Jump to content

Επιθετική συμπεριφορά?


Vaggelis78

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Έχω ένα κοινό χρυσόψαρο(common/πορτοκάλι) και το φιλοξενώ σε μια δεξαμενούλα των 7-8 λίτρων. Της αλλάζω το νεράκι κάθε 2 μέρες, αφού το έχω αφήσει σε μια λεκανίτσα για 24-36 ώρες και η Μαρία(έτσι την έβγαλε ο γιος μου) δείχνει καλά τους τελευταίους 12-14 μήνες.

Πριν κανα 3 μηνο, μας έφεραν δώρο άλλο ένα χρυσόψαρο (ασημογαλάζιο κάπως έτσι) το οποίο γνωρίζοντας πως η πρώτη δεξαμενούλα είναι μικρή για ένα ψάρι πόσο για 2, το άφησα στο πολύ μικρό πλαστικό κουτάκι που μας το έφεραν.

Ανα 3-4 μέρες, τους άλλαζα δεξαμενή για να μην είναι κανένα παραπονεμένο.

Χθες λοιπόν, είχα την φαεινή ιδέα να τα βάλω και τα 2 στην μεγάλη δεξαμενή για να παρατηρήσω την συμπεριφορά τους.

Έτυχε και ήταν η Μαρία στην μεγάλη δεξαμενή, οπότε έπρεπε να μεταφέρω τον Χρήστο (αυτόν τον βάφτισε η γυναικά μου), αφού λοιπόν τον έβαλα σε μια σακουλίτσα με νεράκι, τον άφησα για κανα δεκάλεπτο στην μεγάλη δεξαμενή.

Η Μαρία, στην αρχή δεν έδωσε σημασία αλλά μετά από 3-4 λεπτά έπεφτε με φόρα πάνω στην σακούλα!!!! Χωρίς να έχω την απαιτούμενη εμπειρία θεώρησα οτι ενοχλείτε από τον όγκο που έπιανε η σακουλα με το νερό και μου έδειχεν την δυσαρέσκειά της, οπότε μόλις συμπληρώθηκαν 10-12 λεπτά, άφησα και τον Χρήστο στη μεγάλη δεξαμενή.

Για κανα 5 λεπτο, δεν έγινε τίποτα. Απλά κολυμπούσαν αδιάφορα. Μετά όμως, άρχισε η Μαρία το κυνηγητό και τα τσιμπήματα/δαγκώματα? στον Χρηστάκη!!!!! Αυτός, ελαφρώς μικρότερος(0,5-1 εκ) έτρεχε δεξιά κι αριστερά.

Αυτό συνεχίστηκε για κανα δεκάλεπτο ακόμα, όπου σε κάποια φάση σταμάτησε να τον κυνηγάει!!!! Θεώρησα κι εγώ οτι αυτή θα ήταν η πρώτη "γνωριμία".

Αργότερα, τους έριξα λίγες βιταμίνες και 6-7 φιλαράκια φαΐ (συνήθως τρώνε από 2 ο καθένας) για να δω αντιδράσεις.

Όλα καλά, έφαγαν χωρίς να ενοχλήσει ο ένας τον άλλον, καθάρισα τα περισσευούμενα και τα άφησα στην ησυχία τους.

Αργά το βράδυ και πριν κοιμηθώ, τα παρατήρησα για κανα 20 λεπτο και όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά.

Το σοκ ήρθε το πρωί, όταν περνώντας από δίπλα τους για την συνηθισμένη καλημέρα, ο Χρήστος ήταν ακούνητος!!!!

Η Μαρία έδειχνε κεφάτη. Ο μικρός μας όμως, εμφανώς στρεσαρισμένος, καθόταν ακούνητος.

Εμφανίστηκαν κάποια κόκκινα σημάδια στο άνω μέρος της κεφαλής, χαμηλά στην κοιλιά και στο πίσω μέρος λίγο πριν την ουρά του. Επίσης, και πίσω από κάθε μάτι.

Αμέσως, τον μετέφερα στην λεκάνη που ετοιμάζω το νερό τους. Στην αρχή δεν κολυμπούσε αλλά μέχρι να κάνω καφέ, έδειχνε πολύ καλύτερα και πιο ζωηρός.

Τα κόκκινα σημάδια δείχνουν να υποχωρούν και αυτός κολυμπάει ζωηρά.

Είναι φυσιολογική η συμπεριφορά του common? θα μπορέσουν αυτά τα 2 ψαράκια να συμβιώσουν? Μήπως δεν ταιριάζουν μεταξύ τους?

Γνωρίζοντας τις απαιτήσεις για τα χρυσόψαρα, είναι στο πρόγραμμα να στηθεί μια γυάλα 80-100 λίτρων για τον Χρήστο και την Μαρία, άντε και 1-2 ακόμα φίλων τους. Αλλά αν είναι να έχω κυνηγητά και φασαρίες τους κρατάω όπως τους είχα.

Υ.Γ Μην μου αρχίσετε για 40l ανα χρυσόψαρο κτλ, το γνωρίζω. Η Μαρία τρώει από το χέρι μου τους τελευταίους 4 μήνες.

Υ.Γ Σόρυ για το μεγάλο ποστ.

Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ Μην μου αρχίσετε για 40l ανα χρυσόψαρο κτλ, το γνωρίζω. Η Μαρία τρώει από το χέρι μου τους τελευταίους 4 μήνες.

Υ.Γ Σόρυ για το μεγάλο ποστ.

αφου το γνωριζεις τι ρωτας? επισης θα γνωριζεις οτι το ψαρι εκτος απο λιτρα χρειαζεται και το καταλληλο περιβαλλον. επισης θα χνωριζεις τα περι αμμωνιας και κυκλο αζωτου. απο τη μικρη και συμπαθητικη ιστορια σου καταλαβα οτι εχεις μελετησει και γνωριζεις τι πρεπει να κανεις.... μονο καντο οσο το δυνατον συντομοτερα!!!

καλη τυχη!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, σε αυτά τα λίτρα καμιά συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική. Οι ερωτήσεις που κάνεις θα είχαν νόημα αν τα ψαράκια σου ζούσαν σε χώρο που τους αρμόζει. Ότι και να απαντήσουμε δεν νομίζω να έχει σημασία, αφού ούτε "δεξαμενούλα των 7-8 λίτρων" ούτε το "πολύ μικρό πλαστικό κουτάκι" μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Προχώρα γρήγορα στην απόκτηση του ενυδρείου των 80 -100 λίτρων (αν μπορείς και μεγαλύτερο) και να είσαι σίγουρος πως τα ψαράκια σου θα σε αποζημιώσουν. Τότε θα καταλάβεις την φυσιολογική συμπεριφορά των ψαριών σου.

Πάντα φιλικά :)

Link to comment
Share on other sites

Να θεωρήσω οτι το πρόβλημα προέκυψε από τον περιορισμένο χώρο?

Διαβάζοντας δεξιά κι αριστερά, οι περισσότεροι αναφέρουν οτι τα χρυσόψαρα είναι κοινωνικά, μη επιθετικά ψάρια και ζουν σε παρέες.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι πιστεύω. Μπορεί να είναι κοινωνικό ψάρι, αλλά οπωσδήποτε θέλει και τον χώρο του. Και εγώ είμαι κοινωνικός, αλλά αν με κλείσεις με έναν άγνωστο τύπο σε ένα δωμάτιο, το πιο πιθανό είναι να φάμε τα μουστάκια μας. :)

Το ίδιο πρόβλημα θα μπορούσες κάλλιστα να το έχεις με δύο ψαράκια και σε 100 λίτρα. Εκεί όμως ο πιο αδύνατος θα είχε την δυνατότητα να απομακρυνθεί ή/και να κρυφτεί μέχρι να κοπάσει η πρώτη αναστάτωση και σιγά σιγά να επέλθει ισορροπία.

Επίσης, να προσθέσω ότι τα χρυσόψαρα είναι ψάρια που τους αρέσει να περιεργάζονται και να ανακατεύουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Να πω κάτι σαν τα παπαγαλάκια που όλη την ώρα ασχολούνται με κάτι. Αυτός είναι άλλος ένα λόγος που πρέπει να έχουν ένα περιποιημένο και άνετο πειβάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις κι άδικο :)

Έχει ένας φίλος ένα παλιό ενυδρείο, περίπου 100l, το οποίο θα παραλάβω αύριο, οπότε πιστεύω Κυριακή βράδυ να είναι σχετικά έτοιμο για να υποδεχτεί το "ζεύγος".

Ο μικρός δείχνει καλά και τα κόκκινα σημάδια υποχώρησαν αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Έφτασε η γυάλα στα χέρια μου αλλά δυστυχώς δεν είναι όπως την φανταζόμουν.

Κύβος με χωρητικότητα σκάρτα 55 λίτρα καθαρό. Anyway, από αυτά που έχω σαφώς καλύτερα.

Της έκανα ένα τσεκ για διαρροές 2 μέρες και σήμερα την ετοίμασα με άμμο και 1 ψεύτικο φυτό.

Στο φίλτρο είχε ένα σφουγγάρι μαύρο(άνθρακα?) και έβαλα στο δεύτερο χώρισμα 500ml Eheim Substrat Pro. Πρώτα περνάει το νερό από το Eihem και μετά από τον άνθρακα.

Έριξα και 2 καπάκια Kent Pro Tech Coat κι από αύριο θα ρίχνω και μισό καπάκι Filter Biostart της Sera για μια βδομάδα. Μετά θα μεταφέρω και τα ψαράκια μέσα, αφού κάνω 1-2 τεστάκια για το νερό.

Τέλος, τα έχω τα ψάρια σε μια λεκάνη(από αυτές που απλώνουν :wacko: ) των 40 λίτρων και είναι μια χαρά και τα 2.

Link to comment
Share on other sites

Με γεια. Ευχομαι καλη λειτουργεια και παντα υγεια :wacko::bowdown:

Καλο ειναι να μαθεις αν ειναι ανθρακας το σφουγγαρι γιατι δεν χρειαζεται παντα η χημικη φιλτρανση σε ενα ενυδρειο.

Πριν απο το βιολογικο υλικο (substrat pro) πρεπει να βαζουμε παντα μηχανικο (πχ μηχανικο μακαρονι ή/και χοντροτρυπο σφουγγαρι) ετσι ωστε να κραταει τα σκουπιδια και την χοντρη βρωμα πριν παει και κατακαθισει στους πορους του κεραμικου υλικου, ριχνωντας του την αποδοση του στο βιολογικο φιλτραρισμα.

Στο τελος της σειρας των υλικων (κατα την ροη του νερου) μπορεις να προσθεσεις και filterwool για πιο λεπλτομερη καθαρισμο του νερου πριν επιστρεψει στο ενυδρειο. Αυτο μονο αν ειναι εφικτο να το αλλαζεις συχνα (πχ ειναι πανω πανω) γιατι λογω της μικρης πυκνοτητας του βουλωνει και πιο ευκολα απο τα αλλα υλικα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ :wacko:

Δυστυχώς λεπτομέρειες για το φίλτρο δεν μπορώ να μάθω, γιατί ο φίλος μου το είχε πάρει πριν κανα 3αρι χρόνια το ενυδρείο. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το μάθω?

Σε περίπτωση που είναι άνθρακας κι αφού μετά από λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται(?), οκ να τον αφαιρέσω και να μείνει το substrat και από πάνω να βάλω μηχανικό.

Αν δεν είναι όμως άνθρακας και είναι απλό σφουγγάρι, ο χώρος του φίλτρου έχει θέση μόνο για δυο υλικά, εκτός κι αν κάνω πατέντα και δημιουργήσω κι ένα τρίτο πάτωμα.

Και 3-4 ερωτησούλες αρχάριου :bowdown:

Το θερμόμετρο το οποίο τοποθετήθηκε εσωτερικά και στην απέναντι πλευρά από το φίλτρο, χθες ξεκίνησε με 19 βαθμούς και σήμερα έχει φτάσει στο 25, δεν είναι υψηλή για χρυσόψαρα?

Το FilterBiostart, το έριξα κατευθείαν στο υλικό του φίλτρου, όπως έγραφαν και οι οδηγίες. Μήπως επειδή είναι αρχή πρέπει να μπαίνει κατευθείαν στο νερό?

Φαγάκι να συνεχίσω να ρίχνω?

Τι ανάγκες έχουν σε φωτισμό τα χρυσόψαρα? Έχει δυο λάμπες το καπάκι, πόσες ώρες πρέπει να λειτουργούν?

Τέλος, θα χρειαστώ αεραντλία για έξτρα παροχή οξυγόνου? Ρωτάω γιατί η γυάλα είναι τελείως κλειστή.

Link to comment
Share on other sites

Αν εχουν περασει τρια χρονια το σφουγγαρι οτι και να ηταν δεν ειναι πια :wacko:

(ο ενεργος ανθρακας διαρκει ενα εναμιση μηνα το πολυ)

Θα εχει μετατραπει σε απλο σφουγγαρι, και αν δεν ηταν καλης ποιοτητας ανθρακας οτι κακο θα μπορουσε να κανει με το να το αφησεις μεσα στο νερο μετα το περας του μηνος, θα το ειχε ηδη κανει.

Οποτε αστο ως εχει.

25C ειναι το max, οχι οτι δεν αντεχουν και παραπανω, αλλα η καλη και απροβληματιστη διατηρηση των ψαροων αυτων γινεται μεχρι τους 25C.

15-28C ειναι ανεκτη θερμοκρασια με καλυτερη 18-25C.

Απεφυγε καλυτερα τις αποτομες αλλαγες, οπως εγινε δλδ :bowdown:

Το Biostart δεν το εχω δουλεψει, θα σου πει καποιος αλλος καλυτερα.

Φαγακι ελαχιστο 1-2 φυλαρακι την ημερα, αν δεις θολουρα (ασπρη) θα ειναι απο εξαρση αμμωνιας, θελει κοψιμο το φαι για 1-2 μερες (αναλογα τα ποσοστα αμμωνιας) και μερικη αλλαγη νερου.

Τα ψαρια μενουν και βδομαδες νηστικα (στις λιμνες οταν πεσει η θερμοκρασια πολυ δεν τρωνει για μηνες λογω αλλαγης μεταβολισμου).

Δεν σε εδνιαφερει τοσο λοιπον η επιβιωση των ψαριων απο το ταισμα αλλα η επιβιωση των βακτηριων στο φιλτρο απο τον κυκλο του αζωτου που ξεκιναει απο την τροφη και τους ρυπους που δημιουργουνται.

Φωτισμο θελουν μερικες ωρες. Και οχι παραπανω απο περιπου 8 ωρες, γιατι υπαρχει ο κινδυνος εμφανισης αλγων.

Βαλε και σκληρα φυτα (καταλληλα για χρυσοψαρα) μεσα θα βοηθησουν το ενυδρειο και τα ψαρια.

Η αναταραξη της επιφανειας φτανει συνηθως για την οξυγονωση του νερου σε ενυδρεια με νορμαλ ιχθυοφορτωση.

Αυτο που χρειαζεσαι περισσοτερο ειναι να υπαρχει καποιες μικρες εστω διοδοι προς τον φρεσκο αερα απο την επιφανεια του νερου, για να γινεται η εναλλαγη αεριων.

Ακομα και αερανλτια να εβαζες (που δημιουργει εξτρα αναταραξη που μιλαμε) αν δεν ερχεται η επιφανεια του νερου με τον αερα δεν γινεται οξυγονωση.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Ωραια, παει το σφουγγαρι :wacko:

Για τις λάμπες θα προμηθευτώ ένα χρονοδιακόπτη και φαντάζομαι οτι αν λειτουργεί 17:00-12:00, θα είναι καλά, ε?

Για τα φυτά θα το κοιτάξω, αλλά όπου διάβασα οι περισσότεροι λένε όχι. Λέω να τσεκάρω πρώτα τις αντιδράσεις των ψαριών με το ψεύτικο και βλέπουμε.

Με το φαΐ μάλλον έκανα πατάτα, γιατί έβαλα στην απόχη φαΐ για 1500 χρυσόψαρα και μάλλον θα είναι το νερό θάνατος (αν και δείχνει καθαρό και χωρίς θολούρα).

Αυτό με την ανατάραξη που λες, με προβλημάτισες.

Έχω διαβάσει οτι τα χρυσόψαρα θέλουν "ήσυχα" νερά. Η επιστροφή του φίλτρου βγάζει έναν "καταρράκτη" και στις δοκιμές που έκανα για να δω μέχρι που θα το γεμίσω, αποφάσισα να βάλω όσο περισσότερο νερό(στην γυάλα) για να μικρύνει το ύψος πτώσης του νερού από τον καταρράκτη.

Μάλλον θα πρέπει να αφαιρέσω νερό, πριν βάλω τα ψάρια μέσα...

Όσο για τον αερισμό, έχει το καπάκι στην πίσω πλευρά δυο εξόδους(δεξιά & αριστερά) για καλώδια, ταΐστρα κτλ, οπότε οτι είναι να περάσει, περνάει από εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Στο δικο μου μια χαρα πανε τα φυτα. Και βοηθανε στην οξυγονωση και φιλτρανση του νερου.

Του ριχνω και λιγη "φακη" (lemna minor) καπου καπου για μεζε.

7 ωρες ειναι μια χαρα η φωτιπεριοδος

Δεν βλεπεις αμεσως τη θολουρα (bacteria bloom) μετα το υπερβολικο ταισμα.

Μπορει να περασουν και 1-2 μερες.

Σιγουρα θα χρειαστει μεγαλη αλλαγη πριν βαλεις τα ψαρια. Το σωστο ειναι να γινουν και μετρησεις.

Μια χαρα θα πανε τα ψαρια με την αναταραξη και με τους "καταρρακτες"

Οι τρυπες που λες ακουγονται καλα..

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα.

Έκανα σήμερα μια μέτρηση, έτσι για να δω που βρίσκομαι και ιδού:

Με χαρτάκια 5 in 1 της JBL

pH 7,2

KH 3d

GH >7d

NO2 0

NO3 10

και με σταγόνες JBL

ΝΗ4 <0,05 (αυτό ήταν πιο ανοιχτό από την τελευταία απόχρωση, οπότε νομίζω είναι καλά).

Πως τα βλέπετε γενικότερα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...