Jump to content

βιολογια θαλασσινου


gianis

Recommended Posts

Σποραδικα μεσα στις συζητησεις εχω διαβασει οτι εαν σε ενα reef οι ποσοτητες ζωντ. βραχου και αμμου ειναι μεγαλες ισως και να μην χρειαζεται εξωτερικη υποστηριξη βιολογικου φιλτραρισματος.

Θελω λοιπον να λυσω ορισμενες απορειες

1.Για τι ποσοτητα βραχου ανα λιτρο νερου μιλαμε?

2.ισχυει και για θαλασσινο χωρις sump?

3.Εαν τελικα καποιος βαλει τις αναλογες ποσοτητες βραχου και αμμου η υπαρξη εξωτερικου φιλτρου ειναι προαιρετικη η θα προκαλεσει περισσοτερο κακο παρα καλο.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε gianis

Στην αρχική σου διαπίστωση κάνω τις εξής διορθώσεις:

- εάν οι ποσότητες του βράχου είναι οι σωστές

- διαγράφω την λέξη ίσως

Όσον αφορά τις ερωτήσεις σου

1. Η σωστή αναλογία νερού και βράχου είναι 1 προς 10, χωρίς να απαγορεύεται να βάλεις και περισσότερο. Πιο αναλυτικά για κάθε 10 λίτρα νερού απαιτείται 1 κιλό βράχος. Αυτός είναι ένας πρακτικός κανόνας και μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την ποιότητα του βράχου και την κατάστασή του.

Για την άμμο ισχύει το πάχος που πρέπει να καλύπτει τον πυθμένα. Από 6 έως 12 cm είναι μια καλή αναλογία (όχι απαραίτητα εξ ολοκλήρου ζωντανής) για να μπορούμε να έχουμε και τη δυνατότητα απονιτροποίησης.

2. Αυτά ισχύουν για όλους τους τύπους θαλασσινών ενυδρείων με ή χωρίς sump.

3. Ο συνδυασμός φυσικού και τεχνητού βιολογικού φιλτραρίσματος δεν ενδείκνυται γιατί το δεύτερο μειώνει την απόδοση και την ωρίμανση του πρώτου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο άρθρο http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=2236 κεφάλαιο "Κλειστά Συστήματα"

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Νικο

κατ'αρχη σε ευχαριστω για την απαντηση σου.Τα αρθρα σου ειναι παρα πολυ διαφωτιστικα.Εξαιρετικη δουλεια.

Ενα σημειο που δεν καταλαβα καλα ειναι αυτο της μη επαφης του βραχου και της αμμου.Δηλαδη λες οτι πρεπει ο βραχος να στεκεται μερικα εκατοστα πανω απο την αμμο σαν να ειναι πανω σε βαση ?Ετσι ωστε το νερο να περνα και απο κατω?

Κατι αλλο που θελω να μαθω ειναι τη λειτουργια του φιλτρου αμμου και πως αυτο χρησιμοποιηται για βιολογικο φιλτραρισμα και βεβαια εαν ειναι καλυτερο μακροχρονια απο τα συμβατικα εξωτερικα φιλτρα.

Συγνωμη εαν γινομαι κουραστικος αλλα ειναι πολλα πραγματα που γραφονται και λεγονται και θελω να τα ξεκαθαρισω στο κεφαλι μου πριν κανω κατι στην πραξη.

Link to comment
Share on other sites

Όπως πολύ σωστά κατάλαβες, με αυτόν τον τρόπο τοποθέτησης βράχου-άμμου, εξασφαλίζεται η κυκλοφορία του νερού ανάμεσά τους. Επίσης αν δεν έχουμε εξασφαλίσει αυτό το κενό μεταξύ τους, τότε ο βράχος σιγά σιγά βυθίζεται μέσα στο παχύ στρώμα άμμου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αερόβιος επιφάνειά του και κατά συνέπεια να μειώνεται και η βιολογική του ικανότητα. Ταυτόχρονα δημιουργεί περιοχές όπου συσσωρεύονται ακαθαρσίες.

Το φυσικό φίλτρο άμμου δεν έχει καμία σχέση με το τεχνητό. Στην πρώτη περίπτωση η κυκλοφορία του νερού εξασφαλίζεται με ανταλλαγή ιόντων και είναι πολύ αργή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση με μηχανικά μέσα (αντλία) και είναι πολύ γρήγορη μη επιτρέποντας την δημιουργία αναερόβιας ζώνης, που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου.

Το τελευταίο, που ανέφερα, είναι και ο σημαντικότατος λόγος, ο οποίος καθιστά το φυσικό φίλτρο άμμου κατά πολύ καλύτερο από το τεχνητό.

Επίσης να αναφέρω ότι τα φυσικά συστήματα άμμου, σε αντίθεση με τα τεχνητά, δεν απαιτούν συστηματικό καθαρισμό και η παραμικρή ανακάτωση του συστήματος θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της βιολογικής του ισορροπίας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο :

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=2496

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...