Jump to content

Diy Co2.


fisakis

Recommended Posts

Κατά καιρούς διάβαζα για DIY κατασκευή CO2 στα ενυδρεία. Στην προσπάθεια μου να τα εφαρμόσω κι εγώ, συνεχώς προβληματιζόμουν και συναντούσα εμπόδια στη λειτουργιά του συστήματος. Τα εμπόδια αυτά αφορούσαν κυρίως τις διαρροές. Αυτές οφείλονταν στη κατασκευή του μετρητή φυσαλίδων διότι δεν μπορούσα να βρω τις κατάλληλες «Α’ ύλες» και την επιλογή της σωστής βάνας. Επίσης ένας άλλος προβληματισμός μου ήταν η καλή διάχυση. Η παρακάτω παρουσίαση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε μερικά μόνο σημεία μιας τέτοιας κατασκευής, όπως την αποφυγή διαρροών σε μεγάλα κυριως ενυδρεία, τη μέτρηση φυσαλίδων και όσο το δυνατόν καλύτερη διάχυση του CO2 στο νερό, όλα αυτά με έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο. Επομένως η παρουσίαση δεν επικεντρώνεται στην γενικότερη κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος.

Έπειτα από ερεύνα στο διαδίκτυο, από συζητήσεις στο φόρουμ και τέλος με αφορμή αυτό παρουσιάζω κι εγώ το δικό μου σύστημα παροχής CO2!!! Η κατασκευή χωρίζεται σε 4 βασικά μέρη (αναφέρονται και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το καθένα):

Α) Φιάλη

Α1) Μπουκάλι 1,5 λίτρου από ανθρακούχο αναψυκτικό (πχ cola), ώστε να αντέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση αέρα στο εσωτερικό του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και μπουκάλι διαφορετικού μεγέθους (πχ 500ml, 750ml ή 2 λίτρων). Θεωρώ επίσης ότι ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ένας άδειος πυροσβεστήρας μαζί όμως με τον μανόμετρο του, αφού καθαριστεί καλά στο εσωτερικό του. Με τον πυροσβεστήρα θα είμαστε περισσότερο σίγουροι ότι δεν θα σκάσει από την πίεση και έχω σκοπό να το δοκιμάσω στο μέλλον. Εδώ θα ήθελα και τη γνώμη κάποιου.

th_PA061690.jpg

Α2) Ρακόρ ή μπέκ που χρησιμεύει για το αυτόματο πότισμα των κήπων. Εδώ χρησιμοποιήθηκε μπέκ ποτίσματος και όχι ρακόρ διότι δεν είχα και πολύ χρόνο να ψάξω στο εμπόριο. Ένα άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έχοντας την ίδια χρησιμότητα ειναι μια βαλβιδα ανεπιστροφης.

th_PA061680.jpg th_PA061694.jpg



Β) Μετρητής φυσαλίδων

Β1) Βαλβίδα ανεπίστροφης αέρα

Β2) Σύριγγα των 12ml ή άλλης χωρητικότητας. Η ουσία είναι να χωράει η βαλβίδα μέσα στη σύριγγα και να σφηνώνει καλα.

th_PA061681.jpg

Γ) Διαχυτήρας

Γ1) Σύριγγα των 60ml ή όσο το δυνατό μεγαλύτερη. Εδώ η ουσία δεν είναι τόσο το μήκος της σύριγγας αλλά η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάμετρος αυτής.

Γ2) Ενυδρειακό βαμβάκι ή ενυδρειακό σφουγγάρι μηχανικής φίλτρανσης.

th_PA061684.jpg



Δ) Βάνα και διακλαδωτής (ΤΑΦ) για ενυδρειακά σωληνάκια αεραντλίας.

th_PA061686.jpg

Και τέλος, σωληνάκι αεραντλίας, βεντούζες και ενυδρειακή σιλικόνη μη τοξική.

th_PA061687.jpg

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα παραπάνω τα προμηθευόμαστε από καταστήματα pet-shop που εμπορεύονται και ενυδρειακά προϊόντα. Τις σύριγγες και το μπουκάλι νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε . Τη σιλικόνη μπορούμε να βρούμε εκτός από τα προαναφερόμενα pet-shop και στα χρωματοπωλεία. Το μπέκ επίσης στα χρωματοπωλεία, στα καταστήματα ειδών κήπου ή στα μεγάλα καταστήματα τύπου praktiker.

Διαδικασία κατασκευής

Φιάλη:

Ανοίγουμε μια τρύπα στο καπάκι του μπουκαλιού, ώστε να περάσει το μπέκ. Έπειτα περνάμε το μπέκ μέσα στη τρύπα που ανοίξαμε, αφού πρώτα απλώσουμε σιλικόνη στα σημεία επαφής των δυο εξαρτημάτων. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

th_PA061692.jpg

Μετρητής φυσαλίδων

Αφαιρούμε το εμβολο της μικρής σύριγγας και το πετάμε. Στη συνέχεια κόβουμε τη σύριγγα όπως φαίνεται στη φωτογραφία με ένα πριονάκι ή κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι και λειαίνουμε το σημείο που κόψαμε με μια λίμα. Τοποθετούμε τη βαλβίδα ανεπιστροφής στο σημείο που κόψαμε τη σύριγγα. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι το βελάκι (η ροή του αέρα δηλαδή) να δείχνει προς το εσωτερικό της σύριγγας και επίσης η βαλβίδα να σφηνώσει, ασκώντας πολύ δύναμη, ώστε να μην έχουμε διαρροές. Κάλο θα ήταν, αν και δεν χρειάστηκε στη συγκεκριμένη κατασκευή να απλώσουμε στα σημεία επαφής των δυο υλικών σιλικόνη για περισσότερη σιγουριά. Τέλος τοποθετούμε τη βεντούζα και προσθέτουμε νερό βρύσης μέσα στο μετρητή, κατά τα 2/3 ή 3/4 περίπου, με τη βοήθεια μιας άλλης σύριγγας, όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία.

th_PA071702.jpg

Διαχυτήρας

Αφαιρούμε το εμβολο της μεγάλης σύριγγας και το πετάμε. Στη συνέχεια, αν θέλουμε, κόβουμε ένα κομμάτι από τη σύριγγα ώστε να μικρύνει το μήκος της, μονό και μονό να μην έχουμε ένα τέρας μέσα στο ενυδρείο. Τέλος τοποθετούμε μέσα στη σύριγγα το ενυδρειακό βαμβάκι ή ένα κομμάτι ενυδρειακό σφουγγάρι μηχανικής φίλτρανσης και εφαρμόζουμε τη σύριγγα σε μια βεντούζα. Ο λόγος και το σκεπτικό που τοποθετήθηκε το βαμβάκι είναι ότι η φυσαλίδα καθώς ανεβαίνει διχοτομείται σε μικρότερες φυσαλίδες από τις ίνες του βαμβακιού. Οι μικρότερες φυσαλίδες «απορροφούνται» καλύτερα από το νερό μέχρι να ανεβούν στην επιφάνεια. Στην πράξη μέσα στο δικό μου ενυδρείο, οι φυσαλίδες σχεδόν εξαφανίζονται πριν προλάβουν βγουν στην επιφάνεια!!!

th_PA071710.jpg

Βάνα αεραντλίας

Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της βάνας και ειδικά σε ενυδρεία με μεγάλο όγκο. Ο διαχυτήρας αναγκαστικά θα μπει στο χαμηλότερο δυνατό σημείο μέσα στο ενυδρείο, ωστε η κάθε φυσαλίδα να διανυσει μεγαλήτερη απόσταση μεχρι να βγει στην επιφανεια και έτσι να αποροφηθει καλύτερα απο το νερο. Αυτό σημαίνει ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις στο συστημα μας από το νερότου ενυδρείου. Αυτές οι πιέσεις εμποδίζουν το CO2 να εισέλθει μέσα στο ενυδρείο και το σύστημα παροχής του CO2 θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη πίεση εσωτερικά, από αυτή που ασκείται στο διαχυτήρα από το νερό του ενυδρείου. Για να γίνει αυτό κατανοητό καλύτερα και στη πράξη, εφαρμόστε το σωληνάκι αεραντλίας στο διαχυτήρα, τοποθετήστε τον στο χαμηλότερο δυνατό σημείο εσωτερικά του ενυδρείου σας, όπως φαίνεται στη παραπάνω φωτογραφία, και φυσήξτε με το στόμα, μέσα στο σωληνάκι. Έπειτα κάντε το ίδιο, αλλά με το διαχυτήρα σε ψηλότερο σημείο. Θα παρατηρήσετε ότι στο χαμηλό σημείο χρειάζεται να φυσήξετε με μεγαλύτερη δύναμη.

Μεγαλύτερη πίεση όμως σημαίνει και μεγαλύτερες διαρροές από ελαττωματικά εξαρτήματα ή ενώσεις. Η βάνα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να δοκιμαστεί όπως αναφέρω παρακάτω.

Τοποθετούμε ένα λάστιχο στην είσοδο και ένα στην έξοδο της βάνας. Έπειτα γεμίζουμε ένα διάφανο ποτήρι ή λεκάνη με νερό από τη βρύση και βυθίζουμε τη βάνα μέσα στο νερό, όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία. Τα σωληνάκια θα πρέπει να καταλήγουν έξω από το νερό.

th_PA061696.jpg th_PA061698.jpg

Με τη βάνα κλειστή φυσάμε με δύναμη στο σωληνάκι εισόδου. Δεν πρέπει να βγαίνουν φυσαλίδες στο νερό. Αν όλα πάνε καλά, ανοίγουμε τη βάνα ώστε να επιτρέπει στον αέρα να περνά ελεύθερα μέσα από το σωλήνα εξαγωγής. Τσακίζουμε το σωλήνα εξαγωγής καλά με το χέρι μας και φυσάμε με δύναμη πάλι από το σωλήνα εισαγωγής αφού βυθίσουμε ξανα τη βανα. Και πάλι δεν πρέπει να βγαίνουν φυσαλίδες από τη βάνα. Αν, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, έχουμε φυσαλίδες, βλέπουμε από πιο σημείο βγαίνουν και πράττουμε αναλόγως. Αλλάζουμε δηλαδή βάνα ή λάστιχο. Από δικά μου πειράματα, παρατήρησα ότι κάποιες πλαστικές βάνες είχαν απώλειες, ιδιαίτερα οι χρησιμοποιημένες ή ακόμη και οι καινούργιες όταν ήταν ανοιχτές, με αποτέλεσμα, ενώ είχα παράγωγη CO2, αυτό δεν κατέληγε ποτέ στο ενυδρείο.

Η βάνα τοποθετήθηκε μετά το ταφ. Και τα δυο μαζί, τοποθετήθηκαν αμέσως μετά το μπουκάλι και πριν το μετρητή φυσαλίδων. Η βάνα απλά ρυθμίζει τη διαφυγή του CO2 στο δωμάτιο. Η ποσότητα του CO2 που εισέρχεται στο ενυδρείο είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής πίεσης του συστήματος.

th_PA071700.jpg

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Για αποφυγή διαρροών του αερίου μεταξύ των ενώσεων των υλικών, κάλο θα είναι να χρησιμοποιηθεί επιπλέον σιλικόνη ή σύρμα για σύσφιξη.

Για κολλήσεις τέτοιου τύπου, η σιλικόνη για μένα θέλει 3 ήμερες να στεγνώσει καλά και μονό σε θερμοκρασία δωματίου μακριά απο ήλιο. Για αποφυγή παρεξηγήσεων διευκρινίζω ότι αν κάποιος κατασκευάζει ενυδρείο μόνος του, η σιλικόνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τις ενώσεις των υλικών δεν είναι τόσο απαραίτητες για μικρά ενυδρεία (πχ 100 λίτρων), λόγω της σχετικά μικρής πίεσης του νερού.

Link to comment
Share on other sites

:blink:;) Εισαι μαστορι τελικα.

Σε φανταζομαι καθε βραδυ να ανοιγεις τη βανα ανακουφισης :(:(

Λοιπον παρατηρησεις

Πιο πολυ απ'ολα μου αρεσε ο μετρητης φυσαλιδων και μετα ο διαχυτηρας (αν και δεν μου γεμιζει το ματι για καλη διαχυση σε μεγαλυτερο ενυδρειο απο 60-80 εκ)

Ολα τα αλλα πολυ μαστορικά αλλα για ενα diy συστημα too much κατα τη γνωμη μου.

Το μπεκ στο καπακι με σιλικονη αποφευγεται με τρυπα στο καπακι μικροτερη απο το σωληνα και κομμενη λοξα μυτη στο σωληνα για να περασει πιο ευκολα μεσα απο την τρυπα. Σφιγγει και δεν χανει με τιποτα (εκανα το τεστ με το φυσημα μεχρι και με τρομπα :( )

Η βανα ανακουφισης χρηζει της δικης μας καθημερινης παρουσιας, αν λειπουμε τι γινεται?

Αν και ο Raven λεει οτι αυτος αφηνει κα τη νυχτα το διοξειδιο και μαλιστα ειναι και μπουκαλα οχι diy.

Εγω εβαζα αεραντλια με προγραμματιζομενο ψηφιακο χρονοδιακοπτη που ανοιγε σε αυξομενο ρυθμο κατα τη νυχτα (πχ εκλειναν τα φωτα στις 11,30 αυτο ξεκιναγε με δεκα λεπτα λειτουργειας κατα τις 12 το βραδυ, στις 1 λειτουργουσε 15 λεπτα, στις 2 εικοσι κλπ οσο ξημερωνε μειωνε χρονο λειτουργιας μεχρι τις 10 που δεν ξανανοιγε μεχρι τις 4 που ανοιγαν τα φωτα παλι)

ΥΓ σε βλεπω ντουγρου για μπουκαλα διοξειδιου με ph controller :( πες οταν ειναι για να σου πουμε "υλικα" :(

Μην επειχειρισεις με πυροσβετηρα γιατι δημιουργειται πιεση και στο κατω κατω με πυροσβεστηρες δουλευαν μεχρι τωρα τα διοξειδια στα ενυδρεια αλλα απαγορευτηκε να γεμιζουν τετοιες μπουκαλες για λογους ασφαλειας.

Η προνοια που γεμιζε μπουκαλες μαλιστα εκλεισε.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

για το θεμα της νυχτας προς το παρων δεν το κλεινω καθολου. εχω πονταρει στον ογκο του ενυδρειου σε συνδιασμο με τη μικρη παραγωγη φυσαλιδων το λεπτο και επισης με τη μικρη ιχθυοφορτιση που εχω μεχρις στιγμης και της πολυ καλης αναταραξης της επιφανειας μου. στο μελλον ισως να αγορασω μια ηλεκτροβανα και να τη συνδεσω σε χρονοδιακοπτη. αν βεβαια αντεξω οικονομικα στο μελλον με βλεπω για κανενα εργοστασιακο συστημα να ξεμπερδευω!! :blink:

μιλαω για πυροσβεστηρα με πιεσομετρο δικο του, το οποιο δειχνει και τις ανοχες της φιαλης με κοκκινη περιοχη και οχι σκετο πυροσβεστηρα.. δεν βλεπω (θεωρητικα) καποιον κινδυνο.

τη πατεντα με το λαστιχο που λες την εχω δει. μαλιστα την εχεις αναφερει και αλλου. δεν το εχω δοκιμασει αλλα καπου με ανυσηχει λογω πιεσης στα μεγαλα ενυδρεια. αλλα αφου λες οτι το δοκιμασες και με τρομπα μαλλον ειναι οκ. αλλα τωρα το λες κι εσυ αυτο? ;)

ο διαχυτηρας, τουλαχιστον οπτικα δειχνει οτι δουλευει. για παραδειμγμα μια φυσαλιδα ξεκιναει με διαμετρο 3χιλ και πριν βγει εξω ειναι 1 χιλ ή και μικροτερη. οποτε? βεβαια να πω οτι διανυει αποσταση καπου 50 εκατοστα μεχρι να βγει εξω.

αυτο που ηθελα περισσοτερο να τονισω ηταν η αρχη λειτουργιας ενος τετοιου συστηματος, και τις αντιδρασεις που εχει ενα μεγαλο ενυδρειο σε σχεση με τα μικρα, μηπως κανεις κατεβασει καμια νεα ιδεα!!!

Έγινε επεξεργασία - fishaki
Link to comment
Share on other sites

. αλλα αφου λες οτι το δοκιμασες και με τρομπα μαλλον ειναι οκ. αλλα τωρα το λες κι εσυ αυτο? :blink:

ο διαχυτηρας, τουλαχιστον οπτικα δειχνει οτι δουλευει. για παραδειμγμα μια φυσαλιδα ξεκιναει με διαμετρο 3χιλ και πριν βγει εξω ειναι 1 χιλ ή και μικροτερη. οποτε? βεβαια να πω οτι διανυει αποσταση καπου 50 εκατοστα μεχρι να βγει εξω.

αυτο που ηθελα περισσοτερο να τονισω ηταν η αρχη λειτουργιας ενος τετοιου συστηματος, και τις αντιδρασεις που εχει ενα μεγαλο ενυδρειο σε σχεση με τα μικρα, μηπως κανεις κατεβασει καμια νεα ιδεα!!!

Δοκιμασε το.

Ο νινταλ μου ειχε πει (για τη σκαλα της hagen συγκεκριμενα) οτι καλυτερα να μπαινει στο μεσαιο υψος γιατι χαμηλα λειτουργει η ανωση και τρεχει η φυσαλιδα γρηγορα.

Κλασικη diy παροχη διοεξιδιου κανεις, τι ιδεα να κατεβασει.

Τα κουκια ειναι μετρημενα, σε μικρα ενυδρεια (ακομα και απαιτητικα κατι γινεται) μεχρι 60-80 εκ ειναι μια χαρα. σε μεγαλυρερα απο 60-80 εκ (και σε πιο απαιτητικα) θελει μπουκαλα και μετα απο το ενα μετρο θελει και αυτη τη διαχυση

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

@fishaki

πολύ καλή παρουσίαση φίλε μου! το diy στα μεγαλεία του με απλά υλικά!

@delta

Σπύρο μπορείς να πεις περισσότερα για τις μπουκάλες που απαγορεύτηκαν;

Εννοείς ότι οι φιάλες από ΠΡΟΝΟΙΑ είναι ακατάλληλες;

Είμαι στην 4η σελίδα του τεχνικού εξοπλισμού γλυκού νερού και βλέπω ότι όλοι από εκεί παίρνουν μπουκάλες. Σκοπεύω να αγοράσω σύντομα δικό μου σύστημα CO2 και με ενδιαφέρει το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

...@delta

Σπύρο μπορείς να πεις περισσότερα για τις μπουκάλες που απαγορεύτηκαν;

Εννοείς ότι οι φιάλες από ΠΡΟΝΟΙΑ είναι ακατάλληλες;

Είμαι στην 4η σελίδα του τεχνικού εξοπλισμού γλυκού νερού και βλέπω ότι όλοι από εκεί παίρνουν μπουκάλες. Σκοπεύω να αγοράσω σύντομα δικό μου σύστημα CO2 και με ενδιαφέρει το θέμα.

Δεν διευκρινησα.

Δεν απαγορευτηκαν οι μπουκαλες, απλα απαγορευθηκε η αναγομωση και πωληση ακαταλληλων εκτος προδοαγραφων μπουκαλων καθως οι νεοι (προερχομενοι απο ευρωπη) νομοι ειναι πιο αυστηροι.

Οσο για την προνοια απλα εκλεισε.

Συμφωνα με τη νεα νομοθεσια αν το κελυφος δεν εχει χτυπημενο CE (Certified Europe) ή αν το ετος κατασκευης που εχει χτυπημενο πανω του ξεπερναει τη δεκαετια τοτε πρεπει να σταλει για υδραυλικη δοκιμη. Σε αντιθετη περιπτωση αν το αναγομωσει καποια εταιρεια και πεσει σε τυχων ελεγχο του Υπουργειου Αναπτυξης τοτε πεφτει ενα προστιμο 30.000 ευρω και ανακληση της αδειας λειτουργιας. Εχουν κλεισει ηδη μερικες εταιριες, κανεις δεν το διακινδυνευει.

Αν στην υδραυλικη δοκιμη ο πυροσβεστηρας βρεθει αχρηστος, καταστραφεται και παει για ανακυκλωση.

Για αναγομωση κλπ κοιτα

http://www.revival.gr/0000000000 και

http://www.olympia-p.gr/

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

τιπ:

''στην ενωση καπακι μπουκαλιου-σιλικονουχο σωληνακι,μπορουμε να χρησιμοποιησουμε λογκο στιγμης αντι για σιλικονη αφου δεν ερχεται σε επαφη με το νερο και απλα θελουμε να εμποδισουμε αεριο να διαφυγει....

δεν ξερω αν ειναι χρησιμο αλλα οσο να νε ειναι σπαστικο να μην μπορεις να συνεχισεις το πειραμα σου γιατι περιμενεις την σιλικονη να στεγνωσει.......'' :blink:

σε μενα το δοκιμασα και εδω και καιρο κανενα απολυτως προβλημα

Link to comment
Share on other sites

τιπ:

''στην ενωση καπακι μπουκαλιου-σιλικονουχο σωληνακι,μπορουμε να χρησιμοποιησουμε λογκο στιγμης αντι για σιλικονη αφου δεν ερχεται σε επαφη με το νερο και απλα θελουμε να εμποδισουμε αεριο να διαφυγει....

δεν ξερω αν ειναι χρησιμο αλλα οσο να νε ειναι σπαστικο να μην μπορεις να συνεχισεις το πειραμα σου γιατι περιμενεις την σιλικονη να στεγνωσει.......'' :blink:

σε μενα το δοκιμασα και εδω και καιρο κανενα απολυτως προβλημα

οι κολες στιγμης που λες απο οσο γνωριζω θελουν και τις δυο επιφανειες που θα κολησουν να ειναι απο το ιδιο υλικο γιατι οι κολες αυτες δεν εχουν ελαστικοτητα και με την παροδο του χρονου και τις μεταβολες της θερμοκρασιας ξεκολανε. ετσι εχω ακουσει. αν σου παρουσιασει προβλημα στο μελλον ενημερωσε μας. οσο για την τοξικοτητα... ειμαι της ιδιας αποψης με εσενα.

Δοκιμασε το.

Ο νινταλ μου ειχε πει (για τη σκαλα της hagen συγκεκριμενα) οτι καλυτερα να μπαινει στο μεσαιο υψος γιατι χαμηλα λειτουργει η ανωση και τρεχει η φυσαλιδα γρηγορα.

Κλασικη diy παροχη διοεξιδιου κανεις, τι ιδεα να κατεβασει.

Τα κουκια ειναι μετρημενα, σε μικρα ενυδρεια (ακομα και απαιτητικα κατι γινεται) μεχρι 60-80 εκ ειναι μια χαρα. σε μεγαλυρερα απο 60-80 εκ (και σε πιο απαιτητικα) θελει μπουκαλα και μετα απο το ενα μετρο θελει και αυτη τη διαχυση

σπυρο μου θα το δοκιμασω!!!

αυτο που λεει ο νινταλ (οχι πως θελω να το αφισβητω) αλλα συμφωνα με τη δικη μου λογικη, περισσοτερη σημασια εχει η κινηση και η διαδρομη και οχι η ταχυτητα της κινησης. αν θελεις δοκιμασε τη πατεντα μου κι εσυ και πες μου εντυπωσεις. σε σχεση με μια αεροπετρα παντως εχει μεγαλη διαφορα. και ειναι πανευκολο να το κατασκευασεις!!!

για την διαχυση που προτεινεις, μπορεις να κανεις ενα σχημα να γινει πιο κατανοητη η λειτουργια της? ενα απλο σχηματακι. αν και κατι πιανω.... θελω ομως να το κατανοησω πληρως.

παντως εγω, αν και εχω ΚΗ<3 δεν βλεπω να χαμπαριαζει το ΡΗ, τα φυτα και τα ψαρια. αυτο λιγο με προβληματιζει. τα λιτρα ειναι 450 καθαρα νερο και εχω ροη καπου 20-30 φυσαλιδες μερα νυχτα.

οσο για τους πυροσβεστηρες:

υπαρχουν πυροσβεστηρες με ενσωματωμενο πιεσομετρο. το πιεσομετρο αυτο υποτιθεται οτι παρουσιαζει τις ανοχες της φιαλης(πρασινη και κοκκινη περιοχη). επομενος αν η πιεση τεινει να αυξηθει επικυνδινα εσυ απλα αλλαζεις την αναλογια του μειγματος, ωστε το βραδυ που θα ειναι κλειστη η βανα, το μειγμα να παραγει λιγοτερο αεριο. δεν βλεπω κατι το επικινδυνο, αν αυτο γινει με προσοχη και τακτικη παρακολουθηση. επισης ισως θα μπορουσαμε να βαζαμε και μια βαλβιδα ανακουφισης, ετσι ωστε να αποβαλει αεριο, αν αυτο φτασει μια συγκεκριμενη τιμη πιεσης.

Link to comment
Share on other sites

..,.για την διαχυση που προτεινεις, μπορεις να κανεις ενα σχημα να γινει πιο κατανοητη η λειτουργια της? ενα απλο σχηματακι. αν και κατι πιανω.... θελω ομως να το κατανοησω πληρως.

...παντως εγω, αν και εχω ΚΗ<3 δεν βλεπω να χαμπαριαζει το ΡΗ,...

...οσο για τους πυροσβεστηρες:....

Ποια διαχυση απ'ολες :blink:

Και εγω αλλα ειναι πολυ μικρη ποσοτητα του παρεχομενου διοξειδιου (εσυ 450 λιτρα με 20-30 φυσ., 180 λιτρα εγω με 40-50 φυσαλιδες) για να "φοβομαστε".

Καλυτερα ρωτα καποιον ειδικο πχ απο τα λινκς πιο πανω. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ποια διαχυση απ'ολες :blink:αυτη

Και εγω αλλα ειναι πολυ μικρη ποσοτητα του παρεχομενου διοξειδιου (εσυ 450 λιτρα με 20-30 φυσ., 180 λιτρα εγω με 40-50 φυσαλιδες) για να "φοβομαστε". ετσι εξηγηται... θα δω τι θα κανω.

Καλυτερα ρωτα καποιον ειδικο πχ απο τα λινκς πιο πανω. ;)σωστος!

Link to comment
Share on other sites

H διαχυση ειναι απλη και τελεια.

Ενωνεις στο ματζαφλαρι αυτο, την εξοδο του φιλτρου και την εξοδο του co2 και τελος. :blink:

http://www.aquablog.nl/597-aqua-medic-reactor-1000/

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

@delta

επειδή έκλεισε η πρόνοια που ήξερε ακριβώς τι μπουκάλες παίρναμε αν πάω σε άλλο μαγαζί τι πρέπει να ζητάμε τώρα; Θέλει τίποτα ειδικά χαρακηριστικά της μπουκάλας ή αν πούμε "μπουκάλα για CO2 χωρίς σωληνάκι" φτάνει;

Link to comment
Share on other sites

Κανε τους ενα τηλ δεν ξερω :blink:

Το ιδιο ειναι και αυτοι, εκει πανε οι μποσταναδες πια, θα ξερουν.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

να δεν αφαιρουσε και τις φωτογραφιες θα ηταν αψογη η παρουσιαση

Link to comment
Share on other sites

να δεν αφαιρουσε και τις φωτογραφιες θα ηταν αψογη η παρουσιαση

Οντως ουτε εγω μπορω να την δω :excl::excl:;)^_^

Link to comment
Share on other sites

εχει μετακινησει μεσα στο φωτομπουκετ την θεση τους η τις αφαιρεσε :excl:

πολυ εκνευριστικο και πολυ συχνο φαινομενο

Link to comment
Share on other sites

ζητω ταπεινα συγνωμη. ειλικρινα δεν θυμαμαι. θα κοιταξω να το διορθωσω κατοπιν συννενοησης με καποιον διαχειρηστη. οι φωτογραφιες υπαρχουν παντως.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

ζητω ταπεινα συγνωμη. ειλικρινα δεν θυμαμαι. θα κοιταξω να το διορθωσω κατοπιν συννενοησης με καποιον διαχειρηστη. οι φωτογραφιες υπαρχουν παντως.

σορυ για τον τονο μου πριν , αλλα θα ηθελα πολυ να δω κυριως το μετρητη και το διαχυτη :)

Link to comment
Share on other sites

εγω παντως που εκανα το κολπο με τη μεγαλη συριγγα και το σφουγκαρι,ηταν σκετη απογοητευση!

χαλια διαχυση...δεν ξερω αν εκανα κατι λαθος,παντως με 7-8 ευρω παιρνεις μια χαρα διαχυτηρα!

υ.γ.συνεχιζω και δεν εχω προβλημα εκει που χρησιμοποιησα λογκο!

Link to comment
Share on other sites

η διαχυση για να δουλεψει θελει υψος στο ενυδρειο. εμενα ειναι 80 εκατοστα και δουλευει. φυσικα δεν θα δουλεψει σαν ενα διαχυτηρα. πιστευω οτι το ιδιο αποτελεσμα θα εχεις και με μια αεροπετρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Επειδη εχει γινει "πατατα" με τις φωτο, ζητω για μια ακομη φορα συγνωμη και διορθωνω το λαθος. Παρακαλω, ενας διαχειρηστης να κανει τη διορθωση:

Κατά καιρούς διάβαζα για DIY κατασκευή CO2 στα ενυδρεία. Στην προσπάθεια μου να τα εφαρμόσω κι εγώ, συνεχώς προβληματιζόμουν και συναντούσα εμπόδια στη λειτουργιά του συστήματος. Τα εμπόδια αυτά αφορούσαν κυρίως τις διαρροές. Αυτές οφείλονταν στη κατασκευή του μετρητή φυσαλίδων διότι δεν μπορούσα να βρω τις κατάλληλες «Α’ ύλες» και την επιλογή της σωστής βάνας. Επίσης ένας άλλος προβληματισμός μου ήταν η καλή διάχυση. Η παρακάτω παρουσίαση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε μερικά μόνο σημεία μιας τέτοιας κατασκευής, όπως την αποφυγή διαρροών σε μεγάλα κυριως ενυδρεία, τη μέτρηση φυσαλίδων και όσο το δυνατόν καλύτερη διάχυση του CO2 στο νερό, όλα αυτά με έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο. Επομένως η παρουσίαση δεν επικεντρώνεται στην γενικότερη κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος.

Έπειτα από ερεύνα στο διαδίκτυο, από συζητήσεις στο φόρουμ και τέλος με αφορμή αυτό παρουσιάζω κι εγώ το δικό μου σύστημα παροχής CO2!!! Η κατασκευή χωρίζεται σε 4 βασικά μέρη (αναφέρονται και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το καθένα):

Α) Φιάλη

Α1) Μπουκάλι 1,5 λίτρου από ανθρακούχο αναψυκτικό (πχ cola), ώστε να αντέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση αέρα στο εσωτερικό του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και μπουκάλι διαφορετικού μεγέθους (πχ 500ml, 750ml ή 2 λίτρων). Θεωρώ επίσης ότι ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ένας άδειος πυροσβεστήρας μαζί όμως με τον μανόμετρο του, αφού καθαριστεί καλά στο εσωτερικό του. Με τον πυροσβεστήρα θα είμαστε περισσότερο σίγουροι ότι δεν θα σκάσει από την πίεση και έχω σκοπό να το δοκιμάσω στο μέλλον. Εδώ θα ήθελα και τη γνώμη κάποιου.

PA061690.jpg

Α2) Ρακόρ ή μπέκ που χρησιμεύει για το αυτόματο πότισμα των κήπων. Εδώ χρησιμοποιήθηκε μπέκ ποτίσματος και όχι ρακόρ διότι δεν είχα και πολύ χρόνο να ψάξω στο εμπόριο. Ένα άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έχοντας την ίδια χρησιμότητα ειναι μια βαλβιδα ανεπιστροφης.

PA061680.jpg PA061694.jpg



Β) Μετρητής φυσαλίδων

Β1) Βαλβίδα ανεπίστροφης αέρα

Β2) Σύριγγα των 12ml ή άλλης χωρητικότητας. Η ουσία είναι να χωράει η βαλβίδα μέσα στη σύριγγα και να σφηνώνει καλα.

PA061681.jpg

Γ) Διαχυτήρας

Γ1) Σύριγγα των 60ml ή όσο το δυνατό μεγαλύτερη. Εδώ η ουσία δεν είναι τόσο το μήκος της σύριγγας αλλά η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάμετρος αυτής.

Γ2) Ενυδρειακό βαμβάκι ή ενυδρειακό σφουγγάρι μηχανικής φίλτρανσης.

PA061684.jpg



Δ) Βάνα και διακλαδωτής (ΤΑΦ) για ενυδρειακά σωληνάκια αεραντλίας.

PA061686.jpg

Και τέλος, σωληνάκι αεραντλίας, βεντούζες και ενυδρειακή σιλικόνη μη τοξική.

PA061687.jpg

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα παραπάνω τα προμηθευόμαστε από καταστήματα pet-shop που εμπορεύονται και ενυδρειακά προϊόντα. Τις σύριγγες και το μπουκάλι νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε . Τη σιλικόνη μπορούμε να βρούμε εκτός από τα προαναφερόμενα pet-shop και στα χρωματοπωλεία. Το μπέκ επίσης στα χρωματοπωλεία, στα καταστήματα ειδών κήπου ή στα μεγάλα καταστήματα τύπου praktiker.

Διαδικασία κατασκευής

Φιάλη:

Ανοίγουμε μια τρύπα στο καπάκι του μπουκαλιού, ώστε να περάσει το μπέκ. Έπειτα περνάμε το μπέκ μέσα στη τρύπα που ανοίξαμε, αφού πρώτα απλώσουμε σιλικόνη στα σημεία επαφής των δυο εξαρτημάτων. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

PA061692.jpg

Μετρητής φυσαλίδων

Αφαιρούμε το εμβολο της μικρής σύριγγας και το πετάμε. Στη συνέχεια κόβουμε τη σύριγγα όπως φαίνεται στη φωτογραφία με ένα πριονάκι ή κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι και λειαίνουμε το σημείο που κόψαμε με μια λίμα. Τοποθετούμε τη βαλβίδα ανεπιστροφής στο σημείο που κόψαμε τη σύριγγα. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι το βελάκι (η ροή του αέρα δηλαδή) να δείχνει προς το εσωτερικό της σύριγγας και επίσης η βαλβίδα να σφηνώσει, ασκώντας πολύ δύναμη, ώστε να μην έχουμε διαρροές. Κάλο θα ήταν, αν και δεν χρειάστηκε στη συγκεκριμένη κατασκευή να απλώσουμε στα σημεία επαφής των δυο υλικών σιλικόνη για περισσότερη σιγουριά. Τέλος τοποθετούμε τη βεντούζα και προσθέτουμε νερό βρύσης μέσα στο μετρητή, κατά τα 2/3 ή 3/4 περίπου, με τη βοήθεια μιας άλλης σύριγγας, όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία.

PA071702.jpg

Διαχυτήρας

Αφαιρούμε το εμβολο της μεγάλης σύριγγας και το πετάμε. Στη συνέχεια, αν θέλουμε, κόβουμε ένα κομμάτι από τη σύριγγα ώστε να μικρύνει το μήκος της, μονό και μονό να μην έχουμε ένα τέρας μέσα στο ενυδρείο. Τέλος τοποθετούμε μέσα στη σύριγγα το ενυδρειακό βαμβάκι ή ένα κομμάτι ενυδρειακό σφουγγάρι μηχανικής φίλτρανσης και εφαρμόζουμε τη σύριγγα σε μια βεντούζα. Ο λόγος και το σκεπτικό που τοποθετήθηκε το βαμβάκι είναι ότι η φυσαλίδα καθώς ανεβαίνει διχοτομείται σε μικρότερες φυσαλίδες από τις ίνες του βαμβακιού. Οι μικρότερες φυσαλίδες «απορροφούνται» καλύτερα από το νερό μέχρι να ανεβούν στην επιφάνεια. Στην πράξη μέσα στο δικό μου ενυδρείο, οι φυσαλίδες σχεδόν εξαφανίζονται πριν προλάβουν βγουν στην επιφάνεια!!!

PA071710.jpg

Βάνα αεραντλίας

Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της βάνας και ειδικά σε ενυδρεία με μεγάλο όγκο. Ο διαχυτήρας αναγκαστικά θα μπει στο χαμηλότερο δυνατό σημείο μέσα στο ενυδρείο, ωστε η κάθε φυσαλίδα να διανυσει μεγαλήτερη απόσταση μεχρι να βγει στην επιφανεια και έτσι να αποροφηθει καλύτερα απο το νερο. Αυτό σημαίνει ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις στο συστημα μας από το νερότου ενυδρείου. Αυτές οι πιέσεις εμποδίζουν το CO2 να εισέλθει μέσα στο ενυδρείο και το σύστημα παροχής του CO2 θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη πίεση εσωτερικά, από αυτή που ασκείται στο διαχυτήρα από το νερό του ενυδρείου. Για να γίνει αυτό κατανοητό καλύτερα και στη πράξη, εφαρμόστε το σωληνάκι αεραντλίας στο διαχυτήρα, τοποθετήστε τον στο χαμηλότερο δυνατό σημείο εσωτερικά του ενυδρείου σας, όπως φαίνεται στη παραπάνω φωτογραφία, και φυσήξτε με το στόμα, μέσα στο σωληνάκι. Έπειτα κάντε το ίδιο, αλλά με το διαχυτήρα σε ψηλότερο σημείο. Θα παρατηρήσετε ότι στο χαμηλό σημείο χρειάζεται να φυσήξετε με μεγαλύτερη δύναμη.

Μεγαλύτερη πίεση όμως σημαίνει και μεγαλύτερες διαρροές από ελαττωματικά εξαρτήματα ή ενώσεις. Η βάνα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να δοκιμαστεί όπως αναφέρω παρακάτω.

Τοποθετούμε ένα λάστιχο στην είσοδο και ένα στην έξοδο της βάνας. Έπειτα γεμίζουμε ένα διάφανο ποτήρι ή λεκάνη με νερό από τη βρύση και βυθίζουμε τη βάνα μέσα στο νερό, όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία. Τα σωληνάκια θα πρέπει να καταλήγουν έξω από το νερό.

PA061696.jpg PA061698.jpg

Με τη βάνα κλειστή φυσάμε με δύναμη στο σωληνάκι εισόδου. Δεν πρέπει να βγαίνουν φυσαλίδες στο νερό. Αν όλα πάνε καλά, ανοίγουμε τη βάνα ώστε να επιτρέπει στον αέρα να περνά ελεύθερα μέσα από το σωλήνα εξαγωγής. Τσακίζουμε το σωλήνα εξαγωγής καλά με το χέρι μας και φυσάμε με δύναμη πάλι από το σωλήνα εισαγωγής αφού βυθίσουμε ξανα τη βανα. Και πάλι δεν πρέπει να βγαίνουν φυσαλίδες από τη βάνα. Αν, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, έχουμε φυσαλίδες, βλέπουμε από πιο σημείο βγαίνουν και πράττουμε αναλόγως. Αλλάζουμε δηλαδή βάνα ή λάστιχο. Από δικά μου πειράματα, παρατήρησα ότι κάποιες πλαστικές βάνες είχαν απώλειες, ιδιαίτερα οι χρησιμοποιημένες ή ακόμη και οι καινούργιες όταν ήταν ανοιχτές, με αποτέλεσμα, ενώ είχα παράγωγη CO2, αυτό δεν κατέληγε ποτέ στο ενυδρείο.

Η βάνα τοποθετήθηκε μετά το ταφ. Και τα δυο μαζί, τοποθετήθηκαν αμέσως μετά το μπουκάλι και πριν το μετρητή φυσαλίδων. Η βάνα απλά ρυθμίζει τη διαφυγή του CO2 στο δωμάτιο. Η ποσότητα του CO2 που εισέρχεται στο ενυδρείο είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής πίεσης του συστήματος.

PA071700.jpg

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Για αποφυγή διαρροών του αερίου μεταξύ των ενώσεων των υλικών, κάλο θα είναι να χρησιμοποιηθεί επιπλέον σιλικόνη ή σύρμα για σύσφιξη.

Για κολλήσεις τέτοιου τύπου, η σιλικόνη για μένα θέλει 3 ήμερες να στεγνώσει καλά και μονό σε θερμοκρασία δωματίου μακριά απο ήλιο. Για αποφυγή παρεξηγήσεων διευκρινίζω ότι αν κάποιος κατασκευάζει ενυδρείο μόνος του, η σιλικόνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τις ενώσεις των υλικών δεν είναι τόσο απαραίτητες για μικρά ενυδρεία (πχ 100 λίτρων), λόγω της σχετικά μικρής πίεσης του νερού.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Γυάλινο μπουκάλι εχει χρησιμοποιήσει κανείς, ή δεν είναι κατάλληλο?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Γυάλινο μπουκάλι εχει χρησιμοποιήσει κανείς, ή δεν είναι κατάλληλο?

αν σπασει το πλαστικο θα εχεις απλα ζαχαρονερα, ενω αν σπασει το γυαλινο, υπαρχει κυνδινος να τραυματιστεις απο τα κοματια που θα πεταχτουν.

Link to comment
Share on other sites

Το μπεκ στο καπακι με σιλικονη αποφευγεται με τρυπα στο καπακι μικροτερη απο το σωληνα και κομμενη λοξα μυτη στο σωληνα για να περασει πιο ευκολα μεσα απο την τρυπα. Σφιγγει και δεν χανει με τιποτα (εκανα το τεστ με το φυσημα μεχρι και με τρομπα :) )

ο δελτα λεει αυτο για οσους δεν γνωριζουν και εχει απολυτο δικιο. ευκολοτερη κατασκευη και αξιοπιστη! :D

P8120310.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...