Jump to content

προβληματικο στρωσιμο


Recommended Posts

καλησπερα σε ολα τα μελη....θα ηθελα την γνωμη σας παιδια ..............εχω αγορασει εδω και 45 μερες ενα ριο 125...απο γνωστο καταστημα πωλησεις ενυδρειων και ψαριων......εκει μου ειπαν οτι η καλυτερη μεθοδος στρωσιματος ειναι με ψαρια.....ηταν εναντιον του στρωσιματος με αμμωνια σκετη....μου δωσανε τα βακτηρια της HS AQUA ....πηρα και τα τεστ της τετρα τα στικακια και υγρο τεστ αμμωνιας.....για 2 μερες εβαλα τα βακτηρια 10 ml προσθεσα και 2 κουταλιες αλατι για προληψη ασθενειων.......μετα απο 2 μερες εβαλα 4 gourami kai 1 pleco....μου ειπαν να ταιζω τα gourami καθε μερα απο 2 φυλλαρακια...και το πλεκο μιση ταμπλετα βυθου μερα παρα μερα......ολα πηγαιναν καλα........καθε μερα εριχνα για 7 μερες βακτηρια μετα μερα παρα μερα για 7 μερες και μετα καθε 15 μερες...να πω εδω οτι το καταστημα μου χε φτιαξει το εσωτερικο φιλτρο εκτος απο τα σφουγγαρια της juwel προσθεσαν και κατι σα πετρωματα......στις 10 μερες αρχιζε σταδιακα η αυξηση της αμμωνιας......εφτασε μετα απο 5 μερες τα 3mg και πηγα και αγορασα και ενα εξωτερικο φιλτρο eheim 2217 για καλυτερη φιλτρανση....παλι μου προσθεσαν τα παιδια εκει 3 ειδη φιλτρανσαης..νομιζω πετρωματα ,μακαρονι και κατι αλλο.....και ετσι ξεκινησε και αυτο το φιλτρο εδω και 27 μερες....εβαζα παλι βακτηρια μερα παρα μερα για το νεο φιλτρο....επειδη ομως η αμμωνια εφτασε περιπου στο 3,5 και ειχαν περασει ηδη 25 μερες μου παν να καω μια λλαγη νερου το 1/3 του ογκου...εκανα και η αμμωνια πηγε στο 1,5 mg....εμεινε σταθερη για 7 μερες....ξανακανω αλλαγη 1/3 και παει στο 1 mg.....περασν 40 μερες και η αμμωνια τα ιδια σταθερη στο 1 m/g ...κανω τελικα μια αλλαγη πριν 5 μερες και πηγε η αμμωνια στο 0,5 mg...εχει σταθεροποιηθει εκει......τα τεστ τα κανω με 2 μαρκες τετρα και σερα...και βγαινει το ιδιο....να πω οτι τα ψαρια ειναι μια χαρα τουλαχιστον εξωτερικα........δεν εχω προσεξει το παραμικρο ερχοντε τρωξνε απο το χερι μου και καποιες μερες δε τα ταιζα καθολου η τα ταιζα λιγοτερο......ειναιλογικο τωρα να περασαν 45 μερες και η αμμωνια να μη μηδενιζει???ξερω ειστε και συμφωνω εναντιον στη χρηση ψαριων για στρωσιμο...απλα επρεπε να συμβουλευτω καποιον που θα μπορω ανα πασα στιγμη να πηγαινω να τον βρισκω...καθε γνωμη καλοδεχουμενη..ξεχασα...ph=7 kh=10 gh=15 no2=0 no3=0 επισης να πω οτι εχω βαλει καποιες ριζες μετα απο καποιες μερες εννοω ξυλα απο σιγκαπουρη μου ειπαν οι οποιες ριζες χαροποιουν πολυ απο οτι βλεπω τα ψαρια.....................συγνωμη για τη πολυλογια...................

Link to comment
Share on other sites

Η μέθοδος στρωσίματος με ψάρια μπορεί να γίνει με επιτυχία αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα ψάρια σε κατάλληλο αριθμό και τηρηθούν οι απαραίτητες αλλαγές νερού και το σωστό τάισμα.

Το να αφήσεις την αμμωνία να ξεπεράσει το 0,5 mg/lt σε pH 7 (πάνω από 7 είναι αν θες τη γνώμη μου, χρησιμοποίησε τεστ μεγαλύτερης ακρίβειας, όσο μεγαλύτερο το pH τόσο τοξικότερη η αμμωνία) είναι ένα λάθος, το να βάλεις 5 σχετικά μεγαλόσωμα ψάρια σε 100 καθαρά λίτρα είναι άλλο ένα λάθος.

Η πρότασή μου είναι να συνεχίσεις τις αλλαγές νερού μέχρι να μηδενιστεί η αμμωνία και να τις συνεχίσεις ώστε να μείνει μη ανιχνεύσιμη, κάποια στιγμή θα μένει μη ανιχνεύσιμη χωρίς αλλαγή νερού, τότε είσαι στρωμένος αλλά μετράς για άλλη μια εβδομάδα καθημερινά για να το σιγουρέψεις.

Άλλη μία επικίνδυνη τιμή που πρέπει να μείνει στο μηδέν είναι τα νιτρώδη ΝΟ2 που είναι και αυτά τοξικά αν και λιγότερο από την αμμωνία.

Link to comment
Share on other sites

εμενα μου κανει εντυπωση που μετα απο τοσες ημερες η αμμωνια και τα νιτριδια δεν μεταβαλλονται. τα νιτρικα πες οτι δεν προλαβαν ακομη να ανεβουν. βασισμενος σε αυτα που μας λεει ο φιλος μας, συμπεραινω οτι αν δεν εκανε καμια αλλαγη νερου η αμμωνια θα ηταν κολημενη στο 5. πως γινεται ομως να εχει τοση αμμωνια και μαλιστα σταθερη για τοσο καιρο και τα νιτριδια να ειναι μηδεν? πως γινεται δηλαδη ο κυκλος του αζωτου να κολησε στην αμμωνια? τα ψαρια παραγουν συνεχως ακαθαρσιες που παραγουν αμμωνια. εφ' οσον τα βακτηρια σου δεν τη καταναλωνουν ωστε να παραγουν νιτριδια, πως η αμμωνια ειναι σταθερη?

επισης, τα ψαρια ηταν πολες ημερες εκτεθιμενα στην αμμωνια και δεν ειχες επιπτωσεις?

μηπως κατι τρεχει με τα τεστακια σου? παρε ενα δειγμα και βρες καποιον που να εχει υγρα τεστ αμμωνιας, ΝΟ2 και ΝΟ3 να το δεις.

επειδη φιλε μου μυριζομαι οτι ισως να εχεις μπερδευψει την αμμωνια με τα νιτρικα, για να ειμαστε σιγουροι σου αναφερω το εξης:bowdown:χωρις παρεξηγηση) :bowdown:

αμμωνια/αμμωνιο: ΝΗ3/4=0

νιτριδια: ΝΟ2 =0

νιτρικα: ΝΟ3 >0

καλο θα ηταν να μαθεις και να μας πεις τι μαρκα και τυπο ειναι τα πετρωματα και τα μακαρονια που εχεις στο φιλτρο σου (πχ sera siporax)

Link to comment
Share on other sites

Αντιχλώριο χρησιμοποιείς? μήπως έχει απώλειες στα βακτηρίδια από το χλώριο στο νερό της αλλαγής?

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα παιδια και παλι......βασικα ευχαριστω για τις απαντησεις.....τα τεστ που χρησιμοποιω ειναι το tetra test NH4/NH3 και το sera test NH4/NH3 και ειναι και τα δυο σε υγρη μορφη....και επι 45 μερες κανω καθε μερα μετρησεις...τωρα για τα υπολοιπα μετραω με test strip της HS AQUA.....για τη μαρκα τωρα πετρωματων κτλ δεν ειμαι σιγουρος γιατι το γεμισανε μπροστα μου απο κλειστα κουτια αλλα δεν ειδα ακριβως τη μαρκα....τα ψαρακια οντως δεν εχουν το παραμικρο....τι να πω μου κανει εντυπωση....και αντιχλωριο βαζω το HS AQUA PROCELL το οποιο ειναι 10ml για 40L....και εβαζα μονο για το νερο που αλλαζα δηλαδη εβγαζα 40 λιτρα νερο εβαζα τοσο και 10 ml αντιχλωριο.....η αλλαγη του νερου ειναι επιτρεπτη πλεον???εχω κανει 4 αλλαγες αυτες τις 45 μερες...και ενω εκει μουπαν σε 20 μερες θα στρωσει τωρα δε ξερουν τι να μου πουν...δε βιαζομαι απλα θελω να κανω το καλυτερο..........ειλικρινα 2 μηνες τωρα διαβαζω συνεχεια....και δε νομιζω να κανω κατι λαθος εκτος του οτι εβαλα ψαρια για στρωσιμο αν και εξηγησα γιατι το κανα.......

Link to comment
Share on other sites

εγω υποψιάζομαι το χλώριο.. γιατι αυτό εχω διαβάσει πως καταστρέφει πρώτα τις αποκίες των βακτηρίων που τρώνε την αμμωνια..

τις αλλαγές πως τις κάνεις?

εννοω ρίχνεις το νερο μέσα και μετα το αντιχλώριο?

και γω αρχάριος είμαι αλλα αυτό που εχω διαβάσει ειναι πως πρέπει να αφήνεις το αντιχλώριο με το νερο αλλαγης κανα 10ωρο μέσα σε δοχείο προετοιμασίας και μετα να κάνεις την αλλαγή..

Υ.Γ. πάντως με τόσο ψηλές τιμές αμμωνίας είναι τουλάχιστον περίεργο πως δεν εχουν παρουσιάσει κάποια συμπτώματα τα ψάρια..ισως όντως το pH να είναι 7 και να τα σώζει αυτο

Έγινε επεξεργασία - stred
Link to comment
Share on other sites

Προφανως οσο καιρο ειχες μονο το εσωτερικο φιλτρο δεν επαρκουσε και για αυτο δεν επεφτε

η αμμωνια.

Link to comment
Share on other sites

οι αλλαγες νερου ειναι ζωτικης σημασιας για τα ενυδρεια μας.

τα no3=0? εισαι σιγουρος? στο εσωτερικο φιλτρο της juwell μπορεις να μα πεις τα υλικα που εχεις?και στο εξωτερικο? συνεχεισε να κανεις αλλαγες νερου και να ριχνεις βακτηριδια μεχρι να μηδενιστει η αμμωνια και τα no2.η βιολογια σου δεν εχει στρωσει ακομη.μαθε ποια ειναι τα βιολογικα σου υλικα και πες μας.αν δεν εκανες αλλαγες νερου η αμμωνια σου θα ηταν στα υψη με κινδυνο να χασεις τα ψαρια σου.'

καλη επιτυχια.

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα ....σας εθχαριστω ολους για τη βοηθεια σας....συντομα θα μαθω τι υλικα ακριβως εχω στα φιλτρα.....σημερα το πρωι αγορασα υγρο τεστ ph της τετρα και μου εβγαλε ph=7.5 αρα τα στικακια μαλλον βλακειες λενε....αρα το μονο που εχω να κανω τωρα ειναι παλι αλλαγη νερου γυρω στο 1/3 του ογκου και προσθηκη βακτηριων.......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...