Jump to content

Recommended Posts

Πρόκειται για άλλη μία dwarf-mbuna Κιχλίδα της λίμνης Μαλάουι η οποία ανακαλύφθηκε το 1989 απο τον Dr Ad Konings. Πήρε την ονομασία της απο τον Saulos Mwale, ο οποίος βοήθησε στην ανακάλυψη του saulosi κατά την διάρκεια μιας κατάδυσης στην δυτική ακτή της λίμνης και πιο συγκεκριμένα στoν ύφαλο Taiwan, βόρεια του νησιού Chizumulu και σε βάθος 7-15 μέτρα.

Στο φυσικό περιβάλλον τρέφεται με άλγη σκαλίζοντας τον βυθό, ενώ στο ενυδρείο μας θα δεχθέι τροφές πλούσιες σε φυτικά συστατικά καθώς και Spirulina όπως όλες οι Κιχλίδες του είδους Mbuna όπου ανήκει.

Το μέγεθος του όπως περιγράφεται απο την βιβλιογραφία είναι 8 εκατοστά για το αρσενικό και 6 εκατoστά για το θηλυκό. Οι ελάχιστές απαιτήσεις που μας προτείνει ο Dr Ad Konings για να φιλοξενηθεί στο ενυδρείο μας είναι τα 100 εκατοστά μήκος και τα 150 λίτρα, αν και όπως συμβαίνει με όλες τις κιχλίδες του είδους Mbuna όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο το καλύτερο. Σ’αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί η τάση που έχει ο συγκεκριμένος συγγραφέας να αναφέρει τα ελάχιστα λίτρα πιο χαμηλά απ’ ότι η εμπειρία έχει δείξει. Γι’αυτό το λόγο προτείνεται μεγαλύτερο ενυδρείο καθώς παρά το μικρό τους μέγεθος τα saulosi είναι επιθετικά και απαιτούν αρκετά λίττρα ειδικά εάν σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα του ενώς αρσενικά.

Τα αρσενικά στρέφουν όλη τους την επιθετικότητα προς τα υπόλοιπα αρσενικά του ιδίου είδους, αφήνοντας τα θηλυκά να επισκέπτονται την περιοχή τους με σκοπό την αναπαραγωγή. Αν και τα saulosi γεννιούνται έχοντας κίτρινο χρώμα, τα αρσενικά του είδους αλλάζουν το χρώμα τους σε μπλέ όταν φτάσουν σε ώριμη αναπαραγωγικά ηλικία. Όταν έχουμε παραπάνω απο έναν αρσενικό στο ενυδρείο μας, πολύ συχνά θα παρατηρήσουμε τα πιο νεαρά αρσενικά να διατηρούν το κίτρινο χρώμα, με σκοπο να μπερδέψουν τον ισχυρό αρσενικό και να αποφύγουν την επιθετικότητά του. Ωστόσο, αυτός δεν θα ξεγελαστεί και θα συνεχίσει να τα κυνηγάει περισσότερό απο τα θηλυκά. Επίσης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ένα θηλυκό να παίρνει τον χρωματισμό του αρσενικού έτσι ώστε να τρομάξει εισβολείς που προσπαθούν να κάνουν τροφή τον γόνο του ζευγαριού.

Μόλις ο αρσενικός διαλέξει το μέρος που θα ζευγαρώσει και η θηλυκιά είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, θα δείξει έντονα τα χρώματά του και θα αρχίσει να τρέμει μ’έναν τρόπο χαρακτηριστικό για τις Κιχλίδες. Θα προσπαθήσει έτσι να την οδηγήσει στο μέρος που έχει διαλέξει για την αναπαραγωγή. Η θηλυκιά εναποθέτει γύρω στα 20 αυγά τα οποία θα τα γονιμοποιήσει ο αρσενικός. Μετά η θηλυκιά θα πάρει τα γονιμοποιημένα αυγά στο στόμα της και θα τα επωάσει για περίπου 18 μέρες μέχρι να εκκολαφθούν.

Η αναπαραγωγή του saulosi θεωρείται σχετικά εύκολη και απαιτεί μια αναλογία του ενώς αρσενικού με τρείς ή τέσσερις θηλυκιές για να την πετύχουμε. Στο ενυδρείο μας θα μπέι με mbuna του ίδιου μεγέθους αποφεύγοντας είδη με παρόμοια χρωματικά χαρακτηριστικά.

Η εν λόγω Κιχλίδα αξιολογήθηκε το 2006 απο την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη που εκδίδει και χαρακτηρίστηκε ώς ευάλωτο είδος (Vulnerable ). Ώς σημαντικότερός κίνδυνος για το Pseudotropheus saulosi έχει προσδιοριστεί η περιορισμένη διασπορά του στη λίμνη καθώς επίσης και η υπεραλίευση απο τους ντόπιους.




Scientific Name: Pseudotropheus saulosi
Geo. Origin: Taiwan Reef
Habitat: Deep Rocky Habitat
Diet: Herbivore
Gender Differences: Dimorphic
Breeding: Maternal Mouthbrooder
Temperament: Aggressive
Conspecific Temperament: Aggressive
Maximum Size: 8-6 cm
Temperature: 26°C
pH: 7.8
Water Hardness: Hard
Difficulty: 2



post-15437-1261181934_thumb.jpgpost-15437-1261181964_thumb.jpgpost-15437-1261182089_thumb.jpg


Πηγή:
Back to Nature, Guide to Malawi Cichlids by Ad Konings (2nd edition)
www.cichlid-forum.com
www.iucnredlist.org

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...