αναφορά την ταυτοποίηση( Συμπτώματα) που αναφέρεις

δεν είναι μόνο τα λευκά περιττώματα που τι ποιο πολλές φορές είναι σε προχωρημένο στάδιο συνήθως στην αρχή μπορεί να παρατηρήσεις απομόνοση του ψαριού από το κοπάδι , σκούρυνση του χρώματος ,

Αυτα δεν αναφεροντε?

Τα ψάρια που έχουν μολυνθεί με Hexamita παράγουν λευκό, βλενωδη κόπρανα, και ο χρωματισμός τους γίνεται όλο και πιο υποτονικος από το κανονικό.μπορούν επίσης να δείξουν υπερβολική νευρικότητα, και απόκρυψη στο ενυδρείο.Το ψάρια τελικά χάνουν την όρεξή τους και σταδιακά αδυνατιζουν.

νωχελικότητα

στο κολυμπι και ακόμα να κολυμπάει προς τα πίσω σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα και φάγωμα στα πτερύγια.Προσέξεις και σε αρκετά ποστς μέσα στο φορουμ αυτό και σε άλλα βέβαια θα δεις περιπτώσεις που το ψάρι είχε τα προβλήματα που αναφέρω παραπάνω και μετά εμφάνησαν τα άσπρα κόπρανα

Τώρα λίγα λόγια για τις θεραπείες .

Ανέβασμα θερμοκρασίας κάνουμε σε ψάρι που μπορεί να την αντέξει. Σαφως

Το flagyl είναι αποτελεσματικό αλλά δεν είναι εύκολα υδατοδιαλυτό άρα δεν είναι ευκολα αφομοιώσιμο ( υπάρχουν πλέον καλύτερα φάρμακα).

Πιάνει μόνο Hexamita , Spironecleus και Trichοmonas δεν πιάνει τα Botomonas και Cryptobia ( φλατζελατε του αίματος)

5. Επειδη το Flagyl καταπολεμα μονο τις flagellated και οχι ολα τα εσωτερικα παρασιτα η σκουλικια,

προτεινεται το Tremazol το οποιο με δραστικη ουσια το Praziquantel ειναι ευρυτερου φασματος.

Σε άγρια ψάρια μπορείς να κατεβάσεις το ph κοντά στο 4 με αύξηση θερμοκρασίας μέχρι 32 σαν θεραπεία για παράδειγμα . Ξερεις καποιο αλλο αναφερετο.

Η πρωτη σκεψη ειναι να δημιουργηθει ενα αρθρο σχετικα με την ασθενεια.

Αυτο δεν σημαινει οτι οποιος εχει επιπλεον πληροφοριες δεν μπορει να τις αναφερει.

Εχουμε μια βαση την οποια αν την επεξεργασθουμε θα εχουμε ενα καλο αποτελεσμα.

Ευχαριστω για το ενδιαφερον και οτι μπορεις επιπλεον να παρουσιασεις καλοδεχουμενο.

Αυτο ισχυει για ολους.

Κατοπιν θα γινει ενα φιλτραρισμα απο τους ειδικους και ειμαστε super.

Oσο για το σεμιναριο εχω ανοιξει θεμα για οποιες αποριες δημιουργουντε.

Επισκευθειτε το.

Link to comment
Share on other sites

Ομολογω οτι ειναι ωραιο το θεματακι που ανοιξε ο Βασιλης!!!

Το βραδακι που θα ειμαι πιο χαλαρος θα το κοιταξω και εγω και τα λεμε..........

Link to comment
Share on other sites

διαφωνώ με την σειρά, τα λευκά κόπρανα πολλές φορές δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα .

Εγώ συνεχίζω και μιλάω για flagelates και αναφέρω πια δεν καταπολέμα το Flagyl δεν μιλάω για άλλα ενδοπαρασήτα γιατί είναι άλλο κεφάλαιο.

Το θεωρώ να γράφονται φάρμακα και θεραπείες χωρίς να κοιτάμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά επικύνδηνο για αυτό και δεν σου γράφω άλλα φάρμακα

Σου προτείνω να αγοράσεις το βιβλίο του Dieter το έχει και ο Νινταλ στο μαγαζί του θα σου λύση αρκετές απορείες . Το Νετ πολλές φορές δεν είναι αξιόπιστο

Link to comment
Share on other sites

διαφωνώ με την σειρά, τα λευκά κόπρανα πολλές φορές δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα .

Αυτο διορθωνεται. :(

Εγώ συνεχίζω και μιλάω για flagelates και αναφέρω πια δεν καταπολέμα το Flagyl δεν μιλάω για άλλα ενδοπαρασήτα γιατί είναι άλλο κεφάλαιο.

Δεν ξερω ποτε μπορουμε να ειμαστε απολυτα σιγουροι για μια εστερικη ασθενεια αν ειναι

συγκεκριμενα ενα ειδος γιαυτο μιλαω για ευρεου φασματος αγωγη.

Το θεωρώ να γράφονται φάρμακα και θεραπείες χωρίς να κοιτάμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά επικύνδηνο για αυτό και δεν σου γράφω άλλα φάρμακα

Σου προτείνω να αγοράσεις το βιβλίο του Dieter το έχει και ο Νινταλ στο μαγαζί του θα σου λύση αρκετές απορείες . Το Νετ πολλές φορές δεν είναι αξιόπιστο

Θα το αγορασω αλλα δεν ειναι κακο να υπαρχει στο forum μια πληροφορηση για ολους.

Οι συγκεκριμενες πηγες ομως μπορουν να ειναι. :(

Link to comment
Share on other sites

και επειδή την ψάχνεις την δουλειά και αυτό είναι πολύ καλό ρίξε μια

http://www.ukda.info/library/discus-health/spironucleus.html

:(

Link to comment
Share on other sites

Αναφερεται επισης οτι για την εξωτερικη (τρυπα στο κεφαλι) χρησιμοποιειται θειικη κινινη.

Επικινδυνο δεν ειναι?

Στην flagellate λεμε να αποφευγουμε τις κατεψυγμενες τροφες εκτος αν το ψαρι δεν τρωει ευκολα.

Το National Fish Fharmaceuticals λεει οτι τις αποψυχουμε, βαζουμε μεσα το φαρμακο και τις καταψυχουμε παλι

ωστε να ταιζουμε καθημερινα με αυτες το αρρωστο ψαρι. Αρα μονο με φαρμακο ειναι οκ?

Επισης σχετικα με τους spironucleus μπορουν να διακριθουν απο τους hexamita οργανισμους καθως

ειναι πιο ελικοειδεις αλλα για πρακτικους λογους και οι δυο οργανισμοι φαινεται να προκαλουν

παρομοιες κλινικες αντιδρασεις. Ειναι πολυ κινητικα πρωτοζωα.

Περιμενω αποψεις. :(

Link to comment
Share on other sites

Αν και θα έρθει και θα μας στα πει και από κοντά ο Dieter UnterGasser μεταφέρω από το βιβλίο του σελίδα 84- 85( Hand book of Fish Diseases) που τα λέει λίγο διαφορετικά από τις πηγές που βρήκες από πάνω .

Hexamita και Bodomonas είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν και ανοίκουν στα εσωτερικά flagellates ( πρωτόζωα ) μαζί με Trichomonas και Spironucleus .

H Ηexamita που συνηθως ονομάζεται Octomitus επιτύθεται στα έντερα, στην νηκτική κύστη ακόμα και στο αίμα των ψαριών .

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό επηρεάζονται τα ψάρια της θάλασσας σε ενυδρείο . Στην φύση φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται από τα flagellates .

To να αρρωστήσει ψάρι ενυδρείου από Hexamita είναι πολύ σπάνιο συνήθως τα συμπτώματα προέρχονται από Spironucleus ,ακόμα και σε HITH είναι πολύ σπάνιο να προέρχεται από Hexamita .

O Dr. Schubert αναφέρει ότι Hexamita δεν έχει βρει ποτέ σε δίσκους . Ακόμα και τα Spironucleus είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες του HITH στι κυχλίδες

Φιλικά

Χρήστος

1. Ωραιο θεμα. :(

2. Χρηστο για να "μιλησω" ευγενικα επι του θεματος που αναφερει ο Dr. ..... εντυπωσιαζομαι (αν μη τι αλλο). :(:(

Link to comment
Share on other sites

Σελίδα 85 στο βιβλίο του Dieter Νίκο το γράφει .Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι τις ποιο πολλές φορές αναφερώμαστε σαν χομπίστες στα flagelates (όλα) ως Hexamita ενώ τις ποιο πολλές φορές δεν είναι . Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα ίδια συμπτώματα ή την ίδια αντιμετώπιση απλά θα ήταν ορθότερο να αναφερώμαστε στα συμπτώματα σαν flagelates παρά σαν μόνο Hexamita

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι τις ποιο πολλές φορές αναφερώμαστε σαν χομπίστες στα flagelates (όλα) ως Hexamita ενώ τις ποιο πολλές φορές δεν είναι . Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα ίδια συμπτώματα ή την ίδια αντιμετώπιση απλά θα ήταν ορθότερο να αναφερώμαστε στα συμπτώματα σαν flagelates παρά σαν μόνο Hexamita

:(

Link to comment
Share on other sites

Σελίδα 85 στο βιβλίο του Dieter Νίκο το γράφει .Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι τις ποιο πολλές φορές αναφερώμαστε σαν χομπίστες στα flagelates (όλα) ως Hexamita ενώ τις ποιο πολλές φορές δεν είναι . Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα ίδια συμπτώματα ή την ίδια αντιμετώπιση απλά θα ήταν ορθότερο να αναφερώμαστε στα συμπτώματα σαν flagelates παρά σαν μόνο Hexamita

Αυτο μπορει να ειναι σωστο αλλα το οτι η Hexamita δεν εχει βρεθει σε δισκους ξαφνιαζει και εμενα.

Ξερεις εγω οταν θελω μια ιατρικη απαντηση επισκεπτομαι δυο τρεις γιατρους χωρις αυτο να

σημαινει οτι δεν αναγνωριζω την αξια του κου Dieter. Να λοιπον ακομα μια καλη ερωτηση

οταν με το καλο ελθει.

Επισης

Hexamita προκαλείται από εντερική flagellated πρωτοζώων επιθέσεις και το πεπτικό σύστημα και το κατώτερο έντερο των ψαριών που έχουν μολυνθεί. The symptoms of this disease are often confused with those of hole in the head diseases as these two diseases usually are present at the same time in a fish. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι συχνά συγχέονται με εκείνες της τρύπα στο κεφάλι ασθενειών, όπως αυτές τις δύο ασθένειες που συνήθως βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα ψάρι. They are however two separate diseases that each needs to be treated. Είναι, ωστόσο, δύο ξεχωριστές ασθένειες που καθεμία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Some fish species are especially prune to Hexamita such as large cichlids and especially Oscar and discus fish. Ορισμένα είδη ψαριών είναι ιδιαίτερα Prune να Hexamita, όπως τα μεγάλα cichlids και ιδίως Oscar & δισκοι.

Πηγη

Aquatic Community

Επισης

2η Οικογένεια: Hexamitidae Kent,1880

Χαρακτηριστικά της οικογένειας: Συνήθως παράσιτα του εντέρου, με αμφίπλευρη συμμετρία, 1-8 μαστίγια, 2 πυρήνες, 2 αξονόστυλα.

1. Hexamita Dujardin,1838

(συν. Spironucleus)

Ξενιστής: Ινδόρνιθα, όρνιθα, πάπια, παγώνι, ορτύκι, φασιανός, πέρδικα κ.ά. (Hexamita meleagridis McNeil, Hinshaw and Kofoid,1941), περιστέρι (Hexamita columbae Noller and Buttgereit,1923), πίθηκος, χιμπατζής κ.ά. (Hexamita pitheci da Cunha and Muniz,1929), ποντικός, επίμυς, χάμστερ (Hexamita muris Grassi,1888), ψάρια (Hexamita salmonis Moore,1923) κ.ά.

Γεωγραφική εξάπλωση: Σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εντόπιση: Έντερο και θύλακας του Fabricius.

Μορφολογία: Το παράσιτο εμφανίζεται με τροφοζωική και κυστική μορφή.

Η τροφοζωική μορφή είναι ελλειπτική (H.meleagridis 6-12 Χ 2-5 μm), με δύο πυρήνες και οκτώ κινητοπλάστες στο πρόσθιο άκρο του σώματος. Από κάθε κινητοπλάστη εκφύεται μαστίγιο, που ελευθερώνεται στο πρόσθιο άκρο (6 μαστίγια) ή κατευθύνεται στο πίσω άκρο (2 μαστίγια). Το ενδοκυτταρικό τμήμα των δύο πίσω μαστιγίων καλείται αξονημάτιο (axoneme) ή αξονόστυλο (axostyle) και είναι ευθύ (Εικ. ΠΡ11,γ). Κάθε πυρήνας διαθέτει ενδοσωμάτιο, που καταλαμβάνει τα 2/3 της διαμέτρου του πυρήνα..

Εικόνα ΠΡ11. Τροφοζωική μορφή

(α-Giardia spp., β-Octomitus spp., γ-Hexamita spp.

1-μαστίγια, 2-πυρήνες, 3-"παραβασικά σώματα", 4-αξονημάτια, 5-δίσκος προσκόλλησης)

Η κυστική μορφή (H.muris 7-9 Χ 2-3 μm, H.columbae 5-9 Χ 2.5-7 μm, H.pitheci 2.5-6 Χ 1.5-4 μm) έχει 4 πυρήνες και 4-8 μαστίγια (Εικ. ΠΡ12,α).

Εικόνα ΠΡ12. Ο βιολογικός κύκλος των Hexamita spp.

Βιολογικός κύκλος: Tα Hexamita spp. απαντώνται κυρίως στο λεπτό έντερο των νεαρών πτηνών, καθώς και στο παχύ έντερο και το θύλακα του Fabricius των ενήλικων πτηνών. Κινούνται ταχύτατα, πολλαπλασιάζονται με απλή διαίρεση κατά τον επιμήκη άξονα και παράγουν την κυστική μορφή, που αποβάλλεται στο εξωτερικό περιβάλλον με τα κόπρανα των μολυσμένων ζώων. Η μόλυνση των ζώων γίνεται με την κατάποση του παρασίτου με την τροφή και το νερό.

Επιζωοτιολογία: Στη χώρα μας, βρέθηκε το Η.meleagridis σε ινδόρνιθες.

2. Octomitus von Prowazek,1904

Ξενιστής: Ποντικός, επίμυς, χάμστερ, σκίουρος και άλλα τρωκτικά (Octomitus pulcher, συν. O.intestinalis).

Γεωγραφική εξάπλωση: Σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εντόπιση: Παχύ έντερο.

Μορφολογία: Το παράσιτο εμφανίζεται με τροφοζωική (6-10 Χ 3-7 μm) και κυστική μορφή. Παρουσιάζει ομοιότητες με τα Hexamita spp., με τη διαφορά ότι στην τροφοζωική μορφή τα δύο αξονημάτια δεν είναι ευθέα και διασταυρώνονται περίπου στη μέση του κυττάρου (Εικ. ΠΡ11,β).

Βιολογικός κύκλος: Όπως στα Hexamita spp.

Link to comment
Share on other sites

τα μπερδευεις παλι μου βαζεις αλλα ζωα εκτος απο ψαρια .

Τα ειδη 4 τα είπαμε και ποιο πάνω εσένα και εμένα σαν χομπιστα μας ενδιαφερει να δουμε οτι ειναι flagelate είτε είναι Hexamita είτε Spironucleus είτε καποιο αλλο . Απλά αυτό που λένε ειναι ότι ειναι ποιο σπανιο να δεις hexamita από οτι spironucleus και είπαμε όλα την ίδια ζημιά κάνουνε και εχουν και τα ίδια συμπτωματα . Αρα ειναι περισσότερο θέμα αρχής για το πως το ονομάζουμε παρά θέμα ουσίας το πως το θεραπεύουμε

Link to comment
Share on other sites

τα μπερδευεις παλι μου βαζεις αλλα ζωα εκτος απο ψαρια .

Τα ειδη 4 τα είπαμε και ποιο πάνω εσένα και εμένα σαν χομπιστα μας ενδιαφερει να δουμε οτι ειναι flagelate είτε είναι Hexamita είτε Spironucleus είτε καποιο αλλο . Απλά αυτό που λένε ειναι ότι ειναι ποιο σπανιο να δεις hexamita από οτι spironucleus και είπαμε όλα την ίδια ζημιά κάνουνε και εχουν και τα ίδια συμπτωματα . Αρα ειναι περισσότερο θέμα αρχής για το πως το ονομάζουμε παρά θέμα ουσίας το πως το θεραπεύουμε

Αυτος ειναι ο λογος που το κυνηγαω το θεμα. :(

Επειδη εγω ημουν ατυχος, καποιος αλλος, φτιαχνοντας ενα αρθρο ακριβες τελικα ολοι μαζι,

εχοντας περσσοτερες πληροφοριες, να την γλυτωσει. :(

Link to comment
Share on other sites

δεν γίνεται με αρθρα υπάρχουν απειρα και σε ξενα φορουμ .

Το καθε ενυδρειο ειναι ξεχωριστό . Εξαρτάται από πολλά πράγματα τι θεραπεία θα ακολουθήσει κανείς και η καθε περιπτωση ξεχωριστεί ακόμα και για την ίδια ασθενεια .

Link to comment
Share on other sites

δεν γίνεται με αρθρα υπάρχουν απειρα και σε ξενα φορουμ .

Το καθε ενυδρειο ειναι ξεχωριστό . Εξαρτάται από πολλά πράγματα τι θεραπεία θα ακολουθήσει κανείς και η καθε περιπτωση ξεχωριστεί ακόμα και για την ίδια ασθενεια .

Δηλαδη οταν εχουμε τετοια συμπτωματα δεν υπαρχει μια γενικη αρχικη αντιμετωπιση και προσαρμογη

αυτης κατα την διαρκεια?

Ειμαστε Aquazonistes και πρεπει να εχουμε τις δικες μας πληροφοριες. Νομιζω? :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pollatus vivliophagus farmacolatrus :thumbup: ..................... ωρε μη με ταραζεις σου εχω πει, ειμαι και μιας προχωρημενης ηλικιας!!!! :wootwoot: Τα ιδια θα γραφω καθε φορα; :wootwoot: Λεμε οτι ........... στο Ζωολογικο ινστιτουτο του Hohenheim University μετα απο τυχαια ανακαλυψη και πειραματα που ακολουθησαν κατεληξαν στο συμπερασμα οτι μετα τις 7 ημερες σε 35 βαθμους Κελσιου flaggelates ...... γιοκ!!!! Γκε-γκε; Τα πειραματα που εγιναν στους δισκους εδειξαν οτι στους 37,5 βαθμους (ηταν ανεκτη η θερμοκρασια για τα ψαρια) μετα 3 μερες flaggelates .... παπαλα και στους 40 βαθμους οι δισκοι μπορουσαν να αντεξουν μονο λιγες ωρες.

Αυτα ειναι γραμμενα στο βιβλιο All About Discus του Dr. Herbert R. Axelrod (T.F.H. PS-669).- :D

Εγραψα πουθενα Hexamita εγω; :wootwoot:

:P

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...