Jump to content
Sign in to follow this  
Aquazone Project Team

Pygocentrus Nattereri (Kner, 1858)

Recommended Posts

image.jpeg.da080cf2341be98db7c4749d87c1138b.jpeg

Επιστημονικό Όνομα: Pygocentrus nattereri (Kner, 1858)
Κοινές Ονομασίες: Η κοινή ονομασία του ψαριού είναι Red Belly. Άλλες ονομασίες που συναντάμε είναι Red Breasted Piranha, Red Piranha, Red, Piranha, Common Piranha, Gold Dust Piranha.
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Characid, Piranha, Πιράνχας ή Πιράνια
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: Το μέγεθος του ψαριού στο ενυδρείο σπάνια ξεπερνά τους 30 με 35 πόντους. Στην φύση όμως μπορεί να φθάσει και τα 40 εκατοστά σε μήκος.

Βιότοπος: Το ψάρι αυτό συναντάτε σε πολλούς ποταμούς του Αμαζονίου όπως Rio Negro, Rio Sao Francisco, Rio Madeira, Rio Orinoco, Rio Xingu, Rio Tapajos, Rio Juruena, Rio Paraguay, Rio Parana.

Συνθήκες στο ενυδρείο
PH: 5,5-7,5 (Ιδανικά: 6,5)
KH: -
GH: 4-18°dGH (Ιδανικά: 8-10°dGH)
Θερμοκρασία: 24-28°C (Ιδανικά: 26°C)
Λίτρα: Μιας και το ψάρι αυτό σχηματίζει κοπάδια-σμήνη είναι καλό στο ενυδρείο να μην το έχουμε μόνο του, αλλά σε ομάδες των 5 και πλέον ατόμων. Ένας γενικός κανόνας αναφέρει πως τα ενήλικα ψάρια χρειάζονται 70 με 80 λίτρα ανά ψάρι, έτσι ένα ενυδρείο 400 λίτρων θεωρείται απαραίτητο για ενήλικα ψάρια. Σε πιο μικρές ηλικίες μπορούμε να τα κρατάμε σε μικρότερα ενυδρεία.

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να τα κρατήσουμε στο ενυδρείο μαζί με άλλα είδη ψαριών μιας και όπως είναι γνωστό είναι αρπακτικά. Οπότε μην επιχειρήσετε να βάλετε άλλα ψάρια μαζί τους.

Διαχωρισμός φύλλου: Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Το ζευγάρι ξεχωρίζει μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Διακόσμηση ενυδρείου: Χαμηλός φωτισμός, ρίζες και εύκολα ανθεκτικά φυτά είναι απαραίτητα για το σωστό στήσιμο. Οι ρίζες είναι καλό να είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να προσφέρουν ένα μέρος ώστε να βρίσκουν την ηρεμία τους όποτε την χρειαστούν. Σημαντικό επίσης η επιλογή χαλικιού ή άμμου για το βυθό. Το μαύρο χαλίκι απορροφά τις αντανακλάσεις και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Επίσης τα φυτά επιφανείας θα κρατήσουν το περισσότερο φως μακριά από τα ψάρια σας και θα τα βοηθήσουν να αποβάλλουν το στρες και να νιώσουν πιο άνετα. Τέλος προτείνεται η χρήση τύρφης ή σκευασμάτων "blackwater", τα οποία θα δώσουν μια πιο τροπική εικόνα στο ενυδρείο σας.

Ζώνη Κολύμβησης: Σε γενικές γραμμές είναι ακίνητα κοντά στο βυθό, αλλά όταν κινούνται, βρίσκονται στο μέσο του ενυδρείου.

Διατροφή: Τα Red Belly όπως όλα τα πιράνχας είναι κυρίως σαρκοφάγα. Η τροφή τους περιλαμβάνει: Φιλέτα ψαριών (κατεψυγμένα και μη), φιλέτο κότας, γαρίδες, έντομα, και μαλάκια. Επίσης μπορούν να δεχτούν και τροφές εμπορίου όπως sticks, pellets, ακόμα και σπιρουλίνα, η οποία είναι τροφή κυρίως φυτοφάγων ψαριών. Σε μικρές ηλικίες είναι καλό να ταΐζονται με artemia και bloodworms.

Ηλικία: Υπάρχουν αναφορές ότι ζουν ακόμα και 20 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Όπως ήδη αναφέραμε πιο πάνω λόγο ότι το ψάρι αυτό είναι σαρκοφάγο πρέπει να μένει μόνο με ψάρια του είδους του. Όμως υπάρχουν πολλοί χομπίστες που έχουν διάφορα μεγαλόσωμα είδη πλέκο (Pleco). Σε αυτό εξαρτάται πάρα πολύ το ποιο ψάρι βρίσκεται ήδη στο ενυδρείο. Αν βρίσκεται ήδη ένας πλέκο και μετά μπούνε τα πιράνχας, ίσως υπάρξει ομαλή συμβίωση. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον τα πιράνχας έχουν ήδη κυριαρχήσει στον χώρο, δύσκολα θα δεχθούν συγκάτοικο και κανείς δεν εγγυάται το αποτέλεσμα.

Υποείδη και υβρίδια: Μέχρι πριν λίγα χρόνια η επιστημονική ονομασία που επικρατούσε ήταν Serrasalmus Nattereri. Στην πορεία και κατά τη διάρκεια των χρόνων ανακαλύπτονταν νέα είδη από τους ερευνητές-ιχθυολόγους ώσπου κατέληξαν στο διαχωρισμό των πιρανίων σε 2 υπογένη, τα Serrasalmus τα γνωστά σε όλους πλέον ως μοναχικά και στα Pygocentrus όπου πλέον ανήκουν τα Nattereri.
Τα άλλα είδη της οικογένειας "Pygocentrus" είναι τα:
1. Pygocentrus Nattereri Super Red τα οποία έχουν πιο έντονα χρώματα.
2. Pygocentrus Cariba το όποιο ξεχωρίζει από το Pygocentrus Nattereri από την έντονη μαύρη βούλα στο πλάι του κεφαλιού του.
3. Pygocentrus Piraya του οποίου το τελικό μέγεθος μπορεί να φθάσει και τους 60 πόντους
4. Pygocentrus Ternetzi.
Δεν είναι γνωστό για το αν υπάρχουν υβρίδια Red belly.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Έχουν σχετικά δύσκολη αναπαραγωγή στο ενυδρείο. Όχι μόνο στο να σχηματίσουν ζεύγος και να γίνει γονιμοποίηση αλλά και στο να ζήσουν οι απόγονοι μιας και πολύ συχνά τρώγονται από τα άλλα μέλη. Όπως αναφέραμε σχηματίζουν ζευγάρια τα οποία αφήνουν αυγά στον πυθμένα του ενυδρείου και τα “φρουρούν” περιτριγυρίζοντας συνέχεια γύρω τους. Είναι καλό αν γίνετε μόλις δούμε τα αυγά να τα απομονώσουμε. Τέλος να σημειώσουμε ότι μέλη του Aquazone έχουν πετύχει γέννες!!!

Γενικές πληροφορίες: Λόγο της ειδικής διατροφής που ακολουθείτε στο συγκεκριμένο είδος ψαριών, είναι φυσικό και επόμενο να έχουμε κάποια επιπλέον επιβάρυνση στο νερό του ενυδρείου τους. Είναι καλό να υπάρχει ισχυρή φίλτρανση, καλή καθαριότητα και ποιοτικό νερό (δεν ξεφεύγουμε από τις ρουτίνες και τις αλλαγές νερού. Ίσως τις διπλασιάζουμε κι όλας). Πολύ σημαντικό επίσης να μην αφήνουμε κομμάτια τροφής που χαλάνε και επιβαρύνουν το νερό μας, οπότε έλεγχος μετά τα ταΐσματα μήπως αφήσαμε κάτι που να έμεινε αφάγωτο. Ότι μείνει εντός λίγων λεπτών καλό είναι να αφαιρείτε.

 

 

image.jpeg.a0831b97d2d0ea19f2da375b69f83e6f.jpegimage.jpeg.c0c20fff02088869d9d2ac2b8d3d743d.jpegimage.jpeg.fbb91665edcb796fc855e764c231751d.jpeg

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Νίκος Πολίτης, piranxobios και PPAP

 

 

Edited by Aquazone Team

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×