Jump to content

Recommended Posts

image.jpeg.fbe01f2a9687aa88ee5e1c675ae982d6.jpeg

Επιστημονικό Όνομα: Ancistrus cf. cirrhosus
Κοινές Ονομασίες: Bristlenose Catfish, Bushynose Catfish, Sp3
Ελληνικό Όνομα:
Γενική Κατηγορία: Armored Catfish, Γατόψαρο
Τάξη: Siluriformes
Οικογένεια: Loricariidae

Μέγεθος: 8 - 12,5 εκατοστά

Βιότοπος: Νότιος Αμερική, Ποτάμι Παρανά

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,8-7,2 (Ιδανικά: 6,5)
KH: -
GH: 4-15 °dGH (Ιδανικά: <9°dGH)
Θερμοκρασία: 21-28°C (Ιδανικά: 25°C)
Λίτρα: Για ένα ζευγάρι 50 λίτρα είναι ιδανικά.

Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο ψάρι που μπορεί να συμβιώσει με σχεδόν όλα τα ψάρια αντίστοιχων συνθηκών νερού. Όχι ιδιαίτερα κτητικό αλλά όπως τα περισσότερα πλεκόστομα, προστατεύουν την περιοχή τους.

Διαχωρισμός φύλου: Τα ενήλικα αρσενικά έχουν "μουστάκια", δηλαδή διάφορες μικρές αποφύσεις πάνω από το στόμα και κατά μήκος του κεφαλιού τους. Τα θηλυκά επίσης μπορεί να έχουν μουστάκια, αλλά μόνο περιμετρικά του στόματός τους, χωρίς να αναπτύσσονται προς το κεφάλι!

Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός πρέπει να είναι άμμος ή ψιλόκοκκο στρογγυλεμένο χαλίκι. Απαραίτητη η χρήση κρυψώνων, κυρίως για τα αρσενικά που αναζητούν σπηλιές. Οι σπηλιές μπορεί να είναι πέτρινες ή και ξύλινες. Τα φυτά είναι προαιρετικά. Δεν έχουν τη τάση να καταστρέφουν φυτά, αλλά πιθανόν να κάνουν ζημιά σε λεπτόφυλλα φυτά του ενυδρείου.

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως ο βυθός του ενυδρείου, αλλά μπορούν να κινηθούν άνετα και σε υψηλότερα επίπεδα προς αναζήτηση τροφής ή φωλιάς.

Διατροφή: Κυρίως αλγοφάγα ψάρια, οπότε θα εκτιμηθούν ταμπλέτες άλγης. Λαχανικά, ταμπλέτες βυθού και οποιαδήποτε τροφή βυθίζεται επίσης θα καταναλωθεί.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 10 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Κοινωνικά ψάρια που μπορούν να ζήσουν στις ίδιες συνθήκες.

Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχει και η αλφική του μορφή. Επίσης από επιλεκτικές αναπαραγωγές πωλείται και ως long fin.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σχετικά εύκολη εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες. Απαραίτητη η παρουσία σπηλιών. Χρειάζεται σχετικά υψηλή θερμοκρασία (κοντά στους 30 βαθμούς) με πολύ καλή οξυγόνωση του νερού. Το αρσενικό στριμώχνει το θηλυκό μέσα στην σπηλιά, όπου το θηλυκό αποθέτει τα αυγά (περίπου στα 50 με 80). Στη συνέχεια το αρσενικό "σπρώχνει" το θηλυκό εκτός σπηλιάς και γονιμοποιεί τα αυγά. Την φροντίδα των αυγών μέχρι να εκκολαφθούν την αναλαμβάνει αποκλειστικά το αρσενικό όπου "αερίζει" με τα πτερύγιά του την σπηλιά. Χρειάζονται περίπου 7 μέρες για την εκκόλαψη των αυγών, και άλλες τρεις για την κατανάλωση του λεκιθικού σάκου από τα μωρά. Μετά πρέπει να τραφούν με πρωτεϊνικές τροφές εμπορίου για νεοεκκολαφθέντα ψάρια, με προτίμηση να έχουν βάση την σπιρουλίνα (καθαρή ή ενυδρειακής χρήσης). Την πρώτη βδομάδα μπορούν να τραφούν και με Infusoria.

Γενικές πληροφορίες: Όμορφο πλέκο, εύκολο στην διατήρησή του στο ενυδρείο και με εύκολη αναπαραγωγή. Το γεγονός ότι δεν μεγαλώνει ιδιαίτερα, το καθιστά ψάρι που δεν λείπει από ενυδρείο χαμηλού pH. Μερικές φορές, τα petshop το πουλάνε υπό την ονομασία Ancistrus Dolichopterus (L-183) αλλά φυσικά πρόκειται για διαφορετικό είδος πλέκο.

 

 

image.jpeg.67a8c4b792f541e8f521a0872d616b3e.jpegimage.jpeg.bac1c73c8f7f2b373495a946d5ad760a.jpeg
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες stormtrooper και delta66

 

 

Edited by Aquazone Team
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By elatos
   Από τον Ιούλιο του 2018 που είδα το πρώτο μωρό Ancistrus στο ενυδρείο δεν περίμενα πόσα πολλά θα γίνουν.
    
   Το θέμα που μ' απασχολεί όμως τώρα είναι με τις αναπαραγωγές που ξεκίνησαν μέσα στις πλεκοσπηλιές που πήρα από τον @Husky_Jim 
   Συγκεκριμένα, την επόμενη μέρα από την τοποθέτησή τους ο αρσενικός ήταν μέσα αερίζοντας τα αυγά.
    

    

    
   Είδα σύντομα και τις ουρές των μικρών να κουνιούνται έξω από τα αυγά, αλλά στο τέλος κανένα μικρό.
    
   Από χθες βρίσκεται στη δεύτερη σπηλιά με νέα παραγωγή
    

    
   και σκέφτομαι αν είναι σωστό να μαζέψω τα αυγά και να τα βάλω μέσα σε Egg Tumbler, σε ανεξάρτητο ενυδρείο, μήπως και εξασφαλίσω την επιβίωσή τους.
   Θα έχει επιτυχία το εγχείρημα;
  • By Husky_Jim
   Πρίν από λίγο καιρό έφερα αυτά τα σπάνια ψαράκια στην ελλάδα και με αρκετή φροντίδα αλλά και ειδικές σπηλιές που έφτιαξα για αυτά μιάς και είναι 'dwarf' με τελικό μέγεθος 4-4,5 εκατοστά, ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
   Ένας από τους αρσενικούς φυλάει μιά καλή μπαλίτσα από αβγά!
    
   Εδώ κάποιες φωτό (χάλια αλλά υπόσχομαι για καλύτερες στο μέλλον)

    

    
   Εδώ και κάποιες παλαιότερες...

    

    
   Θα πρέπει να πώ επίσης ότι τα συγεκριμένα ψάρια κατάγονται από τον Rio Orinoco και μέχρι φέτος δέν είχαν εμφανιστεί στο χόμπι μας παγκοσμίως και είμαι τυχερός που εξασφάλισα ψάρια από την πρώτη εισαγωγή που έγινε στην ευρώπη.
   Το γένος τους, 'Micracanthicus' έγινε συνώνυμο του Hypancistrus με μια μελέτη πρίν 2 χρόνια αλλά εγώ καθώς και πολλοί άλλοι φίλοι στο εξωτερικό θεωρούμε ότι είναι σίγουρα διαφορετικό από τους hypancistrus και σε μορφολογία και σε πολλά άλλα....Το μέλλον θα δείξει....
    
   Θα σας κρατάω ενήμερους με το αποτέλεσμα!
    
  • By Husky_Jim
   Μιά σπάνια "συνάντηση" με ένα Spwctracanthicus punctatissimus L030 την ώρα που 'λιαζόταν'...
    
    
    
    
  • By Dynamite
   Καλησπέρα πριν από 4 μέρες αγόρασα έναν μικρούλη άγκιστρο από ένα κατάστημα το οποίο ποτέ δεν είχα παράπονο εμπιστεύομαι και είναι και ο κύριος σύμβουλος του ενυδρείου μου ..
   Το ψαράκι είναι 2,5εκατοστα έγινε κανονική προσαρμογή και τις πρώτες μερες έκανε 1-2 βόλτες .. Από Χθες όμως παρατηρώ να κάθεται μόνο πάνω στο τζάμι και γενικά μόνο στα τοιχώματα του ενυδρείου ...Ενώ έχω ένα ξύλο ένα πυθάρι και μια σπηλιά από πέτρες και γενικότερα πυκνή βλάστηση το ψαράκι αρνείται να ξεκολλήσει από τα τζάμια ...Δεν ξέρω καν αν τρώει .. Αγόρασα Ταμπλέτες αλγης έριξα μια δίπλα του αλλά τίποτα.. Οι συγκάτοικοι στο ενυδρείο είναι Guppies και γενικά δεν έχω δει κάποιο να τον ενοχλεί ...Είναι φυσιολογική η συμπεριφορά του ;;; και αν όχι τι να κάνω;;;


  • By KostasGr
   Ετοιμάζω αλλαγή σε αμερικάνικες κιχλίδες στο 300 (και ελπίζω σύσντομα 450-600άρι)
    
   Θα μπουν αμερικάνικες κικλίδες, dempsey, texas, green terror. Ο διάκοσμος θα είναι με λίγες πέτρες και κάποια ξύλα/ρίζες, ίσως και 1-2 anubia, java fern. 
    
   Θα βάζατε pleco και αν ναι, ποιο είδος;
  • By ΕΥΤΥΧΗΣ
   Επιστημονική Ονομασία είδους :  Ancistrus Cf. Cirrhosus
   Ημερομηνία Γέννας :  03/10/2016
   Αριθμός Αβγών : Άγνωστος 
    
    
   Ημερομηνία εκκόλαψης: 08/10/2016
   Αριθμός μικρών που εκκολάφτηκαν: 8
    

    
    
    
   Αριθμός μικρών που μεγάλωσαν μέχρι τον πρώτο μήνα: 5 ( Ενα φαγώθηκε απο ενα black neon tetra, δύο πήδηξαν εκτος ενυδρείου απο τα 8 αρχικά )
    

    
   Μερικά βίντεο : 
    
    
    
   Αριθμός μικρών που μεγάλωσαν μέχρι τον τρίτο μήνα: 5
    
    

    
    
    
×