Jump to content

Αλατότητα και θερμοκρασία


Recommended Posts

Έχω διαβάσει κατά καιρούς για τις διαφοροποιήσεις τιμών σε σχέση με τη θερμοκρασία.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι ηλεκτρονικές ή αναλογικές συσκευές μέτρησης, αναγράφουν επάνω μια ενδεικτική τιμή θερμοκρασίας όπου το συγκεκριμένο όργανο θα δώσει τα σωστά αποτελέσματα.

Στο διαθλασίμετρο (Refractometer) για παράδειγμα, ο εκάστοτε κατασκευαστής προτείνει ότι για το αποτέλεσμα των σωστών ενδείξεων η θερμοκρασία πρέπει να είναι π.χ. στους 20ο C.

Πότε έχουμε τέτοια θερμοκρασία στο ενυδρείο μας?

Συνήθως είναι κοντά στους 26ο C, οπότε το αποτέλεσμα της μέτρησης (μικρό ή μεγάλο), δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό.

Στην αναζήτηση μου στο Internet ανακάλυψα τον παρακάτω πίνακα αντιστοιχιών θερμοκρασίας / αλατότητας και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

Ελπίζω να φανεί χρήσιμος.

Λειτουργεί ως εξής:

(Το διάγραμμα είναι βασισμένο στα πυκνόμετρα που βαθμονομούνται με 24ο C)

1. Επιλέξτε από το κόκκινο περιθώριο τη κάθετη στήλη θερμοκρασίας που ανταποκρίνεται με αυτή του ενυδρείου.

2. Εντοπίστε από το λευκό περιθώριο τη σειρά με το αποτέλεσμα της αλατότητας που έδειξε η μέτρηση.

3. Στη μπλε στήλη παρουσιάζεται η πραγματική αλατότητα του αποτελέσματος της σειράς (πράσινης π.χ.)

post-13206-1256140625_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει κατά καιρούς για τις διαφοροποιήσεις τιμών σε σχέση με τη θερμοκρασία.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι ηλεκτρονικές ή αναλογικές συσκευές μέτρησης, αναγράφουν επάνω μια ενδεικτική τιμή θερμοκρασίας όπου το συγκεκριμένο όργανο θα δώσει τα σωστά αποτελέσματα.

Στο διαθλασίμετρο (Refractometer) για παράδειγμα, ο εκάστοτε κατασκευαστής προτείνει ότι για το αποτέλεσμα των σωστών ενδείξεων η θερμοκρασία πρέπει να είναι π.χ. στους 20ο C.

Πότε έχουμε τέτοια θερμοκρασία στο ενυδρείο μας?

Συνήθως είναι κοντά στους 26ο C, οπότε το αποτέλεσμα της μέτρησης (μικρό ή μεγάλο), δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό.

Στην αναζήτηση μου στο Internet ανακάλυψα τον παρακάτω πίνακα αντιστοιχιών θερμοκρασίας / αλατότητας και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

Ελπίζω να φανεί χρήσιμος.

Λειτουργεί ως εξής:

(Το διάγραμμα είναι βασισμένο στα πυκνόμετρα που βαθμονομούνται με 24ο C)

1. Επιλέξτε από το κόκκινο περιθώριο τη κάθετη στήλη θερμοκρασίας που ανταποκρίνεται με αυτή του ενυδρείου.

2. Εντοπίστε από το λευκό περιθώριο τη σειρά με το αποτέλεσμα της αλατότητας που έδειξε η μέτρηση.

3. Στη μπλε στήλη παρουσιάζεται η πραγματική αλατότητα του αποτελέσματος της σειράς (πράσινης π.χ.)

Πολύ χρήσιμο...σε ευχαριστούμε πολύ.

Έγινε επεξεργασία - Big Blue
Link to comment
Share on other sites

Ο πινακας αναφερεται σε μετρησεις με πυκνομετρο.Αυτες εχουν αμεση σχεση με τη θερμοκρασια του νερου.Σε αλλη θερμοκρασια,το ιδιο πυκνομετρο δινει πολυ διαφορετικες τιμες.Γιαυτο και προτιμαμε ρεφρακτομετρο (διαθλασιομετρο) το οποιο επιρεαζεται πολυ λιγο απο διαφορετικες θερμοκρασιες νερου.

Link to comment
Share on other sites

τα refractometrer συνήθως έχουν τον χαρακτηρισμό ATC Automatic temperature compensation

http://www.premiumaquatics.com/Merchant2/m...Code=Hydrometer

έτσι δε χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό

μπορείς όμως να ανησυχείς όταν καλιμπραρεις μόνο με νερό από α/ο ,γιατί καλιμπραρεις λίγο <μακριά > από το θαλασσινό νερό και υπάρχει ένα μικρό σφάλμα

θέλεις σχετικό αγγλόφωνο λίνκ ?

Link to comment
Share on other sites

τα refractometrer συνήθως έχουν τον χαρακτηρισμό ATC Automatic temperature compensation

......

+1

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...