Jump to content

Kαλλιέργεια σπιρουλίνας μέσα στo ενυδρείο μας.


A.Lazaros

Recommended Posts

Θέλω λοιπόν την γνώμη των εμπειρότερων από εμένα, πάνω στο αν θα μπορούσε να συνδυαστεί η καλλιέργεια σπιρουλίνας μέσα σε ένα ενυδρείο που έχει ψάρια ή έστω και χωρίς ψάρια.

Λεπτομέρειες και ότι πληροφορίες μπόρεσα να συλλέξω μέχρι τώρα ακολουθούν παρακάτω.

Πως ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου για την καλλιέργεια σπιρουλίνας.

Πρόσφατα πήρα κάποιες κάψουλες σπιρουλίνας ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.

Μέχρι τότε ήξερα τα βασικά.

Η Σπιρουλίνα είναι το τρόφιμο με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον κόσμο. Περιλαμβάνει περισσότερα από 100 συστατικά. Έχει πολύ μεγάλη πεπτικότητα (95%), σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων που είναι μόνο 10 - 15%.

Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.

Είχα όμως την εντύπωση ότι όλα τα σκευάσματα σπιρουλίνας είναι εισαγωγής και γενικότερα ότι η σπιρουλίνα δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα αλλά διαπίστωσα ότι αυτά που αγόρασα παράγονται στην Ελλάδα στην πηγή θερμών Νιγρίτας και κατατάσσονται στις ανώτερες ποιότητες σπιρουλίνας παγκοσμίως. Η ίδια η ΝΑΣΑ έχει έρθει σε επαφή με 2 παραγωγούς έλληνες στις Σέρρες λόγω της ανώτερης ποιότητας της.

Μου γεννήθηκε λοιπόν η απορία, αν είναι δυνατόν να καλλιεργήσω και εγώ λίγη σπιρουλίνα στο ενυδρείο μου. Είναι πολύ καλή τροφή για τα ψάρια, τον άνθρωπο ακόμα και το σκυλί μας (αν έχουμε).

Έκανα μια έρευνα στο ίντερνετ και έμαθα ότι τελικά είναι σχετικά εύκολο να καλλιεργήσει κάποιος σπιρουλίνα στον κήπο του αρκετούς μήνες του χρόνου σε καράφες με στενό λαιμό (μισοθαμμένες μέσα στη γη) φτάνει να μπορεί να τις ανακατεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα 2-3 φορές την μέρα .

http://www.daenvis.org/technology/Spirulina.htm

Εδώ βρήκα μια συνταγή για σπιτική παραγωγή που απλά ζητάει να προσθέσουμε στο νερό 2-3 γραμμάρια αλάτι και να διατηρήσουμε ανάμεσα σε 25-35βαθμούς την θερμοκρασία του. Αυτό που δεν κατάλαβα, τι είναι το Bio-gas slurry?

http://www.ehow.com/how_5150629_cultivate-spirulina.html

Για «μαγιά», έμαθα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κάψουλα (είναι σε μορφή σκόνης) από την συσκευασία που αγοράζουμε από το φαρμακείο. Επειδή το προϊόν είναι 100% φυσικό και απλά υφίσταται μια αφυδάτωση πριν κλειστεί σε κάψουλες, συμπεριφέρεται όπως η άλγη στο σφουγγάρι του εσωτερικού φίλτρου του ενυδρείου μας. Μπορεί δηλαδή να διατηρηθεί ζωντανή, αν και «ξεραμένη», έξω από το νερό για πάρα πολύ καιρό και μετά να «ξαναζωντανέψει» και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται όταν την βάλουμε πίσω στο υγρό στοιχείο και το φυσικό της περιβάλλον.

Απαιτούνται λοιπόν κάποιες ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας (οι οποίες είναι οι φυσικές θερμοκρασίες μιας αφρικανικής λίμνης αν έχω καταλάβει καλά) και κάποια συστατικά στο νερό τα οποία λογικά πρέπει να βρίσκονται στις αφρικανικές λίμνες στις οποίες πρωτοανακαλύφθηκε σπιρουλίνα.

Θα μπορούσαν αυτές οι συνθήκες να δημιουργηθούν μέσα στο ενυδρείο μας?

Τα παρακάτω τα βρήκα στο ίντερνετ και είναι πληροφορίες για τη σπιρουλίνα γενικά.

Η ΤΡΟΦΗ

Το μικροσκοπικό αυτό φύκι θεωρούνταν και θεωρείται τροφή και όχι συμπλήρωμα διατροφής.

Είναι γιατί από παλία ήταν γνωστό στους Ιθαγενέις της Κεντρικής Αμερικής σαν βασικό συστατικό της διατροφής τους και αυτό όχι τυχαία.

Ενδιαφέρουσα είναι η δράση της πάνω στον ιό του AIDS του οποίου φάινεται να αναστέλλει την λειτουργία.

Το κύριο ακόμα πλεονέκτημα της είναι ότι οι βιταμίνες της και τα μεταλλικά άλατά της σαν πηγή δνε είναι συνθετικά αλλά 100% φυσικά και σε καμμία περίπτωση δεν περιέχουν τοξικά κατάλοιπα.

Τρεις μόνον παραγωγοί σπιρουλίνας υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Οι δύο είναι Ελληνες με έδρα παραγωγής και καλλιέργειας την Νιγρίτα Σερρών.

Οπως αναφέρθηκε προηγουμένωςη Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό νηματώδες κυανοπράσινο μικροφύκος (microalgae) του γλυκού νερού που όμως μπορεί να αναπτυχθεί και στο θαλασσινό.Επιστημονικότερα ανομάζεται arthrospira (Αρθροσπείρα) και ανήκει στα κυανοβακτήρια.

Εκ πρώτοις εντυπωσιάζει με το βαθύ πράσινο χρώμα της το οποίο τονίζει τα μέρη που ευδοκιμεί και τα χαρακτηρίζει. Το χρώμα αυτό το οφείλει σε μιά χρωστική, την πρωτείνη φυκοκυανίνη που είναι ισχυρό ανιοξειδωτικό αλλά και την χλωροφύλλη ουσία γνωστή που χαρακτηρίζει τα φυτά και που είναι δέκτης ισχυρής ηλιακής ενέργειας.

Από διατροφική άποψη αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτείνη "πράσινη τροφή".

Περιέχει 5% λιπαρά χωρίες καθόλου χοληστερόλη, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται σε μορφή των απαραίτητων για την υγεία ω-6-λιπαρών οξέων, κυριώς λινολεικών και γ-λινολενικού οξέος.

Είναι εκπληκτικό πράγματι, πώς ένα τόσο μικρός οργανισμός, μπορέι να κρύβει τόσες πολλές βιταμίνες και τόσα άλλα στοιχεία, και μάλιστα στην ιδανική αναλογία για τον ανθρωπινο οργανισμό, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για θάυμα της φύσης δώρο στον άνθρωπο.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Εχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτείνη. Αντίστοιχα η περιεκτικότητα άλλων τροφών σε πρωτείνη είναι

σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%

Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι

περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές παρισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι

Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και εχει 49% καλυτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε

25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου

Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ερευνες σε ανθρώπινα κύτταρα αλλά και σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 1γρ σπειρουλίνας την ημέρα προκαλεί πλήρη εξάλειψη βλαβών λευκοπλακίας (προκαρκινική βλάβη βλεννογόνου του στόματος). Η φυκοκυανίνη επάγει απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας, ενώ η σπειρουλάνη μειώνει την μεταστατικότητα στον πνέυμονα κυττάρων μελανώματος.Παράλληλα εκχύλισμα πολυφαινολών σπιρουλίνας αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων κυττάρων ηπαττώματος (όγκος ήπατος).

Πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζεται η χρήση της χρωστικής φυκομπιλίνης για τη στοχευμένη δημιουργία ελέυθερων ριζών, με΄τα από διέγερσή της με γωτεινή ακτινοβολία με σκοπό την καταστροφή καρκινικών όγκων (φωτοδυναμική θεραπεία).

Link to comment
Share on other sites

Λάζαρε..

Πολύ ωραία ανάλυση του θέματος και θεωρητικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο..αρκει να πιάσει το πρώτο μπόλι !!!!

Ο εξοπλισμός απ ότι κατάλαβα δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο και με ψιλοπατεντούλες σίγουρα κάτι θα πετύχεις.

Δεν μένει λοιπόν να κάνεις ένα πείραμα μιας και έχεις μαζέψει όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι.

Στο κάτω κάτω δεν έχεις να χάσεις τίποτα... αντιθέτως μάλιστα θα μας εντυπωσιάσεις και πρακτικά και όχι μόνο θεωρητικά !!!

Link to comment
Share on other sites

Λάζαρε..

Πολύ ωραία ανάλυση του θέματος και θεωρητικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο..αρκει να πιάσει το πρώτο μπόλι !!!!

Ο εξοπλισμός απ ότι κατάλαβα δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο και με ψιλοπατεντούλες σίγουρα κάτι θα πετύχεις.

Δεν μένει λοιπόν να κάνεις ένα πείραμα μιας και έχεις μαζέψει όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι.

Στο κάτω κάτω δεν έχεις να χάσεις τίποτα... αντιθέτως μάλιστα θα μας εντυπωσιάσεις και πρακτικά και όχι μόνο θεωρητικά !!!

Περιμένω πρώτα κάποιον απο εδώ να μου καλύψει τα κενά που έχω στην χημεία του νερού μου, γιατί δεν έχω καταλάβει ποια ακόμα συστατικά πρέπει να μπούνε στο νερό και αν θα είναι επιβλαβή για τα ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο θέμα! Τίποτα από τα συστατικά που αναφέρονται δεν ενοχλεί τα ψάρια (σόδα, κάλιο) όσο για το bio gas slurry medium έχω την εντύπωση ότι είναι η απλή "κοπριά" η κάποιο αντίστοιχο υπόστρωμα από οργανικά απόβλητα...

Οι προδιαγραφές πάντως της σπιτικής συνταγής ζητάνε Spirulina culture που σημαίνει καλλιέργεια σπιρουλίνας από εργαστήριο...

Οντως ο νομός Σερρών έχει εξαιρετικής ποιότητας σπιρουλίνα την οποία και εξάγει παγκοσμίως και δυστυχώς μας έρχεται πίσω ως "spirulina tabs" σε αντίστοιχη τιμή...

Έγινε επεξεργασία - DarkAngel
Link to comment
Share on other sites

Λάζαρε..

μιας και είμαστε από τη ίδια πόλη.. μιας και έχω και εγώ όρεξη για πειραματισμούς.. και μιας που έχω στα χέρια μου (από φίλο) καθαρή σκόνη σπιρουλίνας από Χαβάη (θεωρείται από τις αγνότερες και καλύτερες).. δεν ξεκινάμε μαζί τους πειραματισμούς ώστε να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον?

Έχεις τη διάθεση?

Link to comment
Share on other sites

Καλοοοοοο. Για να δοκιμάστε να δούμε πως θα πάει ώστε να πάρουμε σειρά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...