Jump to content

Νέο ξεκινημα...


P_H_PANOS

Recommended Posts

Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ έξω από ένα P.Shop ενώ είχα σταματήσει για να δω κάποια σκυλάκια και έπεσα επάνω σε ένα ενυδρείο με αφρικάνες... Κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι τη δημιουργία ενώς ενυδρείου καθώς διαπίστωσα ότι τα συγκεκριμένα ψαράκια σχεδόν τα ερωτευτικα... Για να μην κάνω όμως τα λάθη του παρελθόντος αποφάσισα να ρωτήσω πρώτα εσάς... Λοιπόν...:

α) Λόγο χώρου θα ήθελα να μάθω αν ένα ενυδρείο 180 λίτρων κρίνεται αρκετο???...

β) Κάπου διάβασα ότι για κάποιες αφρικάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέτρες ασβεστολιθικές από παραλία ισχύει???

γ) Την υψηλή σκληρότητα του νερού την πετυχαίνουμε με προσθήκη αλατιού???

δ) Φυτά απαγορεύονται, είναι απαραίτητα ή προεραιτικά???

ε) Επειδή στο μικρό ενυδρείο μου αντιμετωπίζω πρόβλημα με την άμμο κατά το σιφονάρισμα που έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει μεγάλη ποσότητα σε κάθε αλλαγή... τι κάνουμε με αυτό...

στ) Με την φίλτρανση τι κάνουμε ( σκέφτομαι αρχικά ένα εσωτερικό φίλτρο και ένα εξωτερικό (2213)είναι αρκετά)???

Προτάσεις για μελλοντικούς ενοίκους είναι ευπρόσδεκτες... : )

Αυτά για αρχή ελπίζω στην καταννόηση που δείχνετε πάντα στους αρχάριους ευχαριστώ... : )

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι ο πιο ειδικός να σου απαντήσω, αλλά θα προσπαθήσω και οι υπόλοιποι διορθώστε με. Από προσωπική εμπειρία με 3 convicts που έχω θα παραθέσω τις απόψεις μου.

"α) Λόγω χώρου θα ήθελα να μάθω αν ένα ενυδρείο 180 λίτρων κρίνεται αρκετο???..."

Τα 180Lt. τα θεωρώ ωραιότατα για όμορφη συμβίωση αν κάνεις σπηλιές με πέτρες ώστε να μπορούν να κρύβονται τόσο οι κιχλίδες, όσο και οι pleco και clown που θα σου προτείνω να βάλεις.

"β) Κάπου διάβασα ότι για κάποιες αφρικάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέτρες ασβεστολιθικές από παραλία ισχύει???"

Δεν ξέρω να σου πω γι'αυτό, αλλά εγώ έβαλα κάτι πέτρες (στο θαλασσινό μου!) οι οποίες λέγονται "spageti" ή μακαρόνι. Πωλούνται κανονικά στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν τις ξέρουν. Εγώ τις πέτυχα σε μάντρα, μου άρεσαν και τις έβαλα.

"γ) Την υψηλή σκληρότητα του νερού την πετυχαίνουμε με προσθήκη αλατιού???" Απλώς μου ανέβασαν δραματικά το GH. Και στο θαλασσινό είναι πρόβλημα.

Μετά από "επιστημονικό" τεστ που έκανα ανακάλυψα ότι ανεβάζει το GH περίπου 6 μονάδες σε 48 ώρες και πιάνει ταβάνι περίπου στο 50. Μάλλον είναι πολύ ακόμα και για τις κιχλίδες αλλά το αναφέρω σε ενημέρωση όλων προς αποφυγή.

"δ) Φυτά απαγορεύονται, είναι απαραίτητα ή προεραιτικά??? "

Από φυτά εγώ έχω μόνο μια anubia που όλοι λένε ότι επιζεί αλλά με άμμο δεν κάθεται. Είναι συνεχώς στην επιφάνεια! Σκάψε σκάψε ξεριζώνεται συνέχεια.

"ε) Επειδή στο μικρό ενυδρείο μου αντιμετωπίζω πρόβλημα με την άμμο κατά το σιφονάρισμα που έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει μεγάλη ποσότητα σε κάθε αλλαγή... τι κάνουμε με αυτό..."

Μη βάλεις άμμο, αλλά ηφαιστιογενή πέτρα, αυτή την κοινή που πουλάνε για υπόστρωμα. Τα φυτά σου θα πιάσουν καλύτερα και καθαρίζεται πολύ εύκολα.

"στ) Με την φίλτρανση τι κάνουμε ( σκέφτομαι αρχικά ένα εσωτερικό φίλτρο και ένα εξωτερικό (2213)είναι αρκετά)???"

Εγώ έχω ένα 2213 και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Σίγουρα είναι το μικρότερο φίλτρο της σειράς και αν δεν το έχεις αγοράσει σου προτείνω το 2217 για καλύτερα αποτελέσματα lt/h. Το εσωτερικό κράτα το για άνθρακα και αν χωράει και κάνα σφουγγαράκι για xtra μηχανικό, καλό είναι.

Για τους συγκατοίκους, ΜΕΓΑΛΑ pleco και κάνα clown fish. Πάντα ζεύγη ή περισσότερα. Δεν ξέρω αν αυτές που είδες γενάνε, πάντως οι δικές μου κάθε 3 εβδομάδες/μήνα έχουν 50/70 μωρά τα οποία δεν μπορώ να σώσω από τις άλλες κιχλίδες γιατί έχω λίγα λίτρα και δεν μπορώ να κάνω βαθειές σπηλιές. Όσο πιο βαθειές οι σπηλιές τοσο μεγαλύτερη η προστασία.

Αυτά. Διορθώστε με αν κάνω λάθος κάπου.

Έγινε επεξεργασία - TasosF
Link to comment
Share on other sites

ΣΥγγνώμη αλλά θα διαφωνίσω σε αρκετά πράγματα με τον Τάσο. Πάνο διαβάζεις τις απόψεις και κρίνεις.

1. Ως γνωστόν οι αφρικάνες θέλουν να είναι κοπάδια και κατά προτίμηση σε αναλογία 1m+4f. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ενυδρείο 180 λτ θα μπορούσες να βάλεις 5 demasoni + 5 labido yellow, στην παραπάνω αναλογία.Όσο περισσότερα τα ψάρια, τόσο περισσότερες πέτρες θέλουν ώστε να μπορούν να κρύβονται. Πιστεύω ότι ένα ενυδρείο 180 λτ είναι καλό αρκεί να διαμορφωθεί σωστά ο χώρος του.

2. Οι αφρικάνες δεν ενοχλούνται από ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία ανεβάζουν τη σκληρότητα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πέτρες από παραλία, αρκεί να μην έχουν κοφτερές άκρες και αφού βέβαια ξεπλυθούν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

3. Την υψηλή σκληρότητα μπορείς να την πετύχεις είτε με την προσθήκη κάποιας ποσότητας αλατιού (σε ποσότητα πολύ λιγότερη απ΄ότι στα θαλασσινά ενυδρεία εννοείται). Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον τρόπο που έκανα κι εγώ: Νερό βρύσης, μαγειρική σόδα θειικό μαγνήσιο (αν θες μπορώ να σου δώσω) και περίπου 5 κουταλιές της σούπας αλάτι (εγώ χρησιμοποιώ της API). Aν μάλιστα χρησιμοποιήσεις και ασβεστολιθικές πέτρες τότε με τη σκληρότητα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

4. Σχετικά με τα φυτά οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να βάζεις φυτά και κάποιοι λένε ότι δεν ενοχλεί να βάλεις κάποια σκληρά φυτά όπως anubias & valisnerias. Εδώ κρίνεις και διαλέγεις.

5. Θα διαφωνίσω με τη χρήση ηφαιστιακής πέτρας, αφού οι αφρικάνες χρησιμοποιούν την άμμο για να "ξεπλένουν" και το στόμα τους αλλά και να την περνούν μέσα από τα βράγχιά τους. Η ηφαιστιακή πέτρα πιστεύω θα μπορούσε να τις τραυματίσει. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει πολύ ψιλό χαλίκι 0.5mm όσο πιο σκούρο μπόρεσα να βρω. Το πρόβλημα με το σιφωνάρισμα λύνεται με άλλους τρόπους. Δηλ. μπορείς να βάλεις ένα καλαμάκι (από σουβλάκι) μπροστά από τη σκούπα σου ώστε να ανακατεύεις την άμμο και να σηκώνονται μόνο οι βρωμιές όπου και θα τις ρουφάει η σκούπα.

6. Εάν δεν έχεις ήδη φίλτρο πάρε ένα 2217 και τελείωσες. Μόνο ένα 2213 είναι πολύ μικρό για να σου κρατήσει το ενυδρείο και μάλλον θα έχεις προβλήματα στο μέλλον. Χρησιμοποιώ ένα 2217 εδώ και 2 μήνες σαν βιολογικό και μηχανικό και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Τα νιτρικά και φωσφορικά που τυχόν ανεβάζει το ενυδρείο τα ελέγχω με τις αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα (30-40%).

Τελειώνοντας θα διαφωνίσω με την παρουσία ψαριών botia macracantha (clown) & pleco σε τέτοιου είδους ενυδρείο! Τόσο οι clown όσο και τα διάφορα plecos δεν είναι για να ζουν κανονικά σε τόσο ψηλές τιμές σκληροτήτων και pH. Θέλουν πιο μαλακά νερά και σίγουρα χαμηλότερο pH από 8-8.2 που θέλουν οι αφρικάνες. Σε πολλά ενυδρεία μπορείς να βρεις ψάρια που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και είναι στην κρίση σου τι ψάρια θα βάλεις μέσα και πως θέλεις να φαίνεται το ενυδρείο σου. Επίσης, τυχόν πράσινες άλγες που μπορεί να βγουν οι αφρικάνες θα την κάνουν μια χαψιά :thumbup:

Αυτή είναι η άποψή μου, η οποία σίγουρα στηρίζεται στην προσωπική μου εμπειρία και γνώση. Από κει και πέρα κρίνεις και κάνεις.

Παραθέτω και μια φωτογραφία από το δικό μου ενυδρείο με τις αφρικάνες.

20060613.jpg

Link to comment
Share on other sites

H απάντηση του istellas με βρίσκει κι εμένα σύμφωνο.

Να προσθέσω ότι καλό θα ήταν να προσανατολιστείς αποκλειστικά σε ψάρια από τη λίμνη Malawi και μάλιστα μόνο σε mbunas. Προσοχή μάλιστα χρειάζεται και στην αναλογία αρσενικών και θηλυκών για να μην έχεις προβλήματα στο μέλλον.

Όταν αποφασίσεις ποια ψάρια σου αρέσουν περισσότερο στείλε ένα post για να σου πούμε κι εμείς τη γνώμη μας.

Έγινε επεξεργασία - iliovas
Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, ίσως βιάστηκα να απαντήσω, συμφωνώ με τον istellas!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...