Jump to content

άλγη, φωσφορικά & αντιμετώπιση με Moss Ball


akkornteon

Recommended Posts

Κάποτε διάβασα ότι το φυτό Japanese Marimo moss ball (στους καταλόγους της tropica ονομάζεται Cladophora aegagrophila, http://www.tropica.com/productcard_1_popup...amp;mode=close) ρουφάει τα φωσφορικά PO4 και έτσι εμποδίζει την άλγη. Ήμουν τελείως αρχάριος και επειδή μ' άρεσε κιόλας το πήρα! Σήμερα, ύστερα από αυτό το άρθρο που διάβασα προβληματίζομαι αν τελικά "κάνει δουλειά" και θα ήθελα να μάθω αν έχετε εμπειρίες με αυτό το φυτό. Ή αν έχετε δοκιμάσει και τις υπόλοιπες μεθόδους που αναφέρει (άχυρο κριθαριού, Eigera densa *μαλλον εννοεί egeria densa που είναι φυτό και διακοπτόμενο φωτισμό.)

http://www.aquascapingworld.com/magazine/M...vent-Algae.html

Να σημειωθεί για όσους βαριούνται να το διαβάσουν ολόκληρο ότι ο συγγραφέας καταλήγει ότι δεν εμφανίστηκαν black beard algae, black brush algae, green dust algae και diatoms, όμως είχε blue green algae και green spot algae.

Εγώ το έχω από την αρχή του φυτεμένου μου, πρόσφατα αγόρασα και δεύτερο. Το φως μου είναι 0.9w/lt και χρησιμοποιώ τη σειρά seachem στο 1/3 της δόσης, δεν έχω παρατηρήσει ποτέ άλγη, εκτός από την κλασσική πράσινη πάνω στην άσπρη πέτρα μου και στο ξύλο. Αν καταλήξουμε ότι όντως αντιμετωπίζει την άλγη θα μπορούσαμε να το προτείνουμε σε παιδιά που έχουν τέτοιο πρόβλημα, όπως ακριβώς προτείνουμε το κερατόφυλλο (σ.σ. "κερατοφυλλάκι να βάλλωωω;" :blink: ) για άμεση απορρόφηση νιτρικών! Μήπως τελικά συνδυασμός κερατόφυλλου και moss ball μας δώσει έως κάποιο σημείο μια λύση; ;)

Link to comment
Share on other sites

στην ουσια θα μπορουσα με να μιλησουμε για συνδιασμο πολλων παραμετρων κατα τη γνωμη μου για να εχουμε σωστο αποτελεσμα.οποιοδηποτε φυτο γρηγορης αναπτυξης σε συνδιασμο αλλων παραγοντων(φως,νιτρικα κλπ)μαζι με καποιο αλλο αργης αναπτυξης ,αλλα και μεσαιας θα μπορουσε να πετυχει το επιθυμητο....

Link to comment
Share on other sites

έχεις δίκιο φίλε Klaz, αυτός είναι ο γενικός κανόνας.

Απλά μου φάνηκε ενδιαφέρον γιατί είναι η πρώτη φορά που συνάντησα στο internet να λέγεται για κάποιο φυτό ότι "μαζεύει" ειδικά τα ΡΟ4 και θέωρησα καλό να υπάρχει στη "βιβλιοθήκη" του AZ!

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφερουσα προσεγγιση ενος αρχαριου που ακομα ψαχνεται με τις αλγες...αυτο ακριβως μου ηρθε στο μυαλο διαβαζοντας το αρθρο.

Κατα την γνωμη μου ο τυπος ειναι τελειως λαθος. Και οταν λεει οτι εκανε τα εξης πειραματα και παρατηρησεις παλι ειναι λαθος, γιατι για να γινει σοβαρο πειραμα και να βγουν συμπερασματα απο ενα τοσο πολυπλοκο κλειστο συστημα οπως ειναι το ενυδρειο θα πρεπει να ληφθουν υποψιν παρα πολλες παραμετροι και θα απαιτουσε σοβαρη δουλεια εργαστηριου.

Κατ αρχην ποιος ειπε οτι η μειωση των φοσφωρικων δυσκολευει την αναπτυξη της αλγης; Το αντιθετο μαλιστα..δυσκολευει την αναπτυξη των φυτων και ευνοουνται οι αλγες. Οποτε ποιος ο λογος να βαλουμε (αν υπαρχουν) φυτα που θα τραβηξουν τα φοσφωρικα με ταχυτερους ρυθμους;. Θα πρεπει να υπαρχει υπερβολικη περισσεια ΡΟ4 για να γινει ζημια σε ενα ισορροπημενο και ωριμο ενυδρειο για να γεμισει αλγες.

Και παλι ολα αυτα εξαρτωνται απο το ειδος του ενυδρειου, τα ειδη των φυτων , την ιχθυοφορτιση τον φωτισμο και πολλα- πολλα αλλα...

Οσο για τις μπαλες αλγης μου ειναι δυσκολο να πιστεψω οτι ειναι ρουφηχτρες φοσφωρικων μιας και η ικανοτητες προσληψης ενος φυτου εξαρτωνται απο τον ρυθμο αναπτυξης του και η συγκεκριμενη αλγη αναπτυσσεται με ρυθμους χελωνας.

Το κερατοφυλλο πχ, ναι χρειαζεται πολυ αζωτο γιατι η αναπτυξη του κατω απο καλο φωτισμο ειναι ταχυτατη και πρεπει να την υποστηριξει τραβωντας με γρηγορους ρυθμους τα θρεπτικα.

Το αλλο παλι με φυτα οπως η Εgeria densa και την ικανοτητα της να απελευθερωνει τοξικες ουσιες που εμποδιζουν την αναπτυξη αλγης ειναι ενας μυθος που στηριχτηκε στην υποθεση της Diana Walstadt οτι ισως συμβαινει αυτο. Καποιοι πηραν αυτη την υποθεση και την παρουσιασαν ως δικη τους παρατηρηση και εκτοτε κυκλοφορει ως δεδομενο !

Πειτε μου σε τι θα χρησιμευε σε ενα φυτο που ζει σε τρεχουμενα ή αχανη υδατα η σπαταλη ενεργειας για την συνθεση και εκλυση πολυπλοκων χημικων κατα της αλγης..

Συγνωμη αλλα η γνωμη μου ειναι οτι το αρθρο αυτο ειναι τελειως αυθαιρετο και λαθος και δεν με πειθει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...