Jump to content
Sign in to follow this  
costas21

R-o

Recommended Posts

Καλησπέρα σας

Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με την χρήση Α/Ο...γιατί όπως φαίνεται είναι όχι απλά απαραίτητη αλλά πρέπει να την αγοράζουμε πρίν αγοράσουμε ενυδρείο...anyway...

1)Η χρήση της μειώνει το ph και το kh; και άν ναι πρέπει να βάζουμε πρόσθετα ή το ανεβάζει το αλάτι κατα την προετοιμασία του νερού;

2)Πόσο αποτελεσματική είναι στην καταπολέμιση οποιασδήποτε άλγης;

3)Περίπου σε τι αναλογία μας βγάζει καθαρό και βρώμικο νερό; πχ 1/3 απο το συνολικό καθαρό και το υπόλοιπο βρώμικο; δηλαδή εγώ που χρειάζομαι 70 λίτρα κάθε 15 θα πετάω επιπλέων 140;

4)Με την χρήση της μπορούμε να αυξήσουμε και τον χρόνο αλλαγής του νερού; δηλαδή αντί για κάθε 15 να κάνω αλλαγή κάθε μήνα; (δέν μου έχει πεί κανείς να αλλάζω κάθε 15 απλά νομίζω πως είναι καλύτερα)

5)Μπορείτε να μου προτείνετε μία R/O για αλλαγή μία φορά τον μήνα για 70 λίτρα;(τόσα θα αλλάζω)

6)το di τί ακριβώς είναι; είναι απαραίτητο;

Σας κούρασα :ninja: όποιος ΄δέν βαριέται θα του ήμουν ευγνόμων :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν και δεν είμαι του θαλασσινού, ούτε κατά διάνοια,

γνωρίζω κάποια πράγματα για την ΑΟ.

Ίσως μπορέσεις από τα παρακάτω να μάθεις ότι χρειάζεσαι.

Η Ανάστροφη Όσμωση είναι μια τεχνική για την φίλτρανση του νερού.

Αρχικά υπάρχει ένα πρόφιλτρο (για την προστασία της μεμβράνης ΑΟ)

που κρατάει τα "μεγάλα" σωματίδια (άμμος, χώματα κτλ).

Μαζί η μετά υπάρχει πρόφιλτρο άνθρακα για συκράτηση άλλων ουσιών.

Κατόπιν, η πίεση του νερού στο σωληνάκι εισόδου αναγκάζει ένα μέρος του

να περάσει από την μεμβράνη χωρίς να περάσουν οι διαλυμένες σε αυτό ουσίες.

Το νερό βγαίνει από 2 σωληνάκια, στο ένα "καθαρό", σχεδόν σκέτο Η2Ο,

και στο άλλο το "βρώμικο" νερό με όλα τα άλατα.

Η ικανότητα και η "ζωή" της μεμβράνης μετράται από το TDS meter

(total dissolved solids - συνολικά διαλυμένα στερεά).

Το νερό της ΑΟ (μιλώντας για το "καθαρό") εμφανίζει (σχεδόν) μηδενικές gH, kH.

Είναι όμως "νεκρό" νερό καθώς του λείπουν στοιχεία απαραίτητα

που οι οργανισμοί συνήθως λαμβάνουν απο το νερό.

Είναι όμως μια βάση για να φτιάξουμε ότι νερό θέλουμε.

1. Αλλάζοντας νερό ενυδρείου με νερό ΑΟ, μειώνονται τα συνολικά άλατα στο νερό

και πέφτουν οι σκληρότητες kH και gH (ανθρακική και ολική).

Το pH ορίζεται διαφορετικά. Είναι ανάλογο με το πόσο όξινες η αλκαλικές

είναι οι ουσίες που είναι διαλυμένες. Το ουδέτερο νερό έχει pH 7.

Η ανθρακική σκληρότητα kH εκφράζει την δυνατότητα του νερού να κρατάει σταθερό pH.

Εσύ εφόσον έχεις θαλασσινό, θα προσθέτεις αλάτι ή ότι χρειάζεται

στη σωστή αναλογία για να φτιάξεις το "νεκρό" Η2Ο της ΑΟ, ώστε να μπει στο ενυδρείο σου.

2. Η άλγη, ως φυτό που είναι, αναπτύσσεται όταν υπάρχουν ανεκμετάλλευτες

συνθήκες που ευνοούν τα φυτά (φωτισμός, θρεπτικές ουσίες, διοξείδιο).

3. Εξαρτάται από την πίεση του νερού που εισέρχεται και από την μεμβράνη.

Συνήθως είναι 1 "καθαρό" προς 3 "βρώμικο".

4. Ο χρόνος αλλαγής στο γλυκό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα αυξάνονται τα νιτρικά στο ενυδρείο.

Σε ισορροπημένο γλυκό ενυδρείο, τα φυτά τρώνε τα νιτρικά και έχουμε σταθερή τιμή.

Τότε χρειάζονται αλλαγές σπανιότερα, για να αναπληρώνονται άλλες ουσίες (ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία κτλ)

Στο θαλασσινό δυστυχώς δεν γνωρίζω.

5. Νομίζω οι μικρότερες της αγοράς έχουν παραγωγή περίπου 190 λίτρα την μέρα.

Κοίταξε μόνο να έχεις αρκετή πίεση στο νερό του δικτύου.

6. Χωρίς να είμαι σίγουρος, DI είναι έξτρα φίλτρα μετά την μεμβράνη AO για ακόμα καθαρότερο νερό.

Ισως είναι μονάδες αποστείρωσης (DisInfection).

Ελπίζω να βοήθησα και να μην σου είπα πράγματα που ήδη γνώριζες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:P:ninja::blink:

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×