Jump to content

Συμβουλες για στησιμο βράχου...


giannispass

Recommended Posts

Σε τρεις μερες παραλαμβανω το νεο μου ενυδρειο (1,80χ0,65χ0,65) και θα ηθελα τις συμβουλες σας σχετικα με τα σημεια που πρεπει να προσεξω στην τοποθετηση του βραχου, ωστε να μην εχω προβληματα στο μέλλον...

Σκεφτομαι για αποκλειστικα και μονο ζωντανο βράχο και 4-5εκ αραγωνιτη.

Στο μέλλον, μολις στρωσει και το επιτρεψουν οι συνθηκες θα φιλοξενηθουν SPS....

Μέχρις στιγμης απο κυκλοφορητες εχω δυο αρκετα μεγαλους Tunze καθως και τον controller της Tunze.

Σας ακουω....

Link to comment
Share on other sites

Φρόντισε να φτιάξεις μια βάση ώστε να πατήσει ο βράχος σου πρώτα.Προσπάθησε να κάνεις ένα στήσιμο το οποίο να έχει αρκετές σπηλιές και κρυψώνες για τα ψάρια σου.Επίσης να έχεις στο νου σου ότι η σωστή κυκλοφορία δίνει ζωή στον βράχο σου,γι' αυτό και δεν θα πρέπει να πατικώσεις το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο.Για να μην έχεις προβλήματα αργότερα καλό θα ήταν να στερεώσεις τον βράχο όσο το δυνατόν καλύτερα.Μπορείς να βοηθήσεις στην σωστή στερέωση με κάποια κόλα όπως της Tunze coralfix.

Αυτά από εμένα για το ξεκίνημα.

Έγινε επεξεργασία - salamander
Link to comment
Share on other sites

Eπισης ο βραχος δεν θα πρεπει να ακουμπαει στο τζαμι,γιατι θα εμποδιζεται η ροη του νερου.

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο Salamander και ο AKHS... το βασικό είναι το στήσιμο σου να "αναπνέει"... να υπάρχουν ανοίγματα, σπηλιές και αέρας ανάμεσα στους βράχους, ακόμα και αυτούς που δεν φαίνονται.

Θα σου έλεγα να μην χρησιμοποιήσεις κόλλα γιατί ίσως αργότερα να θελήσεις να μετακινήσεις κάποια κομμάτια είτε για να βελτιώσεις το στήσιμο είτε για να φτιάξεις νέες θέσεις για κοράλλια. Απλά προσπάθησε η όλη δομή σου να είναι όσο πιο σταθερή γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Φρόντησε να δημιουργήσεις κατάλληλες σπηλιές για τα μελλοντικά ψαράκια και κατάλληλες θέσεις για τα μελοντικά κοραλάκια...!!!

Link to comment
Share on other sites

τι εννοειται θεσεις για κοραλλια?

Link to comment
Share on other sites

τι εννοειται θεσεις για κοραλλια?

Ε αφού θέλεις να κρατήσεις κοράλλια και ακόμα περισσότερο SPS θα πρέπει να φροντίσεις ώστε όταν έρθει η ώρα να τα βάλεις μέσα να υπάρχουν σημεία στον βράχο που θα μπορείς να τα κολλήσεις ή να τα στερεώσεις καλά... Θα χρειαστείς περισσότερο χώρο από όσο φαντάζεσαι.

Τα σημεία αυτά θα πρέπει να έχουν πολύ καλή ροή νερού και κάποια από αυτά να είναι σχετικά ψηλά (για τα κοράλλια με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε φως).

Link to comment
Share on other sites

Από ότι καταλαβαίνω από τα γραφόμενα σου δεν έχεις πάρει τον βράχο ακόμα!

Οπότε εκείνο που έχει προτεραιότητα και πρέπει να σε απασχολεί τώρα είναι να βρεις καλό βράχο και να αγοράσεις τα κατάλληλα κομμάτια που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ένα σωστό και ωραίο στήσιμο.

Σου προτείνω επίσης να μην απορρίψεις την ιδέα της αγοράς ενός ποσοστού ψόφιου βράχου σε ποσοστό 20%-30% ο οποίος σε πολύ λίγο δεν θα τον ξεχωρίζεις από τον ζωντανό.

Μην αγοράσεις χωρίς να δεις ο ίδιος ίσως και μαζί με κάποιον εμπειρότερο τον βράχο τόσο το ζωντανού όσο και το ψόφιου.

Μη σκεφτείς ότι κάποια κομμάτια θα μπουν από κάτω και δε θα φαίνονται πολύ και έτσι δεν πειράζει πως θα είναι.

Πάρε διάφορα σχέδια και μεγέθη μην είναι όλα το ίδιο σαν να χτίζεις κανένα τρόχαλο.

Η βάση που σου προτάθηκε είναι κατά τη γνώμη μου δίκοπο μαχαίρι. Έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά αν δεν καταφέρεις να την καλύψεις θα σου ασχημίσει πολύ την εικόνα του ενυδρείου σου.

Να ξέρεις ότι τις πρώτες μέρες θα κάνεις πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξεις σε ένα στήσιμο που να σου αρέσει και να καλύπτει τις ανάγκες του ενυδρείου σου και των ζωντανών που θα βάλεις.

Καλή συνέχεια! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Η ιδέα των βάσεων γιά τους βράχους είναι μεν η καλύτερη , είναι δε πολύ δύσκολη στο να πετύχει χωρίς άσχημα αισθητικά αποτελέσματα, και οι βάσεις δεν είναι νεκρός βράχος έτσι ώστε να ελπίζει ότι στο μέλλον θα έρθει και θα δέσει με τα υπόλοιπα.

Θεωρώ ότι με αγορά σωστών κομματιών βράχων και πολύ περισσότερο απο την μελέτη γιά το στήσιμο δεν θα έχεις πρόβλημα ακκόμη και εαν δεν χρησιμοποιήσεις τεχνικές βάσεις-σχάρες.

Ακόμη...ούτε εγω δεν συμγωνώ με την ιδέα του κολλήματος των βράχων όχι γιά τίποτε άλλο αλά γιατί θα κολήσεις και εσύ στην οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστείς στο μέλλον

Το πάν είναι...

1) Πολλές σπηλιές και περάσματα...εκτός απο πρακτική και λειτουργική άποψη είναι και πανέμοραφα σε ένα Reef ενυδρείο, γιατί εκτός των άλλων σου δίνουν την δυνατότητα στα καπάκια των σπηλιών να τοποθετήσεις κοράλια.Αυτό θα εξασφαλήσει απο κάτω και πίσω αρκετές και πολύτιμες κρυψώνες γιά τα ψάρια, και τις γαρίδες..

2) Προσπάθησε να μην ακουμπάνε οι βράχοι στα τζάμια..κυρίως στο μπροστινό με τίποτε...

3) Σωστή κατανομή στο ενυδρείο των βράχων που θα έχεις έτσι ώστε να εξασφαλήσεις περάσματα κυκλοφορίας νερού απο παντού

4) Οχι συνεχόμενα δεσήματα των βράχων, γιατί εαν σου φύγει ένας στην συνέχεια θα σου φύγουν και οι υπόλοιποι...κάτι σαν ντόμινο δηλαδή.

5) Αποφάσησε το στύλ που θέλεις να δώσεις στο ενυδρείο σου και στον ύφαλλό σου, π.χ...πολλές σπηλιές;...αρκετά ξέφωτα με αμουδιά;απότομοι γκρεμοί.....δημιούργησε ένα στύλ καιμην τα μπερδέψεις γιατί δεν έχεις μεγάλο μήκος στο ενυδρείο σου.ότι και να αποφασήσεις απο όλλα να ξέρει ότι θα έχει και συν και πλήν.

Καλή αρχή....

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι καλύφθηκες με τις απαντήσεις των παιδιών...

φρόντισε να αγοράσεις καλής ποιότητας βράχο και τα κατάλληλα κομμάτια που θα σου χρειαστούν για το στήσιμο!

Καλή αρχή!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...