Jump to content

Αρχάριος στο θαλασσινο


nanti

Recommended Posts

Καλημέρα!Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησε μία νέα πρόκληση για μένα, πήραμε ένα ενυδρείο 60 λίτρα για θαλασσινά είδη. Αν και ακόμη έχει μόνο βράχο και αρογονίτη και ένα κλόουν είναι χάζεμα.Ο βράχος είναι ζωντανός με κατοίκους δύο μικρά καβουράκια.

Θα ήθελα τη βοηθειά σας σε θέματα όπως το τι και ποιά είδη κοράλια και ποιό συνδιασμό φωτισμού γι αυτά μπορώ να βάλω μέσα σε ένα τόσο μικρό ενυδρείο και ποιά είδη ψαριών συμβιώνουν με κλόουν. :)

Link to comment
Share on other sites

Φιλε καλως ορισες.2 βδομαδες μονο και με ψαρακι μεσα;Ειναι πολυ νωρις.

Μπες στα αρθρα θαλασσινου και καλο διαβασμα. :)

Link to comment
Share on other sites

Φίλη.. να τα πάρουμε ανάποδα τα πράγματα…

πριν σκεφτείς για ψαράκια και κοράλλια πρέπει να δεις αν ο εξοπλισμός που έχεις καλύπτει τις ανάγκες των ζωντανών που έχεις ή θέλεις να βάλεις.

Για να έχεις τις σωστές απαντήσεις από τους ειδικούς πρέπει να γνωρίζουν τον εξοπλισμό που έχεις ή που θα πρέπει να αποκτήσεις.

Άρχισε με διάβασμα (κάνει καλό) και να είσαι σίγουρη ότι μέσα από εδώ θα βρεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι.

Όσο για τα καβουράκια.. συμπαθέστατα μεν.. αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επικίνδυνα για το ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

nanti κάνε μια πιο λεπτομερή παρουσίαση του ενυδρείου σου όπως εξοπλισμός,μετρήσεις που κάνεις... για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Εχετε δικιο!Το ενυδρείο είναι 60 λιτρα, έχει μέσα περιπου 3 κιλα ζωντανο βράχο, αραγονίτη, ένα απλό φίλτρο του οποιου δεν μπορω να δω τη μάρκα, ένα nanno skimmer, ένα vibration pump sunsun και ένα μικρό ψάρι κλόουν.από νερό μέχρι στιγμής για αλλαγές χρησιμοποιώ έτοιμο και από τις τιμές που μέτρησα έχει αλατότητα περίπου 1026(είναι καλή η πρέπει να πέσει???και αν ναι πως??) ,το ph είναι από 7.8 έως 8.4(έχω πάρει τα έτοιμα τεστάκια της tropical), nh3 και 4 εχει 0.5, no2 είναι 0 και n03 ελιναι ανλαμεσα στο 0 και στο 20.δεν μου ερχεται κατι αλλο στο μυαλο.ελπιζω να ειπα αρκετα :)

Link to comment
Share on other sites

α ναι ξεχασα τον φωτισμο στον οποιο εχω δυο απλες λάμπες λευκες και ενα led που κανει τον κυκλο του φεγγαριου σε χρωμα μπλε της riff-systems.

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε και λέμε….

Θα χρειαστείς άλλα 3-4 κιλά ζωντανό βράχο εφ όσον θες να κρατηθεί η βιολογία με τον βράχο.. Το φίλτρο τι έχει μέσα?

Είναι εσωτερικό ή εξωτερικό?

Το ότι έχει 2 απλές λευκές λάμπες δεν σημαίνει τίποτα. Κάθε λάμπα για ενυδρεία και ειδικά για θαλασσινό, πρέπει να καλύπτει κάποιες προδιαγραφές όσον αφορά την ένταση σε Watt αλλά το σημαντικότερο σε θερμοκρασία χρώματος, τα λεγόμενα Kelvin.

Αν θα παραμείνεις μόνο με ψαράκια, στον φωτισμό υπάρχουν ανοχές, αλλά αν βάλεις ανεμώνη ή κοράλλια οι απατήσεις είναι πιο «αυστηρές». ΟΙ λάμπες δεν γράφουν επάνω Watt, Kelvin και τι τύπος είναι?

Η αλατότητα κυμαίνεται από 1023-1026. Αν υπάρχουν μόνο ψαράκια καλό είναι να κυμαίνεται στα 1023-1024, για να την μειώσεις χρησιμοποιείς νερό απαλλαγμένο από χλωρίνες και βαρέα μέταλλα (οπότε το νερό της βρύσης δεν κάνει).

Χρειάζεται είτε νερό αντίστροφης όσμωσης, είτε να προετοιμάσεις το νερό της βρύσης με αντιχλώριο.

Τα κοράλλια είναι αυτά που χρειάζονται την αλατότητα των 1025-1026.

Οι μετρήσεις στο ΝΗ3/ΝΗ4 (αμμωνία) πρέπει να είναι στο 0. Οι άλλες είναι καλές. Κάνε μια αλλαγή νερού να μειωθεί η αμμωνία.

Το ενυδρείο το πείρες από κάποιον που το είχε και ήταν σε λειτουργία ή από κάποιο Pet και «στήθηκε» από την αρχή?

Έγινε επεξεργασία - Aiolos-910
Link to comment
Share on other sites

Από την αρχή έχει στηθεί το ενυδρείο. Το φίλτρο είναι εξωτερικό όσο για τις λάμπες δεν γράφουνε κάτι, θα πρέπει αν ρωτήσω και μόλις μάθω θα το αναφέρω.

Στο συμπλήρωμα νερου απο τη βρύση όταν έχει εξάτμηση γιατι είναι ανοιχτό απο πάνο το ενυδρείο προσθέτω και αντιχλώριο?

Link to comment
Share on other sites

Εφ όσον δεν βάζεις νερό αντίστροφης όσμωσης, τότε στο νερό της βρύσης ΠΑΝΤΑ βάζεις αντιχλώριο στην αναλογία που του αντιστοιχεί, είτε πρόκειται για αλλαγή είτε για συμπλήρωμα.

Μάθε για τις λάμπες και για το φίλτρο το τι έχει μέσα.

Το ότι στήθηκε το ενυδρείο από την αρχή σημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για κατοίκηση. Είναι ο λεγόμενος «κύκλος του αζώτου», ρίξε μια ματιά στα άρθρα και θα καταλάβεις τη σημασία του.

Βάζοντας μέσα ζωντανούς οργανισμούς,(έστω και ανθεκτικούς όπως θεωρείτε το ψαράκι που έχεις τώρα), οι τιμές του νερού θα μεταβληθούν στη πορεία του κύκλου με εξάρσεις και σιγά- σιγά πτώσεις ώστε να έρθει στα σωστά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι το ψαράκι που είναι μέσα θα υποστεί όλη αυτή τη διαδικασία που φαινομενικά μπορεί να μη δείχνει σημάδια δυσαρέσκειας, αλλά αυτό έχει επιπτώσεις και στις αντοχές για ασθενείς αλλά και στη διάρκεια ζωής του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν τα καταφέρνουν .

Γνώμη μου είναι να δώσεις το ψαράκι προσωρινά σε κάποιο φίλο ή από εκεί που το πείρες μέχρι το ενυδρείο σου να κάνει τον κύκλο του. Ο χρόνος που χρειάζεται είναι σχετικός με τις ενέργειες που θα κάνεις.. θέλει διάβασμα… μετρήσεις… υπομονή…

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολυ πολυ για τις απαντησεις!!Οκ θα κάνω αυτά που μου λες και μόλις θα έχω πληροφοριες για φωτισμό και φίλτρο θα τα αναφέρω.... :)

Link to comment
Share on other sites

Πολλά καταστήματα προτείνουν σε αρχάριους την τοποθέτηση ενός ανθεκτικού ψαριού από την αρχή του στησίματος, ώστε το ίδιο το ψάρι με τα παράγωγά του να είναι υπεύθυνο και «πρωτεργάτης» του κύκλου του αζώτου με ότι συνέπειες (συνήθως όχι οι καλύτερες) για την μετέπειτα ζωή του.

Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι ότι καλύτερο.. και εγώ προσωπικά το θεωρό «ανήθικο» τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Link to comment
Share on other sites

:) ....Εχω ακομη μια ερώτηση, πλεων εχω παρει αλατι για να φριαχνω νερο για αλλαγες γιατι το ετοιμο εκτος του οτι ειναι πολυ βαρυ δεν συμφέρει.

Το νερο που θα ετοιμαζω πρέπει να το κρατάω καποιο χρονικο διάστημα πριν το βάλω στο ενυδρείο ή πρέπει κατευθείαν μετα την ετοιμασία του?Μπορώ δηλαδη να το ετοιμαζω απο τη προηγούμενη μέρα και να το ρίχνω την επόμενη η όχι????

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία είναι η εξής:

Αφού χρησιμοποιείς νερό βρύσης βάζεις πρώτα το αντιχλώριο, μετά το αλάτι στην αναλογία που αντιστοιχεί για τα λίτρα και την αλατότητα που θέλεις να πετύχεις. Θέλει καλό ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί και καλό είναι να υπάρχει μέσα στο δοχείο προετοιμασίας ένας κυκλοφορητής ή έστω μια αερόπετρα συνδεδεμένη με μια αεραντλία.

Το νέο νερό καλύτερα να το χρησιμοποίησης την επόμενη μέρα ώστε να διαλυθούν καλά όλα τα στοιχεία και να «φύγει» η τοξικότητα που υπάρχει.

Το νερό με λίγα λόγια πρέπει να έχει τις ίδιες συνθήκες μα αυτές του ενυδρείου σε αλατότητα και θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

Το νερό δηλαδή αυτό αν το ετοιμάσω σήμερα και το έχει γίνει μέχρι αυριο μπορώ να το βάλω σε ένα δοχείο και την αλλαγή να την κάνω μετά απο τρεις μέρες η πρέπει να χρησιμοποιείται την επόμενη?

Link to comment
Share on other sites

Μιας και το ενυδρείο σου είναι μικρό σε όγκο νερού προτείνω κάθε εβδομάδα να κάνεις αλλαγή 10-15 λίτρα ώστε να φρεσκάρεται με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται μιας και σε μικρά συστήματα οι τιμές είναι πολύ εύκολο να διαφοροποιηθούν με κυριότερες τις: νιτρικά άλατα (ΝΟ3), αμμωνία (ΝΗ3/4), νιτρώδες οξύ (ΝΟ2) που οι δύο τελευταίες είναι και οι πιο επικίνδυνες. Πρέπει να είναι μηδενικές.

Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα τις μάθεις στη πορεία.

Φυσικά όλες αυτές οι τιμές θα «σταθεροποιηθούν» αφού κάνει το κύκλο του το ενυδρείο.

Όσον αφορά τη τελευταία σου ερώτηση… αν το έχεις σ ένα δοχείο με ανάδευση ή οξυγόνωση μέχρι και τρείς μέρες μπορεί να διατηρηθεί.

Link to comment
Share on other sites

θαλασσινό νερό μπορεί να διατηρηθεί αρκετό καιρό με κυκλοφορία,όχι μόνο 3 μέρες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...