Jump to content

SOS!! Νιτρικά και άλλα προβλήματα!


Recommended Posts

Την περασμένη Πέμπτη (σήμερα τρίτη) έριξα στο νέο μου ενυδρείο ένα blue tang. Όλα φαίνονταν καλά ώσπου την επόμενη μέρα εμφάνισε ick. Το Σάββατο ξεκίνησα θεραπεία με oodinex και κατευθείαν έδειξε βελτίωση. Το Σάββατο επίσης αφαίρεσα κάτι πέτρες οι οποίες αποδεδειγμένα ανέβαζαν το GH. Την Κυριακή ενώ όλα πήγαιναν καλά ώς προς το ick μέτρησα νιτρικά 0,50 (από 0). Εχθές Δευτέρα έριξα και PH buffer της aquarium pharmaceuticals οπότε στρεσσάρισα ακόμα περισσότερο το tang μου. Παρ'όλα αυτά το είδα ότι σε καμιά ώρα άρχισε και πάλι να παίζει και μάλιστα να βγαίνει στη "βιτρίνα" του ενυδρείου που δεν το είχε κάνει ποτέ. Σήμερα μετράω τα νιτρικά και αν μέτρησα σωστά έχω 5.0!!!! Τι λέτε; Θα ζήσει; Γενικά μέχρι εχθες το βράδυ είχε νορμάλ για την κατάστασή του συμπεριφορά. Από την ώρα που έκλεισαν τα φώτα και μέχρι αυτή τη στιγμή που είναι κλειστά ακόμα έχει κρυφτεί μέσα σ'ένα ψεύτικο κοράλλι και δεν βγαίνει. Ξέχασα να σας πω πως από την πρώτη ώρα που έριξα oodinex έφαγε κανονικά (σαν τρελό!) ότι του έριξα. Flakes, σπιρουλίνα, κατεψυγμένο σκουλίκι. Τα πάντα. Τώρα κόβω το τάισμα λόγω νιτρικών. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Τα νιτρικά μου ανέβηκαν μάλλον λόγω αφαίρεσης των πετρών (βγήκαν από κάτω οι παλιές τροφές) και ίσως παραπάνω ταίσματος. Υπάρχει κάτι άλλο να κάνω για να μειώσω τα νιτρικά εκτός από υπομονή; Αμμωνία 0.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Να ξέρεις ότι τα Blue Tang είναι αρκετά ευαίσθητα ψάρια και βγάζουν ick πολύ εύκολα. Με την παραμικρή αλλαγή στις συνθήκες του ενυδρείου εμφανίζεται ick σε αυτά τα ψάρια.

Τώρα για τα Νιτρικά ελάτωσε το τάισμα, Κάνε και καμία αλλαγή νερού και βλέπεις πως πάει και τι μετρήσεις σου δίνει.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε TasosF

Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε το blue Tang, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια αυτής της κατηγορία, είναι πολύ ευαίσθητα στο ick.

Δεν κατάλαβα πως μέτρησες το GH μήπως εννοείς το ΚΗ?

Οι τιμές των νιτρικών, που δίνεις, αν εννοείς 5,0ppm δεν θεωρείται πολύ. Αν θέλεις να πεις 50ppm τότε εντάξει.

Αυτή η απότομη αύξηση των νιτρικών, μπορεί να οφείλεται, όπως πολύ σωστά παρατήρησες, στο ανακάτεμα της άμμου με την απομάκρυνση των βράχων και ίσως από αυξημένο τάισμα στην προσπάθειά σου να βοηθήσεις το καινούργιο σου ψάρι στην προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορείς να κάνεις , μιας και η αλλαγή νερού κατά την διάρκεια της ασθένειας δεν ενδείκνυται, είναι:

-να σταματήσεις εντελώς το τάισμα. Ειδικά αυτό το ψάρι θα βρει αρκετή τροφή για να επιβιώσει, από το ενυδρείο σου.

-να σταματήσεις του πειραματισμούς με διάφορα πρόσθετα, προκειμένου να βελτιώσεις τις τιμές του ΚΗ ή του ΡΗ του ενυδρείου σου.

-να κατεβάσεις σταδιακά την αλατότητα του νερού. Αυτό θα βοηθήσει αρκετά στον έλεγχο της ασθένειας. Η αλατότητα μπορεί να κατέβει μέχρι το 1016 για αρκετό διάστημα χωρίς να επηρεάσει τα ψάρια.

Καλό θα ήταν οι μετρήσεις της αλατότητας να γίνονται με ρεφρακτόμετρο γιατί με τις άλλες συσκευές έχουμε δει πολλά.

Καλή συνέχεια

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

KH έχω 8. To GH το μέτρησα με test εμπορίου. Είχα πάνω από 40, ενώ στη βρύση μου 16. Το πόρισμα για τις πέτρες βγήκε από test που έκανα σε ένα ποτήρι με μια πέτρα και απιονισμένο νερό. Σε 24ώρες +6 GH. Τα νιτρικά μου είναι στη μέγιστη τιμή που δίνει το test της aquarium pharmaceuticals (50?). Εχθές η αλήθεια είναι ότι έκανα αλλαγή 8% και το ψαράκι έδειξε τεράστια βελτίωση. Καλύτερα από ποτέ. Το oodinex αν και πολλοί το θεωρούν ελαφρύ έκανε δουλειά στη δική μου περίπτωση. Την αλατότητα λέω να την κατεβάσω μετά τις 14 μέρες που εξαφανίζεται το ick, αν δεν γιατρευτεί τελείως. Οτιδήποτε άλλο καλοδεχούμενο. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...