Jump to content

Γέννες δίσκων


istellas

Recommended Posts

Kαλημέρα σε όλους,

θα ήθελα να ανοίξω το θέμα αυτό με σκοπό την πληροφόρηση τόσο τη δική μου όσο και άλλων ενδιαφερομένων πάνω στο θέμα που λέγεται "γέννες δίσκων". Θα ήθελα να ακούσω και να συζητήσουμε τις γνώμες/προτάσεις σας, προκειμένου να έχουμε μια επιτυχή αναπαραγωγή αυτών των υπέροχων κατά πολλούς ψαριών, που ονομάζουμε δίσκους.

Πως πρέπει να τους ταΐζουμε, πως μπορούμε να ωθήσουμε ένα ζευγάρι ώστε να γεννήσουν σε ένα ενυδρείο, πως να έχουμε το δυνατόν λιγότερες απώλειες από τη στιγμή που θα γεννηθούν τα αυγά έως ότου αυτά γίνουν αυτόνομα ψαράκια και πλέον δεν θα διατρέχουν κίνδυνο να ζήσουν μόνα τους.

Από προσωπική εμπειρία ενώ το ζευγάρι που έχω γεννάει γύρω στα 150 αυγά μετά από 2 ημέρες (σε ενυδρείο και με άλλα ψάρια) έχουν μείνει καμιά 30αριά αυγά (που έχουν βγάλει ουρίτσα), αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα να βγάλω ψαράκια ώστε να κολλήσουν και να τραφούν από τη βλέννα των γονιών τους. Παρόλο το χρόνο που έχω αφιερώσει στην παρατήρηση τους, δεν φαίνεται να τρώγονται από άλλα ψάρια του ενυδρείου, αφού οι γονείς τα φυλλάνε σαν σκοποί 24 ώρες τη μέρα!

Πρώτο βήμα το οποίο και είναι σε εξέληξη είναι η μεταφορά του ζευγαριού σε bare bottom ενυδρείο με κώνο αναπαραγωγής, όταν ακόμα δεν έχουν γεννήσει αυγά. Μετά από επικοινωνία με φίλο που τον ρώτησα αν μπορώ να μεταφέρω τους δίσκους μαζί με το κομμάτι ξύλου πάνω στο οποίο έχουν γεννήσει, σε άλλο ενυδρείο, μου είπε πως η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι όταν μπουν στο νέο ενυδρείο να φάνε τα αυγά. Έχετε παρόμοιες εμπειρίες?

Τι θα πρέπει να ταΐζω κατά τη διάρκεια που φυλάνε τα αυγά? Τι στην συνέχεια όταν τα μικρά θα έχουν σκάσει και θα τρέφονται από τους γονείς? Υπάρχει κάποιο υγρό που να βοηθάει τους γονείς να δημιουργούν την βλένη που χρειάζονται τα μικρά?

Η θερμοκρασία του ενυδρείου είναι ικανοποιητική στους 29-30 βαθμούς?

Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται αλλαγές νερού στο ενυδρείο που υπάρχουν αυγά?

Αν πεις ότι σταθεροποιείς το pH με ένα pH buffer (φωσφορικών), δεν θα επηρεάσει η ύπαρξη φωσφορικών τα αυγά ή τα νέα ψαράκια? Από την άλλη η χρήση της τύρφης δεν ξέρω πόσο θα κατεβάσει το pH και αν είναι ασφαλής μέθοδος αφού η απότομη πτώση pH μπορεί να δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα από την αύξηση φωσφορικών...

Γενικώς θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες/εμπειρίες σας πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς και να μοιραστείτε ό,τι πληροφορίες μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες σε μια τέτοια γέννα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

1-Πως πρέπει να τους ταΐζουμε, πως μπορούμε να ωθήσουμε ένα ζευγάρι ώστε να γεννήσουν σε ένα ενυδρείο,

2-Τι θα πρέπει να ταΐζω κατά τη διάρκεια που φυλάνε τα αυγά?

Τι στην συνέχεια όταν τα μικρά θα έχουν σκάσει και θα τρέφονται από τους γονείς? Υπάρχει κάποιο υγρό που να βοηθάει τους γονείς να δημιουργούν την βλένη που χρειάζονται τα μικρά?

3-Η θερμοκρασία του ενυδρείου είναι ικανοποιητική στους 29-30 βαθμούς?

4-Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται αλλαγές νερού στο ενυδρείο που υπάρχουν αυγά?

5-Αν πεις ότι σταθεροποιείς το pH με ένα pH buffer (φωσφορικών), δεν θα επηρεάσει η ύπαρξη φωσφορικών τα αυγά ή τα νέα ψαράκια? Από την άλλη η χρήση της τύρφης δεν ξέρω πόσο θα κατεβάσει το pH και αν είναι ασφαλής μέθοδος αφού η απότομη πτώση pH μπορεί να δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα από την αύξηση φωσφορικών...

18441[/snapback]

Αγαπητέ Φίλε istellas

Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το θέμα που ξεκίνησες. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συλλέξουμε αρκετές πληροφορίες, από την κατάθεση προσωπικών εμπειριών, αφού οι επαγγελματίες αναπαραγωγοί κρατούν τα μυστικά τους "επτασφράγιστα".

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα βασικά ερωτήματά σου, συνοπτικά, από καθαρά εμπειρικές γνώσεις που έχω αποκτήσει στις προσπάθειές μου για αναπαραγωγή δίσκων. Αργότερα πιστεύω θα έχουμε όλη τη δυνατότητα να αναφερθούμε με περισσότερα λόγια όσο θα εξελίσσεται η γέννα σου.

1- Το ζευγάρι από τη στιγμή που βρίσκεται στη γεννήστρα το ταΐζουμε μόνο με ξηρά τροφή , λίγη ποσότητα και αποφεύγουμε τα βαριά κατεψυγμένα. Ο λόγος είναι προφανής . Να μην λερώνουμε το νερό.

Το ζευγάρι αφού το τοποθετήσουμε στη γεννήστρα, περιμένουμε να προσαρμοστεί τέλεια. Δηλαδή να μην φοβάται όταν πλησιάζουμε και να δέχεται με πολύ ενδιαφέρον την τροφή. Το χρονικό διάστημα προσαρμογής είναι μερικές ημέρες. Στα διάστημα αυτό δεν κάνουμε αλλαγές νερού και η τροφή που τους δίνουμε είναι λίγη.

Μόλις οι δίσκοι ξεθαρρέψουν και αναδείξουν τα χρώματά τους τότε αρχίζουμε να κάνουμε ημερήσιες αλλαγές νερού της τάξεως του 20%. Το νερό της αλλαγής πρέπει να είναι 100% α/ο.

Μετά από δύο τρεις ημέρες το ζευγάρι θα γεννήσει.

2-Κατά τη διάρκεια που το ζευγάρι αερίζει τα αυγά του, συνεχίζουμε να το ταΐζουμε και πάλι με ξηρά τροφή (πχ tetra bits) και πάλι μικρές ποσότητες. Το ίδιο συνεχίζεται και όταν σκάσουν τα αυγά.

Κατά το χρόνο αυτό δεν κάνουμε καμία αλλαγή νερού.

Στο στάδιο free swimming για να βοηθήσουμε τα μωρά να "κολλήσουν" στους γονείς, μπορούμε να ρίξουμε στο νερό ένα καλό κοντίσιονερ, το οποίο θα βοηθήσει το δέρμα των γονιών να παράγει βλέννη. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι τα μωρά πηγαίνουν πιο εύκολα στους γονείς, όταν στο νερό ανιχνεύονται λίγα νιτρικά πχ 10ppm παρά όταν είναι μηδενικά.

3-Ο.Κ.

4-Καμία αλλαγή νερού

5- Κανένα χημικό δεν πρέπει να πέφτει στο νερό προσπαθώντας να σταθεροποιήσουμε τις τιμές του ΡΗ. Το ΡΗ θα πρέπει να το έχουμε σταθεροποιήσει από πριν χρησιμοποιώντας ένα σακουλάκι με δύο τρεις κουταλιές της σούπας τύρφη (πχSera peat granules), το οποίο τοποθετούμε απ' ευθείας στο νερό της γεννήστρας και το αφαιρούμε όταν έχουμε την επιθυμητή τιμή. Οι δικές μου προσπάθειες είναι πάντα να ανεβάζω το ΡΗ παρά να το κατεβάζω. Μην ξεχνάς ότι η γεννήστρα δεν συμπεριφέρεται σαν show tank.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικες γραμμες θα συμφωνησω με το Νικο.Απλα να συμπληρωσω οτι απο τη στιγμη που θα σκασουν τα αυγα καλο θα ηταν να κανουμε περι το 25% του νερου αλλαγη καθημερινα με νερο ιδιων συνθηκων με το νερο του ενυδρειου.Μη ταιζοντας κατεψυγμενες τροφες σιγουρα ρυπαινουμε λιγοτερο το νερο,παρολα αυτα ομως και παλι υπαρχει επιβαρυνση.

Το νερό της αλλαγής πρέπει να είναι 100% α/ο.

Γιατι το λες αυτο?Γνωμη μου ειναι οτι κανοντας αλλαγη μονο με r/o προσθετουμε νερο χωρις τα απαιτουμενα θρεπτικα ιχνοστοιχεια οπως επισης ετσι μεταβαλουμε τη γενικη σκληροτητα του νερου.

Από την άλλη η χρήση της τύρφης δεν ξέρω πόσο θα κατεβάσει το pH και αν είναι ασφαλής μέθοδος αφού η απότομη πτώση pH μπορεί να δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα από την αύξηση φωσφορικών...

Μπορεις καλλιστα να χρησιμοποιησεις ενα εσωτερικο φιλτρο,να το γεμισεις με τυρφη και να το βαλεις να δουλευει μεσα στο δοχειο που συλλεγεις νερο για αλλαγη.Ετσι φερνεις την τιμη του ph στο επιθυμητο επιπεδο χωρις να σε νοιαζει το κατα ποσο θα πεσει αποτομα!

πως μπορούμε να ωθήσουμε ένα ζευγάρι ώστε να γεννήσουν σε ένα ενυδρείο

Αν μιλας για ζευγαρι που ειναι σε show tank αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να διατηρεις το νερο πεντακαθαρο και τις παραμετρους του νερου σου σε οχι ακραιες τιμες(Οπως π.χ θεαματικα χαμηλο ph ή σκληροτητα).Απο εκει και περα αν πλεον εχει δημιουργηθει το ζευγαρι και το εχεις βαλει στη γεννηστρα ενα καλο τρυκακι ειναι μια σχετικα αποτομη πτωση της θερμοκρασιας κατα 2-3 βαθμους.

Τελος στο θεμα της διατροφης το μονο που εχω να συμπληρωσω ειναι οτι κατα τη διαρκεια της ωοτοκιας και του μεγαλωματος των νεογνων οι γονεις εχουν τρομερα μεγαλες διατροφικες αναγκες.Καλο λοιπον θα ηταν να ταιζουμε μικρα και συχνα γευματα πλουσια σε θρεπτικα συστατικα ;)

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας!

Είμαι λίγο επιφυλακτικός με τη χρήση τύρφης αν και δεν την έχω χρησιμοποιήσει σε bare bottom ενυδρείο για να ξέρω τα αποτελέσματα. Η δοκιμή φυσικά θα δείξει ;)

Περιμένω τη γεννήστρα μου αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα συνεχίσω το θέμα με διάφορες ερωτήσεις/παρατηρήσεις που θα προκύψουν από τις επερχόμενες γέννες...

Link to comment
Share on other sites

Γιατι το λες αυτο?Γνωμη μου ειναι οτι κανοντας αλλαγη μονο με r/o προσθετουμε νερο χωρις τα απαιτουμενα θρεπτικα ιχνοστοιχεια οπως επισης ετσι μεταβαλουμε τη γενικη σκληροτητα του νερου.

18720[/snapback]

Κατ' αρχήν θεωρώ ότι το αρχικό νερό της γεννήστρας είναι το ίδιο με το νερό του show tank.

Ο λόγος που ανέφερα το καθαρό νερό όσμωσης είναι για να παροτρύνω το ζευγάρι να ζευγαρώσει. Αυτό θα γίνει δύο ή τρείς συνεχόμενες μέρες το πολύ.

Επίσης έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο μαλακό είναι το νερό, όσον αφορά και την γενική αλλά και την ανθρακική σκληρότητα, οι πιθανότητες για fungus των αυγών μηδενίζονται και αποφεύγουμε έτσι τη χρήση του μπλε του μεθυλενίου. Σας αναφέρω ότι το πιο πάνω χημικό δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και τα αυγά που χάνονται είναι συνήθως το πολύ πέντε έξι!

Τα υπόλοιπα που αναφέρεις με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Αυτό θα γίνει δύο ή τρείς συνεχόμενες μέρες το πολύ.

18871[/snapback]

Ετσι ειμαστε οκ!!!! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ωραία όλα αυτά.... καιρός όμως να προχωρήσουμε όμως σε νέες παρατηρήσεις...

Λοιπόν από την προηγούμενη γέννα που περίμενα να βρω ψαράκια να κολυμπάνε στο ενυδρείο μετά τις γιορτές του Πάσχα, δυστυχώς δεν βρήκα τίποτα :lol: (καταραμένο φίλτρο!)

Περίμενα λοιπόν την επόμενη γέννα.... Τα αυγά γεννήθηκαν, τα αυγά έβγαλαν ουρίτσες, δεν τα έφαγαν οι γονείς τους :D , και χθες άρχισαν να κολυμπάνε ελεύθερα. Το κακό ήταν ότι όταν το ανακάλυψα βρήκα καμια 20αριά στο φίλτρο πλάτης της γεννήστρας. Αφού μεταφέρθηκαν με σύριγγα πίσω στον κυρίως χώρο (όπου ήταν και οι γονείς) έψαξα για το τι θα μπορούσα να βάλω ώστε να μην τα ρουφάει το φίλτρο. Στη λύση που κατέληξα (μετά από άπειρες δοκιμές και 2 ώρες) ήταν ότι τελικά μόνο το πολύ λεπτό μπλε σφουγγάρι δεν μπορεί να τα ρουφήξει.

Συμπέρασμα: θέλει προσοχή γιατί τα μικρά χωράνε παντού! και πολύ εύκολα χάνονται...

Σήμερα το πρωί βρήκα όσα επέζησαν (καμιά 15αρια) πάνω και γύρω από τους γονείς να τρώνε και να είναι μια χαρά. Καμιά οδηγία τώρα? Αλλαγές νερού πρέπει να γίνουν τώρα?

Παρατηρήσεις: Αφού που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η συμπεριφορά της θηλυκιάς όταν τα ψάρια είχαν περάσει στο φίλτρο πλάτης. Είχε πάει και είχε κολλήσει το κεφάλι της στο τζάμι που χωρίζει τον κυρίως χώρο με το φίλτρο και δεν ξεκολλούσε από κει, βλέποντας τα μικρά να κολυμπάνε και να μην μπορεί να τα φέρει κοντά της. Προσπάθησε μερικές φορές να τα ρουφήξει αλλά μετά κατάλαβε ότι υπήρχε τζάμι, όπου απλά καθόταν και τα κοιτούσε. Μόνο όταν μετέφερα και το τελευταίο στον κυρίως χώρο, έφυγε από κει που ήταν και άρχισε να κολυμπά αργά ώστε να μην διώξει τα ψάρια από πάνω της, στο ενυδρείο. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!

Για να ακούσω τώρα οδηγίες/συμβουλές από τους πιο έμπειρους για να πάμε και στο επόμενο στάδιο.......

Thanx :)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Γιάννη

Θεωρούσα αυτονόητο ότι είχες πάρει τα μέτρα σου για να μην συμβεί αυτό. Συνήθως τοποθετείται σφουγγάρι στην είσοδο του φίλτρου.

Από τη στιγμή που τα μωρά κόλλησαν στους γονείς, έστω και αυτά τα λίγα, η γέννα θεωρείται επιτυχής.

Τώρα πρέπει να κάνεις αλλαγές νερού, όχι κατ' ανάγκη ημερήσιες, αλλά τουλάχιστον κάθε τρεις ημέρες. Όσο τα μωρά τρέφονται από τους γονείς δεν κινδυνεύουν και δεν θα έχεις απώλειες.

Όσον αφορά τις αλλαγές νερού θα σου αναφέρω τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Να πετύχεις ακριβώς τις ίδιες συνθήκες νερού είναι απίθανο. Οπότε θα πρέπει να αποφύγεις τις απότομες αλλαγές.

Αυτό το πετυχαίνεις, αφού πρώτα φτιάξεις νερό, το οποίο να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο όμοιο με το νερό της γεννήστρας. Δεν βελτιώνεις το νερό χρησιμοποιώντας χημικά αλλά χρησιμοποιείς παλιό νερό όσμωσης κατεβάζοντας το ΡΗ με τύρφη, την οποία τοποθετείς σε ένα σακουλάκι, το οποίο βυθίζει στο αποθηκευμένο νερό και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Αφαιρείς το 20% του νερού και βάζεις ίδια ποσότητα από το νερό που έχεις προετοιμάσει, σε ένα κουβά. Συμπληρώνεις στο νερό του κουβά κοντίσιονερ καλής ποιότητας, ιχνοστοιχεία ειδικά για δίσκους και ελάχιστη ποσότητα μαγειρικής σόδας ώστε σιγά-σιγά να ανεβάσεις το ΚΗ της γεννήστρας, μετά από αρκετές αλλαγές, σε μία τιμή περίπου στο 3,5, όπου και θα το σταθεροποιήσεις.

Το νερό που έχεις φτιάξει δεν το ρίχνεις με τη μία στη γεννήστρα, αλλά τοποθετείς στον κουβά ένα σωληνάκι αέρα με μία αντίστοιχη βάνα, με την οποία ρυθμίζεις τη ροή σταγόνα-σταγόνα. Το νερό θα κάνει να πέσει περίπου 12-15 ώρες. Την επόμενη μέρα συνεχίζεις τις αλλαγές κατά τον ίδιο τρόπο. Μην επιχειρήσεις να αλλάξεις περισσότερο νερό σε αυτό το στάδιο. Προσέχεις πάντα να ταΐζεις ελάχιστα τους γονείς και όχι με βαριές τροφές. Έτσι κι αλλιώς τα ψάρια στη φύση όταν προσέχουν τα μωρά τους τρέφονται ελάχιστα χωρίς να κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

Καλό είναι να μην μηδενιστούν τα νιτρικά σου, γιατί έχω παρατηρήσει ότι τιμές νιτρικών περίπου στο 10ppm όσο και η προσθήκη του κοντισιονερ βοηθάει κατά πολύ στην έκκριση βλέννας από το δέρμα των γονιών.

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Thanx για την άμεση απάντηση Νίκο :)

Σφουγγάρι είχα βάλει στην είσοδο, αλλά είχα βάλει το χοντρό (μπλε) από το οποίο όμως περνούσαν τα μικρά από μέσα :D. Μετά την αλλαγή σε ψιλό όλα καλά! Θα ακολουθήσω τον τρόπο αλλαγής νερού που προτείνεις με ευλάβια μπας και καταφέρω να κρατήσω κάνα μικρό... Βέβαια δεν σταεναχωριέμαι πολύ μιας και είναι μόλις η 4η γέννα τους και απ' ότι φαίνεται τα πάνε αρκετά καλά.

Επίσης αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι από γέννα σε γέννα οι γονείς μαθαίνουν από τα λάθη τους και δεν τα επαναλαμβάνουν! Ας ελπίζω στο καλύτερο.

Πότε περίπου αποχωρίζονται οι γονείς τα ψάρια? Σε κάνα μήνα? Μέχρι τότε τα ψάρια τι μέγεθος έχουν γίνει περίπου?

Ευχαριστώ και πάλι...

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει σε βιβλία ότι η καλύτερη γέννα του ζευγαριού είναι η έβδομη. Δεν έχω καταλάβει όμως αν εννοεί ότι κάθε έβδομη γέννα είναι η καλύτερη ή αν μετά την έβδομη γέννα το ζευγάρι θεωρείται έμπειρο για να κρατήσει τα μωρά.

Η απομάκρυνση των γονιών είναι ένα μεγάλο θέμα για συζήτηση μιας και από εκεί και πέρα αρχίζουν τα "δύσκολα". Μη βιάζεσαι έχουμε καιρό ακόμα.

Σε περίπου ένα μήνα τα μωρά θα έχουν σχήμα δίσκου και θα αρχίζουν να τσιμπολογούν διάφορα αιωρήματα. Από εκεί και μετά μπορείς να τα ταΐζεις με κατεψυγμένη τροφή baby shrimp, artemia egg, ξέσματα artemia αλλά και ξηρά τροφή σε σκόνη για μωρά.

Θα τα πούμε όμως όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Link to comment
Share on other sites

Μια από συζητήσεις που έχουμε πει, έχει αναφερθεί ότι τις μεγάλες απώλειες στα μωρά δισκάκια τις έχουμε όταν απομακρύνουμε τους γονείς από τη γεννήστρα, μήπως θα ήταν προτιμότερο στις 15 περίπου ημέρες να αρχίζει κανείς να ταΐζει σιγά σιγά αρτέμια ή υγρή τροφή ώστε τα μικρά να αρχίσουν να συνηθίζουν από νωρίς? Αυτό που θέλω να πω, είναι γιατί να περιμένει κανείς να φτάσουν περίπου στο μήνα για να ξεκινήσει να ταΐζει τέτοιου είδους τροφές και να μην αρχίσει νωρίτερα?

Επίσης, έχουμε πει ότι μετά από ένα διάστημα, τα ψάρια αρχίζουν να είναι επιθετικά προς τα νεογνά προκειμένου να ξαναζευγαρώσουν. Σωστά? Μήπως πριν αρχίσουν την επιθετικότητα θα ήταν καλό να βγάλει κανείς τον ένα μόνο γονέα από τη γεννήστρα, ώστε να μείνει μόνο ένας και να μην γίνει επιθετικός?

Thanx!

Υ.Γ. Μέχρι στιγμής κολυμπάνε γύρω στα 12-15 μικρά γύρω από το ζευγάρι και όλα είναι καλά (ΜΗΔΕΝ απώλειες so far!). Αναμένω νεότερα...

Link to comment
Share on other sites

Τα μωρά μπορείς να αρχίσεις να τα ταΐζεις μόλις δείξουν ενδιαφέρον στα αιωρούμενα σωματίδια του νερού. Αυτό μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο και ένας παράγοντας που βοηθάει σε αυτό είναι και η θερμοκρασία. Υψηλή θερμοκρασία επιταχύνει κατά πολύ την ανάπτυξη των μωρών.

Θα πρέπει όμως να προσέξεις τις τιμές των νιτρικών σου από κει και πέρα, ώστε να μην σου ξεφύγουν. Όταν τα νιτρικά ανέβουν κοντά στα 20 ή και περισσότερο τότε η ανάπτυξη των μωρών επιβραδύνεται ή και αναστέλλεται.

Η απομάκρυνση του ενός γονέα από τα μωρά, είναι κάτι σύνηθες στους επαγγελματίες παραγωγούς. Ποιος όμως από τους δύο πρέπει να απομακρυνθεί και πότε, είναι κάτι που θέλει ψάξιμο.

Θα πρότεινα όταν τα μωρά σταματήσουν το ενδιαφέρον τους για τη βλένη των γονιών τους, τότε να απομακρύνεις τον γονιό που έχει δείξει το λιγότερο ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία.

Καλή συνέχεια

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Tα μωρά δισκάκια είναι μόλις 4 ημερών και οφείλω να παρατηρήσω ότι το μέγεθός τους έχει διπλασιαστεί από την πρώτη μέρα που κολύμπησαν ελεύθερα. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...