Jump to content

Recommended Posts

Gymnocorymbus ternetzi Black Widow tetra, Black Skirt Tetra

 

Επιστημονικό Όνομα: Gymnocorymbus ternetzi (Boulenger, 1895)
Κοινές Ονομασίες: Black Widow tetra, Black Skirt Tetra
Ελληνικό Όνομα: Μαύρη χήρα
Γενική κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 4 - 6 εκατοστά.
Βιότοπος: Νοτιά Αμερική: Βολιβία, Βραζιλία, Αργεντινή.
Παρουσιάζεται στα μεσαία και ανώτερα στρώματα του νερού στις όχθες των ποταμών με βλάστηση. Τρέφεται με σκουλήκια, καρκινοειδή και μικρά έντομα.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,8-7,8 (Ιδανικά: 6,5-7)
KH: -
GH: 5-15°dGH (Ιδανικά: 8-12°dGH)
Θερμοκρασία: 20-27°C (Ιδανικά: 23-25°C)
Λίτρα: 60 λίτρα αποκλειστικά για μια ομάδα 8 ατόμων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Κατάλληλο για κοινωνικό ενυδρείο. Είναι σμηνόψαρο και η μίνιμουμ ομάδα είναι 6-8 άτομα. Αν και ειρηνικό είδος, όταν διατηρείται σε μικρούς αριθμούς είναι πολύ πιθανό να γίνεται fin nipper και να τσιμπάει τα πτερύγια από ψάρια που διαθέτουν μεγάλα πτερύγια.

Διαχωρισμός φύλου: Τα θηλυκά έχουν στενότερο πρωκτικό πτερύγιο που είναι παράλληλο με τη δεύτερη κάθετη μαύρη γραμμή του σώματος. Τα αρσενικά έχουν στενότερο και μυτερό ραχιαίο πτερύγιο,

Διακόσμηση ενυδρείου: Φυτεμένο ενυδρείο αλλά και με αρκετό χώρο για κολύμπι. Πρέπει να μπαίνουν μόνο σε ώριμο ενυδρείο, χωρίς δυνατό φωτισμό ή με φυτά επιφάνειας για δημιουργία σκιάς γιατί χάνουν σε χρώμα στον έντονο φωτισμό, προτιμάει τα καθαρά και διαυγές νερά παρά τα καφετί νερά και με ήρεμη ροή.
Θέλει προσοχή η επιλογή του ψαριού γιατί δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε ενυδρείο με απαιτητικά φυτά σε φως.
Είναι από τα λίγα ψάρια που αντέχουν σε έντονες αλλαγές στο pH και κατά συνέπεια στην σκληρότητα του νερού.

Ζώνη Κολύμβησης: Μεσαία,

Διατροφή: Θα δεχτούν όλες τις τροφές, αποξηραμένες, κατεψυγμένες (artemia, bloodwarms, daphnia κλπ) και ζωντανές (artemia, grindal, daphnia κλπ). Τάισμα μια-δυο φορές την ημέρα.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 έτη. Υπάρχουν αναφορές και για πάνω από 8 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Όλα τα ειρηνικά είδη που ζουν στις ίδιες παραμέτρους και δεν έχουν μεγάλα πτερύγια όπως Αγγελόψαρα, Μονομάχος, Γκουράμι. Καλό είναι να επιλέγονται για συγκάτοικοι, είδη που κολυμπούν σε άλλες ζώνες του ενυδρείου.

Υποείδη και υβρίδια:Υπάρχει η Albino ποικιλία και οι Longfine ποικιλίες. Αποφύγετε τα τεχνητά με βάρβαρο τρόπο βαμμένα ψάρια όπως την ποικιλία Blueberry Tetras ή Fruit Loop Tetras.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Μέτρια έως εύκολη. Τα ψάρια αυτά ωριμάζουν σεξουαλικά μετά το πρώτο έτος. Αν υπάρχουν καλές συνθήκες και παράμετροι νερού όπως πιο πάνω, με καλή διατροφή υπάρχουν πολλές πιθανότητες αναπαραγωγής. Θα επιτευχθεί πιο εύκολα σε ενυδρείο αποκλειστικά αναπαραγωγής τουλάχιστον 60 λίτρων, με πολλά φυτά με ψιλό φύλλωμα και θερμοκρασία κοντά στους 26°C. Μετά τη γέννα πρέπει να απομακρύνονται οι γονείς καθώς θα φάνε τα αυγά. Η εκκόλαψη γίνεται μετά από 24-36 ώρες. Ο γόνος είναι φωτοφοβικός γι'αυτό και καλύπτεται το ενυδρείο για συσκότιση τις πρώτες 3-4 μέρες που διαρκεί ο λεκιθικός σάκος στο γόνο. Αφήνουμε λίγο φως να περάσει και ξεκινάμε τάισμα με infusoria και αργότερα ναύπλιους αρτέμιας. Αρχίζουμε να αφήνουμε κάθε 2-3 μέρες περισσότερο φως να εισχωρεί στο ενυδρείο. Η καθαρότητα του νερού είναι πολύ σημαντική καθώς και τα μηδενικά νιτρικά. Καθημερινές αλλαγές είναι απαραίτητες.

Γενικές πληροφορίες: Το ψάρι όσο είναι νέο έχει έντονο μαύρο χρώμα και όσο περνάει ο καιρός ξεθωριάζει και γίνεται στο τέλος ασημή-γκρι.

 

 

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...