Jump to content

Recommended Posts

IMG_3455.jpg

Επιστημονικό Όνομα: Melanoides tuberculata (Muller, 1774)

Κοινή Ονομασία: Malaysian Trumpet Snail

Ελληνικό Όνομα: Κωνικό σαλιγκάρι

Οικογένεια: Thiaridae

Γένος: Melanoides

Μέγεθος: 2-3 εκατοστά

Βιότοπος: Προέλευση από την Νοτιοανατολική Ασία, Μαλαισία

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 6-8.5 (Ιδανικά πάνω από 7)

KH: 4-15°dKH

GH: 5-20°dGH

Θερμοκρασία: 18-30°C

Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο για όλους τους οργανισμούς του ενυδρείου.

Διαχωρισμός φύλλου: Ερμαφρόδιτα. Κατά καιρούς το ίδιο σαλιγκάρι μπορεί να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά είτε αρσενικού είτε θηλυκού. Στα θηλυκά το γονικό όργανο έχει πρασινωπό χρώμα, ενώ στα αρσενικά κοκκινωπό.

Διακόσμηση ενυδρείου: Προτιμούν ψιλόκοκκο χαλίκι ή άμμο.

Ζώνη Κολύμβησης: Βρίσκονται κυρίως στον βυθό του ενυδρείου, αλλά δεν αποκλείεται να τα δούμε πάνω στα διακοσμητικά και τα τζάμια. Όταν υπάρχει φως συνήθως είναι θαμμένα στον βυθό και εμφανίζονται το βράδυ για να φάνε.

Τροφή: Παμφάγο! Τρώει μικροάλγη, τροφές ψαριών, νεκρά ψάρια. Δεν θα πειράξει τα φυτά κυρίως στην περίπτωση που βρίσκει άλλου είδους τροφή.

Μέγιστη ηλικία: 1-2 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει με όλους τους οργανισμούς αρκεί να μην είναι θηρευτές του. Τα ψάρια loaches, puffers και τα σαλιγκάρια Αnentome helena είναι φυσικοί θηρευτές αυτού του σαλιγκαριού.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Υπό καλές συνθήκες, το θηλυκό θα παράγει γονιμοποιημένα αυγά που μεταφέρονται στον γονικό σάκο όπου παραμένουν εκεί έως ότου εκκολαφθούν (παρθενογένεση). Η αναπαραγωγική του δραστηριότητα μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή που έχουν μέγεθος περίπου 1 εκατοστό και κάθε φορά που γεννάνε μπορούν να έχουν μέχρι και περίπου 70 απογόνους.

Γενικές πληροφορίες:

Το συγκεκριμένο σαλιγκάρι έρχεται συνήθως στα ενυδρεία μέσω φυτών ή άλλων στοιχείων ενός ενυδρείου που είναι ήδη υπό χρήση (μεταφορά βυθού, ξύλα, πέτρες, μπόλι). Ως οργανισμός είναι πλήρως άκακος και μάλιστα πολλές φορές μπορεί να φανεί και χρήσιμος. Τα πλεονεκτήματα και οι εργασίες που κάνει σε ένα ενυδρείο είναι:

1) Ανακυκλώνει και αερίζει τον βυθό με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την δημιουργία αναερόβιων περιοχών που είναι επικίνδυνες για τα ψάρια.

2) Τρώει τροφές και σάπιες ρίζες εντός του βυθού όπου μπορούν κατά την αποσύνθεσή τους να ρυπάνουν το νερό.

3) Προειδοποιούν με την συμπεριφορά τους για την ποιότητα του νερού. Αν τα δούμε εκτός νερού μπορεί να σημαίνει πως το νερό μας είναι κακής ποιότητας ή χαμηλής οξυγόνωσης.

Λόγο της δυνατότητας παρθενογένεσης που έχουν, μπορούν πολύ εύκολα να αναπτυχθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να κατακλείσουν το ενυδρείο, αν φυσικά βρούνε τις ιδανικές συνθήκες. Ιδανικές συνθήκες για αυτά σημαίνει αλκαλικό νερό, αρκετή τροφή και η μη ύπαρξη θηρευτών τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον βρεθεί έστω κι ένα σαλιγκάρι στο ενυδρείο μας, το πιο πιθανό είναι να μη μπορέσουμε να τα ξεφορτωθούμε ποτέ, εκτός κι αν ξηλώσουμε όλο το ενυδρείο συμπεριλαμβανομένου και του βυθού, όπου είναι η κύρια περιοχή κίνησής του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να περιορίσουμε τον πληθυσμό τους.

Για να περιορίσουμε τον πληθυσμό τους αρκεί να προσέχουμε να μην υπάρχουν πολλά περισσεύματα τροφής. Επίσης η συγκατοίκηση με τα σαλιγκαροφάγα σαλιγκάρια Αnentome helena, μπορεί να ελέγξει τον πληθυσμό τους. Σε ενυδρεία με χαμηλές σκληρότητες μπορούν επίσης να αναπαραχθούν, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι πως πρόκειται για σαλιγκάρια ιδιαίτερα ανθεκτικά στον χαλκό, όπου είναι και βασικό συστατικό των ειδικών υγρών για την εξολόθρευση των σαλιγκαριών, οπότε μη το δοκιμάσετε.

Γενικώς η σκληρότητες του νερού πρέπει να κυμαίνονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα (pH άνω του 7), ειδάλλως δημιουργούνται τρύπες στα κελύφη της. Εδώ πρέπει να προσέξουμε πως η ύπαρξη πολλών τέτοιων σαλιγκαριών σε ένα ενυδρείο, είναι ικανό να ρίξει αισθητά τις τιμές των σκληροτήτων του νερού, μέχρι και να μηδενίσουν την ανθρακική σκληρότητα (kH).

Edited by stormtrooper
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλό προφίλ για αυτά τα τόσο συνηθισμένα αλλά και τόσο παρεξηγημένα ζωντανά...!!! :bowdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ ωραια δουλεια Νικο :bowdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites
:bowdown: παραδέ! :bowdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ζώνη Κολύμβησης: Όταν υπάρχει φως συνήθως είναι θαμμένα στον βυθό και εμφανίζονται το βράδυ για να φάνε.

Εμενα γιατι οταν ανοιγω το φως βγαινουν εξω και οταν το κλεινω πηγαινουν και αυτα για υπνο??? :D:hysterical::hysterical::hysterical::hysterical:

υ.γ Πολυ ωραιο αρθρο!! :hysterical::hysterical::hysterical:

Edited by aquarium_9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εμενα γιατι οταν ανοιγω το φως βγαινουν εξω και οταν το κλεινω πηγαινουν και αυτα για υπνο??? :hysterical::hysterical::hysterical::hysterical::hysterical:

Προφανώς δεν έχουν διαβάσει το άρθρο και δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν :D

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προφανώς δεν έχουν διαβάσει το άρθρο και δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν <_<

:D:D Τωρα το ειδα!!! :D:hysterical::blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν το είχα δει. Ωραίο προφίλ, μπράβο!

<_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να ρωτήσω, διάβασα εδώ, στην προτελευταία παράγραφο που λέει "Αυτό που δημιουργεί κάποιο πρόβλημα σε αυτά τα σαλιγκάρια είναι όταν έχουμε λεπτή άμμο για υπόστρωμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν την δυνατότητα να εισχωρήσουν κάτω από την επιφάνεια του βυθού και υποχρεώνονται να βρίσκονται μόνιμα έξω, προσπαθώντας να κρυφτούν σε σκιερά μέρη του ενυδρείου." Ισχύει; Γιατί εγώ θέλω να μου αερίζουν το βυθό και έχω άμμο ψιλή... :thumbup::P:ninja:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ρε παιδιά εγώ έχω στο ενυδρείο 1 botia striata που υποτίθεται θα έπρεπε να τα χλαπακιάζει αυτά... όμως ούτε που τα δοκιμάζει καν!!

Μήπως έχει κάτι το ψάρι μου; Αρχίζω κι ανησυχώ επειδή δεν τα τρώει και τα βλέπω να αυξάνονται ανενόχλητα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×