Jump to content

BETTA SPLENDENS


Sta8hs000

Recommended Posts

Γενικά:

Η καταγωγή του είναι από την Ασία, από την κεντρική και δυτική Ταϊλάνδη, όπου ζει σε ορυζώνες και κανάλια. Ανήκει στην οικογένεια Anabantoidei, υποοικογένεια Belontiidae. Το πλήρες όνομα του είναι Siamese Fighting Fish. Έχει μέγεθος 5 - 7 εκατοστά περίπου και ξεχωρίζει γιατί έχει πολύ έντονα και όμορφα χρώματα.

siamese-fighting-fish-info0.gif

Ιδιαιτερότητες του μονομάχου:

Έχουν την ιδιαιτερότητα να διαθέτουν ένα όργανο, τον λαβύρινθο, που τους επιτρέπει να αναπνέουν ατμοσφαιρικό αέρα. Αυτό το όργανο βρίσκεται πάνω από τα βράγχια τους και είναι μόνιμα γεμάτο αέρα. Οι μονομάχοι μπορούν να αναπνέουν με τον λαβύρινθο και τα βράγχια, αλλά αν πρέπει να αναπνέουν μόνο με τα βράγχια σύντομα θα έχουν πρόβλημα ασφυξίας. Θα παρατηρήσουμε ότι ανεβαίνουν συχνά στην επιφάνεια του νερού για να πάρουν αέρα. Ο αέρας που αναπνέουν πρέπει να έχει την θερμοκρασία του νερού γιατί αλλιώς τους δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Μια άλλη ιδιαιτερότητα των λαβυρινθόψαρων είναι η θέση των εσωτερικών οργάνων μέσα στο σώμα τους. Αυτά ευρίσκονται στο μπροστά μέρος του σώματος τους και το υπόλοιπο μέρος καταλαμβάνεται από τον νηκτική κύστη. Με αυτό το όργανο είναι σε θέση να ρυθμίζουν το βάθος στο οποίο βρίσκονται χωρίς άλλες κινήσεις. Επιπλέον τους δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τον παραμικρό κραδασμό του νερού και μαζί με τον λαβύρινθο λειτουργούν σα ενισχυτής και των παραμικρών ήχων, πράγμα που χρειάζονται όταν ευρίσκονται σε θολά νερά για να αντιλαμβάνονται εγκαίρως τους φυσικούς εχθρούς τους.

Ο μονομάχος στο σπίτι μας:

Πρόκειται ίσως για τα πιο άτυχα ψάρια, αφού ο συνδυασμός της συμπεριφοράς τους απέναντι στα άλλα αρσενικά με την δυνατότητα τους να αναπνέουν ατμοσφαιρικό αέρα, τα έχουν καταδικάσει να κυκλοφορούν στο εμπόριο μέσα σε πλαστικά σακουλάκια, αλλά και στα μαγαζιά να πωλούνται μέσα σε μικρά βαζάκια ή πλαστικά κύπελλα ή στην καλύτερη περίπτωση σε ειδικές θέσεις μέσα σε μεγαλύτερα ενυδρεία, που όμως δεν τους προσφέρουν περισσότερο χώρο. Ακόμα χειρότερο είναι όταν οι έμποροι τα δίνουν σαν ψάρια που μπορούν να ζουν σε γυάλα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με θερμοκρασία, ποιότητα νερού κλπ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή τους και τα όμορφα χρώματα τους τα καταδικάζουν σε γρήγορο ή αργό θάνατο, εκτός από μια τυχερή μειοψηφία που πέφτουν στα χέρια χομπιστών που γνωρίζουν τι αγοράζουν, γιατί το αγοράζουν και πως πρέπει να του φερθούν.

Πιο τυχερά είναι τα θηλυκά, αφού δεν χρειάζεται να ζουν απομονωμένα το ένα από το άλλο, αλλά και γιατί τα όχι τόσο εντυπωσιακά χρώματα και πτερύγια τους δεν τα κάνουν τόσο περιζήτητα όσο τα αρσενικά.

Τιμές νερου:

Η θερμοκρασία πρέπει να είναι 25 - 27 °C και για αναπαραγωγή στους 30 °C. Το pH 6 - 7,5 και η σκληρότητα του νερού μπορεί να είναι μέχρι 25 °dGH. Διαπιστώνουμε ότι οι παράμετροι του νερού όσον αφορά το pH και την σκληρότητα δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, αρκεί να μένουν σταθερές και να μην γίνονται έντονες διακυμάνσεις όταν αλλάζουμε νερό.

Τονίζω λοιπόν:

1.Οι μονομάχοι δεν ζουν σε γυάλες και γενικά σε "δοχεία" - ενυδρεία μικρότερα των 20 λίτρων.

2. Οι μονομάχοι είναι ψάρια που στρεσάρονται εύκολα (αναφέραμε μερικούς λόγους) γιατί στο ενυδρείο

πρέπει να ακλουθούμε συγκεκριμένη διακόσμηση. την οποία θα αναλύσουμε πιο κάτω.

3. Δεν βάζουμε ποτέ πάνω από ένα αρσενικό μονομάχο σε ένα ενυδρείο.

4. Δεν βάζουμε ποτέ ένα αρσενικό και ένα θηλυκό μονομάχο για να ζευγαρώσουν αν δεν είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε πριν, κατά την διάρκεια και μετά το ζευγάρωμα.

Τέλος να αναφέρω ότι ο μονομάχος είναι εξαιρετικός άλτης. Έτσι αν έχουμε ανοιχτό ενυδρείο πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε την στάθμη του νερού 8 - 10cm κάτω από το χείλος του ενυδρείου.

aqua-bowl2.jpg

Διακόσμηση ενυδρείου:

1. Δεν βάζουμε μαύρο φόντο για τον απλούστατο λόγο οτι καθρεπτίζει το ψάρι και έτσι θα έχουμε ένα μόνιμα στρεσαρισμένο μονομάχο.

2. βάζουμε φυτά επιφάνειας για να μειώσουμε το φώς στο ενυδρείο. έτσι το ψάρι θα νιώθει πιο άνετα.

Εδω πρέπει να προσέξουμε να μην γεμίσει η επιφάνεια γιατί όπως είπαμε ο μονομάχος πρέπει να βγαίνει στην επιφάνια για να αναπνεύσει.

3. Βάζουμε αρκετά φυτά για να μπορεί να κρύβετε και γενικά να νιώθει πιο άνετα.

4. καλό θα ήταν να βάλουμε και ένα ξύλο - ρίζα. Αλλά αυτό είναι προαιρετικό.

5. προτιμούμε σκουρόχρωμο βυθό για να μην ανακλάει το φως και στρεσάρει το ψάρι.

aquarium-plants-title-main_Full.jpg

ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

Οι μονομάχοι είναι κυνηγοί και έχουν τέτοια συμπεριφορά όταν ψάχνουν για την τροφή τους. Θα φάνε τα πάντα αρκεί να χωράνε στο στόμα τους. Το θύμα τους αρχικά εντοπίζεται και παρατηρείται από τους ακίνητους κυνηγούς του. Μετά επιτίθενται με αστραπιαία κίνηση από την κρυψώνα τους. Συλλαμβάνουν το θύμα τους και με απότομες κινήσεις του κεφαλιού το καταπίνουν. Στην φύση τρέφονται με νύμφες εντόμων και μικρά ψάρια. Στο ενυδρείο τρώνε όλα τα είδη τροφών, αλλά φροντίζουμε να τους δίνουμε τροφές που ταιριάζουν στις διατροφικές τους συνήθειες και όχι πάντα την ίδια τροφή.

Bettafish-SiameseFightingFish-Closeup.jpg

Πηγες:

http://freshaquarium.about.com/cs/anabantids2/p/betta.htm

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/betta.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Siamese_fighting_fish

Έγινε επεξεργασία - GIN
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...