Jump to content

Recommended Posts

Μιάς και η συγκεκριμένη Κιχλίδα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις όσων θέλουν να στήσουν ένα Malawi ενυδρείο, ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Το συγκεκριμένο ψάρι αποτελεί σχετικά νέα ανακάλυψη, αφού αναγνωρίστηκε απο τον Dr Ad Konings το 1994. Ανήκει στην κατηγορία των Dwarf Mbuna και το σχετικό μέγεθος του όπως περιγράφεται απο την βιβλιογραφία είναι 8 εκατοστά για το αρσενικό και 6 εκατοστά για το θηλυκό. Οι ελάχιστές απαιτήσεις για να φιλοξενηθεί στο ενυδρείο μας είναι τα 80 εκατοστά μήκος και τα 150 λίτρα, αν και όπως συμβαίνει με όλες τις κιχλίδες του είδους Mbuna όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο το καλύτερο.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τα Pseudotropheus Demasoni είναι οτι λόγο της έντονης επιθετικότητας που τα χαρακτηρίζει, πρέπει να μπούν στο ενυδρείο σε μεγάλο αριθμό. Ένας αριθμός των 10 με 12 ψαριών θεωρείται ιδανικός και βάζει σε δεύτερη μοίρα την αναλογία θηλυκών προς τα αρσενικά. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη για ενυδρείο μεγαλύτερο απο τα 150 λίτρα που προτείνονται ως ελάχιστα. Καλύτερα να μπούν στο ενυδρείο μας σαν μοναδικό είδος, αλλά αν επιλεγεί και κάποιο άλλο είδος για να μπεί μαζί τους, είναι σημαντικό να μήν έχει τα ίδια χρωματικά χαρακτηριστικά.

Το ζευγάρι έχει τα ίδια χρώματα και κατά την αναπαραγωγή του η θηλυκιά εναποθέτει γύρω στα 15 αυγά τα οποία θα τα γονιμοποιήσει ο αρσενικός. Μετά το θηλυκό θα πάρει τα γονιμοποιημένα αυγά στο στόμα του και θα τα επωάσει μέχρι να εκκολαφθούν.

Τα Demasoni είναι χορτοφάγα και γι’αυτό στο ενυδρείο μας θα τα ταϊσουμε τροφές με φυτικά συστατικά καθώς και Spirulina.

Η εν λόγω Κιχλίδα αξιολογήθηκε το 2006 απο την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη που εκδίδει και χαρακτηρίστηκε ώς ευάλωτο είδος (Vulnerable ). Ώς σημαντικότερός κίνδυνος για το Pseudotropheus Demasoni έχει προσδιοριστεί η περιορισμένη διασπορά του στη λίμνη.


Scientific Name: Pseudotropheus demasoni (Pombo Rocks)
Geo. Origin: Pombo Rocks, Tanzania
Habitat: Deep Rocky Habitat
Diet: Herbivore
Gender Differences: Monomorphic
Breeding: Maternal Mouthbrooder
Temperament: Aggressive
Conspecific Temperament: Highly Aggressive
Maximum Size: 8-6 cm
Temperature: 26°C
pH: 7.8 - 8.6
Water Hardness: Hard
Difficulty: 4

post-15437-1259049469_thumb.jpgpost-15437-1259049627_thumb.jpgpost-15437-1259049765_thumb.jpg
post-15437-1259021898_thumb.jpg

Πηγή:
Back to Nature, Guide to Malawi Cichlids by Ad Konings (2nd edition)
www.cichlid-forum.com
www.iucnredlist.org

Έγινε επεξεργασία - argy1
Link to comment
Share on other sites

Αν ψάξουμε λίγο θα δούμε οτι προτείνονται ελάχιστα λίτρα απο χαμηλά, παραδείγματα

http://www.istellas.gr/aquarium/my_fishes_demasoni.html ,

http://www.aquahobby.com/gallery/e_demasoni.php καθώς επίσης και σε βιβλία που έχω ψάξει συμβαίνει το ίδιο.

Βέβαια αν δούμε εδώ http://www.malawicichlidhomepage.com/aquar...s_demasoni.html αναφέρει οτι αν έχουμε ενυδρείο λιγότερο απο 150 λτ. θα προσέξουμε να έχουμε μόνο ενα αρσενικό.

Εγώ πιστεύω οτι όσο μεγαλύτερο είναi το ενυδρείο τόσο πιο καλά και σίγουρα θα δούμε καλύτερα και τις συμπεριφορές και θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε και περισσότερους του ενός αρσενικούς.

:excl:

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...