Jump to content

METAL HALIDE


Nikitas

Recommended Posts

βαλτε και εσεις metal halide. θα χρειαστειτε ενα προβολεα για λαμπα metal halide και οχι λαμπα ιωδινης.ο προβολεας μπορει να ειναι για οποιαδηποτε χρηση. εγω προσωπικα βρηκα αυτον που βλεπετε παρακατω.το προβλημα ειναι οτι δεν συγκεντρωνει το φως σε ακτινα αλλα το διαχεει....ετσι λοιπον φτιαχνουμε ανακλαστηρα! με μεταλικο τσερκι φτιαχνουμε ενα πλαισιο και το ντυνουμε με αλουμινοχαρτομε τη γυαλιστερη πλευρα απο μεσα. το κρεμαμε με προσοχη στο κατω ακρο του προβολεα εκει που ειναι η λαμπα και ιδου το αποτελεσμα....για πιο καλαισθητο αποτελεσμα μπορειται να χρησιμοποιησετε φυλλο αλουμινιου λαμαρινας και λοιπα ντυνοντας τα απο μεσα με αλουμινοχαρτο η κατι γυαλιστερο.κρεματε το φωτιστικο πανω απο το ενυδρειο ειται απο το ταβανι ειτε με ντιζες εγω χρησιμοποιησα μια μεταλικη οβαλ επιχρωμιομενη ραβδο και δυο βιβλιοθηκες που βρισκονταν δεξια και αριστερα του ενυδρειου.φροντιζουμε παντα να βρισκετε σε υψος που να μη διαφευγει φως εκτος του ενυδρειου.προσοχη μη χρησιμοποιηται υλικα που μπορει να παρουν φωτια οπως ξυλο χαρτι κολλα κτλ.η λαμπα αναπτυσει πολλη μεγαλη θερμοκρασια...τελος θα χρειαστει ειτε να ξεσκεπασετε το ενυδρειο ειτε να κοψετε το καπακι. αν κανετε το δευτερο φροντιστε η λαμπα να μην βρισκετε πολυ κοντα στο καπακι ιδιαιτερα αν αυτο ειναι πλαστικο.η ολη κατασκευη μου στοιχησε 50 ευρω μαζι με τη λαμπα φωτιστικο κτλ....καλη επιτυχια!το τηλ της πυροσβεστικης ειναι 199.χιουμορ! την πρωτη μερα καλο θα ηταν να το παρατηρησετε αν δουλεψει καλα τοτε ολα OK!

Link to comment
Share on other sites

κατι σε μπάλαστ ή μετασχηματιστή δεν χρειάζεται?

απλά περνεις την βάση και κοτσάρεις την ΜΗ λάμπα?

Link to comment
Share on other sites

ακριβως φιλε στεφανε... τα εχει ολα ο προβολεας! εσυ απλα του συνδεεις το καλωδιο και το βαζεις στο timer η στην πριζα κατευθειαν. ετσι απλα...

Link to comment
Share on other sites

Απλή και οικονομική λύση.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν στον συγκεκριμένο προβολέα που χρησιμοποίησες, μπορεί να αποχωριστεί το πάνω τμήμα, που περιέχει το μετασχηματιστή, στάρτερ κλπ, και να τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο σημείο.

Για παράδειγμα να τοποθετηθεί το πάνω μέρος σε ένα κρυφό, αλλά καλά αεριζόμενο σημείο, στη βάση του ενυδρείου και πάνω από το ενυδρείο να κρεμαστεί το κάτω τμήμα με τον ανακλαστήρα.

Ευχαριστώ Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον project. Αν μπορείς ανέβασε λίγο μεγαλύτερες φωτογραφίες να δούμε καποιες λεπτομέρειες. Η πατέντα με τον ανακλαστήρα δείχνει ότι το φως καλύπτει το ενυδρείο σου αρκετά καλά.

Επίσης τι λάμπα έχεις χρησιμοποιήσει; watt και kelvin; Κάποιο φίλτρο;

Link to comment
Share on other sites

Η λάμπα που χρησιμοποίησες προφανώς φίλες Νικήτα είναι από μαγαζί με ηλεκτρολογικά και όχι ενδεδειγμένη για ενυδρειακή χρήση διότι το κόστος αγοράς της λάμπας και μόνο είναι πολύ μεγαλύτερο. Επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει έτοιμη λύση, προβολέας με ανακλαστήρες μπάλαστ κλπ στα ίδια περίπου λεφτά. Από κει και πέρα η κατασκευή σου δείχνει πολύ καλή, μόνο όπως ειπώθηκε λίγο μεγαλύτερες φωτογραφίες!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον. Ο φωτισμός φαίνεται πολύ καλός.

Εμένα με προβληματίζει που το ενυδρείο είναι ανοιχτό από πάνω. Μην βρούμε τίποτα ψάρια ή γαρίδες στο πάτωμα :wootwoot:

Link to comment
Share on other sites

Αυτό μπορεί να λυθεί με ένα τζάμι το οποίο θα μειώνει και την εξάτμιση αλλά και την υπερθέρμανση του νερού λόγω της λάμπας!

Link to comment
Share on other sites

Του φίλου Νικήτα το ενυδρείο είναι γλυκό από ότι φαίνεται οπότε δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα να βγει καμιά γαριδούλα βόλτα! Να προσθέσω μόνο ότι στις ΜΗ υπάρχουν τύποι με UV-stop και χωρίς. Στην περίπτωση που έχουμε λάμπα χωρίς πρέπει να βάλουμε εμείς ένα φίλτρο ειδάλλως θα έχει κακές συνέπειες για τους μικρούς μας φίλους, έχω "κάψει" κοράλλια σε λίγες ώρες όταν έσπασε το τζάμι του φωτιστικού.

Link to comment
Share on other sites

παιδια το κομματι του μετασχηματιστη μπορει να αποκοπει και να τοποθετηθει αλλου θα χρειαστει ομως προεκταση το καλωδιο απο το μετασχηματιστη στη λαμπα αν το κανετε αυτο ομως ο μετασχηματιστης πρεπει να αεριζεται καλα γιατι ζεσταινεται και δεν εχει ανεμιστηρακι. προβλημα με τη θερμοκρασια δεν εχω στο υψος που το εχω τοποθετησει 40 εκ. η λαμπα ειναι της osram ndl alla petaja to koyti kai den exv ta ypoloipa stoixeia ths:( την ειχα βρει ομως και στο forum φωτισμος που σημαινει οτι κανει για ενυδρειο. η τιμη της ειναι στα 15 γιουργια τα φυτα φωτοσυνθετουν σαν τρελα εχει και η λαμπα προστασια uv αλλα και το φωτιστικο. με τα ψαρακια δεν εχω δει καποιο προβλημα στο χρωμα και το δερμα τους. το προβολι ειναι ελληνικης κατασκευης...παπουτσι απο τον τοπο σου.... οσον αφορα στην τιμη της λαμπας να σας πω ενδεικτικα οτι λαμπα φθοριου για ενυδρειο σε pet shop την παιρνεις γυρω στα 20 ευρω ενω απο καταστημα ηλεκτρολογικο παιρνεις λαμπα για ενυδρειο φθοριου με μολις 5 ευρω που σημαινει πως δεν καθοριζει η τιμη τη χρηση και το ειδος της λαμπας φιλε george hmmy χωρις παρεξηγηση. απο φοτο εβγαλα αυτες. δεν μπορω να κανω κατι καλυτερο γιατι χρησιμοποιω κινητο. που λεφτα για ψηφιακη....:wootwoot: τελος οπως σωστα παρατηρησατε το φως φτανει απο ακρη σε ακρη του ενυδρειου και μεχρι το βυθο οι διαστασεις του ενυδρειου ειναι 1μ*40 εκ *55 εκ.

Link to comment
Share on other sites

οσο για το θεμα ανοιχτο ενυδρειο, υπαρχουν ψαρακια που τους αρεσει να πηδανε εξω απο τονερο αλλα τα περισσοτερα δεν το συνηθιζουν. επιπλεον αν το ενυδρειο ειναι πυκνοφυτεμενο τα φυτα προστατευν τα ψαρακια απο την αυτοκτονια και τα κανουν να αισθανονται πιο ασφαλη.

σας ευχαριστω για τα καλα σας λογια..... να ειστε ολοι καλα.

Link to comment
Share on other sites

Τα συγκεκριμένα φωτιστικά, τυχαίνει να τα χρησιμοποιώ στο ενυδρείο μου περισσότερο από έξι χρόνια.

Πραγματικά τα αποτελέσματα είναι άριστα και σίγουρα είναι μια πολύ καλή οικονομική λύση.

Έχω τοποθετήσει κατευθυντικά πτερύγια, από αυτά που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι.

Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?ac...cmd=si&img=1021

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...