Jump to content

Ροδάκια στη βάση του ενυδρείου;


Recommended Posts

Είμαι λίγο πρίν το πρώτο γέμισμα του ενυδρείου και μια και το σχήμα του είναι τριγωνικό (trigon 190) και οι συσκευές που θα μπούν πάνω του όπως το skimmer αναγκαστικά θα μπούν στις δύσκολα προσβάσιμες γωνίες αν κάπου χρειαστεί να επέμβω, αλλά και πολύ πιθανόν αργότερα να χρειαστεί να τοποθετήσω κάποιο επιπλέον μηχανισμό και όταν γεμίσει η μετακίνηση του θα είναι αδύνατη, σκέφτομαι το πολύ απλό να βάλω στη βάση του 3 ροδάκια με φρένα ώστε να μπορώ να το μετακινήσω αν χρειαστεί.

Δε μπορώ να σκεφτώ σε κάτι που θα ήταν πρόβλημα αυτό. Εσείς;

Link to comment
Share on other sites

εμεις ναι.......

δεν μπορω ουτε κατα διανοια να σκεφτω ποως θα τολμουσα να μετακινησω θαλασσινο ενυδρειο με κιλα βραχου κλπ....!!!!

το βρισκω υπερβολικα επικινδυνο. :):thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι τα 190 λίτρα...νερό... :)

Link to comment
Share on other sites

Ωπ, μόλις μου έδωσες φοβερή ιδέα για το απόλυτο wave maker... :) έχεις δει τις κάμερες στις ταινίες που τρέχουν πάνω σε σιδηρόδρομο πέρα δώθε?... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

καλύτερα να το αποφύγεις

αν δεν γίνεται , βάλε μεγάλες ρόδες ( Φ 12-15 εκ ) με μαλακό υλικό επαφής για μεγάλα βάρη , αν το μετακινήσεις σε μεγάλη απόσταση- κάτι που δεν προτείνω - , δώσε δραμαμίνες στα ψάρια για τη ναυτία :)

Link to comment
Share on other sites

Αουτς!!! :thumbup:

Πάντως στο 180λιτρο γλυκού νερού που είχα παλιά είχα βάλει...και όντως το...τσουνάμι ήταν εντυπωσιακό αν κάπου σκάλωνε η ρόδα κυρίως...αλλά το να πέσουν βράχια...αυτό ναι, εκεί είχα κυρίως ρίζες όμως...

Με βλέπω να κάνω τρύπες στον τοίχο απο πρίν μάλλον...σκέφτηκα οτι ίσως καλό είναι κάποια στιγμή να βάλω βαρέλι προετοιμασίας νερού και αυτόματης αναπλήρωσης στο μπαλκόνι πίσω απο τον τοίχο μια και δεν υπάρχει χώρος εντός...

Ε ρε μπελάδες! :)

Link to comment
Share on other sites

στο μπαλκόνι μπορείς να κάνεις θαύματα , όλος ο εξοπλισμός εκεί μαζί με το sump :)

Link to comment
Share on other sites

sump δεν έχει το παραμύθι γιατί αν το είχα στο πρόγραμμα θα έφτιαχνα ενυδρείο απ' την αρχή με υπερχείλιση...η πρόσθετη κάνει 200€ απ' οτι έμαθα και ΔΕ μπορώ να κάνω το γραφείο διαστημόπλοιο για να φιλοξενήσει 10 ψάρια...ύμαρτον.. πρέπει να πάρω και καμιά ψόφια μπριζόλα για φαι και καμιά ντομάτα...οχι ολα για τα ψαράκια...ή μήπως....χμμμ..καλή ιδέα! :)

Link to comment
Share on other sites

Τα ροδάκια είναι χρήσιμα στη βάση του ενυδρείου αλλά όχι για μεταφορά με πλήρες φορτίο και γεμάτο με νερό και πέτρες.

Για μικρές μετακινήσεις και αφού αδειάσεις τα 3/4 του νερού και αφαιρέσεις βράχους και μέσα στο ίδιο δωμάτιο για πιθανή αλλαγή θέσης σε μικρή απόσταση γίνεται.

Επίσης το πόσα ροδάκια και σε ποια σημεία της βάσης είναι ένα ζήτημα. Πάντως σίγουρα όχι ένα μόνο σε κάθε γωνία (και όχι τυχαία ροδάκια αλλά βαρέως τύπου). Μιλάω εκ πείρας γιατί έχω ροδάκια σε όλα τα ενυδρεία μου.

Link to comment
Share on other sites

Τρία σημεία ορίζουν ενα επίπεδο..που σημαίνει οτι αν βαλω παραπάνω δε θα έχω εγγυημένη στήριξη...οπότε μόνο τρία...εννοείται βαρέως τύπου..και με επιπλέον βοηθητική στήριξη απο σταθερά βιδωμένες βάσεις οσο μπορώ να πλησιάσω στο χιλιοστό απο τις ρόδες αν κάποια σπάσει να κρατήσουν το βάρος..αυτό σκέφτηκα να κάνω...και δεν σκέφτομαι να κάνω κολιές με το ενυδρείο στο γραφείο...να μπορώ να το μετακινήσω με ασφάλεια και προσοχή αν χρειαστεί...αυτό σκέφτηκα!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου τρία σημεία μπορεί να ορίζουν ένα επίπεδο (πίστεψε με το γνωρίζω καλά αυτό) αλλά όταν το επίπεδο αρχίζει να "σακκουλιάζει" στον τριδιάστατο χώρο, τότε είναι που θα έχεις πρόβλημα στήριξης ! :)

Τώρα αν θέλεις να βάλεις και επιπλέον βάσεις, αν σακουλιάσει και τις χρειαστεί τότε χάνει και το νόημά του το όλο θέμα.

Έγινε επεξεργασία - Andreas301
Link to comment
Share on other sites

αλλά όταν το επίπεδο αρχίζει να "σακκουλιάζει" στον τριδιάστατο χώρο, τότε είναι που θα έχεις πρόβλημα στήριξης !

:)

Link to comment
Share on other sites

καλημερα! θα ηθελα να πω κι εγω τη γνωμη μου...

οπως ειπαν και οι περισσοτεροι καλο θα ηταν να αποφεχθει η πατεντα με τα ροδακια για τους εξης λογους:

- το βαρος του ολου συστηματος θα μοιραζεται σε τρια μικρα σημεια (αν βαλεις τρια ροδακια μονο) και υπαρχει φοβος να σου κανει ζημια-ρωγμες στο πλακακι ή μαρμαρο του σπιτιου σου απο το βαρος. ο κινδυνος αυτος πολλαπλασιαζεται οταν το μετακινεις φορτωμενο ή οταν γινει σεισμος.

- για τον ιδιο λογο μπορει αν πεσει νερο στο επιπλο, σε σημειο που ειναι το ροδακι και εφοσον δεν το παρεις χαμπαρι να σπασει το ξυλο. θα μουλιασει το ξυλο του επιπλου δηλαδη με αποτελεσμα να μαλακωσει και απο το βαρος να σπασει και μετα ολα στο πατωμα.

- επισης θα ανεβει το κεντρο βαρους και σε συνδιασμο με τη στηριξη σε τρια μονο σημεια αν γινει σεισμος ή μετακινηση ή αν θελεις, αν σκονταψει καποιος και πεσει πανω στο ενυδρειο θα υπαρχει μεγαλο παλατζο με κινδυνο να ανατραπει το ενυδρειο. εδω θελω να σου τονισω οτι ολα τα ενυδρεια εχουν ψηλο κεντρο βαρους γιατι το νερο ειναι ψηλα και το επιπλο που ειναι χαμηλα ειναι σχετικα αδειο, αρα και ελαφρυτερο απο τη γυαλα.

- οταν θελησεις να το μετακινησεις, ακομη και αδειο κατα το 1 ή 2/3, θα δημιουργειτα κυμα μεσα στο ενυδρειο. αυτο θα σκαει σε καποια τοιχοματα της γυαλας και θα τεινει να την ανοιξει. καλο θα ειναι οταν το μετακινεις, να δενεις με ιμαντα γυρω γυρω τη γυαλα, στο ανωτατο και κατωτατο σημειο της.

- επισης αν εχεις βραχους ή πετρες μεσα θα πρεπει να εχεις μελετησει πολυ την τοποθετηση τους.

- αν εχεις πλακακι που εχει αρμους, πρεπει να μελετησεις και να σκεφτεις ολα τα παραπανω καλυτερα, γιατι κατα τη μετακινηση τα ροδακια θα κολανε στους αρμους με αποτελεσμα το συστημα να φρεναρει αποτομα.

- δεν ξερω κατα ποσο θα σου βγει οπτικα ομορφο γιατι θα ψηλωσει το ολο συστημα, αρα και η γυαλα θα ειναι ψηλοτερα.

δεν ειμαι αντιθετος στο να βαλεις ροδακια, αρκει αυτα να ειναι δυνατα, με λαστιχο, να εχεις σκεφτει ολα τα παραπανω με προσοχη και να κανεις σωστη μελετη.

τελος, οφειλω να πω οτι δεν το εχω επιχειρησει προσωπικα, οποτε μπορει να κανω και λαθος.

Link to comment
Share on other sites

Εχω στο φυτεμένο μου RIO 125 ,είναι βαρέως τύπου και τα χρησιμοποιώ μόνο όταν το ενυδρείο είναι άδειο κατά 2/3 ή και 3/4 του νερού.Εχω και σε βάσεις μικρότερων ενυδρείων 70λτ.και πιο παλιά σε 200 λτ.Πάντα μετακίνηση με σχεδόν άδειο ενυδρείο και λαμβάνοντας υπόψιν τι τύπο aquascape έχουμε.

Το πρόβλημα με σενα είναι οτι το ενυδρείο είναι τρίγωνο ,αυτό με προβληματίζει αρκετά.

:)

Link to comment
Share on other sites

Αν και καταλαβαίνω την επικινδυνότητα και την προσοχή που θα χρειαστεί αν πρέπει να γίνει μετακίνηση τα ροδάκια θα πρέπει να τα βάλω οπωσδήποτε λαμβάνοντας υπ' οψιν ολα οσα είπατε πάνω στο πως θα πρέπει να γίνει η μετακίνηση εφόσον χρειαστεί.

Ενα παραλληλόγραμμο ενυδρείο έχει συνήθως 3 πλευρές προσβασιμότητας αν κάτι χρειαστεί, ενω το trigon εφόσον κολλήσει σε γωνία μόνο μία.

Τα τρία ροδάκια βεβαίως τα ξεχνάω μια και μόνο αν στηριζόταν όλη η βάση σε μεταλική ενισχυμένη κατασκευή θα ήταν δυνατόν... thanks Andreas301... :D

Αν και τώρα που κοίταξα το σχέδιο τα πράγματα μάλλον απλοποιούνται πάνω στο που και πόσα θα μπούν...έτσι κι αλλιώς η βάση στηρίζεται σε κάποια σημεία μόνο και οχι σε ολη την επιφάνεια της...το σχέδιο είναι αυτό:

trigon.jpg

Τα μαύρα σημεία είναι οι βάσεις που ήδη υπάρχουν και θα αντικατασταθούν όλες με ροδάκια και τα 3 άσπρα σημεία είναι τα πρόσθετα που σκέφτομαι να βάλω.

Και τα 5 μπροστινά θα είναι φρεναριζόμενα όπως και το πίσω γωνιακό ώστε να μην κυνηγάω το ενυδρείο στο γραφείο σε περίπτωση σεισμού...thanks dimitrig :)

Ασχετα αν αρχικά δεν πατήσουν όλα, μόλις δεχτεί η βάση την πίεση με τις νορμάλ στρεβλώσεις που θα υποστεί όταν γεμίσει θα πατήσουν σίγουρα...

Και εννοείται τη Δευτέρα θα ψάξω ολη τη Σπύρρου Πάτση που έχει εξειδικευμένα καταστήματα με ροδάκια ώστε βα βρώ τα πιό κατάλληλα, με ελαστική επένδυση και βαρέως τύπου βέβαια.

Τώρα αν κάτι δεν πάει καλά...σας το αναφέρω, πιστεύω θα είναι οκ όμως έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Βλέπεις λοιπόν ότι και ο κατασκευαστής προτείνει (και δίνει) πολύ περισσότερες βάσεις από τρεις, ακριβώς για να αποφύγει τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω.

Νομίζω ότι αν βάλεις στη θέση κάθε βάσης ένα ροδάκι και ακόμη επιπλέον αυτά που προτείνεις, θα είσαι ΟΚ. Πάντα όμως με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε: δηλαδή μετακίνηση ουσιαστικά σχεδόν άδειο, χωρίς επίφοβες πέτρες κλπ.

Εγώ είχα απάρει ροδάκια από το Praktiker. Το καλό εκεί είναι ότι υπάρχουν αναλυτικά οι προδιαγραφές κάθε περίπτωσης στις συσκευασίες ή σε καταλόγους.

Link to comment
Share on other sites

Όπως βλέπω θα τα βιδώσεις απευθείας στο ξύλο.Υπολόγισε οτι το υλικό που είναι κατασκευασμένη η βάση δε είναι και ότι καλύτερο...Οι δυνάμεις που ασκούνται στα ροδάκια δεν είναι απολύτως κάθετες αλλά με συνισταμένη.Βρες ροδάκια που να δέχονται 4 βίδες και πιάσε όλο το πάχος στο βίδωμα.

Link to comment
Share on other sites

Πίστεψε με FotisGt...οι ήδη υπάρχουχες βάσεις είναι βιβωμένες η κάθε μία με ΜΙΑ μόνο βίδα σαν καρφίτσα...δεν έβρισκα μύτη να ταιριάζει στο κατσαβίδι όταν το συναρμολόγησα...

Με τη λογική του εργοστασίου για μη μετακίνηση υποθέτω...

Οπότε 4 σίγουρα...σε κάθε ροδάκι και βέβαια με ολο το πάχος στο βίδωμα... :D

Κι επειδή όσο μεγαλύτερες ειναι οι ρόδες όπως είπε ο SaLTasos τόσο πιό εύκολα θα περνάν τους αρμούς απ' τα πλακάκια...θα πάρω και γύρω στους 15 πόντους μποι...

Αυτό δε με χαλάει καθόλου μια και το ψώνιο μου στη θάλασσα είναι η επιφάνεια...απο κάτω!!!

Αρα αμα το σηκώσω τόσο θα την έχω μπροστά μου ολη μέρα απ' τη θέση εργασίας μου στο γραφείο ...οπότε ολα καλά!

Και σκέφτηκα για να μην είναι αντιαισθητική η απόσταση της βάσης απο το πάτωμα και να μην φαίνονται και τα ροδάκια να βάλω κι ενα πλεξιγκλας μπροστά με ενα μπλέ φωτισμό απο πίσω...σα να αιωρείται το ενυδρείο στο μπλέ...

Μάλλον ήδη το έβαλα!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Θα παίξει στο επόμενο Fast and Furious? :)

Προσοχή στη μετακίνηση.

Link to comment
Share on other sites

Θα παίξει στο επόμενο Fast and Furious? :)

Προσοχή στη μετακίνηση.

Και θα πάρει και βραβείο σου λέω!!! :D

Η μετακίνηση δεν είναι δεδομένη...αν χρειαστεί όμως θα μπορεί να γίνει.. :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...