Jump to content

Ψαρια-τροφη και ψαρια-κατοικιδια.


Recommended Posts

mod note

Το παρόν θέμα αποτελεί αποκοπή απο την συζήτηση με τίτλο "Ευθανασία Νο2" που έγινε εδώ

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=33927

Καλησπέρα σε όλους... Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτά που αναφέρατε παραπάνω και δεν έχω να προσθέσω κάτι διότι καλύφθηκα... Παρόλ' αυτά γράφω αυτό το ποστ, ενώ ξέρω ότι θα πέσετε όλοι πάνω μου, θέλοντας να θέσω κάποιο προβληματισμό σ' όλους τους πραγματικά σκεφτώμενους ανθρώπους αυτού του φόρουμ διότι ενώ βλέπω σωστούς χομπίστες βλέπω παράλληλα και απόψεις που με κάνουν να πιστεύω πως η έννοια της φιλοζωϊας έχει μια τελείως λάθος μορφή, τουλάχιστον συγκριτικά με το πως την ερμηνεύω εγώ...

ΑΠό τη στιγμή που έχεις το ψάρι σπίτι σου, το ταΐζεις και το περιποιείσαι, παύει να είναι "ψάρι" και γίνεται κατοικίδιο, όπως και ο σκύλος ή η γάτα. Αν ο σκύλος και η γάτα νοσήσει, κάνεις την ενεσούλα και "κοιμάται"... Αν το ψάρι νοσήσει, γιατί να το πνίξεις???

Φίλε μου εξηγείς λίγο τι εννοείς παύει να είναι ψάρι...? Έτσι πως το γράφεις είναι σα να λες ότι τα ψάρια-ψάρια είναι κατώτερα από τα ψάρια-κατοικίδια... Θέλω να τονίσω ότι δεν έχω κάτι μαζί σου, ίσα-ίσα, απλά βρίσκω πάτημα απ' τη φράση σου αυτή για να θίξω ένα γενικότερο φαινόμενο που παρατηρώ στους περισσότερους ανθρώπους και μια νοοτροπία που τη θεωρώ λάθος και προϊόν παρερμηνείας της λέξης φιλόζωος... Συγκεκριμένα, δε μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο έντονος διαχωρισμός ανάμεσα στα διάφορα είδη ζώων... Γιατί το χρυσόψαρο ή το καναρίνι να είναι φίλοι ενώ η τσιπούρα ή η κότα φαγητό...? Κάθεστε και συζητάτε για το πως μπορείτε να κάνετε το θάνατο ενός κατοικίδιου ψαριού όσο πιο ανώδυνο γίνεται, ενώ πάω στοίχημα ότι οι μισοί από εσάς στον ελεύθερο σας χρόνο πηγαίνετε για ψάρεμα ή ψαροντούφεκο... Εκείνα τα ψάρια δεν υποφέρουν όταν τους σκίζετε το στόμα με το αγκίστρι και μετά τα βγάζετε απ' το νερό και τα αφήνετε μέχρι να πεθάνουν από ασφυξία ή όταν τους σκίζετε τη σάρκα με το ψαροντούφεκο...? Ε λοιπόν όλη αυτή η κουβέντα μου φαίνεται ανούσια, ενόσο εξακολουθούν ζώα να βασανίζονται για τη δική μας απόλαυση... Ξέρω ότι τα λόγια μου ακούγονται σκληρά ή ίσως επιθετικά, αλλά από τότε που έγινα χορτοφάγος είμαι πολύ ευαιρέθηστος σε σχέση με τέτοια θέματα και η κατάσταση που επικρατεί μου φαίνεται πολύ ειρωνική ή αντιφατική... Για μένα η φιλοζωϊα σκεπάζει και προστατεύει όλα τα ζώα και χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση για να την κατακτήσει κανείς απ' ότι ασκείται από τους περισσότερους ανθρώπους... Εμένα δε με νοιάζει αν το ζώο που υποφέρει είναι τσιπούρα, γκουράμι ή κότα... Ότι και να είναι, είναι ον με συναισθήματα, ον που πονάει και ον ισάξιο με μένα (αν όχι ανώτερο, μιας και δεν έχει επιφέρει καμία καταστροφή στον πλανήτη, αντίθετα με εμάς) και δε μπορώ να νιώθω ότι υποφέρει εξαιτίας μου...

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που το πήγα αλλού το θέμα και θέλω να τονίσω ότι δεν έχω κανένα συμφέρον να τα λέω αυτά, απλά θεωρώ πως ένας τέτοιος προβληματισμός σαν αυτόν που θέλησα να θέσω είναι ακόμη πιο σημαντικός από το κύριο θέμα αυτού του τόπικ...

Ξέρω ότι οι περισσότεροι έχετε αντίθετη άποψη και ίσως δε μπείτε καν στον κόπο να προβληματιστείτε, αλλά έχετε δει ποτέ αυτή τη σκοπιά...?

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ίσως τελικά είστε ΜΕΡΙΚΩΣ ΦΙΛΟΖΩΟΙ...?

Αυτά και με όλο το σεβασμό! :D

Μίλτος

Έγινε επεξεργασία - karydas
Link to comment
Share on other sites

ανοιξε αν θελεις ενα νεο θεμα να το συζητησουμε.

παντως εγω πιστευω πως δεν ειμαστε ζωοφιλοι.προσπαθησε να γινεις μελος σε μια φιλοζωικη οργανωση και θα δεις.το πρωτο που θα σε ρωτησουν ειναι αν εχεις ζωα στην κατοχη σου.αν πεις ναι δεν σε δεχονται.

προσφατα διαβασα κατι που με ''ταρακουνησε'' και σας το παραθετω...

''δεν γινεται να φυλακιζεις κατι που αγαπας,δεν γινεται να αγαπας κατι που φυλακιζεις.....''

τα συμπερασματα,του καθε ενος..

ολο αυτο δεν γινεται επειδη θεωρουμε τα ψαρια κατωτερους οργανισμους.ακριβως το αντιθετο προσπαθουμε να δωσουμε μια οσο καλητερη ποιοτητα ζωης μπορουμε.

ο Νικος οταν λεει παυει να ειναι ''ψαρι'' το λεει μεταφορικα,οτι ειναι σαν να γινεται μελος της οικογενειας και απαιτει φροντιδα και υπευθυνοτητα,απο την στιγμη που ερχεται στην κατοχη μας,μεχρι το τελος της ζωης του (οποιο και αν ειναι αυτο)

δεν υπαρχει κανενας σιγουρα εδω μεσα που βασανιζει οποιοδηποτε ζωο για δικη του απολαυση.(το να ψαρεψεις και να φας αυτα που επιασες δεν ειναι βασανισμος)

Έγινε επεξεργασία - kwstas_original
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά και εγώ αναρωτιέμαι... Έκανα ενυδρείο γιατί είναι όμορφο, στεναχωριέμαι επειδή καταλαβαίνω ότι δεν είναι όπως στην φύση, όμως μου αρέσει γιατί αλλάζουν την ρουτίνα μου και κάνω ότι καλύτρο μπορώ... Και μάλλον έχουν δίκιο οι φιλοζωικές. Δεν είμαστε φιλόζωοι, αλλιώς θα τα αφήναμε στην ησυχία τους.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά και εγώ αναρωτιέμαι... Έκανα ενυδρείο γιατί είναι όμορφο, στεναχωριέμαι επειδή καταλαβαίνω ότι δεν είναι όπως στην φύση, όμως μου αρέσει γιατί αλλάζουν την ρουτίνα μου και κάνω ότι καλύτρο μπορώ... Και μάλλον έχουν δίκιο οι φιλοζωικές. Δεν είμαστε φιλόζωοι, αλλιώς θα τα αφήναμε στην ησυχία τους.

Δυστυχώς συμφωνώ :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Φίλοι μου εγώ όπως είπα και πιο πάνω έθεσα απλά έναν προβληματισμό και δεν πρόκειται να το αναλύσω παραπάνω... Το έχω προσπαθήσει άλλωστε και παλιότερα και δεν πέτυχα και πολλά... Φαίνεται πως στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για κάτι τέτοιο οι περισσότεροι... Αυτό που ήθελα είναι να βάλω κάποιους ανθρώπους να σκεφτούν και μ' ένα διαφορετικό τρόπο απ' αυτόν που έχουν συνηθίσει και να αναλογιστούν γιατί τελικά ο πόνος κάποιων ζώων δεν τους πειράζει, ενώ άλλων τους φέρνει αποστροφή (το "ψάρι ψαρέματος" και το "ψάρι ενυδρείου")... Και μη μου πείτε το κλασσικό ότι είναι αναγκαίο για την επιβίωση κτλ, γιατί όποιος το ψάξει ουσιαστικά το θέμα θα διαπιστώσει πως το να τρώμε ζωϊκά προϊόντα στις μέρες μας είναι αντικειμενικά πολυτέλεια όταν κάθε τρία δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα και είναι αυτό που συμβάλλει στο να υπάρχουν τέτοιες ανισότητες, άσχετα που οι περισσότεροι δε μπορούν να διανοηθούν να μη φάνε κρέας... Αν εμβαθύνουμε λοιπόν θα καταλάβουμε πως δεν είναι μόνο οι γούνες "βασανισμός ζώων για πολυτέλεια"...

Θέλω να ξανατονίσω ότι δεν έχω πρόβλημα με το Νίκο, ίσα-ίσα που τον εκτιμώ σα χομπίστα (σαν άνθρωπο δεν τον ξέρω καλά-μόνο μια φορά έχουμε συναντηθεί). Ξέρω ότι το είπε μεταφορικά, απλά πολλές φορές μέσα απ' τον τρόπο που μιλάμε "προδίδουμε" κάποια πεποίθησή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε... Ε λοιπόν, επειδή αυτό το διαχωρισμό τον συναντώ καθημερινά στη νοοτροπία των άλλων σε συζητήσεις που κάνω, γι' αυτό βρήκα το πάτημα απλά από την έκφραση αυτή να στιγματίσω αυτή τη νοοτροπία που εμένα δε με εκφράζει... Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων!

Τέλος θέλω να ζητήσω συγγνώμη που εκτροχιάζω το θέμα και να πω ότι δε θα ξανασπαμάρω διότι θεωρώ σημαντικό το θέμα αυτού του τόπικ... Εξάλλου αυτό που ήθελα να κάνω, το πέτυχα. Τις απόψεις μου επί του θέματος που έθιξα, τις έχω αναλύσει σε άλλο τόπικ και δε χρειάζεται να δωθεί άλλη συνέχεια.

Ευχαριστώ

:welcome:

Έγινε επεξεργασία - miltosbitoulis2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...