Jump to content

«Παγώνει» η τακτοποίηση ημιυπαίθριων


Recommended Posts

«Παγώνει» η τακτοποίηση ημιυπαίθριων

--------------------------------------------------------------------------------

Εντολή να μη δέχονται πλέον αιτήσεις «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων και να «παγώσουν» τη διεκπεραίωση αιτήσεων, ανεξάρτητα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, απέστελιε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος στις πολεοδομίες όλης της χώρας. Η εγκύκλιος έρχεται μια εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού περί αναστολής της ισχύος της επίμαχης ρύθμισης, διάστημα στο οποίο... οι πολεοδομίες συνέχιζαν να δέχονται κανονικά αιτήσεις «τακτοποίησης»!

Η εγκύκλιος 7 με θέμα «προαναγγελία εφαρμογής διατάξεων» απεστάλη χθες το μεσημέρι στις πολεοδομίες από τη διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οπως αναφέρει, εν όψει της αναστολής εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 40 και 41 του ν. 3775/2009 «παρακαλούμε να διακόψετε κάθε σχετική σας ενέργεια που αφορά την εφαρμογή των άρθρων περί τακτοποίησης ημιυπαίθριων και κλειστών υπέργειων και υπόγειων χώρων που άλλαξαν χρήση, σε όποιο στάδιο της διαδικασίας και αν ευρίσκεται». Με την αποστολή της εγκυκλίου «παγώνει» επʼ αορίστω η εφαρμογή της ρύθμισης Σουφλιά, καθώς η εγκύκλιος δεν αναφέρει τον χρονικό περιορισμό των 6 μηνών, που η υπουργός ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα της μιας εβδομάδας που μεσολάβησε από τις ανακοινώσεις της υπουργού έως την αποστολή της εγκυκλίου, η κατάθεση αιτήσεων «τακτοποίησης» και η διεκπεραίωσή τους συνεχίζονταν κανονικά! Οπως ανέφεραν στην «Κ» επικεφαλής πολεοδομιών από όλη την Αττική, οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων μειώθηκαν σαφώς μετά την ανακοίνωση της υπουργού, όμως «όσοι ήξεραν, συνέχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις». Πάντως, η υπουργός είχε διευκρινίσει πως όσες αιτήσεις δεν έχουν διεκπεραιωθεί πλήρως θα θεωρηθούν μη γενόμενες, χωρίς κυρώσεις (λ.χ. υπαγωγή στα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων) για όσους τις υπέβαλαν.

Στην υπόθεση χθες παρενέβη με δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλογιάννης. Κατηγόρησε την υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη για προχειρότητα, υποστηρίζοντας ότι «επαναφέροντας το παλαιό καθεστώς για στους ημιυπαίθριους, τα ισόγεια και τα υπόγεια δημιουργεί νέες ευκαιρίες για αλλαγή χρήσης». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο κ. Καλογιάννης επιμένει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας ουδέποτε έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση και μάλιστα κατηγόρησε τον Τύπο... ότι προεξοφλεί την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (η οποία, σημειωτέον, ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και μένει να καθαρογραφεί!). Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το ΣτΕ, τη νομική ανεπάρκεια της ρύθμισης Σουφλιά έχουν υποδείξει οι σύλλογοι Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων, καθώς και επιφανείς νομικοί.

Eλαβα αυτο το μηνυμα στο FB και επειδη ειμαι στα χαρτια να αγορασω σπιτι το οποιο εχει (οπως ολα) ημιυπαιθριους με εβαλε σε δισταγμους.

Γνωριζει καποιος κατι σχετικο επι του θεματος;

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Το 2000 που έγινε αγορά του σπιτιού το οποίο έχει περίπου 12 τ.μ ημιυπαίθριο χώρο ο κατασκευαστής μας διαβεβαίωσε οτι δεν πρόκειται να πληρώσουμε κάτι παραπάνω κτλ κτλ...επειδή παρακολουθούμε το θέμα στενά καθώς μας αφορά..κατα τη γνώμη μου είναι η μεγαλύτερη κομπίνα των τελευταίων ετών, ο ενάς χτίζει φθηνότερα και πουλάει τζαμαρία για τοίχο και ο άλλος σε έχει στην αναμονή και κάποια στιγμή θα ρίξει το πρόστιμο σε εσένα που έχεις ήδη αγοράσει και δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς.Τον τελευταίο καιρό ακούστηκε οτι όσοι πληρώσουν εθελοντικά το "πρόστιμο" θα έχουν καλύτερη τιμή στη αναλογία του τ.μ, αυτο βέβαια αναλογικά με την περιοχή..ποσό δεν ορίστηκε ποτέ και όπως αναφέρεις και εσυ παραπάνω όλα έχουν παγώσει..Γνώμη μου να μην αγοράσεις κατοικία με ημιυπαιθριο χώρο(δεν ειναι και ευκολο) εαν όχι αναμονή του προστιμου και εχε την αξία μισού αυτοκινητου πόλης στην άκρη για τοτε..ΜΟΥΦΑ η υπόθεση και πάλι όλα εις βάρος του πολίτη...και τα λεφτά στα λεφτά...το έλλειμα πρεπει καπως να καλυφθει και θα καλυφθει απο εμάς...όπως ξεφνικά βλέπεις την τροχαία στους δρόμους να γράφουν τους πάντες!!

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...