Jump to content

Paradise Fish


tsoum

Recommended Posts

Χαίρετε. Είναι το πρώτο μου ποστ εδώ :) .

Λοιπόν το ενυδρείο ειναι προς το τελείωμα του στρωσίματος και σιγά σιγά ψάχνω τι ψάρια θα βάλω μεσα. Μετά απο λίγο ψάξιμο, λαμβάνοντας υπ'οψη το κωλόνερο που έχουμε εδώ στην Θεσσαλονίκη, σκέφτομαι σοβαρά να βάλω παραδεισοψαρα.

Το ζει σε ουδέτερο-αλκαλικό pH είναι στα λίτρα του ενυδρείου μου κτλπ. Το θέμα είναι οτι έχω διαβάσει, πως, όπως και ο μονομάχος, είναι άγριο ψάρι. Έχω διαβάσει για "δολοφονίες" ντάνιο και ματο-φαγώματα SAE. Επειδή προφανώς δεν θέλω να έχω 1 αρσενικό μέσα, (τα θυληκά είναι πιο άχρωμα) τι άλλα ψάρια θα μπορούσα να βάλω μέσα; Σε 65-70 λιτρα καθαρα μπαίνουν 2 αρσενικοί;

Ακόμα θέλω να βάλω 2-3 οτόκυκλους για καθαριότητα και μερικές γαρίδες για μόστρα :(. Έχουν ελπίδες ή θα μείνουν μόνο τσόφλια;

Απο gourami-α τι θα μπορούσα να βάλω;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τα λίτρα σου... Τα 70 λίτρα είναι καθαρά ή μικτά; Το μήκος της γυάλας ποιο είναι; Το παραδεισόψαρο ξεπερνά τα 10 εκατοστά σε μέγεθος. Έχει συμπεριφορά πολύ παρόμοια με το μονομάχο. Τα ενήλικα αρσενικά οριοθετούν και προστατεύουν την περιοχή τους. Είναι πολύ επιθετικά απέναντι σε άλλα αρσενικά του είδους αλλά και απέναντι στα θηλυκά αν δεν είναι ταιριαστό ζευγάρι. Είναι επιθετικό και απέναντι στο ταίρι του σε διάφορες φάσεις της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο (πάνω από 120 λίτρα και με αρκετό μήκος) θα μπορούσε νομίζω να συμβιώσει με κάποια ασιατικά κοπαδόψαρα (μάλιστα με είδη όπως τα white clouds, zebra danio, golden barbs που είναι κρύου νερού θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου) εφόσον όμως τηρηθούν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Δηλαδή να μπει πρώτα το κοπαδάκι και μετά από κάποιο διάστημα ένα νεαρό αρσενικό παραδεισόψαρο, να υπάρχουν φυτά επιφάνειας και χαμηλή ροή κλπ (υπάρχει και για τους μονομάχους σχετική δημόσια συζήτηση για τον αν πρέπει να φιλοξενούνται υποχρεώτικά μόνοι τους και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μπορούν να συμβιώσουν με άλλα είδη αν τα λίτρα είναι αρκετά και τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις). Για σαλιγκάρια και γαρίδες φαντάζομαι ότι ισχύει ότι και με τους μονομάχους, δλδ ο καθένας με το χαρακτήρα του... Όλα τα παραπάνω στα λέω χωρίς να έχω προσωπική πείρα καθώς δεν έχω φιλοξενήσει ποτέ τέτοιο ψάρι. Καλύτερα να περιμένεις να σου απαντήσουν και άλλοι με μεγαλύτερη εμπειρία από μενα...

Υποθέτω ότι έχεις διαβάσει αυτό: http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/...opercularis.htm

Link to comment
Share on other sites

Δεια σου και καλως ηρθες !

Πολυ σωστα ολα αυτα που ανεφερε ο φιλος gramp !

Ειχα καποτε ενα ζευγαρι Paradise και τολμω να πω οτι ειναι ΤΟ αγαπημενο μου ψαρι για ενυδρειο !

Ωραια χρωματα, με ενδιαφερουσα συμπεριφορα και πληθωρικο χαρακτηρα γεματα περιεργεια για οτι συμβαινει στον χωρο τους.Θυμιζει μονομαχο αλλα...δεν ειναι ! αυτα ειναι γρηγορα και δυνατα ψαρια.

Ειναι ομως οντως δυσκολα ψαρια ως προς το στησιμο του ενυδρειου. Κατ αρχην προτιμουν δροσερο νερο εως 25 οποτε το καλοκαιρι θα πρεπει να προβλεφθει η θερμοκρασια να μην ανεβει πανω απο αυτο το οριο. Επισης καπακι γιατι πηδανε !

Το τελικο τους μεγεθος οντως μπορει να φτασει και να ξεπερασει τα 10εκ. και αν σου τυχει τσαμπουκας αρσενικος δεν θα μεινει τιποτα απο μικρα ψαρια εως και το μεγεθος των αρσενικων γκαπι. Για γαριδες , ισως μονο μεγαλες amano να μην ειχαν προβλημα.

Εγω θα εβαζα ενα ζευγαρι σε 120+λιτ, μαζι με ενα κοπαδακι white cloud minnows σε βιοτοπικο Ασιας.

Αν το αποφασισεις μεγαλη προσοχη στην επιλογη και αγορα τους. ειναι πολυ επιρρεπη ,οπως και τα dwarf gurami ,στην εκδηλωση φυματιωσης (Mycobacterium marinum) και μαλιστα συμφωνα με μια ερευνα το 80% των guramis αυτων απο τα εκτροφεια της ΝΑ Ασιας ειναι φορεις της ασθενειας.

Link to comment
Share on other sites

Ημμμ... Μάλιστα. Ανησυχιτικό αυτό που είπες για την φυματίωση...

Όσο για το νερό... αμα είναι 24 π.χ. δεν μπαίνουν και πολλά ψάρια σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Θα ψάξω να βρώ μερικές πληροφορίες γιατι τελικά δεν ξέρω και πολλά γι'αυτα τα είδη ψαρίων....

Παρεπιτώντως το ενυδρείο μου είναι περίπου 65 λιτρα καθαρα και διαστάσεων 60*30*40 (χοντρικά, στο κουτί έλεγε λίγο διαφορετικες)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...