Jump to content

Recommended Posts

Μιάς και η συγκεκριμένη Κιχλίδα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις όσων θέλουν να στήσουν ένα Malawi ενυδρείο, ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Το συγκεκριμένο ψάρι αποτελεί σχετικά νέα ανακάλυψη, αφού αναγνωρίστηκε απο τον Dr Ad Konings το 1994. Ανήκει στην κατηγορία των Dwarf Mbuna και το σχετικό μέγεθος του όπως περιγράφεται απο την βιβλιογραφία είναι 8 εκατοστά για το αρσενικό και 6 εκατοστά για το θηλυκό. Οι ελάχιστές απαιτήσεις για να φιλοξενηθεί στο ενυδρείο μας είναι τα 80 εκατοστά μήκος και τα 150 λίτρα, αν και όπως συμβαίνει με όλες τις κιχλίδες του είδους Mbuna όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο το καλύτερο.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τα Pseudotropheus Demasoni είναι οτι λόγο της έντονης επιθετικότητας που τα χαρακτηρίζει, πρέπει να μπούν στο ενυδρείο σε μεγάλο αριθμό. Ένας αριθμός των 10 με 12 ψαριών θεωρείται ιδανικός και βάζει σε δεύτερη μοίρα την αναλογία θηλυκών προς τα αρσενικά. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη για ενυδρείο μεγαλύτερο απο τα 150 λίτρα που προτείνονται ως ελάχιστα. Καλύτερα να μπούν στο ενυδρείο μας σαν μοναδικό είδος, αλλά αν επιλεγεί και κάποιο άλλο είδος για να μπεί μαζί τους, είναι σημαντικό να μήν έχει τα ίδια χρωματικά χαρακτηριστικά.

Το ζευγάρι έχει τα ίδια χρώματα και κατά την αναπαραγωγή του η θηλυκιά εναποθέτει γύρω στα 15 αυγά τα οποία θα τα γονιμοποιήσει ο αρσενικός. Μετά το θηλυκό θα πάρει τα γονιμοποιημένα αυγά στο στόμα του και θα τα επωάσει μέχρι να εκκολαφθούν.

Τα Demasoni είναι χορτοφάγα και γι’αυτό στο ενυδρείο μας θα τα ταϊσουμε τροφές με φυτικά συστατικά καθώς και Spirulina.

Η εν λόγω Κιχλίδα αξιολογήθηκε το 2006 απο την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη που εκδίδει και χαρακτηρίστηκε ώς ευάλωτο είδος (Vulnerable ). Ώς σημαντικότερός κίνδυνος για το Pseudotropheus Demasoni έχει προσδιοριστεί η περιορισμένη διασπορά του στη λίμνη.


Scientific Name: Pseudotropheus demasoni (Pombo Rocks)
Geo. Origin: Pombo Rocks, Tanzania
Habitat: Deep Rocky Habitat
Diet: Herbivore
Gender Differences: Monomorphic
Breeding: Maternal Mouthbrooder
Temperament: Aggressive
Conspecific Temperament: Highly Aggressive
Maximum Size: 8-6 cm
Temperature: 26°C
pH: 7.8 - 8.6
Water Hardness: Hard
Difficulty: 4

post-15437-1259049469_thumb.jpgpost-15437-1259049627_thumb.jpgpost-15437-1259049765_thumb.jpg
post-15437-1259021898_thumb.jpg

Πηγή:
Back to Nature, Guide to Malawi Cichlids by Ad Konings (2nd edition)
www.cichlid-forum.com
www.iucnredlist.org

Edited by argy1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν ψάξουμε λίγο θα δούμε οτι προτείνονται ελάχιστα λίτρα απο χαμηλά, παραδείγματα

http://www.istellas.gr/aquarium/my_fishes_demasoni.html ,

http://www.aquahobby.com/gallery/e_demasoni.php καθώς επίσης και σε βιβλία που έχω ψάξει συμβαίνει το ίδιο.

Βέβαια αν δούμε εδώ http://www.malawicichlidhomepage.com/aquar...s_demasoni.html αναφέρει οτι αν έχουμε ενυδρείο λιγότερο απο 150 λτ. θα προσέξουμε να έχουμε μόνο ενα αρσενικό.

Εγώ πιστεύω οτι όσο μεγαλύτερο είναi το ενυδρείο τόσο πιο καλά και σίγουρα θα δούμε καλύτερα και τις συμπεριφορές και θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε και περισσότερους του ενός αρσενικούς.

:excl:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Vou
   Λοιπόν σήμερα ξεκίνησα να επισκευάσω το παλιό παρατημένο και σπασμένο ενυδρειάκι διαστάσεων 60χ30χ30. Το ξεκόλλησα και θα κολληθεί από την αρχή. Τα τζάμια πλύθηκαν και οι σιλικόνες έφυγαν σχετικά εύκολα, αλλά μέχρι να βρω τον τρόπο έσπασα ένα ακόμη τζάμι . Ξέρει κανείς πως μπορώ να καθαρίσω εντελώς κάτι υπολείμματα σιλικόνης; Το περίβλημα στο κάτω μέρος έσπασε κι αυτό, αλλά ήταν λογικό μετά από τόσα χρόνια σε τέτοιες συνθήκες. Μιας και ήταν εργοστασιακή η κατασκευή του λέτε να χρειαστώ να βάλω κάτι αντίστοιχο όταν το κολλήσω ή μπορώ να το αφήσω όπως είναι; Αύριο θα παραγγείλω τα τζάμια και συνεχίζουμε, μέχρι τώρα έχω κοπεί μόνο μια φορά 💪 !

  • By Γιώργος Τσαγκαρης
   Καλημέρα ήθελα να ρωτήσω για ενυδρείο αλμυρού νερού πόσα λίτρα προτείνεται και πόσο καίνε περίπου σκεφτόμουν την μάρκα REAHU, αν γνωρίζει κανείς αν είναι καλή η οχι... 
  • By Irida Zor 🐟Tanganyika🐟
   Αποκατάσταση ενός σπασμένου 60λιτρου και χρόνια αχρησιμοποίητου ενυδρείου!!!
   Διαστάσεις 60*30*40.
   Νομίζω παίρνει σιγά σιγά μορφή 😁 Κάτι έκανα ... 🤣
      • By Δάφνη καραμπίγκα
   πρόσφατα αγόρασα ενιδρείο με ψαράκια gubby, οστώσο δεν ξεχωρίζω πια είναι τα αρσενικά και πία τα θυληκά. Απο 12 ψάρια έμεινα με 6 (γιατί ορισμένα τσιμούσαν τα άλλα). Θέλω να τους διαμορφώσω το ενυδρείο για να είναι ευνοικό για αυτά. καθώς επίσης και με τι ψάρια μπορώ να τα έχω μαζί, και σε τι θερμοκρασία; (απο εκεί που τα πήρα ούτε ήξεραν να μου πουν πολλά πολλά)
    
   Οπότε αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει θα το εκτιμούσα ευχαριστώ!

  • By tkalamat
   Σήμερα μπήκανε τα ψαρια 
      • By Dennis Ch
   Καλημέρα σε όλους! Διαθέτω ενυδρείο με θαλασσινό νερό. Το ενυδρείο εσωτερικά είναι καθαρό και υπάρχει επίσης φίλτρο. Παρόλο που προσθέτω συνεχώς θαλασσινό νερό, το νερό γίνεται θολό και το εσωτερικό του ενυδρείου δυσδιάκριτο. Τι μπορώ να κάνω γι'αυτό;
    
  • By Sof Sof's World
   Καλησπέρα! Είχα το ψαράκι μου σε ένα μικρό ενυδρείο 15 λίτρων, αλλά μεγάλωσε πάρα πολύ και έτσι αναγκάστηκα να του πάρω ένα μεγαλύτερο.Η ερώτησή μου είναι η εξής; Τι ψαράκι ή ζωάκι θα μπορούσα να βάλω στο μικρό ενυδρείο;
  • By aka68
   Μέσα σε μεγάλο ενυδρείο τα ταιζει
    
  • By aka68
   Πού να το ήξεραν δύο άνδρες, που αποφάσισαν να πιουν καφέ σε πόλη του Μαυροβουνίου, ότι θα κατέληγαν μούσκεμα.
   Ξαφνικά, το ενυδρείο που ήταν πίσω τους στην καφετέρια, έσπασε και ένα... κύμα νερού τους σκέπασε. Εμβρόντητοι, αυτοί προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί και το πάτωμα της καφετέριας μετατράπηκε σε λίμνη.
   «Πιθανότατα έγινε κάποιο λάθος με το γυαλί του ενυδρείου, στην κατασκευή. Ηρθε πριν από δύο ημέρες, δεν είχαμε προλάβει να βάλουμε ψάρια», δήλωσε στο CEN ο Ιγκόρ Βουκούροβιτς, υπάλληλος της καφετέριας. «Οι δύο άνδρες δεν τραυματίστηκαν και ευτυχώς δεν υπήρχαν παιδιά. Ομως, η ζημιά είναι 6.000-7.000 ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.


   Πηγή: Επιναν καφέ, τους σκέπασε ένα... κύμα -Εσπασε το ενυδρείο πίσω τους | iefimerida.gr 
    
  • By aka68
   Θα έχει διάρκεια ζωής..!
    
×
×
 • Create New...